Коментари - Уникална кулинарна карта разкрива "храната" на националния ни език (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Господи, за какви глупости ни харчат данъците!!!!!

" В Испания продължават помежду си да говорят на диалект, независимо че учат и испански. Така се появява един интересен, нов феномен - те са носители едновременно на чужд книжовен език и на български диалект. "

Тази госпожа от БАН се скъса да троши държавни пари за командировки и безсмислени изследвания. Преди обикаляше света, за да "проучва" езика на българските емигранти, а сега се е отдала на кулинарни екскурзии в страната!

Защо, имаш желание да платиш проучването или ще го направиш безплатно...

Най-после ДИР си намериха амплоата - ще се занимават с кулинарните хроники. Браво, че най-после осъзнаха, че за журналисти не стават и изобщо за нищо не стават!

Похвална работа! И за диалектите и за националната ни кухня! Майка ми има една книга с рецепти отпреди 1944 година. Там се готвят "ангинари", използва се "шафран" за подправка и други подобни които сега са някаква екзотика за нас, след като по времето на соца кухнята но драстично обедня и пържолата и луканката се превърнаха в култ и мерило за престиж...

На калпав водолаз...водораслите му пречат! Ако си виждал рецептурник на Балкантурист от времето на социализма...ще разбереш, че всички готварски книги които можеш да изнамерих по библиотеките изглеждат като записки за рецепти направени от едва прописал ученик! Менюто което се изискваше при диктатурата е може би единствения не оспорим плюс на онези отвратителни времена.

Брей, едно положително нещо да дойде и от тях. Крайно време е и държавата да започне национална кампания за подпомагане на рекламирането на българската храна. Това е едно нещо, с което може да се гордеем.

А дали изсладоват.екип ще отиде да провери говорите и съответно кулинарните обичаи на Бълг.население, което се е изселило принудително в старите Бълг.предели преди 100 години от Източна Тракия. Част от Бълг. беженци, произхождащи от Лозенградско и Бунархисарско са се заселилили в Бургаско и Ямболско, те самите са наричали себе си Маджури. Другата част произхождала от Одринско и Кешанско, се е заселила в Хасковско. Те наричали себе си Тронки. Има разлика в диалектите им, има и много общо. Същото важи и за кулинарната им традиция. Диалектите и кухнята им не се срещат никъде другаде в България.

В селото в Ямболско където се е заселил дядо ми е имало и местни хора, които са говорили на друг диалект. Баща ми ми е рзправял за баба ми която казала: "А пък Ивановица имала роги! Вчера ми каза, ооох болат ме рогите"! А тя всъщност казала "ноги", което за нашите било "крака".

Живият български език ше победи куманиЗкия изкуствен изчанчен и политизиран вонящ недоносен еврейско-куманиЗки САВЕЦКИ пропагандиран за литературен, гомнян насилствено наложен, еничерски гъзоблизки просташки чалгаджийски мастийски куманиЗки чанч прИмотиран за език. Ура, да живее живия български език!

Жената с шарената кърпа защо е сложена като едва ли не представителна извадка на хората, носители на националния ни език?!?!?.. Това майтап ли е, неграмотност ли е или обичайното предизвикателно поведение на дираджиите?!?

а моя проект за сексуалната национална карта, основан на използваните в бг сексуални техники фонда го отхвърли....

Още една банда готованци.

колко красива е България И кога ще се освободи от комунистите дето сега гонят народа в чужбина

си отидоха преди 30 години, подскачахте и ги изгонихте, тия сегашните са капиталисти от най-чиста проба

Няма разлика между комунистите на които сега е позволено да гледат кучета убийци, а преди гледаха прасета човекоядци

Кой дава от нашите данъци пари за подобни занимания! Краденето на държавни пари е национален спорт!

Аз пък искам част от парите ми да отиват за такива проекти!

Аз пък не искам ...

И аз искам, мнозинството печели, демокрация е все пак. :D

Как лъжеш ,кат дърт циганин, не че не си дърт и циганин. За кви данъци , за кви пет лева говориш бе терцо, ти не плащаш данъци ,нали те познавам.

И аз съм за, част от парите да отиват за такива цели... По добре от колкото за показни занимания с гранати пред деца...

Интересни занимания си намират хората. Обикалят страната да плюскат на аванта, ама го правят научно.

Добре де , що на 1-ва снимка тая с чалмата сте сложили .... ясно е че ги има и то в много български градове/села особено из родопите. Ама нужно ли е това да ви е водещата снимка.....

И от цял свят да идват хора и българите да са свободни и сигурни в родината и защитени и уважавани в чужбина

каква чалма те гони пък теб...забрадка има жената и си е мюсюлманка...не е нещо ново в България и особено в Родопите...пък ти явно си злобен християнин, чак да ме заболи, че и аз съм християнка, защото тези хубави хора из Родопите са повече българи от теб!

Рибо, това не е чалма/хиджаб, а забрадка и много баби християнки я ползват, ограмоти се малко преди да плещиш тъпотии.

Християнка е, ама другия път. Поразходи се из Родопите да видиш колко християнки носят подобни забрадки ;).. Явно неграмотният си ТИ, тъй като нямаш представа, че българските мюсюлмани НЕ носят хиджаби и чалми.