В Русия "децата на Гулаг" се борят да се завърнат у дома след заточение

1500 пенсионери вече 30 години чакат властите да им осигурят обещаните жилища в родните им места

Обратно в новината

Коментари - В Русия "децата на Гулаг" се борят да се завърнат у дома след заточение | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По безумна статия не бях чел, чудя се що за идиот трябва да си за да сътвориш такава глупава статия.

"От 1940 г. е командващ на Киевския отделен военен окръг, а от януари до юли 1941 г. е началник на Генералния щаб, заместник на народния комисар (министър по днешнοму) на отбраната на СССР. Според Виктор Суворов Жуков погубва: • 6 механизирани корпуса в района на Дубно, Луц и Ровно през юни 1941 г. • 1-ви гвардейски кавалерийски корпус и 4-ти въздушнодесантен корпус край Вязма • самостоятелния въздушнодесантен корпус през 1943 г. в Украйна • 3-та, 10-а и част от 4-та армии, изнесени по негова заповед край Бялосток в началото на войната през 1941 г. • 6-а, 12-а, 18-а и 26-а армии в Лвовско-Черновицкия клин • 29-а, 33-та и 39-а армия в района на Вязма • 3-та гвардейска танкова армия през есента на 1943 г. • 1-ва и 2-ра танкова армия в битката за Берлин през 1945 г. и т.н." https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9_%D0%96%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2 До 10.07.1941 г., когато Стали поема Ставката на върховното командване, цялата отговорност за боеспособността, снабдяването, разположението на РККА (Рабоче-крестьянская Красная армия) е на Молотов - министър-председател; Тимошенко - министър на отбраната; Жуков - началник на Генералния щаб и зам. министър на отбраната. Отговорността за отварянето на Западния фронт и падането на Минск на 6-1 ден от нападението е на горните трима и на генерал Павлов, командващ Западния военен окръг. Военна грешка на Жуков е, че не е превърнал Киев в непристъпна крепост, по подобия на Сталинград и на Кьонингсберг, а в резултат на отстъплението, лошо организирано, 650 хиляди руски офицери и войници са обкръжени и попадат в плен.

И как пък точно в Моска искат и ''трябва'' да бъдат?????? Който им г е обещал защо не им ги е дал ако въобще има толкова свбодни жилища...????

Ако някой какви са последиците от десетилетна отрицателна селекция и защо Рашка днес е на това дередже.

Ако някой се чуди

Ти сигурно живееш в БУЛГАРИСТАН и си щастлив обрязан ЕНИЧАР,но това е нормално все пак сме били под турско иго.Майкати и сега се моли на Алах да се върнат турците за да са по малко мъките .

Не, ватно говедо. Не съм 'еничар', ТИ СИ мажоретка на режим който продава ракети на Турция и и строи на вересия атомни централи. А може би направо си рускиня продаваща 'любов' на мустакатата клиентела по турските курорти. Кой за каквото учил..

Лицемерно и карикатурно изглежда „загриженост“ на авторите на статията за неизвестните хора в Русия, когато в БГ дори в столицата се топлят с въглищата и различни боклуци и замърсеността на въздуха е извън границите на допустимото, за което ще отидат на съд и мнозина от пенсионерите едва оцеляват с пенсиите си. Защо да не оправят собствените си недъзи и да спомнят колко милиарди рубли СССР на времето отделял от залъка на народа си на „братската“ БГ и други „братя“ от източната Европа за да живеят те по-европейски. За това им е яд на руснаците, че помагали на тези, които не заслужават и, че руснаците хабили напразно голямата част от благосъстоянието си за тях, а би трябвало да правят като САЩ да ви използват за собствената си изгода каквото и правят сега и не получават никаква критика за хищничеството си.

Да добавя за руската душа и съпричастност с нуждаещи се. Ето пак тонове какви ли не( помощи,започвайки от мед екипи, и тонове от строй материали, техника до мебели изпращат в Карабах, от които се нуждаят и самите руснаци. А къде, са Армения, Франция, САЩ др.“благодители“, които ги няма никакви. И само ли Карабах?

Комунистическа, робска, изостанала страна...ако САЩ иЕвропа отворят границите, там ще останат само Вова, Песков и няколко 90г. пенсионера.

Изглежда не си излизал от България и никога не си бил в Русия, но пишеш за жълти стотинки. В момента Русия е втората в света страна по брой пристигнали емигранти. В най близко време в следствие на безумната политика провеждана в Европа Русия ще бъде най желаното място за живеене на белите европейци.

Много готин виц пряма анегдот.

Руски зет, ти сигурно сънуваш ,или още спиш!

Не си прав Песков ще се изнесе пръв.

Абе бе малоумник колко актьори избягаха и имат руско гражданство - Стивън Сегал, много европейски фирми имат седалище там. Вземай си редовно лекарствата за деменция.

И кой ви каза че са ''затврни'' тези граници?????може би ''звездте ви говорят''????

Като видя как в Западна Европа някои ненормалници се прехласват по комунизма, направо лошо ми става. Особено разните германски антифи и т.н. И то при все че и тяхната страна отчасти е приживяла нещо подобно по времето на ГДР. Дано да се дължи на неосведоменост, а не на невежество.

Комуниста козината си мени,но нрава никога!!! Долна сган!!!

и вие сте така другарю сорос,преди бяхте върли комунисти клеветещи хората,а сега върли сороси клеветещи хората

Стотици български граждани емигрирали в СССР през тридесетте години са репресирани жестоко, а много са и разстреляни. Няма съжаление, обезщетения, няма дори информация за тях. Руснаците са жестоки и не им е присъщо да имат отношение към жертвите. Жертвата там е нищо.

гони ли те петела

Русия винаги е била кочина и ако не са поробените територии (след 1944г и половин Европа) и народи руските паразити ще се изядат взаимно и ще се валят в кал. ..не че не го правят.ха.ха Не е винови само Сталин... такова им е семето. Русия винаги е била Нигерия само че със сняг и руснаците са като циганите ..ама са бели . Даже винаги са имали мешере( дали Путин, дали Сталин...)..ха.ха

нали и ти там завърши висшето си обраЗУвание бе келеметор ебан

моя пра леля живя до 105 г и пускаше радиоточката по цял ден. Един ден ме пита: - какво ли думат по радиото " Легни- Стани"?(Ленин -Сталин)... та какво образование може да имаш при белите цигани освен подчинение и вярност към мешерето(легни-стани)

защо си такъв педераст бе,и винаги си се стремил някой да то го нацепи

Оня, тровения- недотровен да извади от касата на ЦРУ малко долари и да ѝ купи апартамент в Москва. Тук, много пенсионери си мечтаят за 440 лв. пенсия, която може и да е социална. И, никой няма никакво намерение да им купи жилище в София.

Възрастната жена си имала къща в Подмосковието , а двете и дъщери живеели при нея. Ами тези двете хубавици защо не са отишли да работят и живеят в Москва, да купят жилища и да приберат майка си ? За тях не е имало никакви ограничения. Или просто са решили, че да искат от държавата е по-лесно и няма да им се налага да плащат.

Защото в Москва едно двустайно жилище е на цената на една къща в Бояна, в Симеоново или в Бистрица, т.е. над 200 хиляди долара! Това да не ти е селската столица София? Ами една дървена къща в САЩ пък струва около милион, милион и половина долара, които не можеш да изплатиш цял живот и е на ипотека! Сега нашите бандити се чудят как и у нас да ти отнемат жилището, та да живееш под наем или с ипотека!

'селската столица София' Щото 20-30 етажните панелни гълъбарници в Масквие са просто върха на класата и софистицизма..

Специално в този случой много старни неща се открояват: 1. Мрежа на лагери Гулаг не включвала Молдавия, слънчева ,топла , виноделска република. Все едно да те пратят на заточение на Сейшели. Така че Михайлова лъже като циганка 2. Не е съществувало никакво ограничение в передвижение по територии на СССР. Имало наколко закрити града, където се ограничавал достъп за външни хора. Имало ограничение за престъпници пуснати от затвора - наричали това "101 километър". Престъпници нямали право да доближават големи градове да 101 км. 3. 300 км от Москва вече се води като крайни квартали .и има прекрасна връзка с електрички и метро 4. Апартамент в Москва струва от 10 милиова рубли, а той където обитава дама е 3 милиона. Така че извод Има хора ,които наистина като деца били отнети от родители "врагове на народа" и пратени в детски домове. Но тази "дама " не е от тях

Да бяхте си останала там Наташенка а не тук да спамите глупостите си-да не си мислиш,че няма българи работили там преди 30г. и не знаят какво е било та до днес но никоя от вас не се връща а само гледа да е по-далеч от "рая":))))

Хайде стига пропаганда. Сталин няма генерали за командващи дивизиите в началото на войната - избити са или в пандиза. Жуков е преследван, Шапошников - хората спасили гъза на Сталин. Рокосовски става любимия маршал на Сталин - цял живот ходел с пистолет за да се застрела ако пак го арестуват, за да не преживее отново мъченията. Прочетете - Рокосовски е началник на Жуков, а по едно време тихо, тихо - Жуков началник на Рокосовски под Москва - що, щото Рокосовски е репресиран. Генерал Щерн - героят от Халхин гол е убит от Сталин, Жуков отнася и неговата слава после. Кмандващия авиацията при Халхин гол е убит при репресиите също. Мисля си, че ако Сталин беше затрил Жуков и Тимошенко още то до края на 1941ва СССР нямаше да има. Конев е разпнат на кръст - реално Жуков буквално тегли майната на Хрушчов за да спаси Конев. Да не се отегчаваме повече. Какви хора са били - например чекистите да му ибият зъбите в лагери и затвори, да ги изпилят, да му сложат после протези докторите и един свой зъб да няма и той да задържа при Могильов огромни сили на немците в полза на Русия. Провери си сама кой е генерала. Рускиня била.

В края на ВСВ Хитлер е заявил, че трябвало да постъпи като Сталин и да премахне няколко германски генерала и фелдмаршала. Тогава Германия можело да победи

я виж до кога селяните в Русия нямали паспорти при червената власт. Крепостни селяни. По време на соца. Провери де, не се срами.

На ГУЛАГ, е имало по цялата територия на СССР, чети Солженицин Лагери е имало дори в много от градовете Щото целта на тези лагери е било наличието на многомилионна безплатна работна ръка Роби

Според Солженицин в СССР са избили 100 милиона :)))) Интересно защо народът на СССР се е увеличил от 170 милиона през 1914 г. (въпреки загубите на 2 милиона през ПСВ, 6 милиона през гражданската война и 1 милион загинали от глад), до 200 милиона през май 1941 г., след като "лошият Сталин", е "избил" според лъжеца Солженицин 100 милиона граждани на СССР???? Сталин, който е начело на ВКП (б) в СССР от 1924 г., след смъртта на Ленин, е единствено първи секретар на ВКП (б) до 10.07.1941 г.. Председател на Съвета на народните комисари е Риков, после Молотов и едва от 10.07.1941 г. на Сталин му е прехвърлена цялата власт и отговорност като председател на ставката на върховното командване, за да се консолидира ръководството на СССР за справяне с хитлеристкото нашествие. За времето от 1928 г. до юни 1941 г. под ръководството на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики) с програмата на Сталин за колективизация, културна революция и индустриализация СССР е подготвен за хитлеристкото нападение на 22.06.1941г. По това време и след края на ВСВ националният доход на СССР се увеличева с два-три пъти по-високи темпове отколкото беше възходът на националния доход на НР Китай през последните 30 години.

Истината е, че руснаците и другите народи включени в СССР са едни от най-пострадалите от цялата комунистическа глупост. И сега държавата е длъжна да обезщетява с поколения на ред хора които нямат никаква вина за глупостите на Маркс, Ленин, Сталин и т.н. По-възрастните да си спомнят какво ги учеха по история за ВОСР /Велика Октомврииска Соц.Революция/. Как Ленин пристигнал с един брониран влак и направил революцията и т.н. Само дето не ви казват ЗАЩО влака е бил брониран? Ами защото е карал тонове злато с които Ленин е плащал революцията. И не ви казват КОЙ му даде толкова злато на този? А не виждате ли, че и сегашните цветни революции и както и да ги наричат се правят по подобен начин. Някой нелегално дава пари и снабдява с оръжие. Претенденти за власт винаги има, недоволни от всяка власт също има. Следователно винаги ще се намерят хора дето да вземат парите и да почнат да се бият, да правят, да изпълняват, революцията. Или както беше казал някой - "Революциите се замислят от идеалисти, изпълняват се от главорези и на края се възползват случайни минувачи". А самата дума РЕволюция означава ВРЪЩАНЕ на зад.

Виждам, че си дебил и не правиш разлока между бяло и черно, между революция и контра-революция. Освен това, модераторчето, слугинчето в сайта, служебно ти праска по 4 плюса, когато ти поставих минус, заради това че си безнадеждно объркан и заблуден.

Много революционно са ти промили мозъка! Сам се замисли какво става при една революция за държавата като цяло. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО има години на беззаконие, разграбване и смяна на собствеността. А това води до глад и мизерия за населението. Винаги в такива моменти изплуват криминалните елементи и често именно те се възползват от ситуацията. Ей за това самата дума РЕволюция има значението на връщане на зад. Защото хората обедняват. И в Русия е имало години на глад след т.нар "Велика революция". Това ли е великото??? А защо са били гладни тези хора? Не се ли е погрижила Ком.Партията за тях??? Нали точно Ком.Партиите обещаваха на масите, че ще получат много само да дойдат на власт, а реално следваха глад и мизерия.

Някакви либерасти от Ройтерс реват за някаква жена в Русия, която живеела на 5 часа от Москва, в дървена къща (дървени са къщите и в САЩ) и се отоплявала на дърва (което е лукс за Европа)... Това е все едно в Русия да реват за милионите американски бедняци живеещи цял живот в каравани и да се иска да получат апартаменти във Вашингтон.

Границата е отворена дебил,чамадан,вакзал и свободата те чака както много българи недоволни заминаха но в обратната посока а вие КО прайте още тук???

_stankow

А вие какво правите още в България - кеф ви Хаити, кеф ви Нигерия ! Там също е капитализъм, отидете ! :)

чиба в каравана в САЩ!

Ето какво да кажа тогава горките индианци които са избити с десетки милиони от лудите говеда в кочината Америка на тях какво им се полага да умират в резерватите под друга и алкохол ли както и става в наше време?!

Руснаци, отрепко, тук се говори за руснаци, а не американци. Разбра ли, отрепко?

че покафеня отзад

_stankow

И как ще живее с тази пенсия в скъпата Москва ? Или просто иска да ѝ дадат жилище и да го даде под наем ?

Ужасна картина! И това се случва географски в Европа, а на практика е дива Азия, в която времето е спряло.

След Априлското Въстание и клането в Батак един англииски журналист пише нещо от типа: - Как може такова нещо, та сега сме 19-ти век в Европа! Едва по-късно в същата Европа стават две световни войни с милиони загинали. И както ни учеха през Соц-а, че войните са нещо отминало... така войната дойде до нашата граница в Югославия. Сам си прави извод дали Европа е "цивилизована" и дали войните са ...там някъде! За другите неуредици нема смисъл да говорим.

каква Европа те гони бе монументи бил Ние сме в дива Азия където всевъзможни ислями мислите Джихади Джон търчат по улиците изнасилват колят убиват режат глави палят църкви и си правят каквото си искат защото благодарение на педерастка либераст толерастка паплач Европа отново се завръща средновековието!

Не знаех че още има хора които не са обезщетени за сталинските репресии и други изгъзици.

Сталински репресии е имало само от гледна точка на сегашната либерастия, от която е бил почистен СССР. Разбира се, не изведнъж и не из корен. Ако беше изчистена из корен, нямаше да има възможност да отрови Сталинза еврейския празник Пурим в началото на март 1953 г. Благодарение на изчистването на троцкистката върхушка Сталин и СССР спечелиха ВСВ срещу нацистка Германия и тогавашния Европейски фашистки съюз. Обратното би означавало ликвидация на СССР и на неговите народи и оставяне на 70 милиона руски роби на Хитлер. Знаменателното е, че евреинът Троцки е посочил същото число от верни на юдо-революцията руснаци, които е било нужно да останат живи. Останалите 100 милиона е трябвало да бъдат ликвидирани. Следователно, Сталин като почиства СССР от троцкистите спасява руския и другите народи на СССР от геноцид, а заедно с тях и останалите народи на земята. Но ето, че Сталин днес го няма и ПЛАНДЕМИЯТА е запусната, за да се инжектира световното население и да се съкрати, съгласно плана на сатанистите - свръхбогатите капиталисти - десните троцкисти.

Радвам се за мисълта ви,че като зная колко наши комундета са дали фира покрай тази чистка,че и бащицата димитров и той така та в комуната винаги е битувал страхът от врага с партиен билет,че и до днес в бкп-то,пардон те се прекръстиха:))))))))

Сталин заповядва наЖуков като го прави шеф на ген. щаб да преработи плана на Шапошников за война с Гернания. Жуков изпълнява. Главния удар по плана на Шапошников е през Минск-Смоленск - като при Наполеон. Сталин казва - не, през Украйна ще е. Минск пада на шестия ден. Седмица по-късно са боевете за Смоленск. Съоръженията за отбрана са на самата граница - ненужни. Така казал Сталин. Руските войски са натъпкани в Лвовския и Белостокския район - готови да бъдат обкръжени от германците - то и става. Така казал Сталин. Жуков се кара края на юли още със Сталин и сдава поста си, защото предрича най-големия военен разгром в световната история - а именно разгрома на Югозападния фронт заради упорството на Сталин да държи Киев. 500-600 хиляди руски войници - обкръжени избити и пленени. Още 1940та на командно-щабни игри Жуков печели за германия срещу Павлов - командваш Западния фронт и играещ за СССР. Това даже и днес се отрича - било измислица. Било - друг път. Героите от Халхин гол са репресирани и убити - генерал Шерн мисля беше и също командващия авиацията. Поне Жуков се спасява. И Тимошенко като стар приятел на Съталин от гражданската война и Южния фронт тогава. Мисля ако Сталин беше затрил Жукв и Тимошенко СССР след 1941ва нямаше да има. Кусмет за руснаците. Не 20 или 27, а 100-150 милиона руснаци щеше да затрие Хитлер. Аха.

Такъв си, наистина! Глупак! Как Сталин ще заповяда на началника на генералния щаб Жуков, който е на подчинение на комисаря по отбраната Тимошенко, който е подчинен на председателя на Съвета на народните комисари Молотов ? Ти не знаеш ли, че до 10.07. 1941 г. Сталин е единствено и само Първи секретар на ВКП(б)? До 10.07.1941 г., когато Сталин поема Ставката на върховното командване, цялата отговорност за боеспособността, безобразното снабдяване с боеприпаси, струпването на самолетите по летищата - крило до крило, разположението на войските на РККА в три ешелона на по 150-200 км един от друг, за да може вермахта да ги бие по части, един след друг, е на Молотов,Тимошенко, Жуков и на генерал Павлов - командващия Западния военен окръг, разстрелян като страхливец ( а е бил предател, от интербригадистите), който по същество отваря Западния фронт пред Хитлер.

Фашизма е десен комунизъм. Комунизма е ляв фашизъм. ГУЛАГ и концлагер са еднакво античовешки. Сталин и Хитлер са два изрода. В соз. лагера всяка държава имаше сталинчета.

Кой е измислил концентрационните лагери а да ни зарадваш с малко история:)

_stankow

Прости и ясни опорки. За всеки либерал. Не искат никакво мислене, никакво четене :)

национал социалисти и комунисти= терористи а лагери е имало при ватенките преди хитлер да подгони евреите

със лъжовната пропаганда за Русия ако обичате,просто народа във България е русофолски настроен и не ви вярва на преведените лъжи

В русия се намира рая на земята. Но нарочно пускат такива статии за да не се пренапълни с чужденци.

да си седиш в козяшката кочина и да чакаш канчето с помията,че само това можете сороските тъпанари и предатели

Извинявай обаче от 10 маршали примерно, Сталин убива 7, остават 3 - Будьони, Ворошилов и Тимошенко. Тимошенко даже не е маршал 1937ма-38ма. По-късно става. Тримата останали живи са просто лични приятели на Сталин от Южния фронт на гражданската война. От тях Ворошилов и Будьони са тотална издънка като пълководци. Чети и проверявай. Какво от това, ще кажеш. Ми нищо. На 22.06.1941ва Хитлер като започва войната на мястото на тези маршали - Тухачевски, Якир, Уборевич, Егоров и т.н. стоят в повечето случаи неопитни парашутисти издигнати набързо. Провери съдбата на командващите Западния и Югозападния фронт - Павлов и Кирпонос. Просто алчността и малоумието на Хитлер спасяват СССР и Москва. Ако професионалните суперобразовани и подготвени немски генерали бяха решавали какво и как 1941ва СССР щеше да загине. Не говорим тук за милионите пострадали. За черните дивизии на Сталин - директно извадени от лагерите затворници изпратени на фронта - с черните си лагерни шинели. Това и днес Русия го премълчава. За към 20 000 руски танка, които са безсилни срещу няма и 4 000 немски. При това 2 000 само руски Т34 и КВ са далеч по силни и модерни от 4те хиляди немски. Т4 на немците са само няколкостотин доколкото може да са нещо доближаващо се до Т34. Няма кой да командва стотиците дивизии на Сталин - генералите му са в затвора. В затвора е бил даже любимия на Сталин маршал - Рокосовски. Той до края на живота си е стоял с пистолет в джоба, може би най-гениалния и най-обичания от народа съветски маршал - за да се застреля, ако пак дойдат да го арестуват. В т.ч. погром и в партията КПСС. Реално на върха остават тотални некадърници във военно отношение - Хрушчов, Мехлис. Единия виновен за разгрома при Харков, другия Мехлис - за това, че вместо още пролетта на 1942ра да си върнат Крим и да обърнат войната руснаците ядат огромен бой в Крим и през цялата 1942ра,чак до Сталинград. Няколко некадърника носят цялата вина. И т.н. Аз също съм русофил. Ама истирията е добре да се знае.

говорим за Русия,не за СССР

Изглежда, че и на Хитлер са му дърпали конците от някъде. Иначе няма логика да открива втори фронт на изток като не се е справил с Британия. А британците са били почти сдали багажа. Освен това и сред тях, британците е имало поддръжници на нацизма. Японците през 30-те години губят от СССР, но ако бяха отворили фронт към СССР през 40-те то вероятно войната щеше да има друг резултат. Много, ама много са НЕизвестните около всички войни. Този дето ги подпалва и финансира ВИНАГИ остават в сянка.

Рокосовски е освободен през март 40 г и става маршал през Юни 44. на Виктор Резун недей да вярваш.

Ами само 4ти мех. корпус е с 1000 танка, наврян на границата за да го очистят фашагите бързо. Примерно. Рокосовски е изостанал в кариерата си заради пандиза от Сталин. Кога е станал маршал е друг въпрос. Нормално поне с Жуков трябваше да е. На своя глава Рокосовски отваря държавните складове и повежда 9ти мех. корпус да помага на първия ешелон, който е премазан от некадърно ръководство. При това половината танкове на Рокосовски остават по пътя докато стигнат до местата на боевете. За какъв Резун говорим - иа мемоари, офоцоални, даже през цензурата намираш каквото искаш, ако имаш акъл. Чети мемоарите на Катуков и т.н.

Е тои спря бързия Ханс Октомври 41 г след което го изгониха от армията . Гудериан отново командва армия 45г.

Ужас....нищо не е забравено никой не е забравен.

А, пенсионерите в България цъфтят и връзват, ако некой не ги пребие за последните 20 лева от пенсията!

добре че сме в НАТО и ЕС ....далеч от тази руска кочина.

като сме в нато и ес ние не сме кочина по западен тертип

добре е ,че си толкова тъп, и на никого не пречиш, инак досега да са те отрепали бе тьпанарска отрепка

Че тази статия е антируска - факт, че има обаче подобни уродливи явления в Русия - си е пак факт. Сталин реално е най-голямото зло за руския народ, може би наред с Ленин, може би една нога под него. Проява на лицемерие и къса памет е да славословиш този сатрап само защото по негово време е спечелена ВСВ, а общо взето тя е спечелена ВЪПРЕКИ него, въпреки идиотизма му да обезглави и обезкърви армията, да му треперят гащите във важни моменти... Та добре че необятната руска шир... и липсата на пътища, спря танковете на Вермахта... А също самоотвержената реакция на обикновените руснаци, които вярваха, че Бащицата им мисли доброто, докато ги прочистваше...

И каквото и да серат западните евро педали евро фекалии козински лайнони на Сталин едно не може му се отрече че благодарение единствено само на проведеното от него индустриализация, платена цената на няколко милиона умрели от глад съветски граждани Русия от една изостанала аграрна селскостопанска страна на равнището на 18 век за ЕДВА две петилетки се превръща в индустриален гигант благодарение само на което съветската армия успява да прекърши гръбнака на вермахта и да влезе в сърцето на хилядолетния райх в берлин

Прав си за индустрилизацията, но забравяш, че Царска Русия я започва и то доста успешно, та чак притеснително успешно за Запада. Някои твърдят, че това също е мотив да бъде пратен Ленин да съсипе Русия, за да не стане тя една съвременна и могъща страна, конкурент на Запада. Но не мога да се съглася, че гладната смърт на милиони съветски граждани оправдава индустрилизацията, това, че целта оправдава средствата е антихуманно и си е просто геноцид, това е все едно да оправдаеш ядрените бомби над Хирошима и Нагасаки само защото така уж по-скоро е щяла да приключи войната...

Руската империя произвеждала 4 процента от промишлената продукция на света. МАлко, малко, колко да е малко. ФАбрики в Русия има и от преди Сталин. Вярно за 2 петилетки прави СССР сила, но не от нищото. При това с американски и немски технологии.

по някое време началник на генералния щаб на РККА - червената армия става Жуков. Колкото и да е гениален той, Сталин му заповядва да преработи плана за война с Германия и да предвиди главен удар на фашагите не преа Минск-Смоленск, а през Украйна. Съответно 2 пъти повече войска в Украйна, Минск пада на 6тия ден, пред Смоленск седмица по-късно е фронта. Смоленск се държи в общи линии по чудо почти месец - благодарение на Жуков и Тимошенко. Междувременно партийни секретари вкарват в бой корпуси и дивизии по часа на пристигането им на бойното поле, което позволява на фашагите да унищожат всичко което СССР има , на части. Просто партийните секретари плашат военните командири с разстрел, лагери и репресии. Та така. Ако СССР не беше окалинчен както България днес реално ВСВ завършваше още 1942ра или поне това дето става след Курската дъга, щеше да стане година и половина по-рано. Жуков се кара буквално със сталин и отказва поста си заради Киев - в края на юли. Предвижда разгрома на Югозападния фронт. 500-600 хиляди пленени и убити руснаци заради киев - Югозападния фронт почти целия и към 200 000 при Уман. Всичко това предвидено от Жуков повече от месец по-рано. Колко бяха оценките - 27 милиона загинали в СССР. Заради Сталин и партийнит ему калинки.

То както е тръгнало скоро в Америка ще има децата на Тръмп или на Байдън.... след гражданската война която се заформя там

У нас нема такива проблеми, щото ора такива нема, а скоро и нормални ора нема да останат. Езък за високите пенции.

Да беее, верно бе, язък за големите пенЦии дето дават на пенционерете! :) А иначе има хора интернирани /изпратени/ от видинско та чак в Поморие през 40-те и 50-те години защото са били против "новата" власт и не са искали да влезнат у ТКЗС-то. Те, изпратените и тези дето са ги изпратили са вече в гробищата. И да има някой останал ще да е на над 90 години. Но за съжаление тези действия оказват влияние и върху поколенията.

Някой разбра ли защо държавата трябва да им осигури жилища? Колко години вече са свободни, имат работа и са могли да си купят жилища тав където са искали. Или целта е да се тропа за Русия врели некипели, защото новият режим на Байдън е против Русия?

Защото са били деца- политически заточеници Жертва на уродливата болшевика система Стана ли ти ясно, троле рубладжийски?

Абе трол рубладжийски, ти чете ли статията или само заглавието? Всеки с IQ на мравка би разбрал трагедията на тези хора, дори конституционния съд се е произнесъл в тяхна полза, ама копейки ти плащат да пишеш тъпотии, нали?

в Германия се борят с децата на исляма....една загубена кауза, впрочем :-)

Ми те не се и борят всъщност.

Не се борят или не се БРОЯТ??? Защото тези деца са безброй... Както каза един българин що годе запознат с проблема - арабка празна не остава. Самотна майка, държавата и дава жилище и помощи. Тя води 1-2, едно в количка и бременна. Бащата - официално неизвестен. Той - има неколко жени по техните си закони, всичките са на държавна издръжка, а той спи при която си поиска.

"...месечна пенсия от 220 долара..." Обръщам внимание на тролчетата, плюещи Русия по поръчка. И питам, колко от нашите пенсионери на тази възраст (72 г.) вземат такава пенсия?

Пратете Радев да ги "оправи"

Това няма и 400 лева. Средната пенсия в България е над 400 лв. А да кажеш нещо за концлагерите ГУЛАГ И за това че в любимата ти московия Има хора които все още страдат заради това Де го любимият ти и " мъдър" върховен, ама дребен кремълски диктатор? Нали уж е много загрижен за народа?

средна - претеглена средна? Случайно да си учил някога нещо, подобно на математиката...???????

браво бе... каква богата държава на петрол и полезни изкопаеми а пенсионерите и работещите са дрипльовци..ха.ха Н Турция минималната пенсия е 411 евро а нямат полезни изкопаеми ако сравняваш така.

Ясно е, че трябва да се изпълнява планът за антируски публикации с цел промиване мозъка на населението, но те имат по-скоро обратен ефект. А и в Русия масовото оплюване на собственоито минало доведе дотам,че 70% от младежите харесват Сталин. Който се интересува - нека се запзнае с научните исторически публикации...не на руски,а на признати западни историци. По Сталиново време процентът на населението във всички заведения за обществено пазене е бил по-малък от тоя в САЩ и по-малък от тоя при Путин в Русия към момента. С изключение на 1943-1945 г., когато на освободените територии се е питало кой сътрудничеше с окупаторите. В същност това е основният проблем на Путин от много време - каквото и да прави, той си остава в сянката на Оня с мустаците...

Искрено пожелавам на руснаци още по-голям Сталин да им дойде. Сталин след Сталин да им се изрежда, щом толкова го харесват. Да не видят нищо друго освен Сталин.

У нас не ти требва заточение,просто те пребиват за 20 лева и си стоиш кротко в ъгъла да чакаш КАСКЕТ гейлев да ти определени присъдата като глад и бърза смърт от страх.

Както върви в Америка, скоро ще има децата на Капитолия.....

Не е ли времеда престанете с поръчковите антируски писаници?

Или, че не трябва да му се дава публичност, та да не се срами московията?

режима Путин е същия като режима Сталин... Има 140 народа под руско иго .Васил Левски: Който ни освободи, той ще ни пороби!Из заветите на Васил Левски: “Когато се освободи България, аз ще да отида в Русия да съставлявам комитети, защото там , макар и да няма чалми, но народът е притиснат от нас повече.”!!! русофобията е резултат на провежданата от Русия и СССР политика на репресии, насилие и кражби !!!18 май 1944 г. Сталин депортира 185 000 кримски татари.Един от най-жестоките пристъпи на комунистическата ненавист към „вътрешния враг“ в СССР са бруталните репресии срещу българската общност .7 милиона в Русия казаха: Аз съм българин.Всички знаем от историята как Сталин методично създава т. нар „татарска“ нация, потъпквайки българската национална идентичност и преименувайки волжките българи в „татари“ (впрочем, по подобен начин бе създадена и „македонската“ нация, б. а.). С нарочен указ болшевишката власт заличава нашата националност в границите на СССР и напълно я изключва от последвалите преброявания. Преди това според резултатите от преброяването през 1897 г. българите на руска земя са били 1 300 000, а през 1926 г. – 1 500 000 души.

Гейчо ти историята си я съчиняваш по картинка пратена от грозния СОРОС.Абе не се мъчи толкоз щете заболи задника от дрискане на ГМО.

Сорок дъртака не знам да е писал каквото и да било..1944г.

Вярно е. Преди 2 десетилетия посетих Волгоград и направих разходка по Волга с корабче. Заговориха ме от една компания и като им казах откъде съм, зарадваха се и казаха, че и те са Българи, но нарочно ги пишели татари, въпреки това те си настоявали.......до тогава не знаех за проблема.

Няма по страшен враг на руснаците от... собствените им царе, диктатори и президенти. Царете им ги продаваха като добитък. Диктаторите им ги пращаха в лагери и мориха с глад. Президентите им ги държат бедни, голи и боси... И винаги, запада им е виновен.

А твоя враг е ФАЩ която унищожава държавата с подкрепата на мафията начело с Вожда ТИКВЕНИК.А такива тролчета ДЖЕНДЪРИ като тебе ги пращат в американските бази у нас да смазват пушките на черните негри.

Явно още не са ви унищожили но за това ще му удължим мандата с още 4г. за да ви довърши до крак и нито една продажна душа да не остане в нашата хубава земя-гробарите ще си свършат работата за която им плащаме данъците си!!