Радев: Българите в Украйна няма да бъдат засегнати

България е получила уверението, че българската общност в Украйна няма да бъде засегната от законовите промени, които ограничават изучаването на майчин език.

Обратно в новината

Коментари - Радев: Българите в Украйна няма да бъдат засегнати | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

loyola

Това ще да е някакъв виц. Закона е приет! Устните поговорки нямат никаква правна стойност! Направо става като в случая с - човека взе парите и каза "ще видим".

С една дума , са договорили , как българската диаспора да заобиколи закона. Какъв е този закон за едни по договорка, за други не може

Какво тъжно съвпадение - БГ са инициалите на Бай Ганю и на...БълГария!..Ей,БЕГЕЕЦ,ти да не си БАЙГАНЮВЕЦ?!?!?

А ти да не си в пубертет? Много незряло реагираш.

Много интересно! Когато в някоя държава се приеме закон, той важи за всички граждани на държавата. ЗАКОНЪТ НЕ ПРАВИ РАЗЛИКА В ЕТНОСИТЕ! ТОЙ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ВСИЧКИ! Въпросният закон, който се приема е насочен основно към руската диаспора, която в Украйна е огромна. Той обаче в еднаква степен засяга и унгарци,поляци, българи, молдовци и още много други. Не можеш да кажеш, за вас ще направим изключение и законът за вас няма да важи. Това е глупост! И няма как да стане. Посочените държави реагираха много остро по дипломатически път на този закон. Ние обаче сме хрисими. Вместо да възроптаем, мечим като котета. През последните години в Украйна стават неща, които са възможни само при фашизма. Как да наречем изпълненията на пара военните формирования от рода на "Азов" и "Десен сектор"? Та те не са подвластни на никаква власт. На тях никой не може да им разпорежда.А това са въоръжени формации. Какво е това, ако не фашизъм? Къде е държавата? А "демократичният запад" си трае. Всичко било нормално. Нормално, утре!

Първо си научи майчИния език.

Срещал съм се с много българи в Украйна.Говорят български и употребяват думи каквито употребяваше моята баба.Отцелели са от Сталинските репресии от наложеният глад и комунизма.БЪЛГАРИЯ Е ДЛЪЖНА НА ТИЯ ХОРА ЗАПАЗИЛИ МОРАЛ ЛЮБОВ КЪМ БЪЛГАРИЯ И ПОСЛОВИЧНО ТРУДОЛЮБИЕ

много загрижен за тероризма , разговаря с Иран за газ !

В България трябва да се говори на български в Украйна на украински в Румъния на румънски в Русия на руски който не му отърва да си фаща пътя

Да спрем да се занимаваме с глупости и да оползотворим членството си в ЕС а не да прехвърляме пари към Русия от Белене Южен поток и КТБ

Факти срещу руски опорки 1. Българският е език на малцинство в Украйна, както унгарски, румънски, руски, иврит, татарски и тн. Нормално е всияки украинци да говорят и изучават украински, както и майчиния си език като втори: руски, български, унгарски и тн Руска опорка: украинските фашисти забраняват български Истината: руските фашисти забраниха украински в Крим и Донбас 2. До преди руската агресия в Украйна, Украйна беше двуезична страна - руски и украински. Сега вече става едноезична с втори език - майчин Руска опорка: забраниха руски език Истината: руският отива на втори план. Всички руснаци тршбва да учат украински език и да си набият в главите, че вече не са государи в Украйна Същото тршбва да направшт и рускините, живеещи в България - да научат БЪЛГАРСКИ, техната мамица, а не да се правшт, че сме 16-та республика

абе селски комсомолец в Укропия и нейните остатъци даже олигархо мафиотите в радата и правителството от зап.част на страната дори в пропагандните им медии започват с първото изречение на украински и продължават на татък само на руски език.Дори грузино талибана Наакашвили говори само руски и се псуват на жив в ефир само на руски в студията на хунтата с другите фашаги и мафиоти.Украински говорат само 1/20 част в най изостаналите западни части по границата с Полша

В Украйна 85 % от населението е руснаци. Следователно, официалният език е руски (матерински), а всички останали езици (вкл. измисленият, както македонския, украински), са езици на малцинствата. Докато съществува Украйна, тя ще си остане силно спорна като произход, също като Македония -създадена по политически съображения на великите сили.

Бай Ставри

Не е руснаци 85% от населението в Украйна. Даже в окупираният от Русия Крим преди окупацията руснаците бяха само 55%. А в Зап Украйна руснаците клонят към 0%

В Белорус само 5 % говорят белоруски, това са последици на имперско присътствие на русия. Дори било е срамно да говориш белоруски, щото веднага руснаци те слагали на долно ниво. Само сега, след случка в Украина, белоруси, най-накрая, се сетили за езика,си, за корените си , станало е престижно да владееш белоруски, да чувстваш, че не си руснак, една хибридна агрессивна нация.

Повече загриженост за собствения народ, господине.

Порошенко е съобщил на Радев същото което Балтаджи ни каза тук. Тоест , че законът е предаден изкривен за да се внуши, че се ограничават малцинствата. Не, ограничава се само руския при това в прогимназията. До 8 клас руски може да се учи като свободен. тука се втълпи на безмозъчниците манипулативно, че другите езици освен украински се забраняват, а не е така. Така бе удобно на Русия да каже.

Добре, че имаме Президент, а не западнофилска мижитурка! Правата на българските малцинства в Украйна и по света трябва да бъдат защитавани от най-високо ниво от България! И това е правилно! А всякакви соросоиди и други промити дебили, които ни обясняват как трябвало или не трябвало са идиоти и слава богу не дават никакъв наклон на един родолюбив български офицер какъвто е президентът! Отделно, че украинския е една отровна измислица, все едно шопския език да стане отделен език! Идиотщина подобна на македонския език! Украинството като идея е замислено и реализирано от поляци и австрийци като русофобски проект и проамериканската хунта го яхна като инструмент - това няма да трае дълго - Русия ще се завърне и ще въведе ред както винаги го е правила за доброто на всички руснаци, българи, гагаузи, гърци, татари, унгарци, румънци и т.н. малцинства в Украйна - изконната руска земя! А който е болен и промит ще бъде лекуван качествено и ефективно!

Аман от некадърни филолози. Украински го няма, хаха... Няма за кой, който не иска да го учи и да разбере, че Украина е независима държава и не е в състав на имаперия? Кой пита украинците, прибалти, кавказци, азиати от союза, когато всички са били принудени да говорят само на руски и да истрият ментална национална памет и всички са Иваны родства не знаещи, исаат ли те това?

Преди Радев да си отвори устата в Америка , тук Балтаджи ни съобщи същото благодарение на Борисов, при това Борисов не ходи чак в Америка на екскурзия, а си вършеше работата тук и си свърши работата.

Добре, че си ти проскубано морско прасе! Значи унгарците и румънците, които веднага ревнаха за правата на техните малцинства в Украйна са по-прости и неевропейци от тебе нали? Аман от всякакви тъповати безграмотници които се мислят, че от всичко отбират! И много умно да даваш за пример Турция - точно доктрината на Турция е да защитава всички що годе имащи или имали нещо общо с Турция - примерно Турция подкрепя кримските татари и гагаузите в Молдова. Гагаузите за твое сведение /има Уикипедия ако знаеш що е това/ са туркоговорящи българи и 90-те когато искаха да ги колят молдовските националисти точно Турция им се притече на помощ а в България нищо не разбрахме даже.

ще каже ли някой , дали се учи български език в Русия ?

Шило

Е нали тя не ни е критерии? Нали Украйна е различна от Русия- демократична със зачитане на правата на човека?

и там се изучава , не разбрах за Русия ?

Какъв е този закон, който няма да важи за някои хора. Законите се приемат и се прилагат за всички, другото е беззаконие и диктатура.

Kalin

Целия този закон е заради руския който една огромна част там приемат за майчин език.Но за да не го кажат директно са го го изкривили в този нескопосан закон.Да не говорим че другата част от хората там си искат полския и татарски.То остана ли някой да иска тъй наречения украински който за да се различава от руския са му праснали тук там по някоя латинска буква както в някои части на бивша Югославия.

То е ясно,че този закон е против руския език,но покрай него и българите ще страдат,че и те говорят на руски,а не на украински.Цели области има,дето хората украинска дума не са чували никога-:(

Една трета от българите в Украйна говорят на руски и те ще бъдат засегнати повече от онези, които говорят на български.

България беше единствената държава,която НЕ РЕАГИРА на този закон като го приеха в Киев. Полша,Молдова,Румъния,Унгария веднага яростно се противопоставиха,а техните малцинства са по-малки от българското. Само нашите си мълчаха. Докато дойде нашето становище от Вашингтон до София,трябва време,наистина-:( Унгария отдавна заяви,че ще блокира всяка Украинска инициатива от тук насетне на международното поле...!

Унгария, Полша и Румъния могат да се возполват и да разиграят территориална карта. Плюс те нямат до граница Турция и 5та калонна от руснаци, как това има в България. България в случая само губи.

Що министьр на образование на Украина трябва да се занимава с това? Исцяло искате да се обучавате на български, уважаеми граждане на Украина бесарабски българи? Нали не говорим за общуване по между вас. Говорим за интеграция. Това не е ли прицедент? Трябва да чакаме сега визит в България на министър на образование в Турция? А за роми от Индия? Ви май сами сложили себе си капан с тази истерия... И браво на вас, заедно с руснаци навили слаба Украина за пореден път. Я?

България е едно,а Украйна съвсем друго. Не може да се прави аналогия.

Дрисльото пилот и агент на Путкин, за жалост прецедент, ще бъде мъмрен от Кремъл за контакти с Порошенко. Този чукундур да върви при кремълските си господари.

Шило

Ами този човек се притеснява за българите там, за спазване на правата им, за отношението към тях. Това е основната разлика между него и БХ и РП. Това е разликата от двете подлоги, едната от които, за съжаление сега е и мин. председател.

Да вземе да се поинтересува и за съдбата на българите от Босилеград! На 100 км е от София!

съм че не си си изпил хапчетта тая сутрин

А ти дали си изпи хапчетата?

ББ нали му намекна на този каун, много много да не дрънка?! По-кротко с тези майчини езици на разни малцинства, щото и в България има...

Шило

Хахахах, да не забрани БХ изучаването на майчиния език? Че сме го пропуснали този момент.

Не се учудвам..Вие доста моменти сте пропуснали...Що не е раздаване на кебапче, все сте го проуснали

Е,Ибраиме ,вие не сте малцинство ,стига си плямпал глупости! Отвори конституцията и виж там какво пише!

на кой ме пука за разбитата преди това прелъстена и изсотвена украинска хунт,а даже менторите им САЩ им спряха мизерните пари за строителството на светлотно бъдеще-олигархо демокрацията

Тъпърва светът, ще разбере, колко е смръдлив Нациския Марципан. И без друго вече не го финансират. Затова обикаля в САЩ , като просяк

Украйна е демократична държава с демократично управление. спазват се правата на всички...даже и на руските нашественици..Всичко е лъжи производство-Кремъл да настройва народи срещу Украйна.

А Турция Демократична ли е? Никой не разбра

Иди и провери. Има екскурзии по 40 лева.

Ккава демокрация в Турция бре..ха.ха когато има демокрация в Русия ще има и в Турция..ха.ха та нали Путин и Ердоган са братушки...азиатска му работа..ха.ха

Шило

Демокрация с автомати в ръка? Със забрани? С почитане на хора, извършили престъплиния против човечеството? Странно разбиране за демокрация.

Щерев ти си пак ли пропусна да изпиеш хапчета. Къде си виждал демокрация в Украина? В Украина няма нито демокрация, нито нищо, има само пълна анархия яко кражбите.

Браво на Радев. Ако трябваше да чакаме на Бойко, всичко щеше да иде накино. Това е Българският Президент, а не Раздригания Чехъл

Що бе, какво е направил п'резидента? Говорил с Порошенко и той го успокоил? Наложило се Порошенко да обяснява на тъпия клепар, че каквото е в България такова ще е и в Украйна по езиковия въпрос? Това можеше и някой съветник да му го каже ако сам не може да се досети.

ТИКВАТА-СУДЖУК си трае заедно с Очилатта-Употребения Тампон. А Радев смело защити Българите. Бойко защитава само Циганите

Нали? Искаш да кажеш ,че българи в Украйна трябва да се засрамят ,че искат да изучават роден език и да се махат от там? Да се срамуват от роден език? И къде са европейски ценности в този случай? Ти си роден роб...

"Искаш да кажеш" е форма на демамгогия. Приписваш му свои мисли. Не, не е искал да каже това, което ти си се сетила. Не го пише и в закона на Украйна. Съществува само в болния ти промит мозък.

Шило

Даскале, кога го чете този закон? Или споделяш това, което искаш да пише в него?

Леле колко си зле. Спри да пишеш ГЕРБЕРСКИ ПРОСТОТИИ навсякъде

Шило

Мдааа, укрите започнаха да разбират, че са настъпили мотиката. Ама още колко шамара ще ядат, и те не предполагат.

Да бе, разбрали като си направили закона като нашия. Изглежда нашите KLETI РATREOTI не са разбрали за какво иде реч.

Шило

Ако не беше направил нищо щото "това не му е работата", щеше да ревеш, че бездейства, нали?

А какво е направил?

Шило

Ами това, което коментираме, даскале.

пред еврогейски хикс, игрек и още една буква.

Пали джапанките към Мурзилистан

Не си ти който ще казва кой какво да прави!!!

Идиот , Тиквата ще избере това което му наредят американците, ебати умника, затова спря Белене и Южен поток.

Фатмака най-после схвана , че Украйна е наш приятел ,а Русия ни е враг.

Шило

Сериозно ли Русия ни е враг?

.

Кое не е вярно бе? СМЕХУРКО

Ти си ортак и с цензорите в ДИР-а, май, щом успяваш с такава скорост да изтриваш неудобните ти коментари! Само така! Истински демократ! Евала на подобни платени тролчета!

Радев направи за смях Бойко. А точно това ГЕРБ искаха да си го препишат

... Радев се среща със шефовете на ООН, Световната банка, Доналд Тръмп, президентите на Иран и Украйна, еврейското лоби, американските инвеститори от кръга Блумберг, българската общност .... за какво му е Северна Корея? Среща се с тези, които имат значение за българските интереси.

Де да бях! Нямаше сега да пиша по фирумите и да опонирам на още по-големи умници като тебе, които имат отговор на всеки "неправилен" коментар тука. Това твоето повече ми прилича на тролене, но нека си остане твой проблем. Всеки е свободен да си изкарва прехраната както намери за добре, стига да не пречи на останалите! А ти няма как да пречиш на другите с глупотевините си по поръчка.

ще бъдат ли засегнати като се репчат да има руски надписи, зони за отдих, черкви с двуглави орли и т.н. Щото бацето от Дандуков рече, че щом некъде се вее руското знаме значи е руска зона...

Няма да е лошо и персонал да говори руски, и децата ни да се учат на руски, за да не забравят Родината си.В аптеките никой не може да обясни на руски. А ни сме тука доста.

Лапай бахура или с чемодана на вокзала за Масква!

Малко Факти от Подвизите на Винету Суджуков: 1. Винету разбира от Икономика. 2. Винету разбира от Бойна Авиация РЕЗУЛТАТИ: БЪЛГАРИЯ най-бедната страна в ЕС и БЕЗ БОЙНА АВИАЦИЯ

БГ е бедна, защото комунетата източиха заводите, като застанах на входа и на изхода. След което ги приватизираха, чрез московския възпитаник другаря Костов, който се прави на демократ и десен. Същите червени разбойници откраднаха пенсионния фонд натрупан от родителите ни, което оставя не само тях на мизерни пенсии, а обрича и нас на същото, защото вместо с парите от нашите осигуровки да се трупа фонд се плащат пенсиите на сегашните пенсионери. Проблемът е, че все още съществуват идиоти в БГ, които не са осмислили тези факти!

Гледам на този каун и въздух под налягане Радев как тук всеки ден му се пускат статии за вдигане на рейтинга. Дано хората не се подлъжат и не докарат на власт пак престъпниците от БСП/ДПС!!

Значи ако според Радев правата на българите бъдат защитени, а правата на рускоезичното и другоезично население в Украйна бъдат нарушени, всичко ще е О.К. Това ли би казал Левски, ако беше жив днес?

Пияните мужици трябва да бъдат мачкани системно и методично.

За Русия Левски една добра дума не е казал. Който ни освободи той ще ни пороби. Помниш ли?

Не си разбрал мисълта ми.

Не може да се отрече на американците, че са изключително умни и последователни при действията си срещу Русия. Моделът на оранжевите революции беше проигран в редица по-малки страни преди Украйна, икономическото разбиване и ограбване след това беше моделирано в други по-малки постсоциалистически страни, в т.ч. и у нас, езиково-етническият модел на атака срещу руския етнос се провери на практика в Прибалтика! И се доказа, че всичко това минава и работи и беше приложено в Украйна, на една хем по-голяма, хем по-близко до Русия държава. И понеже място за грешки вече няма, изпитаните успешни микромодели се прилагат в украинската практика, при това на по-голяма скорост. Но не са отчели неочакваната реакция на Русия в Крим и ДНР и ЛНР и сега там се налага да импровизират. И понеже не се получава по сценария напълно, американците сега се нервят страшно. А иначе на Парашко вяра няма как да се има. Но щом си приятел с престъпници, не можеш да очакваш, че няма да те преметнат. Така за българите и правата им в Украйна! И след време няма да е чудно, че съхранили обичаи и език няколко века в Русия (винаги в историята за тези територии се е говорило като за Русия, не само у нас), сега в нова Украйна ще ги асимилират за 2 поколения. Впрочем как това ще се различава от асимилирането на българите в Одринска и Беломорска Тракия, Македония и Западните покрайнини от други наши "приятели" ? И какво са направили по въпроса тогавашните ни правителства за да не се случи? Сигурно нещо подобно на днешната ни вяра на празните приказки на Парашко.

какво ли е казал за крим....

БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА СЪЗДАДЕ ОБЛЕКЧЕНИ УСЛОВИЯ ЗА ПРЕСЕЛВАНЕТО НА ТЕЗИ БЪЛГАРИ В ОБЕЗЛЮДЕНИТЕ РАЙОНИ И да им отпусне безлихвени заеми с голяма давност и да им подари имотите и земята ,която може да изкупи на безценица !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Мислиш ли, че ще дойдат? Те къщи и земя си имат... Или с българския паспорт под мишница и в Европа?

Пороченко лъже. За да не пречи на българите да учат български език, Пороченко ще трябва да наруши укропския закон, забраняващ на малцинствата да изучават родния си език! За което Правый сектор ще му драсне клечката.

Ще учат български , дръжки. Хунтата до като не бъде свалена от власт и съдена за геноцид мир в Украйна няма да има.

Ти Парашко за руснак ли вече го броиш? А иначе наистина е тревожен сигнал, когато твоите "приятели" те имат за празно място и нямат желание за разговори с тебе. Но това е последствие от политиката "Yes!"на външните министри на ББ и самия ББ, когато се среща с тях. Какво толкова да обсъждат с нас, след като сме все наведени и готови на всичко, което ни нарежда Големия брат?