Кибератаката порази компютри на АЕЦ ”Чернобил”

Заради провежданата кибератака не работи електронният документооборот на украинската АЕЦ "Чернобил", пише Украинская правда, цитирана от Агенция "Фокус".

Обратно в новината

Коментари - Кибератаката порази компютри на АЕЦ ”Чернобил” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чета коментарите и се чудя кое е по-зле - неграмотен юзер или полуграмотен сисадмин, на каквото се правят по-долу. Какво се знае досега за атаката: 1. Най-вероятно е минала с ъпдейт на системата а документи. Някои ос сисадмините си признават, че след като са си упдейтнали сървърите мрежите са им били заразени. 2. Още не са ясни векторите за атака, които вирусът ползва - твърди се, че дори напълно пачнати компютри от всякакви версии са заразени и криптирани. 3. Още не е ясно кога са били заразени компютрите - дали сега или преди няколко месеца, сега просто да се е активирал вирусът. Останалото в коментарите са просто празни дрънканици. А на тия, дето предлагат мрежите да са отделени от интернет ще им напомня за вируса StuxNet, който беше специално набутан в такава мрежа - компютърната сигурност не е просто набор от правила, ами и тяхното прилагане и контролиране.

Путин е виновен. Не, Тръмп е виновен. Абе и двамата са виновни, атакували са Украйна докато са играли шах или сантасе. Дърти хакери

всяко зло за добро . и обратното е вярно .

мда... докато има идиоти - винаги ще има и заразени с вируси... сега ония дето са работили на щайгите в Чернобил - да бъдат вкарани в затвора заради идиотизъм. тия вируси се разпространяват само благодарение на идиотите които не спазват елементарни правила. не помня колко години са минали от както за последно съм имал вирус на компа... май бе по времето когато дискетите 1.44" бяха най-масовите носители на информация...

Не си прав! Компютрите навлязоха достатъчно бързо в живота на хората и хората в голяма степен не разбират как това нещо работи. Те са просто потребители. Същото е било и продължава да е така с електричеството. За много хора електричеството просто излиза от контакта и знаят, че е опасно. Те НЕзнаят повече.

Не разсъждаваш правилно и сега ще ти кажа защо: Аз и ти с наще пиратски виндоуси вкъщи не представляваме интерес за никого. Ние не ползваме outlook - програмата на майкрософт за електронна поща и нямаме служебни имейл адреси. Явно си нямаш на представа колко често са атакувани големите компании и то съвсем целенасочено. Списъци със служебни имейли струват много пари. После е лесно - пускаш имейл със заглавие invoice или payroll, Ганьо цъка, отваря вирусчето и то отива къде - по мрежата и хоп на сървърите. Представи си, че на някой от сървърите да речем е софтуера за управление на поточната линия за дъвки. Ко праим? Спираме дъвките и нанасяме щети за милиони. Честито.

ами и ти не си прав. ако собственикът не разбира- наема някой който разбира. комповете които контролират производството трябва да са задължително в затворена мрежа - без достъп до интернет. така че без значение колко е абориген операторът - системата да си работи. а иначе за outlook си прав - вирусите автоматично се пращат. но някой някъде по веригата е за бой. не знам с какво се занимаваш, но мойта работа е свързана с комповете на хората. бедна ти е фантазията колко ниско е нивото на българите. отивам и виждам тоя рансом вирус. когато рестартираш компа, почват да изкачат различни прозорци и накрая поредния ти предлага да си платиш. дебилите дори не предупреждават хората с които обшуват че са заразени - те нямали важни неща, така че вирусът не им пречел... а вирусите от години не идват само през пощата. редовно се подвизават и в фейса, и в скайпа и където и да се сетиш

Това събитие трябва да е предупреждение, какво може да се случи дори в действаща АЕЦ, където има истински термоядрени реакции. В никакъв случай не трябва да компютъризира управлението на 100% . Трябва да се остави и възможност паралелно управление и наблюдение на процеса по старите изпитани методи (поне за най-важните параметри).

АЕЦа си работи и си дава ток, пак се изказа неподготвен

Ама ти сериозно ли?

То е така. Реакторите се управляват по изпитани методи, само дето вътре в реакторите НЯМА термоядрени реакции, а само ядрени. Има огромна разлика.

Благодаря за забележката , прав сте,моя грешка. Все още няма такива реактори , малко изпреварих науката. Дано пък да успеят да направят, това една от мечтите на учените.

ти па сега - кво толкова - няколко хиляди градуса разлика. за човека това е се едно още една ракия.

Колко са термоядрените централи по света?

Коя фирма ще признае ,че системата и не е сигурна ?!

Няма да признае. Затова задължително дублиране на управлението и наблюдението. АЕЦ е това, не линия за изпичане на тухли или кроасани.

вируса!

ТОЗИ ПЪТ ПРЕКАЛИХА ПУТЬОВЦИ

Компютърен вирус неможе да повлияе на АЕЦ. Компютрите които се ползват и са свързани с реакторните системи дават на операторите само данни на монитора. Решението за натискане на копчетата се вземат от човека. Дори компютрите да дадат фалшива информация то операторите имат и се ръководят от показанията на други измервателни уреди които изобщо не са свързани с компютри. Заразяване с вируси е възможно за компютрите които са по офисите на АЕЦ. Друг е въпроса доколко са "зависими" от докуметооборота. Защото се оказва, че за да работи един реактор се печатат тонове хартия... Ами просто има много канцеларски мишки дето трябва нещо да правят.

Компютърен вирус може да повлияе на реакторите колкото и на един Москвич.

Tова изобщо не е вярно.Не случайно се казва автоматизирани системи за управление,а не за информация.Естествено има и възможност за операторско въздействие.Иначе щеше да е система за автоматично управление.

Кое точно не е вярно? Иди и питай операторите в Козлодуй.

Казва се АСУТП- никога, никъде не е вързано в нета. от него само може да се трупат данни на външен сървър от където да гредаш, архивираш, печаташ.... Самото управление мошеш да докоснеш само на място к определено ниво на достъп от човек, не по нет, дистанционно.... Ако не е така, то е някаква селска работа.

Абе хубаво, че вируса неможе да пусне АЕЦ да работи.

Сигурен ли си?

Извинете, ама какво работи в АЕЦ Чернобил, че от години си мисля, че всичко там е закрито, а сега излиза поредната бомбастична лудост за ужасна заплаха от невидим враг?! А параноидната шизофрения е диагноза за нефелити, които искат всички да се чувстват като тях.

Сигурно някакви датчици. Като уебкам, но с данни за радиация. ;)

"Заради провежданата кибератака не работи електронният документооборот на украинската АЕЦ "Чернобил" документацията на централата, минали инциденти, засечени нива в различни части на района през годините и т.н. и т.н.!! Ама той чукча не читател, чукча писател! Предпочита преди да чете, да се изака в коментарите!

Първите 3 блока (гръмна 4-ти) работеха до края на 1999г! А нашите без да е имало авария ги закриха доста по-рано. Странно, а. Иначе все работи нещо - и нашите блокове 1-4 едва ли са зелена поляна или безлюдно място.

Извеждането от експлоатация на АЕЦ е процес, който продължава над 30 години, защото всичко, дето е било в реактора е радиоактивно. Да не говорим за отработеното гориво и събраната радиоактивна вода. Съответно независимо, че реакторите са загасени, си има персонал, монтажници, дозиметристи и т.н. А точно там заради 4-ти реактор не е много ясно като копне багера накриво колко бекерела ще изкара от почвата. Това никой обикновено не го споменава, когато говори за ядрената енергия.