Лакираният портокал е тройно по-траен и с 80% по-скъп

Портокалите, който са обработени с лакове и бои, излизат с 80 процента по-скъпо от плодовете, които не са третирани, пише в днешния си брой „Телеграф”.

Обратно в новината

Коментари - Лакираният портокал е тройно по-траен и с 80% по-скъп | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как така се внасят незаконно? Нали има честни митничари!

А салама наблъскан с ГМО китайска соя отпадъци и много химия КАКВО Е ???

е тук бъркаш. ГМО е от краваристан,не цпр(cina public republi)

не се казва честни митничари а частни .

До преди 30 години България бе най-голямия износител на зем. продукти на Балканския полустров. В момента заради ЕС станахме най-голямия вносител. В оммента неможете да отглеждате крави ако нямате паспорт запроизхода на кравата! Така щяло да се подбори качеството на храните хахахах! Та сега ядем всичко друго но не е и месо не и хляб всичко е л...........на! Човека си е казал истината!

FuckTheEU

Нищо де, важното е сега че имаме демокрация и сме в нато, другото въобще не е важно. Отивам да натрия една портокалова кора за кекса, хем цвят ще придобие - безплатна екстра.

В момента за да отглежда човек крави трябва да изпълни около 50 изисквания. Прасета също. Не може да стане, щото няма кой да яде боклуците на заПАДа. В Дания например има около 20 милиона изкуствени прасета, гледани с хормони и квазифуражи.

Да, ама при производството на този салам, НИТО ЕДНО ЖИВОТНО не е пострадало!

Пичове-хейтъри,що не го духате ,ами се занимавате с несвойствени неща ?

Emilia

горките вегани.. ще ги уморят с химикали и отрови.. не че месото не е наблъскано и то с какво ли не. според мен се опитват да направят нов сорт хора, докато проядем пластмаса в чист вид :)

Не искам излъскани портокали. За мен от по-обикновените, моля! От химиите, с които така щедро покриват цитрусите, аз се изривам жестоко. Включително и от фрешовете, които цедят в големите машини - там сокът облива и корите на плодовете, респективно размива химиите от тях и те попадат в сока. В резултат има сок, наблъскан с половината Менделеева таблица. И това хората го дават и на децата си, защото мислят, че като е прясно изцедено е по-полезно. По-полезно е, ако си го цедиш вкъщи, където сокът няма досег с химизираните кори.

Еми пичове, намерете една касетка в която се продават цитруси и прочетете к'во пише ако идва от нормална страна. Кората не бива да се ползва за нищо. С'а те гарантират, че на плода вътре нищо му няма, ама т'ва са просто думи, хапваме си химия и т'ва е.

"Използването на бои и лакове е разрешено в ЕС" Това изречение казва всичко!

при соца ядеше на муро к..о, нищо нямаше, освен опашки Тъпи комунисти

портокалите - лакирани месото - окрехкотено лютеница - захар и ла*на доматен сок - нишесте и боя салами - нещо си (без месо) масло - палмова гняс и т.н.

Добре вие какви хората сте!? Като коне с капаци сте. Пише си бе пич и винаги си е писало и се знае, че е така от всички по будни. Само че понеже ги взимаш насипни не си забелязъл. Иначе т'ва е положението глобилизация и капитализъм. То и с доматите е същата работа, иди в държави в които ценят градинските и ще видиш не пластмасовите лъскави неща в нашите хипербакалии, а разпльокани доматки, че даже и с кал по тях....

вашта кожа мръсна как може ве!

Горд европеец съм. Щом ЕС разрешава такива обработки, значи трябва да му вярваме. Доверете се на демократичните обработки. При това положение, дори и да са вредни за здравето, те са полезни!

Такъв е той стратегическият избор на президента ви Радев! Да ви е честито - взехме го корито, пък то (пак) пробито...

В Скандинавските страни е забранена продажбата на покрити с парафин и препарати за РЗ плодове. В други страни е разрешено. Истината е, че е вредно да консумираме парафини и РЗ препарати. Българите трябва да решим, дали е редно да ни продават вредни неща и при това без да се информираме. Трябва да се въведе ред, кое е сирене, кое е имитиращ продукт, кое е лютеница, кое е имитиращ продукт, кое е салам, кое е имитиращ продукт, кое е шоколад и кое е имитиращ продукт, кое е полезен плод и кое е вреден покрит с отрови плод и т.н.

Да се приеме закон или наредба, според която на всички обработени плодове и зеленчуци да пише видно и ясно, че кората или друго е обработено!!! Както направиха с млечните продукти и отделиха (не напълно, но задоволително) боклуците.

На цитрусите кората била забранена за консумация, щото е отровна. Лютениците (по повод предишния казус) били предвидени да се консумират максимум 30-40 грама на ден, според голям български производител. Ако някой изяде половин буркан, било проблем. И всичко това е РАЗРЕШЕНО в ЕС и е според нормите на ЕС. Абе, да ви е...м у нормите търговски! Децата ми трябва да се хранят под полицейско наблюдение, за да не куснат кора от портокал или да не превишат 40 грама лютеница на ден. ИЗРОДИ! А ние сме идиоти, че търпим това.

Лакираната им демокрадция не ви ли се услажда? То не бяха БВП-та, то не бяха рейтинги - и да не забравите, че думичката лак означава "липса". Яжте и бъдете спокойни, Биг брадър ви казва само истината!

Натурални криви краставици са табу , а портокали лакирани с лак за ногти може. Такива простотии никога не е имало.

Господа от " ДИР" , едно бързо и изненадващо контролно по правопис за персонала...? - " Портокалите, КОЙТО са обработени с лакове и бои"

сети се защо

Да се надяваш ДИР да си оправят правописа е кауза пердута.

Защо не се забранят всички оцветители в храната, като се изключат само и единствено украсите на тортите?!

Това че ги боядисват съм го чувал и че не изглеждали толкова привлекателни и оранжеви иначе. Само сега изтъкват като причина годността.

Защото са изключително евтин - за жълти стотинки - продукт, който замества продукти, които са скъпи. Както и сгъстителите (т.нар. агенти по текстурата). Както и овкусителите. Както и ароматизаторите.

Тъкмо се чудих, защо ябълките в торбата от село/от дървото/ взеха да се бръчкат, да намаля обема си. А то купешките били лакирани, за да не губят вода. Като си спомня втория етаж на село... Едната стая пълна със щайги ябълки, другата пълна с прътове с наденици, дядичко, бабичка... Няма вече...

На запад правят и други номера. Например осветяват месото с червена светлина, за да изглежда по-добре.

НЕ да се забранят изцяло! Какво значи "евтин" "скъп" - оцветителите може да ги няма изцяло! Хората ще свикнат, че мандарините са по-бледи, когато всичките са такива!

Яжте и мълчете. Рака чука на вратата.

Тровят въздуха, тровят плодовете, заразяват месото, земята! И ако това не е геноцид!

Ами това казвам - няма да се забранят. Производителите няма да го допуснат, защото им е безкрайно по-евтино да влагат такива съставки в храните си. Дори в рамките на хипотезата да допуснем, че у нас се забрани, то това означава да нямаме НИКАКЪВ внос - защото по света навсякъде влагат такива неща в продуктите си. На чуждите производители не можем да забраним нищо.

:) Тогава всички желирани бонбони ще са само бели (или ще се жертват за истински плодов концентрат), всички колбаси ще са бели или пък ще се жертват за истинско месо, за да са кафяво/червени, а фантата ще е съвсем безцветна :)! НО поне няма да се ядат и оцветителите, освен другата гнус...

А стига бе! Не мое да бъде :) Колите са ни еко тесли, пък ебалките... вапцани!

Само богатите хора ще ядът истинска храна, другите ще ядем заместители.Парче лимон с кората в горещия чай, направо жива отрова от пестициди. 2 милиарда човека на тази земя нямат достъп до чиста питейна вода.Бъдете благодарни,че сте в цивилизованата част на света.Най-лошото предстои.

:) Ами който не спазва нормата, няма да внася! Това ще е супер за местното производство!

"Всекидневникът се позовава на Едуард Стойчев, експерт по пазарите и бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата" И като бивш председател на тази комисия, какво е направил за да спре тази порочна практика? Или и той като другите е взема КЕШ-а и е мълчал?

И аз помня това време и вкуса на истинските, домашни продукти. Лошото е, че повечето хора се присмиват, избиват комплекси и предпочитет отровите от скъпите и модерни магазини. Е, всеки си решава /докато ги удари греблото в челото и се сетят кои са истинските неща и от къде им е корена/.

Ами да продават плодове от стиропор-срок на годност около 20 години.Нищо че не стават за ядене, нали на витрината изглеждат чудесно.

:) В един утопичен свят би било чудесно, но просто няма как да се случи. Иначе аз също искам чиста храна, но май.... няма :(

Но не казват, може ли да се яде ябълка с кората. В училищата често дават ябълка за десерт в стола. Децата едва ли ще я белят, хрупат направо или хвърлят в коша.

Даже и богатите страдат и ядат боклуци. И да имаш пари от къде ще намериш качествена храна? По био магазините са пак същите боклуци, само на 3-ни цени

лакираните 'мъже' и те са много на почит напоследък

по трудово правехме правехме ябълки от папие маше, а ядяхме ябълки от дървото

Като свършат нашите ябълки и круши - почвате домашните компоти!! Едно време банани - само но Нова година! А сега лапаме бананя всеки божи ден!

И всекиму добро струва,. само, знайте, за парата,. като човек що да прави? продава си и душата.