Чипровските килими признати за световно културно наследство

Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство призна чипровските килими за световно културно наследство.

Обратно в новината

Коментари - Чипровските килими признати за световно културно наследство | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

комплименти. - Кажи му: пътека, черга, При някои народи има тепих и килим. Килими са тези от Карлово - дебелите дето са ги правили някога за Сукарно, а това е тънко като пътека - няма и един сантиметър -черга е. Нали така?

Малеее колк прости хора... Само ще ви кажа, че тези килими са си типично Български.. Другото сами ще трябва да си го проучите...

Това на което се казва ПЕРСИИСКИ КИЛИМ ли? Дебел и мек?

Ами къде оставихте Дания бе, хора? Защо никой не говори за тази така прекрасна страна в която даже хората не се страхуват да са голи на улицата. Ето това е то култура! Да се напиеш, съблечеш, заспиш и повърнеш на тротоара! С очите си говидях в центъра на столицата им! Ние тука с някакви си килими ще им се хвалим. Е, да идем там да видим какво е това култура на богатия народ, че после да се фукаме ние какво сме бли дали на света.

Ех, Ганьо, не знам какво си видял в Дания, но срещу тях да тичаме, няма да ги стигнем по стандарт. А иначе - в България всички са трезвеници, няма един пиян.

За да разбереш чипровските килими трябва да отидеш по средата на Турция в Анадола, в Кападокия. Там ще видиш своето наследство. Много е интересно да узнаеш, че всъщност ние сме наследници на персийското културно наследство. В Кападокия има килими със същата шарка, които са изработени по същия начин. Останах смаян като разбрах колко сме близки. Самите турци едва ли могат да разберат, че всъщност са носители на персийското културно наследство. Цялата турска кухня е перскийско наследство, каквото е текстилът носиите, килимите, завивките, възглавниците, дюшеците и юрганите. Чипровските килими са запазили в най- пълна степен това наследство и са го развивали поради откъснатостта на Чипровци от световни трагични събития. Ако светът не беше толкова зле разделен, турците щяха да бъдат много по- добре приети, а ние нямаше да се страхуваме толкова основателно от тях.

Анадол идва от по- старото име Анатолиа- римска тема/административна област/. В Чипровци е запазена шарка, която се среща именно в Анатолиа. Може да говорим за обща култура, която е обхващала и хората по нашите земи. Това е била култура и на нашите тракийски племена, които са имали връзка с народите отвъд Босфора и Дарданелите. Всъщност нашата връзка е минавала повече през Дарданелите, отколкото през Босфора. Погледнете турските образци и ще видите огромна прилика, която носи древна традиция и не се плашете от своя културен произход. Древната персийска империя от времето на Дарий е величествена, докато Александър Македонски стои пред нея като варварин, а елините като шизофренични овчари. Ако се задълбочите все пак, ще разберете.

Вземи напиши книга по въпроса пък тогава ще видим. Така си малко разхвърлян.

А случайно да сте чували за планината, БУЛГАР ДАГ ? В християнските времена на Мала Азия е имало там българска държава в 16 в. паднала, под османско владичество . Твърди се че нейните наследници днес са над 12 милиона.

Ние от тях или те от нас... Са гледали...

въпр0с на вкус. аз предпочитам котленските. но и двата типа са уникални, освен това и много траини, топли -от чиста вълна. а тези,които не ги харесват - светът е пълен с прости хора - особено у нас.

Най-гоменият израз на простотия е да наречеш някой, който не споделя твоя вкус, прост. Това по принцип, да си го знаеш. А иначе килимите (когато са създадени от майстор(ка), са наистина много хубави.

каква красота! Браво! Не мога да си представя, че някой не ги харесва!

далеч съм от мисълта, че българските килими не са хубави!обаче има много по-хубави. в тундрата на централна и северна Азия, където живеят номади, е пълно с килимари, които правят далеч по-хубави килими от нашите. като цяло килимарството е основен поминак на номадските народи.

такива черги - Въпрос на вкус - който ги харесва да си постеле!

Килимите са страхотни и изключително разнообразни. Връзват се перфектно и с модерен интериор. Моля да не пишат мнения хора, които не ги познават. В Юнеско не са глупаци.

Да си покриеш килимчето плазмата , когато не я гледаш така ли ? Или единствено може да покриеш главата на тъщата на баба й , за да е в унисон с времето .

Ами да! Много точно си се кръстил. Отговаря напълно на интелекта ти.

Както пророчески казваше Блага Димитрова: "България е като шепа набрани, нагънати шарени черги".

Ама съм и аз ... помислих си за Лили Иваноа , тез килими малко на турски мязат . Скоро и при килимите ще бъде ако не са тъкани в Катай значи са менте !

Колко такива килимчета изхвърлих на свекърва ми! Отвратителни са с тези извънземни фигури - не са като на снимката (такива не съм виждала никога), а зелени и л..ни на червен фон! Аууу, свещена грозота! Скоро видях някакви подобни китайски или индийски - ама такава мизерия лъха от тях, че не само не се гордея, че сме сред най- мизерните нации, ами ме е срам от тези гадории - черги и летящи килимчета!

В грешка си драга. По времето на баба ми и прабаба ми хората в този край са си имали истински чипровски килими. Прекрасни и наистина с извънземни форми и цветове. После по времето на соца се появиха тези грозните, на зелен и червен фон.

То килимите хубаво, но човек да го е срам от продажни и корумпирани политици, които крад и взимат заеми, крадат и взиман заеми и все виновни няма. Продават ни на чужди фирми, които смучат и малкото, което имаме и пак ни продават и взимат заеми. С какво да се гордеем? С новия заем от 8 млрд. , които нашите марионетки ще нахлузят на вратовете на внуците и правнуците ни ли? Яд ме е, че живея в нази страна, в която изкуствено разрушиха промишлеността и прогониха хората. Да се гордеем с килимите? Че нали тази традиция се поддържа от хора ентусиасти, които скоро няма и да ги има? Глупости на търкалета.

Всъщност "чипровските" килими са пиротски, ама здраве да е.

Килимите са си чипровски, но в края на по-миналия и началото на миналия век пазарът на този край е бил в Пирот.

Ами в Пирот какви хора са живели бе тъпанар. Сръбските свинки са по шумадията. Също като пълнените чушки от Враня и Лесковъцката скара, която и викат "сръбска" ама традицията идва от Българите в Лесковъц.

Гордея се, че съм българка!

Mene puk me e sram

И аз се гордея че съм БЪЛГАРКА!