Танев: Учебниците не са актуални, започва промяната им

Министърът на образованието Тодор Танев обяви, че ще има промяна в учебниците, тъй като много от тях не са актуални и в тях има грешки.

Обратно в новината

Коментари - Танев: Учебниците не са актуални, започва промяната им | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Оруел какво беше писал за миналото, бъдещето, историята и контрола?

Освен съдържанието, трябва да се помисли и за теглото на учебниците. Те трябва да не са от най-тежката хартия, а може и да са на няколко части, както учебните тетрадки.

Навремето съм възпитавала децата в любов към Съветския съюз без да съм знаела. При проверка от инспектора по математика го научих. В задачата трактора бил марка Беларус:)))

И сега какъв ще го пишете "Ало,Ваньо!"?Демократ ли?

Оставка!!! Децата ще започнат да се изнасят в чужбина след основно образование. Ще останат министрите, циганите, бежанците, частните училища и университети. Парите да следват учащите се. Оправяйте се.

При смяна на персонала в Министерството на истината се сменя и истината в учебниците. Потърсете статията на Иван Попов "Историята - на тезгяха". Звучи актуално, въпреки че е писана през лятото на 2000-ната година (последната година от миналия век).

Стига вече! Подлудихте и учители, и ученици и родители с тези смени на учебници.Нов министър- нови учебници. Знаете ли , че учителите вече не си правят труда да запомнят как се казва поредният министър на МОН, така или иначе след няколко месеца ще се смени...

loyola

Значи промените ще са : 1. Искани от ДПС - нямало турско робство, коренното население всъщност е турко 2. Президента - съответно на 3 Март Б-я не е била освобождавана 3. Учителите - матеряла ще е така поднесен, че без частни уроци да не може да се мине.

В учебниците по история ще пише: Една банда грабители взеха власта в България през 2009година. Те бяха милиционери и децата им, натъпкани с анаболни стероиди спортисти, доносници и други мутри. Неспособни на нищо добро, доразграбиха страната и унищожаваха българите. Бандата им се казваше ГЕРБ.

Аз съм на 59 години. По моето време, когато аз бях ученичка се учеше само по един учебник за даден предмет и клас. Учителите ни бяха достойни хора със самочувствие, учениците - грамотни. Защо трябва да се открива топлата вода. Нека се върне старото положение с малка актуализация там, където е необходимо, с оглед на новото време, в което растат сегашните деца. Това се отнася най-вече за произведенията, които да се изучават по литература и начина по който се анализират тези произведения.

време когато учител пишеше забележка на ученик, ученикът ядеше бой, не учителя. Разбирате ли?

колко едностранчиви и еднопосочни коментари. какво ли мисли по това този ,,велик,, реформатор на образованието?

Вероятно, че народът не е никакъв учен, че да има мнението му значение за такова светило като него.

Каква ли велика поредна глупост ще сътвори тоя мухльо!? Всеки път надскача себе си!

Промените вероятно ще засегнат и учебниците по история където ще пише за османското присъствие а не за турското робство, за това че Русия не ни е освободила а поробила и за европейското бъдеще на България след влизане в ЕС и НАТО.

Цитирам Блага Димитрова: "Злодеянията се повтарят, нямаш минало, щом нямаш памет, а пък искаш бъдеще да имаш!" Дано няма повторение на ГРЕШКИТЕ ДОПУСНАТИ ДО СЕГА!

От къде го изкопаха това недоразумение на природата Тошко Танев. Точно той е послужил за прототип на Вапцаров, когато е написал "...народът - прост". А има непреодолима мания за величие, за непогрешимост и грандиозна парвенющина.

Г-н Танев е едно "НАУЧНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ" и гранични с несъвместимото точно той да изразява мнение по въпроса за актуалност и коректност на учебниците! Това разбира се не означава, че учебниците са отлични! Но преди да се пристъпи към тяхната промяна трябва компетентни, образовани и качествени професионали да създадат концепция за съдържанието , структурата и стила на учебниците! Дано се намерят експерти с неутрално отношение към политиката!

Да се върне ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в букварите стихотворението АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ на първата страница. Дори такива дреболии имат значение за изграждането на единна нация със самочувствие и гордост. Да има единни учебници по основните предмети от 1 до 11/12 клас. Ако училището е специално да си има отделни учебници като разширение на това от базовите. Толкова е просто ама пустите му пари...

Не знам каква Ви е идеята с тази промяна на учебниците, но знам колко са тежки чантите на учениците. Помислете за това, че децата ни се изкривиха от товари с ненужни неща в тях. Това просто го направете задължително!

Промяната ще е само в учебниците по литература , ще премахнат Вазов защото е написал "Под игото" , а не , "По присъствието" и учебниците по история за да добавят великото управление на Генерал-лейтенант, Премиера, Д-р Борисов !!

Започваме новата ера след всеки, който дойде на власт. Преди него е черна дупка, а той е слънцето. След промяна на историята следва промяна на вероизповеданието.

О-о-х, горко на децата и на родителите , отново дебилен министър,отново промени, до идването на следващия олигофрен, с нови "гениални"идеи. Оглупяването върви с пълна пара, под благосклонния поглед на брюкселските бандюги!

Танев: Учебниците не са актуални, започва промяната им Аз: Министрите не са актуални, започва промяната им

Повишете си първо общата култура, г-н Танев.

Абе ,как така родителите все не са съгласни и с непресъхващ мерак само за учебниците по история и литература? Аз от как се помня там няма угодия! Абе, как така един родител не чух -Нещо не ми харесва ,,механиката на лангранж,, по физика,интеграла по затворена крива,, по математика или ,,висшата валентност,, по химия ?Ще взема аз да ги изведа и да ги махам от тъпите учебници!

Тия науки, дето включват думички като "лагранж" и "факториал" и "изотропен" са точни, а другите - хуманитарни. Едни са базирани на физически закони и не подлежат на тълкуване, другите - на човешки и са по-разтегливи.

Абе, тоя юнак не беше ли Мистър "Ломоносов не е никакъв учен"? Този ли ще прави промени по учебниците?...

Да бе, тоя същия нюню е! Имам чувството че е бил на градус когато ги е разправял тия. Гледах го на видео. И моля ви се, според същия тоя, дет' ще ни прекроява учебниците, носителят на Нобелова награда по физика, Фредерик Жолио Кюри, не е никакъв Нобелов лауреат, даже не е никакъв физик, а само зет на великия иначе Пиер Кюри и му легнал на славата моля ви се!!!

Ужас. А аз си мислех, че съм се объркал, пък то се оказа страшната истина.

Малка корекция: Аз съм в грешка, Фредерик Жолио-Кюри е носител на Нобелова награда по химия а не по физика. Не съм прочел внимателно, какво да правя, признавам си когато сбъркам, не съм комунист. А всъщност, не знам тоя Танев, от незнание ли или от прекалена политическа надъханост го е пренебрегнал тоя, защото се оказва че е бил комунист. Прочее, науката не се интересува от политически партии и пристрастия, приносът му е в откриването на изкуствената радиация. А преди да му връчат наградата е имал съществен принос за откриването на неутрона от Чадуик през 1935 г.

Колкото подобриха здравеопазването, толкова ще подобрят и учебниците!

Егати, от 1990 само променят, яко некадърно работи в това министерство : променят промените на промените : смешници

Дядо, моля те, разкажи ми за опълченците, които геройски са воювали рамо до рамо с нашите американски освободители на връх Шипка.

По ли ти харесва турското присъствие в България, защото това е факт в учебниците, а твоите бълнувания са глупости.

Учебниците в момента съ пълна мъка..... Имам двама ученици и единственото което виждам е как се източва бюджета и чобовете ми с непрекъснато издаване на нови и нови учебници... как ли се променят химията и физиката всяка година???

В края на 90-те реших този въпрос кардинално - и двете ми деца са учили математика, физика и химия от моите учебници (издадени между 1967 и 1971) - и то въпреки протестите от страна на учителите. Резултат - децата научиха каквото и както трябва, а учебниците са били копирани от половината курс. Та, значи, запазих си ги - де да знам, може и внуците ми след 7-8 години да учат по тях!?

Сканирай и пускай в мрежата, на всички ни трябват!

УВАЖАЕМИ,УЧИТЕЛИ,ЧИНОВНИЦИ,ИЗДАТЕЛИ, МИНИСТРИ И ЧИСТАЧКИ!! МОЕТО ДЕТЕ /МОМИЧЕ/НА 10Г Е В ТРЕТИ КЛАС И ТЕЖИ 19КГ. ПЪЛНА ЧАНТА ЗА УЧИЛИЩЕ ТЕЖИ СРЕДНО 4-5КГ!!! ВЪПРОС: ЗА МОРСКИ ПЕХОТИНЕЦ ЛИ ГО ПОДГОТВЯТЕ, ИЛИ ЗА ПРОДАВАЧ ПРЕД СЛАВЕЙКОВ?!?!

Грешка в меренето- или не носите всички учебници или не ви е верен кантара, под 6 кг нямам попадение!!!!

поредният ТЪП министър започва поредната ТЪПА реформа.

Защо сменят учебниците от 1-ви до 4-ти клас-азбуката и таблицата за умножение ли ще променят?

Е и какво толкова им беше на старите учебници,че се налагат нови? Крайно луди винаги ще има,особенно с достъпа до интернет на всякакви национално радикални лумпени.Там те биват зомбирани с теории и световни конспирации от още по луди от тях!Какво му е лошото на израза ,,левски бил арестуван от турската полиция,,!! Ами полиция е ,нито българчетата ,нито турчетата са длъжни да учат думата ,,заптие,която е извън употреба от 1989 ! Пример - 09.09. 1944.Ако родителите са реформатори за тях това е ,,кръвожаден преврат,,,ако са атакаджии и комунисти- ,,блестяща революция,,! И какво ние трябва да съ съобразяваме с всякви ненормалници!

защо пък ние трябва да се съобразяваме с другите ненормалници като вас

Защото са били,са и винаги ще бъдат мнозинство,драги лудню! Ако толкова искаш да знаеш дали аспарух,калоян,симеон,левски ,бенковски ,филов ,тодор живков е наследник на рода дуло и космоса и има ли връзки с гестапо,цру,мосад или путин му е извънбрачен правнук,има си специални сайтове издавани от дежурните доктори на 4 км,а не си налагайте побърканите теории в детските учебници!

Колега, толкова ли е трудно да се досетите, че просто едни (наши!) хора трябва да вземат едни пари...а децата - тях кучета ги яли! А иначе същият този "министър" имаше наглостта да цитира образователната система в Англия - която обаче не променяна 120 години...и по английския принцип, че ако нещо работи - не трябва да се пипа, едва ли ще се промени скоро...

Сетихме се!Толкова е просто.Сега в един бизнес ще настане оживление и пренареждане на спатиите, валетата и т.н. Важното е да вземем едни пари.Толкоз.

Нека първо започнем със следното: Още от 1944 г. учебниците са били преиначени и изопачени по такъв начин, че да възхваляват комунизма и "великия" СССР и "братската" Русия. Та, като започнем с това, като цяло учебниците не са били дотолкова изопачени, както почнаха след 1989 г. От глупост ли, от политически пристрастия ли що ли, не знам. Но да се спра конкретно на понятието "заптие". Прочие, аз понеже турски не знам, но си има Уикипедия на турски език. Това което разбрах от страницата на турски е, че турската дума "заптие" за комшиите означава полицейски служител от ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ! Забелязваш ли акцента? А ако потърсиш полицай (policeman на английски) и преминеш в страницата на турски, излиза ти дефиниция на "polis memuru", което преведено от съвременен турски означава точно "ПОЛИЦАЙ". Та въпросът ми е: Левски от "полис мемуру" ли е бил арестуван все пак или от "заптиета"? Хайде да се разберем, първо трябва да мислим, пък после да съчиняваме учебници за нещастните дечица. Ти така по тази логика ще изкараш че император Нерон е бил охраняван от "бодигардове" вместо от "ликтори" това ли да пишем в учебниците за Римската Империя? Или че Хитлер е бил охраняван също от "бодигардове" а не от "есесовци"?

И защо един младеж или дете ,трябва да прави тези ,,уникално фатални за залавянето на левски,, разлики?Полис мемуру или заптие? Волов от кого е бил убит - низам аскера или редиф аскер?На Бенковски с какъв ятаган са му отрязали башибоздуците главата- аккабзалия или каракабзалия?Юзбашия ли е застрелял Ботев или онбашия? Това е безумие!!

Тодоре, като ходи в САЩ това ли ти заповядаха господарите . Навярно ще втълпявате на децата,как сме били добре под турско робство и са ни закачили по дърветата без глави за разнообразие, как САЩ ни е спасила от комунизма и ни е освободила от Русия и през Втората световна война как САЩ е победил хитлеристите от Германия и е забила знамето на Райстага .

Вероятно как СССР завладява България и поставя на власт марионетки тъпаци от най-лошия сорт в света, за да докарат тогава вече просперираща България до най-бедната страна в ЕС? Ето това е редно да се обясни. Задължително е децата да знаят каква е причината да сме бедни, тъпи, нагли, подли и завистливи в повече от средно статистическото за Европа и наравно с останалите посткомунистически държави. Редно е и да нзаят кой политически строй е избил най-много хора на света - социалистическият. И че от социализма болшевишкият е най-пошлият. Понеже нациоал социализмът не е успял да постигне и 1/2 от жертвите на болшевишкия социализъм. Ето това трябва да е ясно на децата, за да знаят дали да гласуват за синовете на комунистическите сатрапи и да знаят какви са послдствията, ако случайно се подлъжат.

май говориш за сегашния мафиотски строй ,щото когато е бил стария си пикаел легнал , нали скъпа

Само уточни, кога я завладява, когато ни освобождава то турско робство и руски офицери създават българската армия или след Ялтенската сбирка, когато Чърчил изтъргува Източна Европа за Британската империя, а западните ни другари ни налагат да плащаме репарации към Гърция и Югославия, като вторите са ни опростени, именно защото оставаме в лагера на Сталин.

И да не забравите да сложите Костов и строителя на магистралки...

Деде, не разбрах какви магистралки - от тия, банкянските, с къдравия асфалт - или тези от "лунен прах"?

По-скоро започва ПОДМЯНА. В Япония по учебник на Сорос така са представени нещата, че не се разбира,че САЩ са пуснали атомни бомби над Хирошима и Нагасаки а по-скоро руснаците.

не само в главата но и в душата.От кога пък отскочи да Япония пък и разбра какво пише в тяхната история.Това което си написал може да е станало във всяка друга държава но не и в Япония-страна в която духовните и човешки ценности са сложени на пиедестал.

Японците се интересуват единствено от Кунг Фу! Китай открай време диктува дневния режим на японците, ама те още не са го осъзнали. И няма да го осъзнаят!

Недей така. В случая е прав човека - гледах същият клип в youtub преди време. Възмущаваха се, че в учебника пише: Съветският съюз се включва във войната против Япония на ...1945г. и на ...(дата) са бомбардирани Хирошима и Нагасаки. Възмущаваха се, защото като факти е вярно, но поднесено така без да се споменават САЩ децата подразбират че Съветският съюз е извършителят на това варварство.

Да, най-лесно е да натрапиш на подрастващите грешна информация в съзнанието им с учебниците! Те го възприемат като 100%-това истина и през целия си живот ще я отстояват!

Най наложително е да се напише нова история на България.Защото старата е пълна с неточности и изкривяване на някои историчиски събития.Старата история е писана от лакеи и подмазвачи на Т.Живков в която го изкараха едва ли не новия Крали Марко.

И каква е гаранцията,че новата история ще е точна? Като се има предвид какви слуги са нашите властимащи...

Гаранцията е това че има многопартийна чуваемост.Ако нещо не е верно от другитте партии ще се контролира.А не както преди една партия една държава.

СЕТИХТЕ СЕ НАЙ- ПОСЛЕ!!!!! ДЕЦАТА ИЗНЕМОГВАТ ОТ МНОГОТО ИЗЛИШЕН МАТЕРИАЛ, ЗДРАВЕТО ИМ РУШИТЕ ОТ РАННОТО СТАВАНЕ И ЧАСОВЕ ДО КЪСНО ВЕЧЕРТА,ТЕ ДЕФАКТО ИМАТ ПОВЕЧЕ ЧАСОВЕ РАБОТЕН ДЕН ОТ НАС ,ЗАТРУПВАТЕ ГИ С ИЗЛИШНИ НЕЩА И НАЙ-ЛОШОТО ЗАСТОПОРЯВАТЕ ГИ ПО ЦЯЛ ДЕН СЕДЯТ НА ЧИНОВЕТЕ-ОБЕЗДВИЖЕНИ ОТ МНОГОТО ЧАСОВЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!

МУТРИТЕ 25 ГОДИНИ ИЗНАСИЛВАТ ДУМАТА ПРОМЯНА :)

КАТО ГЛЕДАМ КВИ РЕФОРМИ ТЕКАТ ПО ДРУГИТЕ МИНИСТЕРСТВА - Т.Е. НИКАКВИ,ЯСНО МИ Е И ВИЕ КАКВА ЩЕ Я СВЪРШИТЕ!

Само по един учебник на предмет. Стига пълнете гушата на некадърни автори и издателства.

Точно така трябва да бъде. Но дали това устройва НПО-тата, е съвсем друга тема.

забележете, че началото на промяната се поставя с учебниците от 1 до 4 клас, не за друго, а защото са с най-малък обем!Аз винаги съм си мислил, че когато започваш една реформа, трябва да имаш цялостна концепция в завършен вид. Образованието от 25 години е експериментален полигон!

С МАЛЪК ОБЕМ, БЕ? КОМПЛЕКТИ ОТ ОБЩО 16 16 ЧАСТИ ТО БГ И МАТЕМАТИКА ЗА 1-ВИ КЛАС! АЗ НЕ МОГА ДЕ СЕ ОПРАВЯ, КАМО ЛИ ДЕТЕТО! 4 КГ РАНИЦА!ТВА ЛИ ИМ Е МАЛКИЯ ОБЕМ?

ЗАЩО никой министър досега не посмя да пипне учебниците? ДОКОГА ще учат децата ни по 16 учебника по предмет и с още 16 уч. помагала и тетрадки, и прочие простотии? Преди време имаахме по 1 учебник и най-много 2 тетрадки по предмет и бяхме по-образовани. ЯВНО мафията е прекалено голяма и министрите ни прекалено каалпави, че не направиха нищо толкова години. Елекронно обучение ли? Всичко ми прилича на : да усвоим едни пари по някой си проект и в последния етап ще се окаже, че нещо не е измислено докра, и ей така "случайно" е пропуснато да се вземе в предвид ...

НЕУВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР, ДЕТЕО МИ ИМА 2-РА СТЕПЕН ГРЪБНАЧНО ИЗКРИВЯВАНЕ В 2 ПОСОКИ ОТ ВАШИТЕ ПРОСТОТИИ! ХОДИМ НА ФИЗИОТЕРАПИЯ! ОПРАВЯЙТЕ СЕ, ЩОТО ЩЕ ИЗБУША И НЕ ЗНАМ КВО МОГА ДА НАПРАВЯ! ДИРЕКТОРЪТ НА УЧИЛИЩЕТО ПЪК ИСКА ДА ВКАРВА УНИФОРМИ! ДЕБИЛИ! КВО ИСКАТЕ, БЕ? ЩЕ ЯДЕТЕ БОЙ КАТО ДОКТОРИТЕ, ДА ЗНАЕТЕ! АЗ ДЪЩЕРЯ СИ ВКАЗАРМА ЛИ Я ПРАЩАМ , БЕ!ГАДОВЕ!

Баце, кво лошо има в униформите , или предпочиташ да е шаренко школото кат цига.. пардон ромска сергия?

ЛОШОТО Е, ЧЕ ТИ СТАВА УНИФОРМЕН И МОЗЪКА! ТВА МНОГО НИ МОРИ НАС 70 ГОДИНИ! ЗА ТОВА ВРЕМЕ ХОРАТА ЛУНАТА СТИГНАХА, НИЕ ДЪЛБАЕМ НАДОЛУ!

МИНУСИ, ВЕ? МОГА И ДА ГО СЪДЯ ТВА СКАПАНО МИНИСТЕРСТВО ЗА УВРЕЖДАНЕ НА ЗДРАВЕТО! ПОЧНАХТЕ ВЕЧЕ ДА ЯДЕТЕ БОЙ- ДАВАТ ВИ ПО НОВИНИТЕ - И ПО- ЛОШО ЩЕ СТАВА, ДА ЗНАЕТЕ! ОПРАВЯЙТЕ СЕ ИЛИ ГОРАТА ХВАЩАЙТЕ! УМЕН ДАСКАЛ И ЗЕЛЕН КОН ВИЖДАЛ ЛИ СИ?

Мента,глог и валериан ;)

В новите учебници сигурно ще пише, че Турция ни е освободила от 500 години руско робство. Баташкото клане всъщност е било карнавал и никой не е пострадал, а през 1976 не е имало въстание, а просто леко скарване между българите и турските власти. Тази държава наистина загива. И да допълня за хейтърите, че не съм русофил или американофоб, просто мразя манипулациите, лъжите и предателствата.

ОПРАВЯЙТЕ ГИ ТИЯ УЧЕБНИЦИ, НЕКАДЪРНИЦИ! В ПЪРВИ КЛАС ПО БЪЛГАРСКИ В 4 КГ. ЧАНТА ИМА 6 ПОСОБИЯ ПО БЪЛГАРСКИ И 6 ПО МАТЕМАТИКА, ОТДЕЛНО ТЕЗИ ПРЕДМЕТИ - С 0ЩЕ ПО 2 ОПСОБИЯ ЗА СИП И ЗИП! ТВА СА МАЛОУМНИЦИ! АКО ГО НАБАРАМ ТОЯ, ДЕТО Е ИЗМИСЛИЛ ТАЯ ПРОСТОТИЯ, ЧЕ МУ ПРЪСНА ГЛАВАТА С ТАЯ РАНИЦА! ЩЕ УЧА АЗ В 1- ВИ КЛАС КОМБИНАТОРИКА И АРИТМЕТИЧНИ ПРОГРЕСИИ! ИЗРОДИ!

Пълната дебилизация на населението да започне СЕГА!

Хайде сега - нови пируети! Интересно как така до 1989, когато учебниците се издаваха от БАН и се одобряваха от министерството на просветата, началното и средното образование в България бяха на трето място в Европа като качество - при това се издаваше за всеки предмет ЕДИН УЧЕБНИК ЗА ВСИЧКИ!? А сега е пълна галимация - то май само бат Сали не е писал "учебници", та затова и качеството им е такова! И няма да се учудя, ако в някой от следващите учебници видим, че Левски и Ботев са сепаратисти и терористи, Априлското въстание е противодържавен акт, че на османската империя дължим съществуването си - а САЩ и ЕС са ни освободили, че победата над Хитлер във ВСВ е заслуга единствено на САЩ и Англия, че българският ренесанс е по времето на Борисов 1 и 2, ще намерим песни и стихчета на турски и цигански - но не и на български, "творчеството" на Азис, първи уроци по гейщина, начални стъпки в инцеста, и прочие "благинки" на "демокрацията"! А после ще ревем, че децата ни са тъпи...

Разбира се, крайно време е децата да научат истинската роля на Русия за България - нашият изконен враг. Също така и е крайно време да престанат глупостите свързани с турците и неистините и откровените руски лъжи разпространявани по техен адреси(а също и да се заровят кокалите в Батак - преклонението пред мумии е изцяло съветски патент). Трябва да се преразгледа и "Под игото", където положителният герой е кирияк Стефчов, а Огнянов си е най-обикновен разбойник и прахосник. Трябва да се напише и истината за т.нар. "партизани", тоест крадци на кашкавал и проруски терористи, а също и истината за комунистическото бедствие, сполетяло бедната ни страна. Разбира се, рублладжиите и петоколонниците ще нададат вой но от дългата тъмнина от светлината боли, а освен това и те са платени мекерета.

умнико

... май някой не разбира от сарказъм.

Сега ще започнат едни колективи от разните издателства да предлагат "чудни" учебници, на които ще пише-"Одобрено от МОН", но за да получат този така важен параф, трябва добре да се отчетат на господин Министъра. Ето така се осребрява висок пост, колкото и да си прост.