"По предварителна информация няколко компютъра са заразени с вируса. Компютрите веднага са изключени от мрежата", съобщи началник-смяната на обекта Владимир Илчук.

Той добави, че няма радиационна заплаха във връзка с инцидента. "Няма промени на радиационната обстановка", посочи Илчук.

От пресцентъра на украинската държавна агенция по управление на зоната на отчуждение около "Чернобил" съобщиха, че заради кибератаката измерването на радиационния фон е преминал на ръчен режим.

След масовата хакерска атака на вируса Петя.А, втора – наречена ГолдънАй засегна Украйна. По-рано за подобни беше съобщено от Русия и Великобритания.

Американската фармацевтична компания „Мерк“ потвърди, че е първата компания в страната, ударена от глобалната кибератака, започнала в Русия и в Украйна и разпространила се в Европа и през Атлантическия океан.

Германски компании също са били засегнати от бързо разпространяващата се атака с компютърен вирус рекетьор, заяви днес германската Федерална служба за информационна сигурност, цитирана от Ройтерс.

Киберагенцията не назова поименно засегнатите компании, но германската компания за пощенски и логистични услуги "Дойче пост" по-рано каза, че системите й в Украйна са били засегнати.

Началникът на службата за информационна сигурност Арне Шьонбом заяви, че по първоначални сведения за атаките е бил използван вирусът Петя, възползващ се от същите слабости, от които се възползва и вирусът Уонакрай през май.

Той призова компаниите да докладват на властите за възникнали проблеми с компютърните им системи и да не се съгласяват да плащат никакви откупи.