Доходите на младите учени ще бъдат вдигнати с програма

През 2018 г. ще има програма за млади учени и постдокторанти, по която ще се предоставят и допълнителни възнаграждения, съобщи просветният министър.

Обратно в новината

Коментари - Доходите на младите учени ще бъдат вдигнати с програма | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как очаквате подкрепа и развитие на науката от индивиди,за които науката се свежда как да завъртиш крушката или бурмата правилно.Фундаменталните изследвания за тях за приказки "от Марс" и съвсем не могат да свържат редицата фундаментално изследване-технически приложения и изпитания-внедряване.Това надвишава многократно "умствения(съмнително има ли го)капацитет на управляващите от герп.А изцяло извън възможностите им е полето на хуманитаристиката и може ли някой да опише как фундаменталните хуманитарни дисциплини биха се намесили в икономиката.Хубаво е да намериш прекрасни антични мозайки, стари храмове или тракийски гробници,но до намирането им стои огромен хуманитарен труд и ЗНАНИЕ, които нямат външно измерение, а след това-отново тих труд,за да се разбере и истински оцени намереното.Но за ограничените мозъци като на Мента,Горанов ...и на ОНЯ, който мислеше,че като се сложат печки,ще може да се правят и разкопки през зимата(по трасето Струма)това са детски безсмислени капризи.Така че каква наука,какви 5 лв за управляващите неграмотници!

Да казваш на учен каква наука да прави е все едно да кажеш на Галилей да се отрече от думите си защото не са изгодни на обществото. Поредната българска глупост. Ако искате нещата да се оправят просто наука трябва да почне да се прави в университетите там където и е мястото. Наука се прави докато се учи. То всъщност науката сама по себе си е едно постоянно учене. И стига с тия глупости при които политик неграмотник да казва как да се прави наука. Не можеш да кажеш на учения ..."Открий кака да стана Бог и токава ще ти дам 1000 лева заплата." Учения когато започне работи по някаква тема няма никаква представа до къде ще го отведе тя. В 99% от случаите достига до извод който не върше работи на шибания бизнес и едва 1% може да свърши някаква работа. Докато наука продължава да се прави в тази прогнила структура наречен БАН, каквото и да правите положителен резултат няма да има. Наука се прави само и единствено в университети или при някой милярдер дето колкото повече губи в наука толкова по-богат стават. Парадокс но е така.

Дрън-дрън! Да даскалуваш и да се занимаваш с наука са мноооого различни неща. Само не казвай, че БАН е тоталитарна структура и само в България и Русия има такива, щото много ще сбъркаш.

Тук всичко е сбъркано. В системата съм от 25 години и при тази система пари НИКОГА няма да има. Мога и да обясня защо, но дълга история. Това е АБСОЛЮТНО грешно и неморално твърдение, че учените трябва да обслужват бизнеса и министерствата. Кой бизнес? Кои министерства? Та те си нямат представа от научни излседвания. За учения е важно да бъде оценен от колеги от международната научна обюност, а не да обслужва министерства. Министерства се обслужват от приложни изследвания, а не от фундаментални. Ама без фундамент и приложност няма. Всичко ви е сбъркано. И няма как да е друго, като хора дето не рабират нито целта, нито същината на научнара дейност правят за това политики. Ами НЯМА ДА ИМА ПАРИ още дълго с тези разбирания и с усвояването по този начин.

Пиша от клавиатурата на телефона си, затова допуснах грешчици. Извинявам се. Сега някой критикар, че ме обвини и в неграмотност. Предполагам, че който е в час ще разбере за какво пиша. Не може 10 години да ми произвеждате хора с титли, които нямат никакъв принос в научните изследвания и после да ги изравнявате по заплати с тези, които имат същите титли, но имат 100 оъти над техните приноси. Не може да раздавате проекти на хора, които с тези проекти не правят никаква наука и едновременно да им плащате заплати като на тези, които правят наука, но без проекти. Всичко знаем, че проектите ги взимат хора с титли, но повечето от тях нямат никакви научни показатели на които им отговарят титлите. Ей това ви е сбъркано. Има и други неща, но това не е игла, дето боде, това си е цяло копие.

Начинът по който се използва научния потенциал говори за откровена олигофренщина от страна на управляващите. Вместо да ги впрегнат да работят по проекти те се чудят как да им съкратят финансирането. Ето няколко направления, които могат да се възложат на учените на конкурентен принцип. 1. Пречистване на морска вода 2. Какво да го правим боклука. Дали енергия или да се измисли технология, която да го превърне в суровина 3. Чист добив на енергия 4. Оползотворяване на слънчевата енергия 5. Нови материали 6. Различни технологии с индустриално значение - нови методи на измерване, фина обработка на материали и т.н. Примерно разработката на един процесор е сложна работа и в никакъв случай няма как да я докараме до последните постижения. Но ако в БАН имат отдел по електроника могат да се заемат с това вместо да не правят нищо. До няколко години ще имаме прототип, а след десетина нещо на световно ниво.

и да не се претоварвате. Гледайте нас старите. От много работа я докарахме до бедност.

Ако някой е достатъчно изУчен, няма как да го стигнете по доходи!!! Същия корифей, ако иска да не продава наученото, а да прави чиста наука/да се посвети на хобито си/мозъчни чекии, нека го прави за собствена сметка!!!

Кой пише минуси? Учен без аргументи или чиновник готов да усвоява прграма?

Не си в позиция да даваш акъл. По принцип за да дадеш трябва да имаш

Науката е само чиста, т.е. фундаментална. Друга наука няма. Затова ти пишат минусите.

Такова нещо като БАН няма никъде по света. Технологичните фирми си имат развойни центрове, където умовете в съответната област творят иновации и се конкурират в реалната икономика. Когато имаш умствен капацитет, не стоиш в БАН да ревеш да ти вдигнат заплатата от 500 на 700 лева, а излизаш на пазара и си намираш работа за 3 или 5 бона, дори повече, ако си специалист с рядка квалификация и способности.

"Технологичните фирми си имат развойни центрове, където умовете в съответната област творят иновации и се конкурират в реалната икономика..." Предполагам на в България.

Академии на науките има във всяка страна олигофренче никъде няма НСА и УНИБИТ

С програма?! Дано не ги хванат ...

"Доходите на младите учени ще бъдат вдигнати..." Вдигнати или задигнати, не се разбира, пък и с "програма"?

На хората им писна от учени, които плачат за пари, а те нищо не дават насреща..! Такъв безплатен обяд няма никъде по света. Защо има толкова много работещи учени-пенсионери в БАН, и защо пенсионерите могат да остават някои до 75 годишна възраст..това е направо смешно защото човек на 70-75 години е тотално изчерпан и уморен от научни открития. Какъв е този вътрешен правилник, който да важи само за БАН...? Като искат младите учени да имат по големи заплати, махнете пенсионерите и дайте път на младите.

На 34 с какво научно звание и степен си, на колко смяташ, че ще станеш Професор или Академик?

Пусни едно CV, да те преценим, публикации, импакт фактор... Така е голословно.

партиен подход.

Министърът да си стегне хората, които отговарят за заплащането на годишната такса за достъп до електроннате база данни, например, на Science Direct. Такъв достъп МОН заплащаше поне от времето на Сергей Игнатов. Възникналият през тази година проблем засяга всички научни организации и всички университети, в които се провеждат научни изследвания. Да лишиш в наше време учените от достъп до базата на Science Direct е все едно да затвориш библиотеките за научна литература.

Програмите са хубаво нещо. Целият държавен ресурс е впрегнат в усвояване на европари за наука - от полагащи ни се 560 млн. евро по европрограмата за наука до моменат няма нито 1 подписан договор и нито 1 разплатен лев. КПД - НУЛА.

Пари има, мераклии да ги изкарат - уви няма. Те очакват държават просто да им ги даде. Ама без да задава много въпроси.

Пари има, но трябва да се заслужат. А коментарът ми е ироничен - цялата държавна машина е впрегната да пише програми за усвояване на пари за инфраструктура / за магистрали / и неглижират останалите програми... Резултат - България сама си налага 10% финансова санкция от европарите не само за наука, но и за образование, защото и двете програми са замразени, та да не изгубим безвъзвратно милиардния бюджет. От ГЕРБ преди години го отчетоха като грешка, но керванът си върви... Въпрос на приоритети. Не на думи, а на дела...

да ги поделят има.

Просто заплатите са мизерно ниски. Не става дума за това кой колко е кадърен да печели по проекти, а за физическо оцеляване.

трай коньо за зелена трева

"Доходите на младите учени ще бъдат вдигнати с програма". Звучи като раздаване на пари под формата на програми. За усвояването на тези "възнаграждения" да се готви който трябва. Той си знае.

Господин Министър, няма такова понятие приложна наука! Има наука, която е САМО фундаментална и приложение на науката. Но приложението на науката не е работа на учените! И нима смятате, че по-възрастните учени, които вече десетилетия работят без всякакво финансиране на изследванията си , са длъжни на всичкото отгоре и да обучават и напътстват по-младите си колеги не само безвъзмездно, но и за много по-мизерни заплати от тия на младите учени. Странна логика!

Доцент на 56г с докторска степен взима около 800лв чисто в един от софийските университети. В частния сектор и най-простите и г.зоръки взимат толкова, че и повече

На тези хора им е достатъчно само званието и титлата... Иначе биха си намерили работа! Да си чул някой от ВИАЗ да се оплаче?

ВИАС

Муа-ха-ха - 1200 - 1300 лв е заплатата на гл.асистент с докторска степен (напр. по футбол) в НСА (за допълнителните доходи от изпити да не говорим...)

"постдокторанти" - такова "нещо" в закона за развитие на академичния състав в България няма - ясно е, колко е компетентен министъра....

Вярно е. Но и изобщо, в България постдокторанти няма. Postdoc е практика в цивилизования академичен свят, където има специално заделени средства за такива доктори от престижни места.