Валентин Радомирски пред Dir.bg: Може би Сирия е пробен камък за ново преразпределение на сфери на влияние

Турция сега се намира "в най-опасната и критична ситуация", войната има свои правила, които почти винаги променят първоначалните планове

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Този е толкова анализатор, колкото..... Нещата са много по-прости. Още преди месеци писах, че така ще стане. Кюрдите ще се обърнат за помощ към Асад и Русияи те ще заемат граничните територии. Така печелят почти всички: 1) Турция не може да държи тези територии дълго, защото кюрдите вечно ще се бият с тях. Затова трябва някой друг да ги държи под контрол, някой на когото може да се вярва и това не са САЩ; 2) Сирия си възвръща териториите и поема отговорност да не допуска въоръжаване на Кюрдите; 3) САЩ са изтласкани и вече няма да могат да въоръжават кюрдите, не и директно; Всъшност това, което се случва е единственият начин за приключване на войната там. Факт е, че в земите, които Асад и Русия освободиха е много по-мирно в момента. Земите където са САЩ и кюрдите все още се бият.....

ЕС да вземе да наложи икономически санкции за нахлуване в чужда държава с военна сила и унищожаване на цивилно население. Да, ама не! Вагените ще строят завод там... Турските стоки наводняват пазара... Така ще е.

Е те тогава трябва да наложат санкции и на САЩ. Какво правят САЩ в Сирия? Кой ги извика? Да ама не.....

Целта на Турция била да заcели милиони cирийци в окупираната от турcката армия cирийcка територия!!! Каква е Турция, че да нахлува в чужда държава, да я окупира и да определя кой да cе заcелва там, бе??? Пълен цирк!

SU-152

Забелязвате ли шизофренията на български и световни експерти за Близкия изток? Същите групи, които бяха опявани като умерени борци за свобода, за "бунтовници", за клети защитници на сирийците в Идлеб, сега искат да участват в инвазията в редиците на турската армия..... Абе кофти работа,от една страна кюрдите са съюзници на САЩ и трябва да крякаме колко се притесняваме за тях, ама как да го направим, че никой да не забележи, че заплахата за тях идват от "нашите" умерени в Идлеб..............

Добър анализ, но не знам защо е премълчан един доста простичък вариант, който реално вече се осъществява. Радомирски 100% е наясно, но... Той не поставя и не отговаря на един простичък въпрос - ДО КОГА ще я има тази мирна зона? 20 - 30 години? Завинаги? Това не е първата операция - имаше Ефратски щит, имаше Маслинена клонка... Какво става в Африн? Ами ето какво - геноцид и анексиране. В училищата се преподава на турски език, има назначен от Анкара турски губернатор, използва се турската лира, кюрдите се гонят, унищожиха дори мслинените гори, изравняват с булдозери гробищата и храмовете им, в опразнените насила домове се настаняват семействата на джихадисти (доста от тях са "бивши членове на ИДИЛ и клона на Ал Кайда - Ал Нусра). Реално, Турция анексира сирийска територия.

Впечатляваща биография на дипломата, но логичният въпрос е защо такива наши кадри с опит и езици не стават министри на външните работи, а Куку и Пипе.....

Какво ще стане ли? Попитайте Баба Ванга, която казва, почакайте още Сирия не е паднала. А след като падне, какво ще се случва ли, бедна ни е фантазията. Но едно е ясно, Сирия ще падне, и няма да я има като държава....

Едно е явно - Тръмп предаде съюзниците си. Първо сирийската опозиция, а сега и кюрдите, които проведоха почти цялата сухопътна война с Ислямска държава. Изводите всеки да си ги направи сам.

Този явно сега излиза от анабиоза .

Добре е Ердоган да се натресе на дълга и продължителна война с Кюрдите! Ние трябва да ги снабдяваме обилно с воъръжение от Сопотските заводи.. Че иначе Ердоган пак ще се подсети за Кърджали!

Взимай автомата и на бегом да браниш кюрдите. Едни сунитски ислямисти срещу други сунитски ислямисти, а ние нямам работа там като се бият!!

Доста мъгляви и хаотични виждания по въпроса има този т.н. дипломат! Щели И.Д рамо до рамо с Кюрдите да се бият срещу турците! Абе тоя от небето ли пада? Ча от къде мина всичкото оръжие и къде що имаше джихадист та да стигне да Сирия? И.Д то са маша на турците в случая!

Ама стига вече с тия мухлясяли пишман анализатори от ДС. След 1989 г. Всичките станаха "бизнесмени', сега ,пък са "професори" или анализатори. И винаги специалисти по всичко - от международното положение до икебаната и Вилеровите гоблени. Омръзнаха ни вече! Аман! Трийсет години след падането на Берлинската стена синчетата и дъщеричките на некогашните партизани и активни борци против фашизма и капитализма продължават да се напират да ни дадат наклон на каскетите. Немат срам!

Голяма част от ДС служителите станаха религиозни гурута.....все пак опита от работата с Лумпенпролетариата е безценен.

Ти освен примитивна злоба няма ли да излъчиш и нещо от светлите си деснопсихарски полюции? Тия дитирамби вече сме ги чували хиляди пъти, за работа не ставате. А и вековната злоба на роба към по-образованите българи са я описали всички класици, познаваме я добре и няма нужда да я потвърждаваш и ти. Анонимно всички сте големи юнаци, в кръчмата също. Но не ставате за нищо друго.

Почвам да харесвам Ердоган Този човек ще нанесе повече поражения на Турция отколкото е способна цялата българска армия ако я оставят да вилнее безпрепятствено из Анадола

едни рубли преразпределят. никой не може да я овладее там територията. щото е рядко заселена. кой ще живее в тия пустини. нито турци ще отидат. нито кюрди нито араби.

Тъпо Седларов! В тази част на Сирия е нефта! Те затова Америнците там се намърдаха!

Стига питайте експерти какво ще е бъдещето на Сирия,питайте Башар Асад какво каза-правото над булката ще е на Русия,Кой както иска да го разбира.А той каза-те ни помогнаха те иматат правото да са първи.От тук на там Турция ли ще се гласи срещу кюрдите,САЩ и Тръмп ли ще се кълнат,че те и само те са разказали играта на ИДИЛ в Сирия:)))(за Ирак е още поголяма смешка участието на САЩ)Иран ли ще има претенции за територия или за влияние???

idio

може би, американците са били на луната, а може би пак ще бъдат. и може би климатичните промени са опасни. може би в българия са останали не само дебили

"Турция сега се намира "в най-опасната и критична ситуация"" --------------------------------------------------------------------------------------------- люпим семки и гледаме сеир как ще се осере туршията , тъпо и нахакано...

stanka.j@

Този турско-сирийски проблем е близко до България и не може да бъде решен от самосебе си!САЩ и ЕС ТРЯБВА ДА ВЗЕМАТ СЪВМЕСТНИ РЕШЕНИЯ И ДЕЙСТВИЯ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА КОНФЛИКТА И ЗАПАСВАНЕТО НА МИРА В СВЕТОВЕН МАЩАБ!

Тоя е Колумб!

СВЕТЬТ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ПСИХОПАТИ

Какво да ви правим ? Каквото и да направоте винаги ще намерите някой психопат да ви управлява Някой от нашите ..

Американците остават с тъпите араби от ирак алжир либия... А Руснаците се свързаха с турците иранците и сирийците :) Предполагам знаете каква е разликата :) Путин е играч от класа!

Кой?

Ако сме на театрална постановка, щеше да е много интересно. Но... Това е Нйшата действителност. Кой ще е след Сирия?

рассия

Путин си седи в Москва и от време на време ходи до Сочи да се договаря с този и онзи... а американците само заплашват, последно една тълпа конгресмени са заявили че ако Турция вземе че убие дори и само един кюрд щели да я изгонят от НАТО;)

Гоненето от НАТО означава че САЩ ще правят кюрдска държава на територията на Турция

Засега това са само приказки... въпросът е дали наистина американците са откачили чак толкова или това е поредният епизод от заяждането на старата "гвардия" с Тръмп;)

Това ми прилича на капан, за Ердо, но "паживьом увидим."

Турция има подкрепата и на Русия и на Иран . Не го знам този кви ги говори а също и Бг медии с измислиците които пишат. САЩ все по често ще отстъпват територии че нещо бяха се унесли...

Кой е този палячо и откъде изпълзя?

"Може би..." вика. Хаха, може би. Браво.

много писано и нищо не се разбира

затуй не разбираш. Бачкай! Не чети......

Хахаха, четене с разбиране ;-) Вярно много тъп тоя d. Ама не само той Доста плюсове е получил. Като изчислявам: 80% Пак се оказа верен процента...