Учени от БАН разкодират четири бедствия, белязали живота у нас (снимки)

Провокирани от SARS, "братовчед" на Covid-19, етнолози правят уникален антропологичен разрез на бедствията

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тия "учени" от БАН, вероятно си нямат друга, по ползотворна работа, та са се захванали да правят тези "антропологични разрези на бедствията" по нашата планета ЗЕМЯ?

Псевдонаука.

3 мандата герб и 1 корона вирус !

Вятър и мъгла сте , ех защо нямам власт и так да ви "разкодирам".че ще ви се завие свят!

Да бяхте представили поне едно отделение например "психиатрично"или "инфекциозното"в София.Не са толкова далече.Това не е ли бедствие на фона на хотелите и презастрояването навсякъде къде има природа и на всичкотоотгоре с крадене пари.Бедствието предстои,защото за крадците пак ще има ,а за останалите едно голямо нищо.

Е, и?

Много ценна работа. Сигурен съм че е струвала доста милиони да се завърши! Сега лично аз очаквам с огромно нетърпение друга научна работа, която БАН се е заел да свърши - математически модел за разпространението на коронавируса (и тя със сигурност ще струва много скъпо). След това ще остане само да се убедят вирусите да се разпространяват съгласно модела.

Дебилизирани учЕни, с дебилизъм се занимават. Дарете си заплатите на пострадалите хора, дарете ги за лекарства, какво си правите реклама по време на криза?

Защо се хАбите толкова в излишни коментари ? Като кажеш "учените от БАН ...е достатъчно

Бедствие е Боко и партия ГЕРБ

Имах респект от вас когато бях студент в първи курс. Ауу, този бил професор. Аааа, тоз пък е академик. Докато ви видях и чух как пияни преподавате глупости после сами не можете да повярвате какви сте ги набъркали. Та по темата: да трагични за България като цяло събития. Да, бяхме потресениот станалите нещастия. Но земетресението в Перник с нищо не промени живота ми на 400 км в източна посока. Остана в мен спомена как някои хора искаха да си подменятстъклата или да си ремонтират домовете безплатно. Или трагедията в Хитрино, помогнахме скаквото можахме и гледахме с изумление опитите да се краде от помощите. И какво промени това страната? Починаха толкова известни актьори, поговорихме за тях ден-два или седмица и ги забравихме.А тези разкодирали каквони донесли тези скорошни бедствия! Нищо, за някои строителни фирми работа и откраднати пари. Но пък много повече се открадна от санирането! А вашият принос- нулев! Гледайте си пенсиите и си пийте ракията със здраве. Свършили сте си своето!

наистина ,синодални старци! незнаят каква е антропология и бедствие?? да се пенционират веднага на мин пенсия!!!

Не синодални, няма нищо общо. ФЕОДАЛНИ старци. Лайкнах те.

Абсолютен въздух под налягане!

Това е пример за нагла форма на псевдонаучен онанизъм, целящ опозоряване на науката и хората занимаващи се с нея в представите на обществото в БГ.

Скромен пир по време на изпитание.

Какво е да работиш в БАН ? Доста скучно и безмислено.Трудно се прави наука от нищо и за нищо. Държавата финансира много малко (по точно нищо) и няма стратегия за развитие на науката, защото и не разбира от това. Имах голямо желание да правя наука , но след много усилия и 4 загубени години напуснах БАН и мисля,че взех правилното за себе си решение !

Аз издържах по -малко от година. С уважение, И.К.

Блокирайте го, банския Рандъл!

Гнусна много гнусна далавера ,”Пир по време на чума”

болен човек проблеми не прави проблемите идват от гладен народ борисов и неговите господари ще си получат заслуежeното да kорониасиат короната да ги тръшне дано

И на база на тази стъкмистика какви изводи и управленчески решения могат да се направят и вземат с цел превантивно да се избегнат негативните прояви на бедствията в бъдеще време?! Никакви!!!

Тези некадърници дори парите немогат да си оправдаят,

Понеже очаквано пак се плюе БАН (кога оправдано, кога не), да цитирам статията: "Проектът е в програмата за фундаментални научни изследвания на ФНИ ... с финансиране за 36 месеца от тази програма." Демек, не БАН, а държавният Фонд за научни изследвания е финансирал този проект. Имало е, най-вероятно, някакъв анализ - на темата, актуалността, смисъла, изпълнителите, и от ФНИ са решили, че проектът е читав и си заслужава кинтите. Така че, ако проектът не ви харесва и смятате, че някой ви е откраднал данъците, обръщайте се към МОН, които са шапката на ФНИ! И, съответно, към банкянския бабуин, който им е шеф на всички.

Аз също написах коментар в този смисъл по- долу.

Това не променя факта,че седят безмислени търтеи и че нещата са в разпад.

Търтеи седят навсякъде. А дай да гръмнем цялата държава!

за бедствието Борисов-Тиквата никой нищо не казва

Казах, казах - по-горе.

Да чуете какви ги е измъдрил президентина.

звучи като жени шофьори и негъри скиори :)))

Добре де, тая е луда. Ами де го бетатрона на ядрения институт дето требваше да прави медицински изотопи? 5 милки доларес се дадоха преди 6 години , а бетатрона гние в контейнерите си в които пристигна от Канада. Държаха се речи с Боце, вика се ура, директорчето на ядрения се накраде 2 мандата и вече е на завет като зам. директорче, избута си един сол ташко за директор та да му замаже далаверите.

Срам и позор е точно в такъв момент журналистиката да дразни като ни показва откровено психично болни хора, набедени за учени. Съществото Еля не е с всичкия си и това се вижда от всяка нейна дума. Но що за хора са тези, които пишат в такъв момент за дивотиите на Еля? Срам за псевдонауката, срам за псевдожурналистиката. Простаци с простаци, декодирали били.

Извинявам се господине/госпожо, но аз съм доволен, че точно сега журналистите са пуснали тази статия. Нека всички да видим за какво се харчат парите от данъците ни, а после търсят дарения от хората за болници. Тя Еля може да е луда, ама ......... НЕ Е ТОЛКОВА ЛУДА, защото 36 месеца ще взима пари да пише тия глупости. Та остава въпроса Еля ли е луда или ние сме тъпаците дето ни доят,че да плащат ха такива като Еля . Защото изброените и специализации по различни краища на света Еля не си ги е плащала сама, А ПАК НИЕ СМЕ ГИ ПЛАЩАЛИ!

Жената може и да не е виновна, а да е просто луда. В БАН има и доста такива. Не всички нищоправци там са долни тарикати, има и просто луди. Виновния е обаче, някой мръсен урод високо в държавната администрация или група такива уроди които са приели, че "теория на етничността, ритуално родство и антропология на бедствията и катастрофите" е наука.

Абе... Направила си е с чужди пари екскурзия из България и до Китай и обратно. А сега печели известност. Ще я покажат по телевизора и ще се превърне в нещо като Николай Овчаров на етнологията. И ще има още кинти, защото ще измисли още подобни безсмислени, ама хващащи окото блажни дойни темички. И ще има още кинти. И още екскурзии. Че живота си върви и каката одъртева. Сега ѝ е паднало... Та... хич не е луда, според мен...

Тия видяха, че идва криза, притесниха се за заплатите си и почнаха пак да пишат есета.

И на мен ми направи това впечатление...изведнъж се заработиха....на това му викам лешояди

БАН - кариеризъм, хвърлени пари на вятъра има нещо сбъркано в науката там! Сичко читаво избяга за пари на Запъдь!

Бай йордане, не вдеваш ли, че между двете ти изречения има некаква връзка? Че с отношението, изразено в първото, доведохме до второто? Че ти си виновен читавото да бяга?

Връх на ДЕБИЛИЗМА!!!! Срам и резил за тези, които смучат от БАН. Те са паразити, по-опасни и от коронавируса. Кой идиот им плаща на тия малоумници? Значи и той е такъв... Е затова тоя народ си заслужава това, което му се случва та даже и то му е малко

Браво, а кога ще разкодират бъдещи бедствия и кризи и ще предложат варианти за справяне?

Хуманитаристие ли? На муткин ден.

Смешно е да чета,че толкова много хора се правят,че нещо правят,а дефакто са само едни статистици.Какви учени могат да се нарекат като за да не ги разкрият,че нищо не правят са седнали да се занимават с неща,които хората ги знаят.Измислете нещо да е полезно за човечеството.Хрантутници.

баси конспирацията? кой закодира тези бедствия? всичките са по времето на БАце? не е ли очевадно? 11та година си го преизбирате тиквеника шишкав. и за награда - все по-шишкави министри ви предлага, за да бледнее

Господи, допреди малко нямах никаква представа за колко тъпи и безсмислени дейности взимат пари българските измислени ученш от БАН. Жалко, че Данков не ги закри и пенсиотира - тотално сбъркана структура по съветски модел. Мястото на науката е в университетите.

Пълни глупости. Науката в университетите и науката в БАН не са алтернативи една на друга. Просто когато държавата финансира научна дейност, трябва да го прави конкретно - за конкретен смислен проект, за конкретен способен екип, за конкретна полезна дисциплина. Иначе, за конкретния случай съм съгласен - каката успешно лови риба в мътни води взела е едни кинти и 1аст отиват за гарантиране на бъдещото ѝ нищоправене, като са дадени за реклама в ДИра. Затова ДИр а от вчера ни занимава с тая простотия. Етнографията е полезна наука, позволяваща на нарида да се самоосъзнае. Вкл. и с подобна тема. Работата е там, че квачката се опитва да открие топлата вода. Епидемиолозите отдавна знаят всичко, което тая се опитва да си присвои, и го използват в практиката си. Лелята трябва да бъде изхвърлена от научните среди и, евентуално, да е занимава само с преподаване, ако я бива. Обаче няма да стане, защото тя се занимава с простотии, ама разбираеми простотии. Даже ДИра може да напише статия за тях. Я да напише някоя статия за Института по ядрени изследвания! Греда... И затова науката ще страда.

Вместо да правят открития за корона вируса, за други вируси и т.н., банските старчета тръгнали да правят статистика и да сглобяват материали със снимки! "Разкодирали" 4 бедствия. Бедствието в Хитрино, наводненията, предизвикани от безхаберното стопанисване на язовирите е работа на прокуратурата, а не някакви изкукуригали дъртаци, които показват за пореден път, че само вземат заплати, а нищо не правят.

Сте много прав.

Разбирам, че жената си е намерила ниша в посттоталитарната ни държавна система и добре преживява там за сметка на обществото която я храни, но не разбирам защо ни подценява интелекта ни и се появява публично с един кух проект който е христоматиен пример за нищоправенето в БАН. Крайно време е БАН да бъде разформирован и учените там да отидат по университетите както е по света и там нека изкарват и милиони от изобретенията си.

Демек, да изгорим всичко, независимо дали е читаво или гнило, а после майната му! Мнооого умно, няма що... А я кажи как е по света, че да се посмеем и с тебе малко, не само с лелята от статията!

Фабриката поръчва и плаща нещо на хрантутници като тези и когато няма резултат, същите заминават в забвение. Държавата къде я видя в примера?

Randall_Zwinge

Ами, В ПРИМЕРА, както си поискал, именно държавата, а не БАН (който също е държавна институция) е решила, че проектът заслужава финансиране. Защото е финансиран от ФНИ, който е към МОН. Демек, не са виновни банските старци (които съществуват и държавата е неспособна да се оправи с тях), а министрите, начело с най-баш-министъра.

Като чета биографията на динозавърката от БАН по-добре щеше да е завършила ВИФ или Музикалната академия. Този велик "учен" добре си е живял до пенсия в БАН на наша издръжка. Излишно е да говорим повече за БАН при положение, че до скоро имаше Институт за паранормални явления. Дано тази чума която в момента ни връхлита да накара политиците да орежат клатикурците и да пренасочат държавните пари за тях към пенсионерите, лекарите, учителите и др. А тези велики учени нека печелят европейски проекти и като са толкова кадърни да станат милионери от изобретенията си. Особено тези които са измислили лекарството против коронавируса от костилки и по-точно от пичи въжки по костилките.

Мрънкащи търтеи.

Я уточни кога е съществувал тоз Институт по паранормални явления, че комай никой не го помни, освен тебе! Ако не можеш, признай си, че си лъгал!

на туй в БАН му викат "научно иззследване", пък и ФНИ го финансира, цъ-цъ...

Леле, за каква простотия са похарчени пари! С какво това "изследване" ще помогне на народа ни, вместо парите да се дадат за разработка на нови лекарства или нещо друго полезно, те се дават за нищо. И някой ще каже ли колко народна пара струва това "изследване"?

Може би държавата трябва да помисли да позакрие разните институти....

Кампания ли има за банаджиите? Целата им работа такава -абсурдна,но с големи претенции....префърцунени,муцки

Прословутото Пернишко земетресение беше с магнитут 5,8. Ставате смешни с тези статии. да страшно беше при толкова стари сгради в този район, да страшно беше, усети се и в други градове на България, ама чак пък толкова. Учените в БАН май много скучаят.

Имат мноого свободно време....а и доста за клюки и плюене и злоба и търашене

Бедствие е сегашното, изброените по-горе от учените по-скоро са локални инциденти с различен произход. Учени да изследват и се занимават с токива неща, нещо не се вързва с наука за която имат претенции, много е елементарно.

Работят особено способни и интелигентни хора,нищо че са доктори и тн...

Стига простотии. Учените за това ли харчат пари? Вместо да се заемат с важни неща те се занимават с анализи които никому не са нужни, а дават хляб на жълтите журналисти търсещи сензации. Сигурно някой с това изследване е станал доктор на науките....

Напълно споделям мнението ви. До степен, че почвам да споделям мнението на един бивш министър за учените от БАН. Почти 100% е сигурно, че и ваксината, която разработват, няма да се получи...

Аз тук винаги защитавам БАН, защото там работят и кадърни и заслужаващи уважение учени и защото всяка уважаваща себе си държава има нужда от подобна институция. Но... комунизмът ни превърна в отвратителни опортюнисти, способни както да се наплюскат и в заключен кенеф, така и да се изсерат на собствената си маса за хранене. Така че има "учени", които възприемат БАН като удобна хранилка, където спокойно да се пенсионират без да се преработват, докато се наслаждават на ореола на учения, който други са изработили с денонощно висене в лабораториите. Това особено важи за хуманитарните науки, за които няма научен критерий, който да отдели плода от плевела. А плевела е много по-устойчив и изисква по-малко грижи и работа. Та.... Каката е успяла да си осигури някаква финансиране благодарение на сложните думички в проекта си. Сложни - за да скрият факта, че не означават нищо. Екипът ѝ си е направил екскурзия из България, после се е свързала с китайците - направила си е екскурзия и в Китай, но е останал некой леф, колкото да си направи реклама в ДИРа, за да си подсигури бъдещи приходи. Ето и ДИРа ни занимава втори ден с простотии. От една страна трябва да си оправдае финансовата инжекцийка, от друга - и ДИРа трябва да пълни с нещо екрана на компютъра и ето ти наготово две статии, за които не е нужно да полагаш никакви усилия. А ще има и още.

Всичките - с напълно Предотвратяеми резултати Ако е налице Съответна Превенция&Управление. ...и в ТоталноСъгласие с оценкитеТук отн. Този “труд” на “учени” - да НЕ пропускаме - Exodus-ът ! ...който както в Библейски времена - Е И разковничето, И Същината, а И Решението.

Дърварина... Ти ли си, бе? Де се губиш толкоз време?

Кой и Защо плаща за подобни хонорарни сонди в бюджета ? Колко "Учени" са се хрантутили години наред по този проект.. ТОВА се нарича Наукоделие.. , а не Наука. Срам за БАН..

Това са най-наглите в България - безчестието е тяхната КОРОНА!

Подкрепям.

Не са 4 бедствията ! ИМА още , короновируса и бягството от България на 3 /три / милиона Българи и Унищожаване на Животновъдството в България и то само от едно Правителство на ГЕРБ и Борисов !

Ама вече три милиона ли станаха? Нали до онзи ден бяха два? За една седмица избягаха още милион ли? Сверявайте си ги тия опорки, де! Не може такива драстични разлики от милион! Ще вземат хората да си помислят, че сте лъжливи тролове!

Бягството ли?! Беще бягство - преди 1989 г. Тогава смелите бягаха, а сега всички се юрнаха към заветната чужбина.

моля закрийте бан и тези на снимката поставени във най строга изолация опасни са ...вирусите в тях нямат лечение

Ами ние тунеядците там? Ами 50 години скитане по чужбина и преписване от света за неуките у нас? Ами партийците и доносниците пре нас са 60% ! Нали и ние сме хора, бе-е-е-е !

Абсолютно

доказаните кариеристи от соцЪ които сега сега са основно в ГЕРБ-НС и в целия спектър на т.н. "елит" от бизнесмени , политически шарлатани и пр.е. и пр.е все измекяри и продавци Въпросът е формулиран от много умни хора от мен, от всички нас: Свобода или Смът! Четете Ботев, Левски, Раковски ... Четете проф. Ювал Харари ... вижте какво правят за Човека филантропи като Бил Гейтс, Бъфет и др. а не "нашенците" с куфарчетаата и подарената демокрация .. Четете и а дано и мислете за себебе си, за децата си, за родовата си памет, за настоящето и не дотам светло бъдеще. Казано е: И това е било и товаа ще мине и замине. .. че няма нещо което да е скрито и да не стане открито, и нещо което е тайна да не стае явно!

Изглежда, че 20+ новини на ден по темата за корона вируса вечи не са достатъчно вълнуващи и шокиращи и читателите трябва да се стресират допълнително със сводки от минали бедствия. А видно от това с какво се занимават нашите учени е защо науката в България е на такова ниско ниво.

Минусово ниво.

Никой не обобщава , че случаите описани са по времето на ГЕРБ и Борисов ! Някой ни прокълна с това Правителство на ГЕРБ което 12 години почти , унищожава България и гони Българите зад Граница ! Ако така продължава ,няма никой да остане и да се нарече Българин ! Бог да ни пази останалите хора , от Лоши и Крадливи хора , болести, Глад , студ и врагове . Амин ! Излязох с кучето на обход , жив не срещнах и от всякъде мирише и лъхне на Смърт с руколи !

Много драматично и не съвсем точно. 1. От есента на 2009 г до март 2020 г. Не са 12 години, а 10 години и половина. 2. През този период имаше едно правителство на Орешарски, което управлява година и половина, така че годините на управление на ГЕРБ вече стават 9. 3. Българите, които емигрираха извън България не са заминали само през тия 9 години. Това е поток, който тече още от ноември 1989 г. насам. 45 години границите на България бяха затворени и никой не моеше да емигрира освен ако не успее да избяга по някакъв начин. В момента в който границите се отвориха нормално е много хора да опитат късмета си навън. Така че няма защо да се преувеличава. Проблемът е налице независимо коя от съществуващите днес партии управлява.

Да обясняваш нещо на платен трол е като да спориш с радиото... загубена кауза...

Много точно си го написал. Ама де акъл у червени тролове

ГЕРБ създава наводненията, земетресенията и какви не още природни бедствия. Много ти е черна картинката. Що ли не вземеш и ти да заминеш някъде в чужбина, та да се оттърве България от такива като теб?

Randall_Zwinge

В България не е имало нито едно природно наводнение. Всички са антропогенни, демек са технологична катастрофа, причинена от човека.

Всички тези Беди или пораженията от тях (от земетресението) са резултат от неграмотност, несвършена работа съгласно стандартите, неспазване на никакви правила, Отлагане и НЕпукизъм.. После се описват като някакъв героизъм.. Кой и Защо плаща за подобни хонорарни сонди в бюджета ? Колко "Учени" са се хрантутили години наред по този проект.. ТОВА се нарича Наукоделие.. , а не Наука. Срам за БАН..