На Пирин са нанесени необратими щети, заявиха природозащитици

Концесионерът ползва 60% повече от предоставеното му по договор, предупреди Световният фонд за природата

Обратно в новината

Коментари - На Пирин са нанесени необратими щети, заявиха природозащитици | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това са само лъжи и то платени. В цяла Европа има хиляди лифтове, получиха се разрешения от всички инстанции в ЕС и пак обаче ще си бъдем туземци.

А на Пампорово никакви ли щети не са нанесени, драги „природозащитници“?!? За вас има ли друга тема освен Банско?

Пирин е мястото за зимен курорт в България, какви щети са нанесени като се стичат хиляди туристи там ...нищо лошо не виждам аз

Заради такива лумпени българите ще ходят на ски в Австрия, Франция и Швейцария където е по-евтино. За кого лобират т.н. природозащитници?

Интересно, нашите загрижени за природата зелени, защо не протестират в Австрия и Швейцария, където се строят и в момента писти и лифтове. нали са защитници на световната природа. Странно защо в тези страни местните зелени не ги чуваме?

Разложката котловина не е напълно обезлюдени единствено заради туризма, който се дължи главно на ски зоната над Банско. Някой да обяснява, че ските били причина за безработица, за падане на цени на имоти просто лъже. В Белица като има мечки, планина, веломаршрут от Семково до Македония и Белмекен да не би да се качват цените на имотите и да няма безработица? А е на 20 минути с автомобил от Банско. В Баня да не би да е все едно дали имаш само минерална вода или и ски лифт на 6 км.? Едно е да изтъкваш някакви екологични мотиви, съвсем друго да лъжеш нагло, че местните ще живеят по-добре без ски туризъм. Да ви питам дали смятате колко точно губят хората, които имат къщи в градче в което забраняват да се правят писти и лифтове? Кой точно ще ги компенсира за това, че къщата му е 10 пъти по-евтина? Та поне не лъжете, отидете на място и убедени хората колко печелят ако не се прави нищо...Ама внимавайте да не ви бият, защото ако за вас е забавление на тях това им е живота.

Зеленият октопод в действие, направиха Витоша на нищо. Платени бездарници.

Колко дават но протестър Осигуровки има ли...

Не колкото за оператор на багер, изгребващ дюни, спокойно.

Чудесен доклад но няма кой да четв и слуша. Като гледам и приматите във форума не виждам бъдеще за държавата ни.

И ти ли гнидо?! Т.н. природозащитници са особено опасни за държавата. Чужди слуги. Трябва ни един Трън за управител на държавата, за да ги смачка. Тия шайкаджии не стават.Оставиха държавата да се управлява от НПО-та. Сакън да не им секне далаверата с враговете от вън.

Когато всичко е спокойно в държавата излизат еколозите да подържат напрежението платено от другарите.

Пирин ми изглежда добре в сравнение с Черноморието, но тези иначе кресливи откачалки нищо не казват по въпроса, дали не са платени да джавкат само за Пирин?

Прав си, ама Черноморието ни вече е клоака и няма връщане назад. Освен това по Черноморието няма концесии, освен на плажовете. А проблемът е бетонираните и осрани частни имоти, където държавата няма думата... вече. Пирин е друга работа - там държавата, все още, е собственик.

Вашите мозази са увредени.

Хайде стига писахте глупости, евтини писачи. Стига разсъждавахне на кой какво му плащат, докато умувате България изчезва! Утре/днес всички на протест да свалим този продажен, корумпиран министър, мразен от целия народ.

А не било важно на кой изнудвач колко му плащат да търка паветата ,ами да съборят министъра с по удобен,та да зациклят нещата които да започнати!Що не се завреш някъде,тъпанар!Министъра работи добре,няма нужда от малоумни Белевци да дават акъл!

Платени манекени, които карат ски в Австрия и Швейцария

Абе какъв Пирин ще спасяват тези мухлювци,много са го виждали!Те дори не знаят какво представлява Пирин и каква незначителна част от Пирин е района на Банско,дори по малко от 1%!Банско не е целия Пирин!Тъпаци платени!

4,7 млн евро за криминалната организация на Тома Белев за съвместни проекти със щвейцарско дружество!И най голямата измама навремето министерството се е доверило на измислените природозащитници,уж щвейцарци участват де, е гласувало закон по преценка на същите еколози изнудвачи които реално унищожиха Витоша,а сега и Пирин!90% от този доклад са фантасмагории!Белевци се ориентират към организации където има плячка и лапачка ,затова и вдигат толкова шум за да получат повече пари и унищожат туризма!Най малко ги интересува туризма!А решението на ВКС с ръководител протестърския съдия ,който не иска да си декларира доходите и произхода им и то съдия за какво говири?

Навремето, учителят ми по история обичаше да казва : ""Прост народ - слаба държава'' От личен опит и наблюдение, мога да заявя, че в Банско живеят едни от най-простите хора.

Ами обясми по конкретно!Само хвърляш ей така за да обиждаш хората!Защо има тогава такъв огромен наплив от туристи и чакащи по два часа за лифт?Защото хотелиерите са " прости",не осигуряват добра храна ,отношение,обстановка , защо ходилите поне веднъж да очаровани и отиват повторно ?

Kaто цяло хората под планините ги използват единствено като ресурсен източник - дърва, имоти, кражби, бракониерство и т.н. Нито един местен селяк не го интересува екология и планина, дай им пари и дърва. В подножието на Стара Планина е същото, мангали, фесове и селяндури са с едни и същи интереси: ракия, чалга и дърва.

Това какво общо има с Банско!Дървата се продават ,хората ги купуват ,а бракониерство все още има за съжаление,но природозащитниците не ги интересува незаконната сеч,а да пречат на един зимен курорт да се развива в рамките на нормалното!В кой зимен курорт на запад не са създадени условия за ски ,къде в Алпите има по един лифт в зимен курорт,това е абсурдно!

- Докладът "Хлъзгави склонове", изготвен преди година от консултантската фирма за развитие Dalberg по поръчка на WWF - А представител на WWF за България е жената на Тома Белев, а Тома Белев се хвалеше, че с 2 обаждания и събира 20 000 човека пред Мин. съвет ако не му одобрят неговият план за Пирин, ест. изготвен срещу заплащане, има-няма няколко милиона. Изтърва милионите и впрегна всички софийски палячовци да 'спасяват Пирин' , само и само Тома Белев да глътне милиони ;)) Тома Белев е управител и на Зелени Балкани, смъкват милиони евро по европейски програми да броят миди и да развъждат червеногъзи кукундрели по блатата и т.н. По същата линия преди години мутрите си заградиха пътя до Алепу и го кръстиха курорт 'Свети ТОма' , след като Еколозите издадоха удостоверения, че ако минават коли оттам ще се плашат птичките !

тате, тате беее, защо тая синя слива е червена, бе тате?! ми щото е зелена, детето ми!

И тоя концесионер сега ако се подхване и се съди за нарушаване на договора и унищожаване не само на българската природа, но и на такава с европейско значение за биоразнообразието...ще треба да драйфа всичко спечелено, та и отгоре!

И трябва!

Само погледнете колко хора "протестират", и ще ви стане ясно, за какво иде реч! Същия този Тома Белев, който направи от Витоша една клоака очевидно е вдигнал мерника и на Пирин. Ски курорта в Банско е едно от нещата, които в България са направени както трябва. Казвам го като човек, който е ходил на много подобни места. Лошото е, че зад така наречените "природозащитници" се крият доста съмнителни цели и доводи. Тези "еколози" вместо да градят - съсипват. И това е очевадно на всички, които имат поне малко желание за мисъл. Има няколко, вярващи в чистата идея, но като цяло са платени. Колко от така наречените "природозащитници" протестират срещу незаконната сеч в планините? А да сте видели някой от тази псевдоорганизация да каже нещо за разораните дюни? Няма и да чуете! Тези неща са нерелевантни - релевантно е организация, със съмнителни приходи, основана в Швейцария - страната, рай за ски туризма, да съсипе единствения ни що-годе добър ски курорт! Нищо друго не е интересно - нито безобразията на Силистар, нито презастрояването на морето ... нищо! Хайде сега да помислим - защо? Отговорите ще изплуват веднага. Нали в нашето казанче в ада отгоре няма дяволче, което да бута всички, които искат да излязат - защото всички отдолу ще дръпнат опитващите се да избягат. А като им се помогне допълнително с парички отвън, може да се нагледаме на страхотии и откровено анти-български изпълнения! Не съм фен на Цеко Минев или Юлен, най-малко си мисля, че са спестявали тия пари от закуски, които са ги вложили там. Но когато отида в Банско виждам главно румънски, гръцки, македонски че и руски автомобили - което идва да покаже, че имаме продукт, който се продава добре. Но идва Тома Неверни и се изс....а на метеното - срещу тридесет шекела, разбира се!

Такива като тебе ще бъдат съдени по бързата процедура, защото унищожавате природата на ПИРИН ПЛАНИНА.

Инженерче

Ех, Жан ... приятелю ... Жан ... вал Жан! Трудно е, когато човек не вникне в написаното а оформя мнение на базата на това, което му диктуват обучени, безскрупулни манипулатори. Ех, Жан ... Ще се опитам да обясня - ски бизнеса винаги е бил за големите, за хората с възможности. Направи се един проект, който върви добре, и се вижда, че има потенциал в него - и то голям - всяка година ски купа в Банско, хиляди туристи и т.н. И това го направиха българи - и то не в стил мутробарок, ами както трябва да се направи. Не знам откъде са си взели парите, но не ме и интересува. Идва тази маша, защото аз по друг начин тоя човек не мога да го определя, и с щедрото финансиране от Швейцария започва битка за унищожаването на ски туризма в България. И това го казвам съвсем отговорно, Жан - този човек десет години е бил директор на национален парк Витоша - следите му са видни и днес. Ако се докопа до Пирин, хората, наслаждаващи се на природата през зимата няма да ги има, бутките ще се превърнат в тоалетни и свърталища на наркомани и всичко ще запустее. Не мислете, че този човек ще мисли за просперитета на района. Занемарявал е планина, ще го направи и пак. Или ... или точно преди всичко да рухне, ще дойдат правилните инвеститори, да речем швейцарци, и ще вземат всичко на безценица и ще направят втори лифт. Управител - същия този на снимката! И ще ни се подиграят в лицето! А ти, Жан ... ти ще останеш отново вал Жан ... Пак казвам драги момчета и момичета - замислете се - защо този човек дума не обелва за поголовната сеч в горите? Защо не го интересуваше бетонирането на черноморието? Защо не го интересува Иракли? Защо не го интересува разораването на дюни! И ако отговора не ви идва наум, нека ви насоча - защото там няма далавера! А за другото използва надъхани млади, изпълнени с енергия хора за постигането на свои користни цели! Апропо - спирането на редовна консумация на марихуана увеличава концентрацията с 50% само след първата седмица! Това да го знаете ...

Защо да е антибългарско желанието да се спазват законите от всички? Кога хора като теб ще разберат, че няма да има развитие, докато не започнем да правим нещата както е редно, от самото начало.

Инженерче

Кога съм казал подобно нещо? Неспазването на закона е причината, поради която сме на такъв хал в момента. Развитие ще има, когато законите се интерпретират по един и същ начин, а не да се четат като дявола евангелието. За вас, приятели, това е една победа. За мен е пореден щрих от съсипването на България. Както искайте, така го разбирайте. Промяната, приятелю, започва от ТЕБ, самият! Нека да попитам - колко от вас сте чели концесионните договори, и какво е написано там? Дали начина, по който това е представено в медиите не е изопачен? Защо, ако концесионера Юлен използва с 60% повече площи до сега никой(държава, правителство, опозиция), че и въпросния индивид не му е търсил сметка? Или последния се е занимавал усилено с броене на лалугери и с разселване на бухали? Ако има нарушения е редно да се сезира съда, и съответния концесионер да си понесе последствията. Да има такова нещо? Е, нека ви кажа - няма и да има! Но заиграването на неправителствените организации с политиката е много опасна ситуация.

Не знам дали някой индивид е броял лалугери или бухали и не ме интересува какъв е предмета на професията му. Но не е трудно за образован човек да види, че това, което се случва в Банско не е устойчиво развитие и индивидите, които застават зад каузата за лифтове и строежи не са от най-благонадеждните. Нещо опорочено от самото начало няма как да се превърне в нещо хубаво ако се продължава по същия маниер.

Вън Нено Димов! ГЕРБ-унищожители на българската природа!

Тук няма как да не се съглася. Но го правят по-скоро с бездействието си. Конкретния случай е много по-дълбок, и изгледите не са добри, а съответния Тома Неверни по мое мнение ще е нещо като Гад Зееви спрямо Балкан. Но хубаво де, обичкайте си го! Демокрация е!

Зелени рекетьори

Да се обяви военно положение, да се изградят писти и лифтове, и после да се отмени!

И после народен съд, за да си платят за престъпления управлаващи.

в този доклад е написано разумно и вероятно е точно така. Егоизма на един регион и най вече на управниците там,не може да стои над интереса на цялия народ. Да искаш да съсипеш девствена красота,е все едно да напишеш ЛОКО 2019 на пирамида в Египет. Има необразовани хора които не си дават сметка какво ще стане .... Има обаче други...образовани, които знаят,но не им пука защото търсят бързи печалби на всяка цена.... Те ще си вземат напечеленото след време и ще се спотаят или ще се изнесат от тук.... Тия дето унищожават дюни....бетонират и заграбват черноморието.....не са по.различни от тия които са захапали Пирин.

Дай да видим, какво ще стане? Ако същите тези еколози ги имаше, даже нямаше да има пирамиди!

Песен от Разложко , издадена още 1860 от Веркович , подобна се пее и в Родопите Заплакала Стара планина, дочула е Перин планина, одговорила Перин планина: - Защо ми плачеш, Стара планина? - Как да не плачем, как да не жалем - сека година булюк айдуци, тая година девет булюци. Згазиха ме ситната трева, разматиха студната вода, истрошиа зелена гора, укървавиа белите камени. Еден ми е булюк меленичане, втори булюк петричане, трекио булюк струмничане, четвърти булюк тиквешане, пети булюк прилепчане, шести булюк кучанчане, седми булюк джумалиджане, осми булюк от пролошчане, девети булюк арнауте.

И къде по точно в градчета на 150 км. от София цените на имотите са по-високи? Не в градове, а в градчета? Безработицата била висока. В сравнение с Германия ли? Или в сравнение със Северозапада?

Северозападът до национализацията на земята живее в задруга - целият род , поне 3-4 семейства, общо работи земята, която е на старейшината. Погромът на колективизацията там е най-страшен , щото не просто семейството или негов член , а целият род остава без препитание и се изнася към градовете. Оттогава няма възстановяване .

Жалки грантаджии и продажници.. Алпите изчезнаха ли поради ски писти и лифтове...?

Не манипулирай. Швейцария и Австрия са с 80 процента алпийски планини при това с 1000метра над Пирин, пък алпийската част на Пирин е под 1 процент от България и има 12 лифта по статистика, а Банско е станал един скъп презастрояване кенеф без инфраструктура и обслужване. Неслучайно сериозните скиори предпочитат отдавна Австрия, излиза по-евтино , спокойно , за качество и обслужване да не говорим.

И как считат, че досегашни концесионери, трябва да са вечни такива? Къде е конкуренцията? И държавни служители са тръгнали да защитават частен интерес, на шепа хора. Част чужденци. И като изсекат дърветата, храстите и покрият ливадите, да не питат защо въздуха е мръсен. И да не се оправдават с циганите, колко дърва секли. Те са управляващите, да решават проблема с тях. Кой трябва да го реши, ако не те? И как всички важни решения ги взимат края на годината по време на коледни и новогодишни празници, че хората да не реагират! Тук споменатото решение от 29 декември 2017 г., а следващата година за налагане на Ф-16. Мърсотията я правят в удобният момент.

Представители на природозащитната организация Световен фонд за природата (World Wide Fund for Nature - WWF) предоставиха на Министерския съвет визия за устойчивото развитие на Пирин. -------------------------------------------------- ЕТО ЧАСТ ОТ ЕКО-ИЗРОДИТЕ, КОИТО НАРЕД С БАШ БЪЛГАРСКИЯ ЕКО-ИЗЛОД И МАФИОТ ТОМА БЕЛЕВ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗБИТИ - ТЕ СА ПРЕЧКА ЗА РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИ КАТО СВЕТОВНА, В . Т. И ЗИМНА ТУРИСТИЧЕСКА И СКИ ДЕСТИНАЦИЯ...!!!!!! Плащат им конкурентните страни като Австрия, Германия, Швейцария, Италия и други... Гледайте сега Давос което е в световния фокус, за да видите десет хилядно градче със 180 км. ски писти и с 76 лифта - ТОВА Е ИСТИНАТА...!!!!!!

Аз съм на мнение, че чуждото финансиране на НПО-та трябва да се забрани. Но в ситуацията съм напълно съгласен с тях. Печалбата на шепа хора, не струва колкото унищожаването на природата. И после защо въздуха в София е мръсен! Е това е много трудно определимо, защото зависи и от изсичането на горите в Бразилия, горене на дърва и така нататък. И как смеят да се оправдявят със сеченото от цигани, като те управляват! Да не се случва, е тяхна работа. Реално се оправдават, с това, че не са си свършили работата. А ските не са традицонен спорт за България. Те реално не са и спорт, а превозно средство, но за други условия. Трябва да им изискват винетки. ;) На повечето кадри от пистите, висят на ските и смеят да наричат това спорт. Не визирам истенските спортисти, дори на коли. Ако искат да спортуват, да бягат пеша нагоре по Пирин и обратно. Банско се намира на 50-тина километра от субтропическият климат, който минава почти по границата ни с Гърция. От другата страна на Родопите растят маслини, нарове и така нататък. И сравнявате с много по-северни и високи планини. Като на високо не растят дървета и храсти. Там няма нещо за изсичане. Но дори където има, няма нужда да им взимаме лошият пример. Който иска да кара, да ходи на полюсите или на високи планини. Заради шепичка хора, няма защо да се унищожава природата. Още повече, че държавата чрез федерация по ски и общината плащала повече на Юлен, околкото получава от концесията. Ските може да са някаква мода, но модите минават. А хотелите в Банско да ги бутат, като направили след презастрояване в Испания. Иначе повтарям, че чуждото финансиране на НПО-та трябва да се забрани, с някой изключения за здравни и социални. По други държави се счита за чужда агантура. Но ние такива си имаме и в правителството. Например Цветанов ходещ на молитвени закуски, че после да налага чуждият интерес.

Въздухът в София е мръсен защото селяндурите дойдоха в София с бричките си! В 455 ХИЛЯДИ коли се вози по един човек. Малките, тихи улички в центъра станаха булеварди заради тази измет с трошки!

Явно умникът не знае, че например кравите с пърдене произвеждат повече вредни газове от колите глобално. Не че защитавам колите. Но си намирате оправдание. Както със сеченото от циганите. Оправданията са ви тип, след като има убийства, защо да не открадна! Проблемът с въздуха е придмно зимата, когато широколистните дървета са без листа. На места като София им трябват иглолистни дървета. Дърветата изсмукват въглеродният двуокис и от въглерода растят. Той е основата на живота. После освобождават част от кислорода. Разстителността дава това което ние да дишаме! А една нишожно малка полянка райграс (ниска трева), произвежда достатъчно кислород за един човек. От къде на къде ще се разреши на шепа хора да печелят, като правят километрични писти, неясно колко широки с изсечена и покрита растителност. Примерно ще се загуби кислород за десетки хиляди. Е интереса на тези 5-10 човека, не струва толкова!

А за незаконната сеч защо мълчите боклуци ?

Кой трябва да се справи с незаконната сеч? Тези дето сега искат "законна" сеч. Това е работа на управляващите! Да не се оправдават със своето престъпно бездействие!

Има си един много точен израз за това: Кой ми сра в гащите? ;)

Колко много лакеи и плебеи има има в тази държава готови да продадат родинара си майка си и бъдещето на децата си за жълти стотинки !

12 Години , Концесионерът ползва 60% повече от предоставеното му по договор, и властта и мълчи защото и замазват очите с подкупи ! Да не говорим за скрити и откраднати данъци ! Територия на мафията !

Що в Австрия не се явят 15- ина безработни зелени човечета и да настояват да закрием пистите в Доломитите и Тирол? Веднага ще ги пратят при лешоядите да им чистят курешките от по- недостъпните места. За много небогати държави сезонния туризъм е " Ден година храни". Наглеци! Заради тях и гнездо на някакви гарги още няма магистрала през дефилето на Струма, а е паметник до паметник и по средата- пак!

Хубаво ,ама някои от небогати държави искат да станат изведнъж мно-о-о-о го богати ей , така, с едно махване на ръката !

Тук става дума за национален парк. Навсякъде по свето в националните паркове нито се секат вековни гори, нито има ски-писти и други съоръжения. Всичко е природа и човешкото влияние е сведено до минимум. На практика то липсва. Направи справка за който и национален парк по света. ВБългария има закони и те трябва да се спазват. Възмутен съм от това, че на поста на министър на околната среда и водите стои човек с антти-екологично мислене, който погазва законността.

Малка справка за тази организация. Приходи 640 милиона. Плаща за протести. Плаща и пътни на свои членове. Праща свои хора в горещи точки. После зелените не били платени.

Забрави да добавиш Сорос.

Принца на Единбург, Филип.

Ех, по Бай Тошово време тези рекетьорчета "природозащитници" щяха отдавна да бъдат преработени в свински лайна в Белене.

По времето на бай Тошо нямаше концесии. Защо държавата си дава най-ценното на частници вместо сама да печели от него? Златото, плажовете, планините, летищата. Всички тези милиарди, които се печелят от мутри можеха да влизат в бюджета.

Кретен, държавен туризъм ли ти се е приискало пак бе? Или не си виждал защото си келеш на 20 години или си долна комунистическа гнида и ти се иска пак да се върнат омазаните, грозни, очукани хотели, ресторантите за които чакаш на опашка за да ти подхвърлят като на куче 2-3 студени зеленясали кебапчета и накрая да те напсуват за довиждане!

спасете пирин ОТ РОДОВИ ЗАЩИТНИЦИ получаващи държавни помощи

Троловете на Цеко Жирардели пикаят газ. Не им се вярва, че в държавата има закони все още.

Таз натура 2000 ,май по времето на костов, българомразеца е приета? Не се учудвам.

Нещата са пределно ясни - някой плаща на всякакви еколози да пречат да има развитие на ски спорта в България. Витоша е блокирана, сега и вече и Банско е блокирано. А в Европа де що има планина е нацепена и накъдрена от писти - няма курорт с по-малко от 50 километра писти и десетки лифтове. Ама там може, а у нас не...

Цеко

Никой не ми плаща. Аз просто искам да карам ски като бял човек в България, а не да изнасяме милиони евра към чужди икономики.

цяла година "зелените" ви казват, че не са против втория лифт, даже и предложение бе направено от Боян Петров, което бе отхвърлено !? На всички НОРМАЛНИ хора им стана ясно, че Цеко и слугите му искаха да правят нови писти и водохващания за правене на сняг. Ако това беше станало щеше да има яка гола сеч и то в защитен НАЦИОНАЛЕН парк !!! При тази величайша наглост дори "българският" съд не можа да си затвори очите...

Този доклад е нещо като двойния стандарт при храните. За нас едно, за Западна Европа друго. Тук трябва да се обличаме с тръстикови препаски, да мучим вместо да говорим, да живеем в пещери и да си служим с каменни сечива, огънят се пали само с кремък и прахан. Храсталаците и генгерлиците ни трябва да са абсолютно непроходими даже и за все още многобройните ни динозаври. У нас - така. На Запад - друго. Във френския алпийски курорт Les Portes de Soleil - 170 (сто и седемдесет) лифта. И без динозаври наоколо.

А защо си против добива на шистов газ в Добруджа? Тогава си голям еколог, против съсипването на българската природа. Кога лъжеш?

А ти да не би да сееш и жънеш пшеница на Пирин?!?

Абе , добричлията , какво разбираш ти от ски ? Бегай да жънеш пшеницата по Добруджа.

лъжеш пич, Les Portes de Soleil - не е един курорт , а е Ски зоната от 12 курорта. и ако си направиш труда да отвориш картата от официалния им сайт ще видиш "малката" разлика мъжду планините Пирин и Алпи.

ВСС удари зелените толкова здраво, че те се радват дори! Сега всичко е ясно, пътя е проправен, законите ще бъдат сменени и точка! Благодаря ти ВСС, че сложи край на дилемата!

Ще видим.

Пешо не ВСС , а ВАС удари "зелените" ,но карай коментара да върви.Първото съкращение е Висш Съдебен Съвет , а второто е Върховен Административен Съд,но това сигурно са извинителни грешки.

Олигарсите не успяха да сложат ръка над свещената Пирин планина.

И сега си отмъщават на всички други защитени зони, с кво удоволствие оня кон по туризма съобщение че дюните да частни и супер че са ги разорали! Внимавайте за кой гласувате, гроб , дпс и патрЕотите ще изсекат горите

Лошото е че се ОЗЛОБИХА мутрите след забраната да строят из Пирин

Върховния Административен Съд на България спря незаконните мераци на перачите на престъпни пари и лобистите им министри.

Това е една от многото олигофренски аномалии в управленията на гроб - неоидходящо образованието и липсата на компетентност по ресорите които са им пиверени на забодрни по министерски постове и индивиди с неясни професии

За да е послушен и да изпълнява нарежданията на мутрите.

Стоят си баирите, никой не ги ползва.

Ако обявим Китцбюел за световна ценност заради уникалните им лишеи, колко ли време ще им трябва, за да затворят курорта за туризъм? Само един час или ще им трябва цял предиобед?

Онези 20 -те успяха, сега и световната организация се е наредила.

Световен фонд за природата (World Wide Fund for Nature - WWF) Хахахаха та това е жената на Тома Белев! Банско е единственият малък град, който не е загубил население в България. Всички друго губи и то много за сметка на големите градове!

Кабинка - да. Бетон - не.