Коментари - От ЦИК: С масовото машинно гласуване се прибързва | Днес.dir.bg

От ЦИК: С масовото машинно гласуване се прибързва

Бъдещето на машинното гласуване в България трябва да се реши след обстойни анализи и публичен дебат, заявиха от Обществения съвет към ЦИК.

Обратно в новината

Коментари - От ЦИК: С масовото машинно гласуване се прибързва | Днес.dir.bg

Коментари

Какво правиха до сега от ЦИК че не осигуриха машините?! Две години спаха! ВАС каза в решението си, че решението за машинното гласуване е от 2014 година! От тогава до сега ЦИК е трябвало да осигурят тия 13 000 машини! А онази от ЦИК по телевизията се звери, че не били виновни и не зависело от тях. Ами какво правехте 2 години ма, че не осигурихте машините? 2 години спахте! Виновни сте! Върховния съд ВАС ви го каза, решението е от 2014 и е трябвало от тогава до сега да сте ги осигурили! А не сега в последния момент да се сетите да ги търсите след като съда ви го каза. Вие нямате право да решавате и да взимате решения достатъчни ли са 500 или не, изборите законни ли са или не. Вашата задача е била да осигурите машините, а две години спахте! Решинието е било от 2014. Затова вие от ЦИК сте виновни!

loyola

По коментарите излиза, че доста хора не са в час за какво става дума. Да обясним. В тъмната стаичка има машина, която ти разпечатва касова бележка с код. по кода друга машина (преброяваща) може да разбере за кого си гласувал, но не и на кой е бележката. Дотук е ОК. Обаче който има достъп до преброяващата машина, той определя какво ще излезе като резултат. Няма възможност за проверка срещу манипулация.

От обяснението ти личи, че не си в час! Машината издава разписка, която се пуска в отделна урна. Разписките в тази урната служат за евентуална проверка на вота. Инак резултатът от гласуването се записва в паметта на машната. След приключване на гласуването на една флашка се прехвърля инфото от паметта на машинката, а флашката се носи в РИК. Бил съм член на СИК, имахме такова компютърче, но гласовете си ги брояхме ръчно, машинното гласуване беше само за дубъл и проба. В РИК се източва инфото от флашките и какво става с него не е ясно.

Има закон, има решение на съда, на правителстото и пак умуват гадните и най силно корумпираните служители на ЦИК. И референдума смазаха. Абе тояга, това е истината. Тояга. Всичкте при кмета на Симитли, барабар с Бойко.

Що се пеньавиш, като ни закон си чел, ни имаш представа от организация на избори! Истината е, че що се отнася до машинното гласуване в закона има много непълноти и противоречия. Никъде не е казано как се осигурява сигурност и защита на данните от машината! Не е ясно как данните от машината се вкарват в протокола на СИК. Практически машинното гласуване ще доведе до невъобразим хаос и възможности за лесно фалшифициране на вота!

Искаме да налегаме по машините за бесепето и Мая избираш налегаш, избираш налегаш

какъв е този куц и малоумен закон за изборите, който предвижда два вида технологии за гласуване??? Ами това само по- себе си води до неравнопоставеност на гласуващите!!! Директно нарушение на Конституцията! Тези текстове за машинно гласуване трябва да бъдат отменени от Конституционния съд! Имат достатъчно време. Въвеждането на две различни технологии освен, че оскъпява двойно изборите води и до куп други правни проблеми, създава предпоставки за фалшифициране на резултатите и въвеждане на хаос! Да не говорим, че сега мафиотите се канят да се облажат с едни 25 милиона за машинки под наем. На следващите избори още толкова. Безумията в законите не трябва да се изпълняват! Основен принцип от Римското право!!!

Ми сезирай конституционния съд бе другарю, къде спа 2 години?

За ожалване на текст на закон в Конституционния съд НЯМА давност!

Имаха 6 години да го направят! Къде се мотаха? А някой умник няма ли да се сети да иска и преброяване на населението? Преди да ни задължат да гласуване трябваше да ни броят! Все пак заради партиите в челото на социолозите сме втори по смъртност в света - сетете се колко мъртви души ще отидат към първите 4 от статуквото...

Мишоците около Кънев ще търсят всякакви поводи да разбълникват обществото, та на този фон да се "показват, че ги има"... Пара в свирката...

Ми нека служебния премиер спазва законите на страната. Закона си е закон. Така ще видим кой е мишокът. Иначе, машинното гласуване по никакъв начин няма да промени вотът.

Законите са създадени да обслужват само политическата мафия - един клан (партия) ги създава за себе си и като дойде на власт другия клан ги променя в свой интерес...и така 27 години

Ето я вредата от демокрацията и комунизма

И като трябва да се осигури машинно гласуване парите за тези машинки трябва да са предвидени в бюджета, също транспортните разходи до секциите, дори и тези секции на корабите под български флаг някъде из света ,колко ли ще струва това?

Ми колкото и логистиката на бюлетините ...

Изборният кодекс в този си вид е абсолютен тъпизъм.Машинното гласуване има смисъл,само ако е задължително!А то е пожелателно- имаме хартиено и машинно гласуване едновремменно,което означава неколкотратно увеличение на разходите без никъкъв ефект.Хем ще печатат пълен брой бюлетини и ще се броят ръчно,хем ще плащат милиони за машини и ще се свалят флашки,хем ще се мъкнат чували-двойна работа за двойни пари.От нашите законотворци-толкова мисъл!

Този който е включил в закона , ползването на машини за гласуване, да извади пари и да ги плати, ..........ами така утре и закриване на държавата може да си гласуват, .....що за безобразие, ами тези машини трябва да се произведат, доставят, настроят и т.н. имам чувството че сме на автопилот, ама как все ниско ниво на интелект отива на високо ниво на власт, вече близо 30 години....

Закона другарю е факт от две години. Какво са виновни хората които са го приели, че Радев се издъни и разпусна парламента на бързо? Сега да си сърба попарата (то не той де, а министър председателя който назначи). малкия срок е следствие единствено и само от решенията на другаря президент.

Та как се е издънил Радев?

Как до сега повече от 100 години сме гласували без машини, сега изведнъж, трябва във всяка секция да сложат машина! Лудият Пастор дошъл от някаква Американска Религиозна секта- Мартин Димитров, се разпорежда, от много време, като Американски Губернатор във васалната им държава България! Няма ли МВР, няма ли ДАНС, няма ли морални комисии в Пртиите, които да разгледат съществото на този човек! Нито една прокламирана цел от неговтИе не се сбъдна! Той е, пълен неудачник! а, НЯКОИ ГО ТИКАТ И МУ ПАЗЯТ ГЪРБА ДА ВЪРТИ НА ШИШ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА! Защо медиите му държат исо? Неправилна и невъзможна заповед дори и в армията не се изпълнява! Нито е възможно, нито е нужно да се похарчат 30 млн. лв. доълнително за наем и то еднократен за машини! За тези пари, могат в по -спокоина обстановка да се купят машини, които да служат поне за 25-30 избори ще се спестят на държавата поне 800 милиона лева! Каква е тази държава! Мартин Димитров сигурно иска да спечели от вече уговорени комисионни, ако му се хване Герджиков на въдицата!

А защо пишеш глупости?! Това за машинното гласуване е заложено в ИК и не е лична прищявка на този или онзи от депутатите, а гласувано от НС! ЦИК е постоянен орган и имаше достатъчно време да направи възражения, които да обоснове! СЕГА ВЕЧЕ ЦИК е длъжна да изпълнява решенията на ВАС!

Пипи, а къде беше твоят фаворит Томислав Дончев, който като Вице Премиер, отговаряш за Провеждане на избори в кабинета Борисов-2, въобще нито се е занимал с този проблем, нито е контролирал ЦИК за него? А, сега негови съмишленици си правят подложка, ако загубят изборите, да имат мотив да искат касирането им!

Сегашният ЦИК е назначен 2013, по времето на Орешарски. Председател е Ивилина Алексиева, предложена от БСП, зам.председател е Мария Мусорлиева, предложена от Атака, секретар е Севинч Солакова, кадър на ДПС.

У нас има много хорица и институции, които бързат да ни обяснят как няма да стане, защо няма да стане и т.н. Та напънете се малко в обратната посока де, да видим ще се изсипете ли?

У нас има също много хора които са отвикнали, или никога не са мислили с главите си. А още па-малко хора в нашата мила родина се занимават с производство, повечето с търговийка, други със заобикаляне на законите, трети само с комисионни.

Ми не другарю, но много ми се иска законите да почнат да се спазват. А ако за това трябва да похарчим 30 милиона нямам нищо против. Щото много повече пари губим от беззаконието което цари в тая страна.

Много ли ти се иска да се похарчат едни 30-тина милиона за нема нищо? За да се напънели ... Ти добре ли си?

Ми не другарю, но много ми се иска законите да почнат да се спазват. А ако за това трябва да похарчим 30 милиона нямам нищо против. Щото много повече пари губим от беззаконието което цари в тая страна.

1. гарантирана от съда кражба на >25 милиона от бюджета; 2. внасяне по бърза процедура на непроверени и несертифицирани машини, което е обективна предпоставка за касиране на изборите; 3. манипулипране на >30% от вота. Трябва да се провери какви пари са обещани на честните съдии от ВАС, взели това "умно" решение в духа на закона и в полза на народа!

Че какво му е на решението на съда? Той следи за СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА а не раздава разрешения за неговото нарушаване. Иначе си имаме правителство което трябва да ни гарантира честни избори проведени според българското законодателство, такова каквото е.

Абе аланколу, с това решение съда създава предпоставки за провал на изборите, манипулации и редица проблеми. Всичко това е в противоречие с духът на закона, който има обратна крайна цел, провеждането на честни избори! Технологията за провеждане е на втори план!

След като ЦИК показа, че не спазва закона, сега почва да обсъжда дали решението на ВАС е правилно. Абе какви са тия бе. Те над всички ли стоят в държавата. Във всяка нормална страна биха ги дали на прокурор и съд, че не спазват закона и объркват целия изборен процес, те тръгнали да съдят какво казал съдът. Егати наглостта. Съдът какво е виновен, като такъв е закона. Като не им изнася, вместо две седмици да си чешат ушите и да се чудят от коя в коя ваканция да се наденат, депутатите да бяха отложили този член в закона.

Това ми изглежда като перфектно поставен капан. Клепоухия разпусна бързо бързо парламента и назначи служебно правителство което да организира изборите. Ми да ги организира сега. Законът е факт и трябва да се спазва.

Доказано корумпираният съд, казал, че ЦИК не спазва закона? Браво бе, логиката ти е джелезна! От друга страна може доста да се обсъжда този закон, изготвен от "интелигентните и честни" депутати!

Ми в закона си пиеш, че всички трябва да може да избере дали ще гласува машинно или с бюлетинка. Какво неясно виждаш - за да имаш избор в секцията ти трябва да има машина. Естествено, че липсата на машина ще ти отнеме правото на избор - от тук и законът ще бъде нарушен. Каква корупция те подгони сега?

Айде стига сте квичали. Имаме си правителство чиято единствена работа е да организира предсрочните избори. Стига сте си измивали ръцете с тъпото стадо. Законът е факт и трябва да бъде спазен. Хайде да видим сега, как БКП организира избори по българското законодателство.

Цацаратурата! Едни граждани там в ЦИК май заявяват, че ще нарушават закона при организацията и провеждането на изборите! КО ПРАЙМ СЯ?

КО ПРАЙМ СЯ? "Кокала" с кръв сме го взели, с кръв ще го дадем! Значи, на стадион "Васил Левски" ще направим стрелбище, както е в Пекин-Бейжинг.

правят каквото им наредят, ако не си платят, то друг ще плати, за да направят по неговото!

Тези боклуци на държавна хранилка от ЦИК както и ментора им фъфлещият габровец да не се оправдават защото са за съд за престъпно бездействие и неспазване на закона.

цик публично заявява че са неграмотни да работят с машини персонала на цик са назначени без конкурс за грамотност (нормална комунистическа практика)

Очевидно е, че става дума за нагла кражба на десетки милиони от бюджета, със "задължителен" характер, която използва за камуфлаж благородните надежди на технократи и прогресивни българи за съвременни технологии в помощ на честните избори. Доказно корумпираният български съд се изсра нагло върху народа за пореден път!!! ще си делнат безумно тлъста комисионна от далаверката с тези машини, които пробутват на нечувани цени. А се гласят и да ги дават под наем, за да си пълнят гушите за неограничен период! Изключителна наглост на престъпни мозъци, които ни вземат за идиоти!

Аре сега хрантутниците, с които се напълни ЦИК при Олигарски, щом не могат да си свършат работата - ДА ОРГАНИЗИРАТ ИЗБОРИТЕ СПОРЕД ЗАКОНА ОТ 2014-а - да се пенционират и да ходят да се занимават с нещо, за кето ги бива. Да продават краствици, например. Експертът Герджиков, който ОЧЕВИДНО не си е направил труда да погледне ЗАКОНА, за чието спазване е назначен - също. И Радев да излезе да обясни как да излезем от кашата, която забърка за да задоволи сърбежите на сънуващата Власт дрогарка Курнелия. Че май единственият изход е касиране на изборите.

Нека първо да се провери кой толкова бърза да въведе машинното гласуване. Търсете парите. Интерес има фирмата и стоящата зад нея олигархия за бързо купуване на машините. Комисионата ще бъде тлъста.

Другарю, закона е приет 2014-та и казва, че на следващите избори ще може да се гласува машинно. Краткия срок е в следствие на решението на другаря президент да разпусне парламента и изборът му на дата за провеждане на избори.

Саше, много си тъп бе Саше...

цик не е подготвен да фалшивицира изборите при машинно гласуване моля даиде на цик срок 100 години да се подготви

"ОТ ЦИК: С масовото машинно гласуване се прибързва". Хайде де, прибързвало се, така ли? Защото няма как помияри и лайнари да правят манипулации с броенето. То не че и при машинките не става, но е лесно откриваемо и доказуемо. А така - Цветанов помъкнал чувал нанякъде, Кутев извадил багажник с бюлетини, Доган разпределял гласове, мангали гласували за по 10 секунди, рязани чалми в Турция гласували на бегом на спринт .... Мръсна гадна сган!

Изкопаемите некадърници от ЦвИК да ходят да копат на село. XXI век сме, смятащи машини има от 100 години, но тия нещастници са още на нивото на дървеното сметало. Няма да ви чакаме повече, КЪШ!!

Ей, най- мразим да ме зорят да мислим! Що не искат ЦИК машинно преброяване? Защото се пръскат едни милиони за изборния процес, които няма да се дават, хората ще са излишни и машинките ще броят вместо тях. Едни кинти остават в държавната хазна и ЦИК ще остане от 5 човека. Секциите даже с по- малко. Машинките ще спестят кинти, а далаверата ще се пренесе на друго по- квалифицирано ниво. Тогава ще забогатяват хакери- макери, но не си мангусти и куки и с циганите плащането ще е да се учат да четат и си е евало майката като започнат да недоглеждат екраните поради хронично недочитане през време на детството. А ако се свърже ТЕЛК с инвалидите незрящи и тогава да видиш колко ТЕЛК- а ще променят на глухота от незрящност. И пак ни моем ги би румънците! Отвяха ни кат самосвал цинкова кофа!

Ние от ГЕРБ не сме съгласни с машинното гласуване. За изборите за кмет видяхте ли как броихме накрая? Гласували за ГЕРБ 11бр. поставяме една нула отзад и бързо станаха 110. За какво ни е на нас това машинно глсуваме? Не можем да поставим така една нула.

Абе тези от ЦИК са уникални! Отново се опитват да неглижират Закона. Увъртат и ни казват, че няма да спазят Закона. Уникална държава сме! Тук Законът не важи.

"Бъдещето на машинното гласуване в България трябва да се реши след обстойни анализи и публичен дебат." Това, драги ми ЦИК-джии, ни е вече дежа вю! 27 г. вече за всяко нещо- все анализи, все експертизи, все сериозни дебати... Резултатът е виден от всякъде! Но изводът е един: лозето не ще молитва, иска мотика. Просто си вършете работата бе, тюфлеци проклети!

Некадърни плужеци, ОСТАВКА!!! Къде дремахте, законът е от 2014-а, а от ноември е ясно, че идват избори!! КАСИРАНЕ на изборите и оставка на кръжока на Герджиков! Аман от мърлячи и лапачи!!

Ами след като закона е от 2014 годин защо не беше приложен досега?Явно защото на герб тогава не беше изгодно маш. гласуване.Аман от мафия!

Оти така с рогите напред бре. Какъв Герджиков те гони. Боце и НЕГОВАТА ЦИК къде бляха 3 години. Се га пак ли друг е виновен , че цик отново и след решение на ВАС правят разсъждения, а не изпълняват. Даже правителството на Герджиков им коригира бюджета веднага след решението на съда. Или нещо гербавото в теб надделява?

Нищо не става случайно! Пак някоя "наша" фирма трябва да направи доставката!

Лошото е, че това не го поставяха под въпрос докато има парламент, че да промени закона. Явно не е мислено и когато е приет и тук са виновни и депутати. Сега се решава просто. Слагат на химикалки с щракалка отгоре и надпис на нея "Машина"! ;) Ето ви машинно гласуване! Едва ли някъде е определено какво трябва да бъде.

Шилo

Абе вие изпълнете закона, така, както е разписан! Какво умувате и дебатирате? Закона казва - машинно гласуване във всички секции. Точка!!! Ама не искате, щото не можете да си пишете хиляди невалидни бюлетини, мака ви! Какъв пример дават подобна важна институция, като умишлено и съзнателно върши закононарушения???

Всички дърти маймуни трябва да се изринат от държавната администрация и да се назначат млади хора.

loyola

Съда го реши, така, че няма какво да се дебатира. Вече има и БГ фирма, която ще вземе комисионната. Друг е въпроса, че вече друга държава ще определя кой ще почели изборите у нас.

Шилo

Моля, обяснете за нас, незнаещите и от нищо неразбиращите как точно ще стане определянето на печелившия от друга държава. Като за прости хора го обяснете, моля!

Не мога да разбера защо да има избор между двата вида гласуване?Ако са решили "машинно" нека бъде само "машинно"!Ако са решили с бюлетини - да бъде само с бюлетини!Какви са тези експерименти?

Ти луд/а ли си? Нали разбираш, че е много по-лесно да манипулираш една машина, отколкото да уредиш подмяна на бюлетини от някоя секция? За мен лично, не сме дорасли още за машинно гласуване.

Нема експеримент,просто бизнес.Сега обществена поръчка за машини за 30 милиона,комисионче от "правилната фирма"- пари в джобчето- нова джипка и почивка на Малдивите,пък балъците нека плащат,средствата са от бюджета ,нас кво ни боли.Далаверка,брат.

експериментите ще продължат докато се установи кой метод за гласуване позволява най-лесна и евтина манипулация на резултатите!

Май някои искат да сеят хаос в изборите отсега, а този хаос е типичен за гърбавото управление.

Прав си!Сега ли се сетиха?Какво правиха 3 месеца?Чешиха си освн езиците и т....

Масово села с по 100 човека пенсионери. Стига глупости. Машинно. Българският удавник - демокрацията, за сламка се хваща. Смях. Нямам против, но машините следва да се проверят и тестват. За това има също закони. Ко прайм са. Герб са приели безсмислен закон, без финансиране, без отговорности и отговорни за прилагането му. МОже и нарочно да е , но не бива това да опорочава изборите. Що не сложите по-добре по 20 лева в плика да видите тогава активност.

Шилo

Що пишеш глупости бе! Законът е от 2014. Имаше време и финансиране да се предвиди, и производител в България да се намери, и обществена поръчка както си му е реда да се проведе... Има и отговорен - ЦИК. Тия там вземат заплати точно за това. Като не си вършат работата, да си ходят! А истината е, че НЕ ИСКАТ да се гласува машинно, защото там не могат да пишат кръстчета по бюлетините и да ги броят невалидни, както правят в момента!

Машините ги тестваха вече на два избора. Когато приемаха закона не риваха!! А измислиха машинното гласуване, защото мафията я е страх от истинското електронно гласуване. Колкото и да не се харесва на някои, вече сме XXI век и първобитните прийоми на ЦвИК ЩЕ останат в историята малко по малко.

ВСИЧКАТА МАРА ВТАСАЛА... НАПЪНЪТ НА ГОВЕДАТА-ЧАЛГАДЖИЙНИЦАТА НА СЕЛЯНИНА СЛАВИ,РАДАНЧОВЦИ,РЕАНИМАТОРИ,И ВСЯ ОСТАЛЬНАЯ СВОЛОЧЬ...

...след обстойни анализи и публичен дебат. Ето на това е свикнала администрацията. Да протака, да отлага, а заплатата да върви. И всичко в името на народа и след публични дебати, а че никой не го бръсне народа знаят и малките деца.

Така е - прибързва се. Още на са намерили цаката за фалшифициране на изборите. Дайте време на ЦИК и партиите.

Коментари - От ЦИК: С масовото машинно гласуване се прибързва | Днес.dir.bg

От ЦИК: С масовото машинно гласуване се прибързва

Бъдещето на машинното гласуване в България трябва да се реши след обстойни анализи и публичен дебат, заявиха от Обществения съвет към ЦИК.

Обратно в новината

Коментари - От ЦИК: С масовото машинно гласуване се прибързва | Днес.dir.bg

Коментари

Какво правиха до сега от ЦИК че не осигуриха машините?! Две години спаха! ВАС каза в решението си, че решението за машинното гласуване е от 2014 година! От тогава до сега ЦИК е трябвало да осигурят тия 13 000 машини! А онази от ЦИК по телевизията се звери, че не били виновни и не зависело от тях. Ами какво правехте 2 години ма, че не осигурихте машините? 2 години спахте! Виновни сте! Върховния съд ВАС ви го каза, решението е от 2014 и е трябвало от тогава до сега да сте ги осигурили! А не сега в последния момент да се сетите да ги търсите след като съда ви го каза. Вие нямате право да решавате и да взимате решения достатъчни ли са 500 или не, изборите законни ли са или не. Вашата задача е била да осигурите машините, а две години спахте! Решинието е било от 2014. Затова вие от ЦИК сте виновни!

loyola

По коментарите излиза, че доста хора не са в час за какво става дума. Да обясним. В тъмната стаичка има машина, която ти разпечатва касова бележка с код. по кода друга машина (преброяваща) може да разбере за кого си гласувал, но не и на кой е бележката. Дотук е ОК. Обаче който има достъп до преброяващата машина, той определя какво ще излезе като резултат. Няма възможност за проверка срещу манипулация.

От обяснението ти личи, че не си в час! Машината издава разписка, която се пуска в отделна урна. Разписките в тази урната служат за евентуална проверка на вота. Инак резултатът от гласуването се записва в паметта на машната. След приключване на гласуването на една флашка се прехвърля инфото от паметта на машинката, а флашката се носи в РИК. Бил съм член на СИК, имахме такова компютърче, но гласовете си ги брояхме ръчно, машинното гласуване беше само за дубъл и проба. В РИК се източва инфото от флашките и какво става с него не е ясно.

Има закон, има решение на съда, на правителстото и пак умуват гадните и най силно корумпираните служители на ЦИК. И референдума смазаха. Абе тояга, това е истината. Тояга. Всичкте при кмета на Симитли, барабар с Бойко.

Що се пеньавиш, като ни закон си чел, ни имаш представа от организация на избори! Истината е, че що се отнася до машинното гласуване в закона има много непълноти и противоречия. Никъде не е казано как се осигурява сигурност и защита на данните от машината! Не е ясно как данните от машината се вкарват в протокола на СИК. Практически машинното гласуване ще доведе до невъобразим хаос и възможности за лесно фалшифициране на вота!

Искаме да налегаме по машините за бесепето и Мая избираш налегаш, избираш налегаш

какъв е този куц и малоумен закон за изборите, който предвижда два вида технологии за гласуване??? Ами това само по- себе си води до неравнопоставеност на гласуващите!!! Директно нарушение на Конституцията! Тези текстове за машинно гласуване трябва да бъдат отменени от Конституционния съд! Имат достатъчно време. Въвеждането на две различни технологии освен, че оскъпява двойно изборите води и до куп други правни проблеми, създава предпоставки за фалшифициране на резултатите и въвеждане на хаос! Да не говорим, че сега мафиотите се канят да се облажат с едни 25 милиона за машинки под наем. На следващите избори още толкова. Безумията в законите не трябва да се изпълняват! Основен принцип от Римското право!!!

Ми сезирай конституционния съд бе другарю, къде спа 2 години?

За ожалване на текст на закон в Конституционния съд НЯМА давност!

Имаха 6 години да го направят! Къде се мотаха? А някой умник няма ли да се сети да иска и преброяване на населението? Преди да ни задължат да гласуване трябваше да ни броят! Все пак заради партиите в челото на социолозите сме втори по смъртност в света - сетете се колко мъртви души ще отидат към първите 4 от статуквото...

Мишоците около Кънев ще търсят всякакви поводи да разбълникват обществото, та на този фон да се "показват, че ги има"... Пара в свирката...

Ми нека служебния премиер спазва законите на страната. Закона си е закон. Така ще видим кой е мишокът. Иначе, машинното гласуване по никакъв начин няма да промени вотът.

Законите са създадени да обслужват само политическата мафия - един клан (партия) ги създава за себе си и като дойде на власт другия клан ги променя в свой интерес...и така 27 години

Ето я вредата от демокрацията и комунизма

И като трябва да се осигури машинно гласуване парите за тези машинки трябва да са предвидени в бюджета, също транспортните разходи до секциите, дори и тези секции на корабите под български флаг някъде из света ,колко ли ще струва това?

Ми колкото и логистиката на бюлетините ...

Изборният кодекс в този си вид е абсолютен тъпизъм.Машинното гласуване има смисъл,само ако е задължително!А то е пожелателно- имаме хартиено и машинно гласуване едновремменно,което означава неколкотратно увеличение на разходите без никъкъв ефект.Хем ще печатат пълен брой бюлетини и ще се броят ръчно,хем ще плащат милиони за машини и ще се свалят флашки,хем ще се мъкнат чували-двойна работа за двойни пари.От нашите законотворци-толкова мисъл!

Този който е включил в закона , ползването на машини за гласуване, да извади пари и да ги плати, ..........ами така утре и закриване на държавата може да си гласуват, .....що за безобразие, ами тези машини трябва да се произведат, доставят, настроят и т.н. имам чувството че сме на автопилот, ама как все ниско ниво на интелект отива на високо ниво на власт, вече близо 30 години....

Закона другарю е факт от две години. Какво са виновни хората които са го приели, че Радев се издъни и разпусна парламента на бързо? Сега да си сърба попарата (то не той де, а министър председателя който назначи). малкия срок е следствие единствено и само от решенията на другаря президент.

Та как се е издънил Радев?

Как до сега повече от 100 години сме гласували без машини, сега изведнъж, трябва във всяка секция да сложат машина! Лудият Пастор дошъл от някаква Американска Религиозна секта- Мартин Димитров, се разпорежда, от много време, като Американски Губернатор във васалната им държава България! Няма ли МВР, няма ли ДАНС, няма ли морални комисии в Пртиите, които да разгледат съществото на този човек! Нито една прокламирана цел от неговтИе не се сбъдна! Той е, пълен неудачник! а, НЯКОИ ГО ТИКАТ И МУ ПАЗЯТ ГЪРБА ДА ВЪРТИ НА ШИШ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА! Защо медиите му държат исо? Неправилна и невъзможна заповед дори и в армията не се изпълнява! Нито е възможно, нито е нужно да се похарчат 30 млн. лв. доълнително за наем и то еднократен за машини! За тези пари, могат в по -спокоина обстановка да се купят машини, които да служат поне за 25-30 избори ще се спестят на държавата поне 800 милиона лева! Каква е тази държава! Мартин Димитров сигурно иска да спечели от вече уговорени комисионни, ако му се хване Герджиков на въдицата!

А защо пишеш глупости?! Това за машинното гласуване е заложено в ИК и не е лична прищявка на този или онзи от депутатите, а гласувано от НС! ЦИК е постоянен орган и имаше достатъчно време да направи възражения, които да обоснове! СЕГА ВЕЧЕ ЦИК е длъжна да изпълнява решенията на ВАС!

Пипи, а къде беше твоят фаворит Томислав Дончев, който като Вице Премиер, отговаряш за Провеждане на избори в кабинета Борисов-2, въобще нито се е занимал с този проблем, нито е контролирал ЦИК за него? А, сега негови съмишленици си правят подложка, ако загубят изборите, да имат мотив да искат касирането им!

Сегашният ЦИК е назначен 2013, по времето на Орешарски. Председател е Ивилина Алексиева, предложена от БСП, зам.председател е Мария Мусорлиева, предложена от Атака, секретар е Севинч Солакова, кадър на ДПС.

У нас има много хорица и институции, които бързат да ни обяснят как няма да стане, защо няма да стане и т.н. Та напънете се малко в обратната посока де, да видим ще се изсипете ли?

У нас има също много хора които са отвикнали, или никога не са мислили с главите си. А още па-малко хора в нашата мила родина се занимават с производство, повечето с търговийка, други със заобикаляне на законите, трети само с комисионни.

Ми не другарю, но много ми се иска законите да почнат да се спазват. А ако за това трябва да похарчим 30 милиона нямам нищо против. Щото много повече пари губим от беззаконието което цари в тая страна.

Много ли ти се иска да се похарчат едни 30-тина милиона за нема нищо? За да се напънели ... Ти добре ли си?

Ми не другарю, но много ми се иска законите да почнат да се спазват. А ако за това трябва да похарчим 30 милиона нямам нищо против. Щото много повече пари губим от беззаконието което цари в тая страна.

1. гарантирана от съда кражба на >25 милиона от бюджета; 2. внасяне по бърза процедура на непроверени и несертифицирани машини, което е обективна предпоставка за касиране на изборите; 3. манипулипране на >30% от вота. Трябва да се провери какви пари са обещани на честните съдии от ВАС, взели това "умно" решение в духа на закона и в полза на народа!

Че какво му е на решението на съда? Той следи за СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА а не раздава разрешения за неговото нарушаване. Иначе си имаме правителство което трябва да ни гарантира честни избори проведени според българското законодателство, такова каквото е.

Абе аланколу, с това решение съда създава предпоставки за провал на изборите, манипулации и редица проблеми. Всичко това е в противоречие с духът на закона, който има обратна крайна цел, провеждането на честни избори! Технологията за провеждане е на втори план!

След като ЦИК показа, че не спазва закона, сега почва да обсъжда дали решението на ВАС е правилно. Абе какви са тия бе. Те над всички ли стоят в държавата. Във всяка нормална страна биха ги дали на прокурор и съд, че не спазват закона и объркват целия изборен процес, те тръгнали да съдят какво казал съдът. Егати наглостта. Съдът какво е виновен, като такъв е закона. Като не им изнася, вместо две седмици да си чешат ушите и да се чудят от коя в коя ваканция да се наденат, депутатите да бяха отложили този член в закона.

Това ми изглежда като перфектно поставен капан. Клепоухия разпусна бързо бързо парламента и назначи служебно правителство което да организира изборите. Ми да ги организира сега. Законът е факт и трябва да се спазва.

Доказано корумпираният съд, казал, че ЦИК не спазва закона? Браво бе, логиката ти е джелезна! От друга страна може доста да се обсъжда този закон, изготвен от "интелигентните и честни" депутати!

Ми в закона си пиеш, че всички трябва да може да избере дали ще гласува машинно или с бюлетинка. Какво неясно виждаш - за да имаш избор в секцията ти трябва да има машина. Естествено, че липсата на машина ще ти отнеме правото на избор - от тук и законът ще бъде нарушен. Каква корупция те подгони сега?

Айде стига сте квичали. Имаме си правителство чиято единствена работа е да организира предсрочните избори. Стига сте си измивали ръцете с тъпото стадо. Законът е факт и трябва да бъде спазен. Хайде да видим сега, как БКП организира избори по българското законодателство.

Цацаратурата! Едни граждани там в ЦИК май заявяват, че ще нарушават закона при организацията и провеждането на изборите! КО ПРАЙМ СЯ?

КО ПРАЙМ СЯ? "Кокала" с кръв сме го взели, с кръв ще го дадем! Значи, на стадион "Васил Левски" ще направим стрелбище, както е в Пекин-Бейжинг.

правят каквото им наредят, ако не си платят, то друг ще плати, за да направят по неговото!

Тези боклуци на държавна хранилка от ЦИК както и ментора им фъфлещият габровец да не се оправдават защото са за съд за престъпно бездействие и неспазване на закона.

цик публично заявява че са неграмотни да работят с машини персонала на цик са назначени без конкурс за грамотност (нормална комунистическа практика)

Очевидно е, че става дума за нагла кражба на десетки милиони от бюджета, със "задължителен" характер, която използва за камуфлаж благородните надежди на технократи и прогресивни българи за съвременни технологии в помощ на честните избори. Доказно корумпираният български съд се изсра нагло върху народа за пореден път!!! ще си делнат безумно тлъста комисионна от далаверката с тези машини, които пробутват на нечувани цени. А се гласят и да ги дават под наем, за да си пълнят гушите за неограничен период! Изключителна наглост на престъпни мозъци, които ни вземат за идиоти!

Аре сега хрантутниците, с които се напълни ЦИК при Олигарски, щом не могат да си свършат работата - ДА ОРГАНИЗИРАТ ИЗБОРИТЕ СПОРЕД ЗАКОНА ОТ 2014-а - да се пенционират и да ходят да се занимават с нещо, за кето ги бива. Да продават краствици, например. Експертът Герджиков, който ОЧЕВИДНО не си е направил труда да погледне ЗАКОНА, за чието спазване е назначен - също. И Радев да излезе да обясни как да излезем от кашата, която забърка за да задоволи сърбежите на сънуващата Власт дрогарка Курнелия. Че май единственият изход е касиране на изборите.

Нека първо да се провери кой толкова бърза да въведе машинното гласуване. Търсете парите. Интерес има фирмата и стоящата зад нея олигархия за бързо купуване на машините. Комисионата ще бъде тлъста.

Другарю, закона е приет 2014-та и казва, че на следващите избори ще може да се гласува машинно. Краткия срок е в следствие на решението на другаря президент да разпусне парламента и изборът му на дата за провеждане на избори.

Саше, много си тъп бе Саше...

цик не е подготвен да фалшивицира изборите при машинно гласуване моля даиде на цик срок 100 години да се подготви

"ОТ ЦИК: С масовото машинно гласуване се прибързва". Хайде де, прибързвало се, така ли? Защото няма как помияри и лайнари да правят манипулации с броенето. То не че и при машинките не става, но е лесно откриваемо и доказуемо. А така - Цветанов помъкнал чувал нанякъде, Кутев извадил багажник с бюлетини, Доган разпределял гласове, мангали гласували за по 10 секунди, рязани чалми в Турция гласували на бегом на спринт .... Мръсна гадна сган!

Изкопаемите некадърници от ЦвИК да ходят да копат на село. XXI век сме, смятащи машини има от 100 години, но тия нещастници са още на нивото на дървеното сметало. Няма да ви чакаме повече, КЪШ!!

Ей, най- мразим да ме зорят да мислим! Що не искат ЦИК машинно преброяване? Защото се пръскат едни милиони за изборния процес, които няма да се дават, хората ще са излишни и машинките ще броят вместо тях. Едни кинти остават в държавната хазна и ЦИК ще остане от 5 човека. Секциите даже с по- малко. Машинките ще спестят кинти, а далаверата ще се пренесе на друго по- квалифицирано ниво. Тогава ще забогатяват хакери- макери, но не си мангусти и куки и с циганите плащането ще е да се учат да четат и си е евало майката като започнат да недоглеждат екраните поради хронично недочитане през време на детството. А ако се свърже ТЕЛК с инвалидите незрящи и тогава да видиш колко ТЕЛК- а ще променят на глухота от незрящност. И пак ни моем ги би румънците! Отвяха ни кат самосвал цинкова кофа!

Ние от ГЕРБ не сме съгласни с машинното гласуване. За изборите за кмет видяхте ли как броихме накрая? Гласували за ГЕРБ 11бр. поставяме една нула отзад и бързо станаха 110. За какво ни е на нас това машинно глсуваме? Не можем да поставим така една нула.

Абе тези от ЦИК са уникални! Отново се опитват да неглижират Закона. Увъртат и ни казват, че няма да спазят Закона. Уникална държава сме! Тук Законът не важи.

"Бъдещето на машинното гласуване в България трябва да се реши след обстойни анализи и публичен дебат." Това, драги ми ЦИК-джии, ни е вече дежа вю! 27 г. вече за всяко нещо- все анализи, все експертизи, все сериозни дебати... Резултатът е виден от всякъде! Но изводът е един: лозето не ще молитва, иска мотика. Просто си вършете работата бе, тюфлеци проклети!

Некадърни плужеци, ОСТАВКА!!! Къде дремахте, законът е от 2014-а, а от ноември е ясно, че идват избори!! КАСИРАНЕ на изборите и оставка на кръжока на Герджиков! Аман от мърлячи и лапачи!!

Ами след като закона е от 2014 годин защо не беше приложен досега?Явно защото на герб тогава не беше изгодно маш. гласуване.Аман от мафия!

Оти така с рогите напред бре. Какъв Герджиков те гони. Боце и НЕГОВАТА ЦИК къде бляха 3 години. Се га пак ли друг е виновен , че цик отново и след решение на ВАС правят разсъждения, а не изпълняват. Даже правителството на Герджиков им коригира бюджета веднага след решението на съда. Или нещо гербавото в теб надделява?

Нищо не става случайно! Пак някоя "наша" фирма трябва да направи доставката!

Лошото е, че това не го поставяха под въпрос докато има парламент, че да промени закона. Явно не е мислено и когато е приет и тук са виновни и депутати. Сега се решава просто. Слагат на химикалки с щракалка отгоре и надпис на нея "Машина"! ;) Ето ви машинно гласуване! Едва ли някъде е определено какво трябва да бъде.

Шилo

Абе вие изпълнете закона, така, както е разписан! Какво умувате и дебатирате? Закона казва - машинно гласуване във всички секции. Точка!!! Ама не искате, щото не можете да си пишете хиляди невалидни бюлетини, мака ви! Какъв пример дават подобна важна институция, като умишлено и съзнателно върши закононарушения???

Всички дърти маймуни трябва да се изринат от държавната администрация и да се назначат млади хора.

loyola

Съда го реши, така, че няма какво да се дебатира. Вече има и БГ фирма, която ще вземе комисионната. Друг е въпроса, че вече друга държава ще определя кой ще почели изборите у нас.

Шилo

Моля, обяснете за нас, незнаещите и от нищо неразбиращите как точно ще стане определянето на печелившия от друга държава. Като за прости хора го обяснете, моля!

Не мога да разбера защо да има избор между двата вида гласуване?Ако са решили "машинно" нека бъде само "машинно"!Ако са решили с бюлетини - да бъде само с бюлетини!Какви са тези експерименти?

Ти луд/а ли си? Нали разбираш, че е много по-лесно да манипулираш една машина, отколкото да уредиш подмяна на бюлетини от някоя секция? За мен лично, не сме дорасли още за машинно гласуване.

Нема експеримент,просто бизнес.Сега обществена поръчка за машини за 30 милиона,комисионче от "правилната фирма"- пари в джобчето- нова джипка и почивка на Малдивите,пък балъците нека плащат,средствата са от бюджета ,нас кво ни боли.Далаверка,брат.

експериментите ще продължат докато се установи кой метод за гласуване позволява най-лесна и евтина манипулация на резултатите!

Май някои искат да сеят хаос в изборите отсега, а този хаос е типичен за гърбавото управление.

Прав си!Сега ли се сетиха?Какво правиха 3 месеца?Чешиха си освн езиците и т....

Масово села с по 100 човека пенсионери. Стига глупости. Машинно. Българският удавник - демокрацията, за сламка се хваща. Смях. Нямам против, но машините следва да се проверят и тестват. За това има също закони. Ко прайм са. Герб са приели безсмислен закон, без финансиране, без отговорности и отговорни за прилагането му. МОже и нарочно да е , но не бива това да опорочава изборите. Що не сложите по-добре по 20 лева в плика да видите тогава активност.

Шилo

Що пишеш глупости бе! Законът е от 2014. Имаше време и финансиране да се предвиди, и производител в България да се намери, и обществена поръчка както си му е реда да се проведе... Има и отговорен - ЦИК. Тия там вземат заплати точно за това. Като не си вършат работата, да си ходят! А истината е, че НЕ ИСКАТ да се гласува машинно, защото там не могат да пишат кръстчета по бюлетините и да ги броят невалидни, както правят в момента!

Машините ги тестваха вече на два избора. Когато приемаха закона не риваха!! А измислиха машинното гласуване, защото мафията я е страх от истинското електронно гласуване. Колкото и да не се харесва на някои, вече сме XXI век и първобитните прийоми на ЦвИК ЩЕ останат в историята малко по малко.

ВСИЧКАТА МАРА ВТАСАЛА... НАПЪНЪТ НА ГОВЕДАТА-ЧАЛГАДЖИЙНИЦАТА НА СЕЛЯНИНА СЛАВИ,РАДАНЧОВЦИ,РЕАНИМАТОРИ,И ВСЯ ОСТАЛЬНАЯ СВОЛОЧЬ...

...след обстойни анализи и публичен дебат. Ето на това е свикнала администрацията. Да протака, да отлага, а заплатата да върви. И всичко в името на народа и след публични дебати, а че никой не го бръсне народа знаят и малките деца.

Така е - прибързва се. Още на са намерили цаката за фалшифициране на изборите. Дайте време на ЦИК и партиите.