В. "Данас": Как в Сърбия изчезнаха десетки хиляди българи?

Според последното преброяване на населението в западната ни съседка българското малцинство наброява общо 12 918 души, докато през 1948 г. сънародниците ни там са били 59 472

Обратно в новината

Коментари - В. "Данас": Как в Сърбия изчезнаха десетки хиляди българи? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ежат се единствено на българите и народа на РСМ Косоварите и албанците не ги броят за живи.Приказки много за пред калпави люде.В западна и Средна Европа са си обикновени мръшляци.

Защо не преведохте цялата статия, а цитирате само това, което ви отърва, русофили?

Те от България изчезнаха 2,5 милиона, та да се кахърим за няколко десетки хиляди

От личен опит мога да кажа, че повечето българи не мразят сърбите, докато сърбите мразят българите и ги смятат за хора по-низши от тях

Когато оправим собствената си страна и демографските проблеми и тези със самоопределянето ще се разрешат. Тук мафията, която е "пример" за родните не много умни младежи търгува с българки, насилва българки, рекетира и изнудва родните фирми, движи канали за трафик на бежанци, мачка и гази по родните пътища ...т.е. те са много смели, дръзки и нагли, но само спрямо българи. Иначе могат да си татуират и бузите и да се гласят за националисти, патриоти и всякакви. Тук "бизнеса" се разбира, като едни мачкащи и неплащаши на "заслужаващи съдбата си роби", а те минават да прибират оборот и опитват всячески да прекарат клиентите. Тук прекрасната храна, която имахме е загубена безвъзвратно и заменена с произведения тип "Али Химика" - овче сирене от краве мляко, ментета на всичко, вносни отпадъци, оцветени салами. Дори плодовете, които се внасят са с качество, което и на прасета няма да дадат в други държави (пример: вземете си мандарини тук и където и да е в чужбина). Тук едва последните години се вижда светъл лъч и надежда различна от летищата ни, добрината се връща, чуството за единност покълва отново. Време много ще мине да създадем критичната маса, която ще откаже да търпи и ще инициира промяна в общество, партии, икономика. Ще стане и тогава ще е пак гордост да приемат, посещават и работят с българи.

Това е нормално, и в България става същото с малцинствата. Най-вече трябва да се разгледа Румъния как от 366 000 през 1930 г. българите са 6 000 днес.

Има такава тенденция при преброяванията- циганите намаляват, но за сметка на това турцте се увеличават пропорционало на намалената бройка на циганите:)

Само че, българите напуснали България отидоха именно в демократични държави. Европа Америка Австралия Нова Зеландия. Не отидоха нито в любимата ви Русия нито в Китай нито в Северна Корея. Сърбите дето толкова ги обичате вие безродниците, винаги са мразели българите.

Че кой ще те пусне тебе в Русия бе!? На кого си притрябвал като си мързелив, мрънкащ и с претенции!? Беше то едно време, по българо-съветската дружба...от немай къде пускаха руснаците и то в европейския Сибир (Коми) и из степите на Казахстан...дървосекач и строител Сега вече на евронивата - немските кланици, англииските ниви с ягоди, строежите в Андалусия и като момчета за всичко в Италия или овчари и слугини в Гърция...а по хубавичките на витрините в Амстердам.... Явно и европейците на толкова те оценяват... Руснаците си имат таджики и тем подобни от Средна Азия за тая цел...Европа си има евротаджики...

Ходил съм в Русия глупако. Виза се изкарва без проблем. Само че дори мършата като тебе, дето се е продал на руснаците, за нищо на света не иска в Русия.

Виза...ма на екскурзия...работна...или за временно пребиваване..ммм!?

Ми не...ако требе да ходя някъде... между ягодите и фургоните с 50-60 гастарбаитера, дет си душат нощем пръдните и Русия...ще отида в Русия...

На работа глупако. Тамън та 3 месеца, за да им сглобя машината и да им покажа как се работи с нея. Но защо в Русия да не искат предатели като теб, дето слугават на русия?

Малй..кво щяха да правят без тебе..нямаше да пуснат машината... И ква машина от балкански сомалиици - обслужващ персонал и шивачки на ишлема!?

Не разбирам, прости ли сте, или целенасочено нагнетявате обстановката? Тези българи изчезнаха точно там,където изчезнаха българите и татарите от Крим. Където изчезнаха украинците от Донбас, Луганск и Запорожие. И българите след 1989 година изобщо не са изчезнали - те са си живи и живеят в други страни и с част от тях даже се гордеем, когато ни изнася - снимаме се с тях, тупаме се в гърдите с възгласа "Болгар, болгар". Гордеем се и се снимаме със Стоичков, нищо че не живее в България, гордеем се с Дан Колов, с Игнат Канев, с Джон Атанасов. Те не са изчезнали, но станаха такива за да се гордеем с тях не в България (защото не можем да я направим такава), а в другите държави които сега ругаем, че те са причината да сме на това дередже, което естествено не е вярно - ние и само ние, българите, сме си виновни за положението ни - при това всички българи - граждани, селяни, работници, служители, управници, политици. Всички сме расли и сме възпитавани в тази България и тя е това, което ние сме направили от нея. Сега всички реват,че сме губели суверинитет!!! Някой да ми каже: Кога след 1944 година България е имала суверинитет? Когато на два пъти се предлагахме да се самоунищожим ставайки не знам си коя република от чужда държава - СССР? Да предложиш 1370 годишна държава в краката на някой, само защото е военно по-силен от теб? Щели сме да приемем еврото и така да загубим суверинитета си? А някой знае ли каква е била паричната единица на СССР, която щеше да се въведе на нашата територия, ако ни бяха приели в СССР? В ЕС сме от 13.04. 2005 година! И каква е сега паричната ни единица?

Гордеете се с добичета по евронивите ли бе!? Ми с какво да се гордее скота...може да е нива..ма поне е евро И льолоь...финанските са в Валутен борд...воиските в НАТО... безплатни военни бази...а законите ти ги пускат от Брюксел... Аз независима държава без свои финанси, армия и закони не знам да има

Това не се отнася за другите . Българите са инженери, лекари, учени, предприемачи и дори хора на изкуството. За разлика от такива като теб, де сте просто продажници.

Ма как бе...чакат още на гарата/летището и с дипломата от Пазарджикския Вуз направо те цанят за Енжинер...или мериджей....мдаа

Разкажи още смешки..

ВСЪЩНОСТ БАЙ - ГОЛЕМИТЕ ГАДОВЕ СА МАМАЛИГАРИТЕ РУМЪНЦИ .... НАПРАВИЛИ СА ГАЗА НА УНГАРЦИТЕ В ТРАНСИЛВАНИЯ .. И ГАЗА НА БЪЛГАРИТЕ В ДОБРУДЖА ДО ДУНАВ .... ДО 20 ВЕК РУМЪНИЯ НЯМА ИЗЛАЗ НА ЧЕРНО МОРЕ

Те и в България изчезват бързо-бързо.

А в "братска" Украйна само в управлението на Зеленски ,българите неимоверно "нараснаха" в Украйна:))))Нови училища се откриват,езика се признава за втори официален:)))

А Вие, защо биете негрите?

Ами изчезнаха, а българската държава спи. Българските политици само за Украйна мислят, за сънародниците ни останали зад пределите на Родината не им пука.

А ПЪЛЗЯЩАТА ИСЛЯМИЗАЦИЯ НА ПОМАЦИТЕ ОТ ФИЛИАЛА НА СИВИТЕ ВЪЛЦИ ДПС ?

А да вземете да напишете и статия колко милиона българи изчезнаха след 1989г от страната си?

Мърсуват сърбежите, ама то се вижда накъде са се запътили с тия великошовинизъм. Не разбраха те и скопяните, че последните 80 г не България е заплаха за тях...

Сърбите да не се правят на луди , защото цяла източна Сърбия са българи , а говорът им няма падежите като стандартния сръбски от северна Босна, на 1000км от Поморавието.

Изчезнаха милиони! Все от мъдри вождове и послушни овце!

Нарича се насилствена асимилация, която сърбите водят още от края и средата на 19 век в Поморавието. В Сърбия днес има поне 1.5 млн българи. Ниш е бил български епархийски град. След 1920 г. започват и масови убийства и насилие. След 1944 също. Бугари фашисти, това го измислиха сърбите.

И Наполеон е българин ( на пол он) а в последния филм са го изкарали французин, пълно обезбългаряване.

Поморавието си е било заселено с българи от много време, човека ти казва частица от истината. Виж как се е казвала исторически р."Велика Морава".

Реката се е казвала Бугарска Морава.

Поздрави от Джокович.

То българи в България не останаха камо ли в Сърбия. Демокрацията е смъртоносна.

Българите се сетиха ,че всъщност живеят на добро място и макар с най -нисък стандарт в ЕС , сме ЕС , нямаме войни , ходиш на работа и се връщаш жив и здрав , в повечето случаи .

В ЕС сме само под вода и на над 10 000 м височина

България като стандарт на живот е по-висок от този на Сърбия. Нормално е българите да напускат.

Ни позна, тази клоака дето е при нас я няма никъде другаде,

Е твоя кенеф

И ти нали живееш там, сигурно знаеш

Вземи отиди до Сърбия ! И тогава говори за стандарт !

За същия период от България изчезнаха над един милион и на никой не му мигна окото, но виж в Събрия за няколко хиляди човека и потенциланото разгаряне на конфликт е къде къде по перспективна тема за нашите партньори....!!!!!

Ние с намаляването на българите в България се оправихме, че тръгнахме със сърбите да се мерим... Колко българи, колко цигани, турци, арменци, украинци и сирийци има в България е държавна тайна, ама колко са в Босилеград се знае с точност до един човек.

представи ли си книжлето

започнаха да изчезват, откакто мафията започна да раздава имотни паспорти на блядове, подготвящи украйна -2

Много от българските младежи, които завършват тук, остават в България и не се връщат в Сърбия! Има такива случаи в нашия град!

След като Босилеград се изписва еднакво на български и сръбски, защо го пише два пъти на тебелата?

това е и отговора на въпроса, защо нашите не искат да се изписват "българи" в Сърбия и Македония и бягат оттам...

Кампания срещу Сърбия?. Какво ви направиха? По време на глада и инфлацията 90те г. позволиха на половин България да се препитава в техните градове чрез търговия. Спасиха от глад Северозападна, приемаха хората в къщите си.

90Te имаха ембарго и можеш да кажеш, че българите са им помагали с внос на дефицитни за тях стоки, естествено срещу печалба ....

Да не правят статистика , а да отидат и да ги заговорят и да видят колко тях говорят български !