Електронни учебници заменят хартиените

От началото на новата учебна година образователното министерство стартира проект за въвеждане на електронни учебници.

Обратно в новината

Коментари - Електронни учебници заменят хартиените | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всички нововъведения, осъществили се през всички исторически епохи са срещали съпротива при осъществяването им. И Гутенберг е имал проблеми преди векове, но книгопечатането е отдавна факт.Така, че и "интерактивните глупости", за които говори "ареееее" ще намерят своето място под слънцето. А що се отнася за истинските хора, за които пише "даскал" искам да му цитирам следната мисъл "Всеки заслужава своето място под слънцето".

До всички плюещи-контролирайте си децата и няма да сложат очила от прекомерно гледане на телевизия,компютър.Вместо да се отървете от занимания с децата ви,позволявайки им да гледат телевизия или да си играйкат на компютъра,ги заведете на разходка,на стадиона,на театър,опера,балет.Много по-лесно е да изолираш детето ,оставяйки го да си прави каквото си иска,а вие през това време да си гледате сериалите или да си пиете поредната ракия.Никой не ви е виновен за провала като родители,най-малко държавата.

Б*си простотията неземна, сега същият неприятен, непонятен и неверен учебен материал ще го има на многократно по-скъпа за използване медия. Защо по-скоро не сложите тоалетна хартия в училищните тоалетни, ами изсипвате купища пари за невероятни глупости? Не, няма корупция в ГЕРБ, за пореден път се убеждавам!

Поредната ,глупост, я по-добре си оправете съдържанието в учебниците, защото тези за нищо не стават!!!!!!!!!

На съвременните зомбирани полуидиотчета само това им липсва. Сигурно скоро ще имаме такива, които не са хващали книга веднъж през живота си. Вместо основната цел да бъде ограмотяване и развитие на елементарна мисловна дейност, каквато липсва у 90% от децата, се въвеждат напълно излишни и съмнителни "съвременни" методи.

За всеки ученик по един таблет, за да "учи" и да може да се концентрира. Електронна черна дъска за 30-40 хиляди. Всичко електронно - накрая ще израстне поколение от сервитьори и сервитьорки, а двойкаджийките - проститутки.

Основният въпрос е как децата ще ползват учебниците в училище, когато няма необходимата техника за това?Трябва към всеки екземпляр да прикрепят лаптоп и мултимедия.Иначе всичко е прах в очите.

Що говориш глупости, като си неосведомена?! Трябва им единствено електронна книга, която в близките години няма да е лукс да си купят и сами, вместо да дават по 100лв. за комплект учебници и тетдрадки. Друг въпрос е колко удобно за очите и ефективно, от гледна точка на запомнянето да се чете от екран...

Студентче, още не си ли разбрало, че в училище се учат неща, които трябва да влязат в главата и да се осмислят. А не да се търсят всевъзможни технически джунджурии за забавление и отклоняване на вниманието. Ако един ученик мисли, може да пише с пръст и във въздуха. Ако е тъп може и 10 лаптопа да му дадеш - пак няма да може да раздели на 2 магарета сламата. Ти май се нуждаеш от електронен разделител на слама, а?

Взеха пример от "Галерия" и вместо с тетрадки учениците ще се разхождат с флашки

Така като ги гледам учениците, ходят с кутия цигари на училище.

Пак някой връзкар с проект ще спечели лесни пари.Като чуя думата проект ми настръхва косата,защото това са грешни пари.Ако знаете колко пари хавая се пръскат за "проекти".Дошли парите от чужбина и хайде правете проекти...

"Проект" в БГ значи облаги за единици,а магарешка работа за изпълнителите с малко пари.

пълна простотя *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Вече и Правителството ни е "виртуално"! Леле колко простотия има по този свят!

Поредната рекламна кампания на "Просвета". И точно навреме - тази година учителите ще избират по кои учебници ще работят... Преди три години "Просвета" проглушиха ушите на всички, че към учебниците им има "мултимедийни" дискове. В повечето случаи това бяха дискове с текстови файлове от книгата на учителя, тук-таме с по някоя картинка и дори на места и с по 1-2 анимации... Всички уважаващи се издателства от чужбина предоставят подобни дискове към своите учебници. Но това са наистина мултимедийни дискове, които допълват учебното съдържание и наистина правят ученето интересно за децата. Но да се покаже на екран страница от учебника е "отбиване на номера", по най-евтиния и лесен начин. Ползата от такава практика е съмнителна. Нали децата и без това имат безплатни учебници, защо трябва да се троши скъпа техника, за да им се показва това, което го има и в учебника? Но нали трябва да се бием по гърдите и да се хвалим...

Да се надяваме, че поне след време ще ни поднасят новините без смислови и граматични грешки.....

Рекламна компания - точно това е !!! Освентова истински мултимедийни уроци са за самостоятелна работа, а нещо, което замества проектор - пълно безсмислие...

Тъпо, по-тъпо, най-тъпо... колко да е тъпо, а? Научно е доказано, че чрез писането и четенето са основни в усвояването на знания и умения сред подрастващите. При близо 50% първокласници от малцинствен произход, които не знаят дори български, електронните учебници са единственото от което се нуждае образувателната система за да бъде закрита. Но, нали това е целта, сбирщина от неграмотници за пазара на слуги. А какви пари ще се пръснат за техника, просто не е истина, която разбира се ще бъде окрадена, а тази която оцелее наркоманчетата ще я потрошат за секунди. Всичко това с нашите данъци, готино а?

Не знам как си с българския език, но в конкретния случай се казва "образОвателна система". Щото едно е да се образоваш и да получиш образование, а съсвсем друго е да се образуваш и да се превърнеш в образувание. А иначе по темата - прогресивните идеи в началото винаги са били посрещани на нож.

Горките учители ще бъдат подложени на сериозно интелектуално затруднение. До някоя година направо ще ни вкарват учебниците в чиповете в главите каво в Матрицата.

Уважаеми Господа! Какво излиза, че вече трябва да осакатяваме и децата си ли ? Ако не Ви е ясно, работата с компютър или електронна хартия за мен е едно и също, но тежко им на дечицата ни. На първо място това значи, че докато завършат осми клас всички ще са с очила, а ако успеят да завършат висше образование в по-голямата си част ще са с 6-8 диоптъра, т.е. полуслепи без очила или лещи. На второ място ще проперират някои фармацевтични фирми и магазини за оптика. Халал да им е на новите изобретатели, че намериха нов начин за убиване здравето на нацията ни. Според мен това е поредната абсолютна глупост на образованието ни, ако стане. Децата и без туй не стават от компютъра, без да спазват никакви защитни правила и навици за опазване на здравето и най-вече очите си. Ега ти перспективата - кьорав народ, тъп и податлив на манипулации от всякакъв род. Ако не стигат средствата на страната ни за хартия за учебници, да намали производството на салфетки и тоалетна хартия. Шем не щем ще ставаме мюсулмани с бърдучето и в Европа. Халал да ни е перспективата на тази нова глупост на някой новоизлюпен чиновник!

Първо, компютъра и електронната хартия нямат нищо общо. Второ, очила можеш да сложиш и от прекомерно четене на книги в лошо осветена среда ако щеш. И трето, от 3-ти клас работя на компютър и очила още не съм сложил. Вече съм на 30 години. Всичко е до ген ... Според мен не е важно средството - дали ще е проектор, лаптоп, таблет, електронна книга, учебник от хартия и тетрадка с химикал, а това как да привлечеш вниманието на младите върху материала. Определено смятам, че с интерактивни уроци шанса да задържиш вниманието и да събудиш любопитството у млад човек е много по-добър. Двойкаджии винаги е имало и ще има, без значение от технологиите.

Не те ли напомня всичко това книга "451 градуса по фаренхайт". Там също предпочитани са били интерактивни стени, а книги в огъня

Разбира се,че това е поредното "нововъведение"за лапане на пари.Замисляли ли сте се колко пъти се сменя Образователната система?Всяко правителство ,което дойде на власт, и-"ще сменяме системата!Ама как ,разбира се,ние сме най-умните,предишните нищо не разбират!"."Е, ще вземем едни пари за тази разработка,ама какво-нали ние сме правите".И все оправят образованието,а все повече го развалят.Само да ви кажа,че системата на образованието по,която сме учили преди 1990 г. е взаимствана от много държави,и по нея се работи и в момента в Австрия!Естествено е ,че и там има технически нововъведения,но не на принципа-да се правят разработки,само и само да се вземат парите!!!

От 5 години работя по подобен, дори по-добър начин на преподаване. Сам съм изработил електронен учебник по български език за 5-8 клас. Безспорно вниманието на учениците се привлича много лесно. Проблемът е, че трудът е много голям, а заплатата е същата, каквато е на учителя по физкултура.

Чудесно! Има ли начин човек да види какво сте направили? Не съм Ви колега, не е от професионален интерес.

Да !

Уважавам мнението Ви, но лично ние не сме учили в Университета за клоуни. Ние стократно се квалифицирахме и преквалифицирахме, луди пари похарчихме за това, без никаква реална възвръщаемост, което, разбира се, е друг въпрос. Нали осъзнавате, че след една атракция човек става жаден за по-голяма и т.н. В един момент учителят или ще загуби всякакво човешко достойнство, за да се хареса, или просто ще напусне професията! Така е, впрочем, с всички хора, които работят в сферата на духа! Другото са празни приказки... и политики!... Министърът ще осигури ли прекъснатия от неговото министерство Интернет по училищата или ще събираме от учениците пари, за да ползват ненужните електронни учебници, които са глътнали доста големи парици, които са потънали в известно кои джобчета?! А какво ще правят прословутите директори, приближени до министъра, но не знаещи как се държи мишката?! Електронни учебници без истински учители - това е близкото бъдеще за учениците!... Дотам доведоха образованието - печалбата е важното, а не реалното знание!... Последните изслезвания са ярко доказателство за случващото се в българското образование!... Безпаричните учители ще се примамват да поръчват точно тези безплатни за учениците им учебници, гарантиращи добра печалба за издателството, въпреки определените резерви на колегията за част от издадените от тях помагала!... Електронни даскали, електронни учебници, електронна фауна... електронни хора... за истинските няма място!...

Уважавам мнението Ви, WEBTEACH , но лично аз не съм учила в Университета за клоун. Ние стократно се квалифицирахме и преквалифицирахме, луди пари похарчихме за това, без никаква реална възвръщаемост, което, разбира се, е друг въпрос. Нали осъзнавате, че след една атракция човек става жаден за по-голяма и т.н. В един момент учителят или ще загуби всякакво човешко достойнство, за да се хареса, или просто ще напусне професията. Така е, впрочем, с всички хора, които работят в сферата на духа. Другото са празни приказки и... политики :)

Tо това е бъдещето, независимо дали на някого му се харесва или не. Аз съм за такива нововъведения. Ще ни улеснят в старанието да бъдем по-интересни на учениците със своето преподаване и те ще се забавляват много. НО ДАЛИ С УЧИТЕЛИТЕ СИ, КОИТО НЕ ЗНАЯТ КАК ДА СИ ПУСНАТ КОМПЮТЪРА И ИНТЕРАКТИВНАТА ДЪСКА ИЛИ С УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ, ЩЕ СИ ПРОЛИЧИ!

Бъдеще? а очите на децата?

ХХ век трябваше да се изпише, извинявайте.

Те учениците и без това не знаят от коя страна се обръща учебникът, за да се чете, та сега съвсем! Представям си как аз се мъча да им привлека ценното внимание към прожектирания учебник, а те ми се хилят и казват: "Неее, това си го чети ти, ма, ние искаме маймунка! Иначе - ти не си в час с ХХ век!"

Браво, "Игнатова"! Ето от такива дебили нищо не върви в тази държава! Сигурно децата и внуците й още трябва да мъкнат по 15-20 кг чанти още 100 години, а? Егати нещастния народец, нищо старо не е забравил, но и нищо ново не е научил и никога няма да научи. Точка по дебата.

Браво , приятелю. Личи виртуалното ви образование по умение на диспута. Да наречеш опонента си "дебил" , не само просташко но и показва ваше интелектуално ниво. А това изречение "точка по дебата " показва че нямате аргументи и затова запушвате уста на други. Ами заковете децата си пред РС и когато за начало им сложите по 10 диоптъра . Във всички страни върви кампания да намали времето на деца пред РС - само вие от прогресивната част на човечество давате акъл и та с ултимативен тон.

Това е поредната измишльотина на безполезното министерство на образованието. По-добре ще е да се назначи виртуален министар, защото ще върши повече работа от египтолога. Министърът ще осигури ли прекъснатия от неговото министерство интернет по училищата или ще събираме от учениците пари, за да ползват ненужните електронни учебници, които са глътнали доста големи парици, които са потънали в известно кои джобчета. А какво ще правят прословутите директори, приближени до министъра, но незнаещи как се държи мишката? Да назначат на тяхно място виртуални директори, тъкмо няма да крадат и да свалят по 5 кожи в брой! БИХ РАБОТИЛА С УДОВОЛСТВИЕ С ВИРТУАЛЕН ДИРЕКТОР- ГОЛЯМ КЕФ ЩЕ БЪДЕ!

скоро и електронен сех и електронна храна ще предлагат :)

Назад си. Секса го има, а за храната не съм сигурен...

Колкото виртуалният е приятен и задоволяващ, толкова и електронният учебник е полезен за учениците...

Учебници електронни без истински учители - това е близкото бъдеще за учениците... До там доведоха образованието - печалбата е водещото - а не реалното знание... Последните изслезвания са ярко доказателство за случващото се в българското образование... Безпаричните учители ще се примамват да поръчват точно тези безплатни за учениците им учебници - гарантиращо добра печалба за издателството, въпреки определените резерви на колегията за част от издадените от тях помагала...

Да бе, даскале така е. После, защо са "прости" и не могат едно изречение без правописна грешка да напишат.

коментар, който касае погрешно натискане на съседни клавиши - и нищо по съществото на темата... преподавал си явно по учебниците на издателството, то си наясно с горенаписаното, както и с "политиката" на министерството за лансиране на определени издателства... електронни даскали, електронни учебници, електронни фауна... електронните хора... за истинските няма място...