Младите хора искат 1500 лева, за да станат учители

Привличането на млади учители в българското училище, които сега са под 5%, може да стане, ако са мотивирани с работни заплати, каквито очакват.

Обратно в новината

Коментари - Младите хора искат 1500 лева, за да станат учители | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И аз искам на Маруся, ама няма. Хем нищо не правят, хем за пари реват. Учител да си в България. А да ви кажа ли и за парите дето ни събират в училище под една или друга форма.

И на тях им се иска да станат "Чантаджии".

Аз искам 600 лева, но чисто! И най-важното с постоянни договори.

Те може да искат, ама няма как да стане. Образованието като бюджетен отрасъл няма как да си позволи нито в близко или по-далечно бъдеще да дава такива възнаграждения. На който не му харесва да се преквалифицира.

А не искат ли ритник?

Младите хора са мързеливи и некадърни , а искат да получават много пари.Трябва да се доказват и чак когато покажат , че могат , тогава ще бъдат оценени.

Аха- да се доказват на всеки 6 месеца, и след тях за други 6 месеца друг балък за 600 лева.

Родителите изисквал от учителите да им върши тяхната работа РОД....а защо получава заплата от данъците да си почива ..кой часовник търпи да не му се върши работата моята не се променя като тяхната ....питай Домовчиев да ли е съгласен.

97% от "младите хора" не могат да пишат на български. Като станат учители, процентът на неумеещите да пишат при следващите "млади хора" благополучно ще се закръгли на 100.

Една дама, от 2-3 седмици зам на министъра в МОН, направи здравеопазването ни такова, каквото е днес. Чакайте същия резултат и в образованието.

това са тройкаджии от измислените университети! това ще унищожи напълно образованието и България!!

Докато има делегирани бюджети - образование няма да има. Аз съм за 1000 лв стартова заплата за гилдията им и централно финансиране. Така ще отпадне зависимостта на директорите от принципа - "ученик-касичка". Оттам пък дисциплината ще скочи главоломно. Никой директор няма да иска да задържи проблемен ученик. Чак тогава вече родителите ще се замислят за контрол на чедата си, които ще обикалят от училище на училище за да ги приеме някой. Но се иска реформа, а не писане на нови учебници и дрънкане на празни приказки. Бойко ще увеличи заплатите само ако има учители, които да обучават пожарникари, защото той разбира само от това.

Държавата е на доизживяване, драги ми смехурковци. След 5-6 години лекари, учители и всякакви други ще се редуцират рязко с 50%. Ето тогава преходът ще свърши наистина.

Поради липса на стратегия и планиране, търсим спасение в пазарния принцип за търсенето и предлагането в нереформиран и не пазарно ориентиран сектор.Съучастника в деградацията предлага спасителен план!

Парите могат да дойдат от раздутия и нефективен щат при чиновниците, включително и МВР и Армията, където повечето отдавна са си най-обикновени чиновници. А на тзи дето са против да ги питам, те ще си пратят ли детето да стане учител за 800 лева заплата? Това е работа която изисква много нерви, много посветеност и талант и ако искаме качествени учители, трябва да има и качествено заплащане. Иначе може да се тупаме в гърдите и с всяка година да ставаме все по-неграмотни.

Младите учители имат нужда от 1500 лева стартова заплата точно толкова, колкото младите инженери, младите лекари ... и т.н. Стимулиранети само на един бранш няма да реши проблема, а само ще го задълбочи, увеличавайки социалната несправедливост. Решението минава през цялостна програма за растеж на икономиката, а не местене от единия джоб в другия и уплътняване на дупки с пари, предвидени за други цели. А освен това няма да е лошо и да се ограничи краденето на държавни средства, все пак като плащаме данъци е добре да виждаме какво се случва с тези пари, а не просто да наблюдаваме как едни хора само от една държавна заплата демонстрират стандарт който съответства на петцифрен месечен доход.

За лекарите си прав, но за инжинерите не. Те все пак продават работната си сила на фирми, а там отдавна се взимат много повече от 1500 лева. Така че това, че няма млади и кадърни учители е същото както нямането на млади и кадърни лекари. Може и да им увеличаваме заплатата, но те пък няма да се хванат на хорото. Те не са роби. И ако тази година парите са 1500 лева, догодина ще са 1700 и т.н. Колкото повече отлагаме, толкова по-зле ще става, а Бойко пак ще подаде оставка.

Защо гледаш в паничката на другите и защо си мислиш, че като парите идват от фирма се вземат по-лесно и са повече? Никак не е лесно да си инженер, в някои сфери отговорността е огромна, а заплащането - нищожно. Един строителен инженер например носи отговорност за работата си докато е жив, а в наши дни заплащането в бранша е нищожно. Като казвам нищожно, имам предвид трицифрена заплата за човек със стаж, което е подигравка от страна на същите тези фирми, за които пишеш. Днес най-изгодно е да си на държавна служба - благодарение на 8 години ГЕРБ държавните чиновници отдавна задминаха по заплати онези, които ги издържат - данъкоплатците със заплати от фирми. Обаче ако ти потрябват за нещо тези чиновници ... по-добре не ги търси.

При 1 500 какви кадри ще произведете Златките ,Т рите близначки от Бл. град ли ?

Не само на учители ! Ако се даде 1500лв. на всеки специалист с висше образование ,няма да бъдат на терминал 2.

Няма проблем! 1500лв.- ми добре! Правим хляба 10 лева парчето, месцето 100 лв. килото и заплатите на младото даскалче- 1500 лв. То по тая логика старото даскалче требе да взима 1300лв. щото производителността му с компа и устата е по-малка.......!

Ами ако има кой да им ги даде, да вземат и 3000. Ама - няма.

Ако партийни и държавни чиновници престанат да крадат от хазната, може би ще има много повече пари за учители, лекари и други. Само дето няма да стане.

Млади учители, млади хора във всички области и на всички нива ще има при наличие на работни места, политика за справяне с демографкската катастрофа, по-добро здравеопазване. Сега почват да дерат от младите от родилния дом, в яслите, градините, училищата. Защото освен учителите лошо платени са всички - и лекари и ...

Проблемът не е само при учителите и то младите. Проблемите са във всички професии. Особено в частния бизнес, където много често заплатите са на санитарния минимум. Но рано или късно ще настане повсеместен глад за кадри и тогава на псевдо работодателите може и да им дойде акъла, че бизнес се прави с уважение към служителите и клиентите. а не с хитреене и крадене.

Струва ми се че надценяваш бг работодателя. Едва ли някога ще проумее нещо. Той е прост като галош и сопола му капе. Единственото им "качесетво" е наглостта.

Докато има делегирани бюджети - образование няма да има. Аз съм за 1000 лв стартова заплата за гилдията им и централно финансиране. Така ще отпадне зависимостта на директорите от принципа - "ученик-касичка". Оттам пък дисциплината ще скочи главоломно. Никой директор няма да иска да задържи проблемен ученик. Чак тогава вече родителите ще се замислят за контрол на чедата си, които ще обикалят от училище на училище за да ги приеме някой. Но се иска реформа, а не писане на нови учебници и дрънкане на празни приказки.

никакви пари прогонете ги марш навън никога повече тук тука е за мутри проститутки и ченгета ако не сте от гореизброените нямате място в българия

Ценете си труда. Не се хващайте на работа за смешни пари. За нормално живеене са нужни минимум 1200 лв. Не се съгласявайте на по-малко. Няма кой да работи вече в кочината. Булгарзесмените ще дават - няма къде да ходят.

то и сега младите искат да работят но има ли кой да ги вземе на работа елате в петрич

neXus

То едно е да искаш, друго е да можеш...... Само с искане не става, трябва РЕАЛЕН образователен ценз.

"Младите хора "да го духат сополив !Аз съм с 23 години трудов стаж и взимам 800 лв чисти , а некакви сказочници , които ще зазубрят три урока за да ги изпеят пред циганетата да получават 2х повече ! Да не бъде ! ДА ходят да се подлагат на магистралите в Италия , ако по-им харесва .

23г. стаж на 800 лв. Хигиенист ли си , мързелив ли си или само прост. Или "опъваш" още някой лев лява ръка десен жоб

ПЪРВО НАПРАВЕТЕ РЕВИЗИЯ НА ДИРЕКТОРИТЕ И ВИЖТЕ КЪДЕ И НА КОГО ОТИВАТ ПАРИТЕ КОИТО ИМ ДАВАТЕ - А ДРУГОТО СИ Е ЧИСТА ЛЪЖА

1500 лева заплата??????????????????????????????????? 1500 лева заплата? Това са държавни пари! Плащат ги данокоплатците нали? Колко данокоплатеца има? Щото и търтейте полицаи искат 1500 лева заплата Щото и лекарите искат 2000 заплата Щото и депутатите искат 3000 заплата Щото и съдиите и прокурорите искат 4000 заплата КОЙ ЩЕ ИМ ГИ ПЛАЩА ТЕЗИ ЗАПЛАТИ?????????????? ОТ КЪДЕ ДАНЪЦИ???? КОЙ?

Казваш, учители, лекари и т.н. не са данъкоплатци?

Промили са ти мозъка вече. Говориш ми като телевизора вкъщи. А, и данъкоплатците - точно щото си крият данъците няма пари. Я иди до Македония, до Албания или където искаш и виж как се събират данъци. Там има данъкоплатци.

Вече има и частни училища и градини. Всеки да си прецени за какво плаща и какво може да очаква за тези пари. Само с претенции не става.

Ако системата на образованието е сговнена, заплатите дали ще я оправят?! Веднага давам пример: един млад прокурор в БГ започва стартово работа в прокуратурата ни с две СРЗ, т.е. грубо 2 бона. Отделно върху заплатата са му другите социални придобивки! Отговорете ми сега на въпроса доволни ли сме от работата на прокуратурата като институция?!

Проблемът не е в младите прокурори , а в старите , корумпирани и мързеливи плужаци. Новите попиват техния манталитет. Трбва да се изринат всички и тогава да се наемат нови.

Чакай малко! Става въпрос за пари - и то на данъкоплатците, а не за манталитет! Щото манталитета всеки си го носи в себе си - и прокурори, и учители, и лекари, и всеки един от нас!

Чи къ?! Аз съм възхитена ;))) Такава наглост като тяхната другаде не може да бъде видяна. Направо музей на Наглостта.

Родителите се научиха да изискват от учителите да им вършат тяхната работа. При това без пари.

То и лекари и мед. сестри ще има в болницата и ще се държат добре с пациентите за 1500 лв... Ама.. няма! Една сестра в общинска болница получава 450 лв чисто, това с нощните дежурства. Лекар - 600 лв ако е нов, докъм 800 за такъв със стаж. И какво да очакваме ?!?!

те именно затва че се оправим! партийни велможи, калинки, мутри, министри, дупеклати, директори, олигарси, банкери... матреало не го върнува колко са откраднали досега от него и с какви заплати и палати са... акой ще му образова децата и ще го лекува, ама ако може да е безплатно... да, ама не!

Една пенсионерка за гледане на едно дете ми иска 1000 лв. Ако се збавя, плащам допълнително на час. Правете си сметка кое колко струва.

детето ти за 500лв.

След филма "11 А" съм в потрес...как е възможно? Нормален човек не би издържал дълго в такава среда. Освен увеличение на заплатите, трябва и ранно пенсиониране и телково решение за придобити заболявания.....

ти ко гледаш рамбо трябва да се гръмнеш

Хайде, на берекет да е! Вчера оправиха катастрофите, онзи ден - изтребителите, днес - учителите ;) утре нещо за пенсиите през 2054 г и сме оправили държавата...

Дрън-дрън! Трябва да се дадат повече пари не само на младите - старите да не са по-глупави?, а на всички, които могат и работят! Да се вземе награбеното от Герговци, Прокопиевци, Божковци, Бойковци и цялата тая пасмина и да се върне на народа! Въпрос е как това да стане мирно след като пасмината държи всичко в ръцете си...

neXus

Това далеч не е достатъчно. Трябва да се обърне внимание и на качеството. Железен контрол в университетите срещу преписващите. Но дори и с добри учители, никой няма желание да учи - 80% са недоразвити кретени. Не почнат ли тъпите родители отрано да учат децата си на няколко часа на ден умствен труд, няма спасение.

"Учителя може да има и 5 мин. работа днес"-ми каза класния преди 30 години.Тогава не го разбрах.

И какво СЕГА разбра!?

Прави ми впечатление, че днес явно е ден за откриване на топлата вода! То не бяха бързи влакове, то не бяха по-високи (нормални) заплати ... Направо се шашардисах. Само да не взема да им повярвам, че им пука (на управниците де), тогава ще сбъркам.

едва ли ще има фажда...

Синдиката е на принципа " като те удари горния праг, тогава ще видиш и долния".

jingiby

Прост народ - слаба държава. Заслужаваме си съдбата на най-бедни и прости в ЕС...

По-добре е само частни уроци.

задачи ще могат ли да решават?

И по 3000лв. от частни уроци!

ChatGPT

тук вече си прав... по-долу не съм засегнал темата, ама трябва да я забранят тая глупост с частните уроци. Нали са задължени да дават консултации? Нали има СИП и ЗИП и клубове по интереси? Защо трябва да се плаща допълнително и за частни уроци?

уточнение

Без завист, давай и ти частни уроци, пък изкарай 3 000 лв. допълнително, ако можеш.

Научиха се в час да не преподават както трябва а после изискват ОТ учениците прекалено много , за да принудят учениците да ходят на частни уроци ...РЕКЕТЬОРИ ..

При таква заплата ще е нормално... Ама за съжаление не ми е ясно как ще стане... Ще спрат парите на манговците ли?! Това и да го видя няма да го повярвам.

Няма как да им спрат парите, защото на следващите избори няма да има избиратели...

Е, да, де, ама искате от учителя да е преподавател, бодигард, лекар, да се занимава с невъзпитаните деца и простите има родители и всичко това за 500 лв. Е, кой ще се навие. Било призвание, а не прфесия. Да, ама и учителят има семейство и деца.

са учителите със заплата 500 лв?

Ако основната заплата стане 1500 веднага ставам даскал.

Да, бе, да те бият некви келеши... И ти да нямаш право гък да кажеш.

А нерви?

Амиии,за толкова пари-толкова работа.Като ни направят заплатата нормална и ние ще работим нормално.Точка.

и той ще те лекува,както ти учителстваш.....според заплатата.

А то не е ли така?! Прав си още по-зле е!

Никъде по света учителите не са толкова високо платени. Това в статията са пълни глупости. В такъв случай, колко трябва да получават лекарите? Които са наистина добре платени на всякъде. Те може би трябва да получават по пет или десет хиляди и то общопрактикуващите. Да, много е хубаво учителите да получават 1500 лв при този стандарт на живот. Хубаво би било всички да получаваме по-високи заплати. Тогава може да се върнат и квалифицираните ни кадри по света. Да заработят за родината си. Едни хубави пожелания. От този синдикат да им издадат книжка научна фантастика в малък, джобен формат. Та всеки учител да може да си го носи в джоба и да си въздиша замечтано.

Отиди в Германия и виж какви са бонусите на учителите и ще проумееш защо никой от тях не желае да напусне държавната си служба.

Да има лекари в БГ в частни болници, които получават по 10 000, сигурен съм в това, защото познавам такива.

А джипитата толкова и вземат знаеш ли? Под 5 000 лева не пада никое джипи, това лично от джипита го знам. Тия на които слугуват им трябва прост и невеж народ, за да могат лесно да го манипулират затова образованието им е трън в очите затова и не искат да дадат на учителите прилични заплати. 1500 лева били висока заплата. Ти четеш ли бе чук какво става в училищата, имаш ли изобщо представа от учителския труд?

И какво! Мислите че нещо ще се промени в училищата ако заплатите са по 1500 лв???? Циганите ще станат по-малко! или простащината в обществото ще намалее, или качеството на образованието ще се повиши??? Това с заплати не се променя. Трябва да се промени манталитета на обществото. Това с плещене на глупости по форумите не става.

Пълни глупости са това! Много джипита не взимат и наполовината на тези пари! Да не казвам в спешната помощ с какви мизерни заплати са! А лекар в болница с две специалности - 800 лв! Е, после защо нямало качествено образование и здравна помощ и защо бягат на Запад?! Ами ще бягат!

Във Финландия учителите са с най-високи заплати!

Спрямо средната заплата. Направете такъв паралел. При средна заплата 900лв в БГ, няма как учителите да получават по 1500 лв. Софийските учители тогава ще претендират за 2500 лв, защото там е столицата. Това е утопия и не е правилно.

В Полша например, че да не е толкова далеко от нас.