Вълчев: БАН умишлено търси конфронтация с държавата

Ако НИМХ бъде закрит преди 1 януари, това означава, че се затрива, каза още министърът на просветата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гледам къде се намира Института по Метерология и Хидрология . ПРАВИЛНО :най-бързо разрастващата се БИЗНЕС -ЗОНА на София . Набива се на очи ЗЕЛЕНАТА “ДУПКА” която представлява ПАРЦЕЛА НА ИНСТИТУТА . Да се обзаложим , че всичкия този театър е мотивиран от цената на имота върху който се намира института !!!

В други медии се отбелязва, че според министъра на образованието и науката, изпълнението на научните проекти, възложени досега на колективи, в които участват служители на НИМХ, се прехвърля към БАН. От друга страна, служителите на НИМХ, които са участвали в тяхното изпълнение, преминават на работа в НИМХ към МОН. При това положение, има голяма вероятност изпълнението на подобни проекти да се провали. Отговорността за това, обаче, а и евентуалните финансови санкции, които ще последват за провалените проекти, предвидливо е снета от НИМХ и от МОН, а е прехвърлена на БАН.

А БАН като закрие скоропостижно НИМХ и всички доволни. Разбрах.

Единствения институт, който може да вирее в пазарни условия. Направление 1: Информационни и комуникационни науки и технологии Институт по математика и информатика Институт по механика Институт по роботика Институт по информационни и комуникационни технологии Национална лаборатория по компютърна вирусология Лаборатория по телематика Направление 2: Енергийни ресурси и енергийна ефективност Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика Институт по електрохимия и енергийни системи “Академик Евгени Будевски” Институт по инженерна химия Централна лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници Направление 3: Нанонауки, нови материали и технологии Институт по физика на твърдото тяло “Академик Георги Наджаков” Институт по електроника “Академик Емил Джаков” Институт по оптически материали и технологии “Академик Йордан Малиновски” Институт по минералогия и кристалография “Академик Иван Костов” Институт по металознание, съоръжения и технологии “Академик Ангел Балевски” с Център по хидро- и аеродинамика — Варна Институт по обща и неорганична химия Институт по органична химия с Център по фитохимия Институт по физикохимия “Академик Ростислав Каишев” Институт по полимери Институт по катализ Централна лаборатория по приложна физика — Пловдив Направление 4: Биомедицина и качество на живот Институт по молекулярна биология “Академик Румен Цанев” Институт по невробиология Институт по микробиология “Стефан Ангелов” Институт по биофизика и биомедицинско инженерство Институт по биология и имунология на размножаването “Академик Кирил Братанов” Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей Направление 5: Биоразнообразие, биоресурси и екология Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания Институт за гората Институт по физиология на растенията и генетика Национален природонаучен музей Ботаническа градина на БАН Направление 6: Климатични промени, рискове и природни ресурси Геологически институт “Страшимир Димитров” Национален институт по геофизика, геодезия и география Национален институт по метеорология и хидрология Институт по океанология “Проф. Фритьоф Нансен” Направление 7: Астрономия, космически изследвания и технологии Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория Институт за космически изследвания и технологии Направление 8: Културно-историческо наследство и национална идентичност Институт за български език “Професор Любомир Андрейчин” Институт за литература Институт за балканистика с Център по тракология Институт за исторически изследвания Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей Институт за изследване на изкуствата Национален археологически институт с музей Кирило-методиевски научен център Направление 9: Човек и общество Институт за икономически изследвания Институт за държавата и правото Институт за изследване на населението и човека Институт за изследване на обществата и знанието

продавай си краставиците и доматите на пазара, научният продукт не го слагам на сергия, ясно ли ти е?

Стига плещил и ти глупости, никой не търси конфликт с никого! Това са ерудити, там, където вас ви няма! Вместо преклонение и пиетет искате беднотия и послушковци. Нито пък учителите са ви някакъв нов вид роби и безплатни гувернантки и гувернанти. Просто сте обречени. Вече се започна.

Защо закриват само НИМХ? А другото до кога ще се влачи?

Чл. 60. (1) (Предишен текст на чл. 60 - ДВ, бр. 99 от 2001 г.) Министерският съвет може да създава с постановление на свое подчинение или към министър експериментални лаборатории, изследователски институти, образователни центрове или центрове за обучение, медицински или рехабилитационни центрове и други. (2) (Нова - ДВ, бр. 99 от 2001 г.) Дейността и организацията на работа на структурите по ал. 1 се определят с устройствен правилник, приет от Министерския съвет или издаден от съответния министър, като разпоредбите на глава втора не се прилагат. Вместо да се дърлят НИМХ и БАН, да им бяха пуснали едноп постановление и да няма проблеми. А така малко мижитурската - да се преместят, да си вземат нещата, без ревизия, без преценка. Министърът наистина май е леко пристрастен. ама и това ще мине, както казвал Сократ.

Защо да се създава нещо което съществува

А за какво на БАН е нужно да се конфронтира с държавата? Някой на високо ниво подбутваше дребния мошеник Хр. Брънзов, който с държ. пари купуваше прибори от частната си фирма, да напусне Академията с измислена теза за занижен бюджет. Сега лашачката за този някой е гарантирана: НИМХ има имоти по цяла Б-ия, вкл. по морето, Рожен и къде ли не. Министърчето Вълчев лесно щеше да заформи нужното преактуване на най-апетитните, а глупаците от НИМХ щяха да се подвизават като Агенция от рода на тази за борба с градушките. Всеки опит за публичност при изваждане на имотите от БАН очевидно не удовлетворява алчните политици и сега действат по принципа "крадецът вика дръжте крадеца"...

Koста, що се правиш на луд? Каква измислена теза за занижен бюджет??? БАН получи над 25% отгоре за 2018 а НИМХ увеличение под 13% на последно място в БАН и какво излезе- че НИМХ е най-слабият и безполезен институт така ли??? Да бяхте мислили като приемахте тъпите решения. Решихте да се ебавате с най-едрата риба в БАН и ей на преебани сте. Дали в НИМХ са се преебали и те- по-скоро не са- тях ще ги отглеждат като пример че е добре да си извън БАН. А министъра има такава висока подкрепа в университетите и между учителите, че ако мислите да се надцаквате с него грубо сте се объркали и ще го отнесете.

На тези господа от е"БАН не им ли е ясно, че си секат клона на който вегитират ?

Ако всяка бюджетна организация започне да саботира държавната политика , къде отиваме !?

Как да стане, като няма държава?!

има държава

БАН е пълен с паразити. Старци-разбойници.

много ги разбираш, ще каже човек, че цял живот в БАН си работил

Ти да не си шефа на Института по боба и лещата?

Че то по-голям паразит от Дянковчето трудно ще се намери...

Ръковсодството на БАН действа по типично милиционеро_социалистически. Но като с еказва на зъл дънер зла брадва. Спирате им парите, както предлагаше Дянков докато не си направят реформите. пари срещу реформи. А след като никой не напуска от БАН ( с изключение на служителите на НИМХ) значи това положение ги устройва. И не само че не трябв ада им повишават заплатите - трябв ада ги намалят. Докато не с епенсионират дъртите комунделници - академици, професори, доценти. Дето чеп за зеле не става от тях. Като искат да правят проблеми - те ще получат орязване на парите

След публикуването за обществено обсъждане на проекта на Закона за държавния бюджет за 2019 г. БАН е предприела действия за закриването на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. ДЪРЖАВАТА ДА ПРЕДПРИЕМЕ ДЕЙСТВИЯ ЗА ЗАКРИВАНЕ НА БАН.

А Нинова се похвали, че икономическата част от „Визия за България“ са я писали професори от БАН. Тоест, червени мухлясали мозъци, все още живеещи в плановата икономика. Ясно е какво могат да родят. Закривай, тези само плюскат народните пари, а резултатите от това заминават в тоалетната чиния. Ползата от БАН е нулева.

Незабавно да се закрие червеното котило БАН. Гноен цирей за бюджета и проводник на руските интереси в България.

ти добре ли си?

Абе... прави са герберастите... Има ли Академия на науките в Бурунди или Вануату? Ми най-вероятно няма. Е за чий ни е на нас?!

Ми то такава Академия на науките няма в цивилизования свят.Там науката се прави в университетите. Не броим матушката разбира се!

Италия, Франция към матушката ли ги броиш или към цивилизацията?

Randall_Zwinge

Този разговор е воден още по времето на Симеон Дянков. Още тогава таза теза се доказа като идиотска. Сега се доказва като идиотска на квадрат.

Попаднах на един цитат от свързана статиа. който ме накара да се замисля: "Целият проблем е, че журналистите пишат за БАН само, когато има някакъв скандал. Специално в случая можете да сте сигурни, че НИМХ не са прави. А и като се замислите да сменяте шеф учен с шеф политик сигурно не е много умно. Утре шеф може да ти стане Болен, защото така се е разбрала коалицията.'

Този е наркоман!!!

И НИМХ не са светена вода ненапита. Май имаше някакъв проблем с одита им. А няма дим без огън.

БАН интересно на какви се се правят и какво целят с това изобщо. Егати нещастниците.

Червеното котило се разсмърдя по заповед на Москва и "Позитано".

Плаща им се минимална работна заплата, а се изискват висше образование и чужд език, вие какво очаквате бе дебилчовци!

По цял свят такива институти печелят от права върху разработки, а не чакат субсидия от държавата.... Защо в България да е по-различно?

Кои, метеорологичните ли бе! А научните по цял свят са на държавна издръжка, нещо не знаеш какво говориш, така че по-добре си трай!

Вълчев, направи една услуга на България и закрий тая каца без дъно. Другата тотална черна дупка - университетита имат нужда от тотална преработка. Комунозаврите в тях, дато седят от 10 петилетки - вън!

трябва да се пенсионират памперсите.още ли ги дудуркате? нека ви е! не трябва компромиси,а принципи! инак - все ще изнудват.

Ако от БАН закрият НИМХ, ще придобият пълното морално право през 2020 да участват на най-голямата ЛГБТ конференция и да изнесат лекция на тема "П-стки номера".

Този министър дали не е прекалено много ангажиран с ръководството на НИМХ. Защото според един слух се очаква от това разделяне заплатите в този институт да станат двойни. А други казват числото 3000. А има и интересни площи за усвояване. Вече има хора. които са имхвърлили око. Та министърът не е зле да погледне проблема и от друг ъгъл. И да не се ангажира силно с едната страна.

tonk11

Ами при положение, че сега са по 600-700 лева, не е ли нормално да се вдигнат а? Та даже и да е двойно! Къде е проблема?

са им много, за 2 стотинки работа не вършат

Проблемът е, че не се знае какви са заплатите в момента, какво трябва да се изхарчи до края на годината. Кой на какво ниво какви заплати и ДМС получава. Числото 3000, което се носи из въздуха, е 6-700 умножено по 4-5. Как ли ще се повиши рпизводителността на труда поне 2 пъти. Та нещата не са съвсем ясни. А и няма почти никаква информация. Движат се слухове, има зрелища. А в крайна сметка не е ясно какво и зашо става и кой е "човекът в сянка". Но да погледаме. Както се казва "Киникът иска зрелища".