Само 3% от пушачите спрели цигарите след влизането на забраната

Делът на пушачите сред пълнолетното население у нас е 34%. Мъжете, хората на възраст между 30 и 59 години и ромите, употребяват тютюневи изделия по-често от останалите. Едва 3% са отказали цигарите след въвеждане на забраните за пушене на 1 юни.

Обратно в новината

Коментари - Само 3% от пушачите спрели цигарите след влизането на забраната | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Остави го-,,Difficult to cure,,.Поздрави за аватара!

Ако може някой пушач, да ми обясни защо в новината има разделение на пушачи по възрастови групи и отделно - роми!? Това означава ли, че пушенето е ромски навик?

Ами приятно забавление, бабе! И внимавай с тъпотията и злобата ти да не ти докарат инфаркта по-бързо от качака, с който се тъпчеш!

Така са викали на теб! Злоба лъха от вас, ама не се усещате!

Най-много ще съм радостен, ако забранят простотията и се отървем от такива като теб!

И-и-и-и, бабче,всички ли ингилизи познаваш?

Бабче, поради сенилна слабост ли не можеш да четеш? Ех, старост-нерадост... Ми ако спреш тутунеца може и да се пооправиш малко, ама надали! Айде със здраве,ама и акъл требе, нали, бабче!

коку

В много. В Хепи-тата в които ходя например винаги има свободна маса отвън, където се пуши, а вътре, където не се пуши ми се е налагало да чакам да се освободи маса. И не е само там. Да, в Арена-Младост салона за нешушачи на Victoria е затворен, защото пушачите са по терасата, а непушачите са вътре. Вечер, в делничен ден има заети поне 10-ина маси вътре и 3-4 отвън. През уикендите натовареността е нормална. Не ми казвай, че този закон е причината заведенията да не са пълни. Сега е лято, дори улиците в София са по-спокойни сега, защото хората са в отпуск и са извън София.

Хм, поставихте ми интересен ребус - Ако Белия дом е публична сграда , дали Клинтън, Обама и Буш са нарушили закона като са пушили в него?

коку

Ей такова мислене кефи... Прятелю, кой е казал, че заведението е само за пушачи? Или всяко заведение в което някой пуши е за пушачи? Желязна логика... Логиката, която ви докара този закон до празните глави. Ако бяхте осъзнали, че тормозите другите хора и бяхте се съобразявали с тях, такъв закон нямаше да види бял свят, бъди сигурен...

Коку и аз ногопъти им казах, че закона сами си го докараха,но не увират тъпите катранени глави!

Не, ти провери. Във Франция от 1 януари 2008 е забранено тотално пушенето на затворени места, дори в барове и пъб...

Много са ми интересни всички простички пушачи,които плюят по закона,недомислен бил,тъп бил. Интересно защо в чужбина(аз лично живея в Италия) навсякъде законът е идентичен и е нещо напълно нормално. Хората не се оплакват,пушат си навън и има взаимно понасяне и няма кавги-добре е за едните, добре е и за другите.Всички мои приятели, идвали в Бг (дори пушачи) изкритикуваха, че в ресторантите и др. заведения не се диша и не можеш спокойно да си хапнеш и ми казаха,че беше време и при нас да се приеме такъв закон. Ще свикнете и вие да се държите човешки, приятели български пушачи, въпрос на време е. Става въпрос за взаимно уважение, това е.

Тук на мода е селския манталитет, тип "те ша ми каат на мени ко да прая. Да им ... (текстът е цензуриран и не подлежи на превод)". Ето заради това такива закони се приемат "на нож". Но в интерес на истината сме по-добре от анадола, където се стреляха по темата...

Dobromir Dimitrow

Не само в анадола, ами и в Ню Йорк преди години за забелжка бяха наръгали човек. Ама тукашните форумци-пушачи не са такива, те били толерантни към непушачите, да се чуди човек, зашо приемат такива закони?!

Абе стига глупоси,Този закон не се спазва почти никъде.А и друго -как някой ще ми каже какво да правя със заведението построено с моите пари ,и обзаведено от мен? От тези нескопосани непушачи полза никаква-по цял ден на едно кафе и фанта.Ще затворя най много след месец -не се издържа ......

Dobromir Dimitrow

То и закони много престъпления не спират хората да ги нарушават, но никой не протестира против тях, нали? Като искате да си пушите - правете си клубове, какро беше предложил някой. Само, че ще ги правите без аспирация, нали, за какво да се охарчвате и да хабите ценния цигарен дим?! Нека да е лисичарник!

Според мен, целта на забраната за пушене на общ. места, е да се запази здравето на непушачите! Който иска да се трови, ще си го прави и вкъщи! Да си призная, от години не бях водил децата на сладкарница. Хубав ден!

Точно такава беше целта, но пушачите са свикнали със "свещеното" си право да тровят всички и се заядоха. И аз вече спокойно мога да си водя децата без да се тровят с цигари. Е и ако се намалят и другите отрови ще сме още по-доволни.

Друго си е да можеш спокойно да си водиш децата по барове и кръчми. Доколкото си спомням в сладкарниците от край време не се пуши...

kgb777kgb

Аз пак да питам - ти тъп ли си или много тъп ??? Какво пречи да има заведения за пушачи и за непушачи ??? Аз при непушачите не стъпвам , а ти си ходи само там !

Dobromir Dimitrow

И аз тебе да те питам - ти тъп ли си или много тъп? ТОва е голяма простотия - деленето на заведения за пушачи и такива за непушачи, или на зали за пушачи и непушачи, или на маси за пушачи и непушачи, Не ти ли е ясно, че българския пушач се счита за длъжен да окади навсякъде, където може, без да се съобразява с другите? Не ти ли е ясно, че в едан компания от девет непушача и един пушач е длъжна да оди, където се пуши, заради наркоманчето, което се тръшка и вайка, че не му е хубаво да си пие кафето без да си палне тутунеца? И няма значение дали наоколо има деца или хора, на които им е неприятно, или болни от астма, които също имат право необезпокоявани да ходят на заведения? Не им излизай с номера, че ти си се съобразявал, щото, ако всички бяхте толерантни нямаше да с е стигне до тоя закон! Или с други подобни. Такива закони се приеха от много страни и хората там свикнаха. Ще свикнете и вие!

Разделянето на заведение на "пушачи" и "непушачи" е като да разделиш басен на "пикаещи" и "непикаещи". Прави си изводите кой кой е...

Кой може да ми каже какво, как, къде или/и с кого ще правя в свободното си време ? ...

Загубено работно време? Как го сметна това? Ако си на конвеер, почивките са еднакви за всички. Ако си на бюро, всички не уплътняват точно 8ч само в работа. Аз пуша и работя. Да, работя си в домашни условия и никой не може да ме спре. Сега ти ми кажи колко пари изработваш на фирмата и дали са повече от тези на пушача до теб. А работиш ли от 7-8 до 23-24? Колко често ти се е случвало събота и неделя да не почиваш? Изобщо, защо се правиш на улав и кое точно е работа- стоене и симулиране на дейност с броене на минутите нищоправене или вършенето на нещо смислено и за час днес, което да докара работата на другия за два дни като резултат?

Вуйчо ми,ветеран от войната,пиеше и пушеше до последно-отиде си на 90.Шефът на Хербалайф,забравих му името-на 40 и няколко.За там ред няма.

Процентът на пушачите в България е много по-висок. В Англия до няколко години ще останат да пушат единици (очакванията се сравняват с честотата на употреба на хероин).

А защо в Англия пушат по-малко? Не могат да си позволят, поради високите цени на цигарите ли? Или са по-културни и осъзнати индивиди от българските пушачи?

Ами хората масово минават на трева и хапчета, а пиянството на инглиш пънкс е всеизвестно - мини по Черноморието за просветление

Да ви имам и статистиците, 3% при подобно изследване е в рамките на статистическата грешка, следователно не означава нищо. Господа журналисти, моля да се пообразовате малко и да реагирате критично на глупостите, които ви се подават като информация.

То да беше захар, но в повечето случаи е аспартам. А на децата в училище е забранено да им дават такива продукти? Така, че такава забрана има.

Айде сега поредният пушач, който не пуши и се съобразява с другите! Е, такова животно нема, ве! Айде ,бабче, иди да си нижеш тютюнеца и си сгъвай качака!

Що сте толкова вкиснати и недоклатени,бе? Нали законът е за ваша полза,айде гледайте си кефа и не се бъркайте в чуждия живот,ще пушат ли,ще се чу-ат ли,тяхна си работа.

Dobromir Dimitrow

Недоклатения си ти! Никой нищо не ти забранява, даже закона вие си го докарахте, да ви е честит! Айде със здраве и не се дразнете много, да не си докарате по-бързо инфаркта!

За един месец са спрели цигарите цели 3% от пушачите. Ако Фандъкова забрани пронституцията по софийските улици и главно в центъра може би ще се преборим и с този порок. Ама какво знаем ние Софиянци, нас кучета ни яли.

Да, бе, да забрани проституцията и да й секнат част от доходите?!

Някой вярва ли изобщо на тази статистика? Никой не отказва цигари със закон. Причините са други. А цифрите са стъкмени.

напънала се тиквата и родила мишкаа. е това направихте с простия си закон. винаги когато се правиш на по-католик от папата се прецакваш.

бабче, от качака ти се е размътило сивото в-во! И смени дилъра! А аз съм си на сянка и на климатик!

Ми щото сте такива - другари. Всички сте комунисти!

Изпратихме комшията на 61 години а не пиеше и не пушеше , добър доктор беше .

Никой не твърди, че като не пиеш и не пушиш ще живееш по-дълго. Нещо май ви хлопа. Много се дразните, като ви забраняват да пречите на другите. Счита, се че без тези пороци ще живеете по-здрав и няма да ви мирише устата на кенеф, и др. Надявам се, че сте разбрали!

До днес само 3% След година само 13% ;)

Другари пушачи, май ви сравниха с манговците, а?

Да не забравяме ,че сме най-бедни в Е.С ... Все едно ни е как ще ни сравнявате , не ни купувате цигарите та да ни давате акъл! Дали ще пушим или не си е наш избор и акъл от никого не щем ! Ако искаме ще пием уйскито с лед или без лед с или без краставички , тоест ще си пражим каквото искаме акъл само на жената , на родителите и на семейството за другите не бери грижа . Имаме си кинти ще си правим каквото искаме с тях!

Dobromir Dimitrow

Първата ми реплика я цензуририаха, сещаш се защо, нали? Както искате си пушете цигарите и си пийте уЙскито, ама без да пречите на околните, където искате си ги завирайте, само да е във вашето тяло! Айде със здраве, роми! Последното обръщение е толкова културно, за да не сработи пак цензурата, иначе друго щеше да е!

Хахаха, а те какво очакваха, че като забранят пушенето и 34% ще спрат от раз?

Ама какво ме интересува мене дали пушачите ще се откажат от тютюнопушенето, или не! За мене е важно да не ме тровят нагло навсякъде извън дома ми, защото те, видиш ли, имали права...А моите права къде са? Ако искаш да си пушат като комини - у дома, при своите близки! Аз като непушач не вредя на ничие здраве, където и да се намирам. И не искам да ми се пречи да посещавам определени места заради това, че се грижа за здравето си, а разни наглеци димят като кремиковски комини! Така че - да не се манипулират хората по отношение на закона - много си е хубав, с две ръце го подкрепям. Без да имам каквото и да е лично съпричастие към ГЕРБ, харесвам много от мерките да се озаптят разни селски хитреци по много поводи.

на абсолютно същото мнение съм и аз!

Е то подобно изказване може да се очаква от симпатизант на ГЕРБ.От тях видяхме само забрани и увеличения.Ама овча порода е рода български.От най-овчите...А самият закон е тъп и недомислен отвсякъде.

коку

Айде пак ГЕРБ... Добре, че ГЕРБ управляват в Англия, Франция, Германия, където пушенето е забранено от години, та да имате с кого да се оправдавате за слабостта и невъзможността си да се откажете от една наркотична зависимост...

Е не с толкова злоба де... направо ме ужасава злобата в непушачите и тяхното Аз искам... по-кротко с нервите и злобата...

И аз се учудих колко злоба се таи в "чистите" им душички.Най добре пушенето да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО .

коку

Не е от хубаво, да знаеш... На мен ми се е искало да удуша с голи ръце пушачите, които не спазваха режима на пушене в заведение, където беше посочено, че се пуши само след 22ч, а аз бях там с детето в 16ч... И това далеч не беше изключение преди тоталната забрана. Пушачите сами са виновни за ненавистта от страна на непушачите, заради това, което правеха без да се съобразяват с никой и нищо... И "любимия" ми израз, който съм чувал от пушач знаеш ли кой е? "Много мразя някой да ми яде докато си пуша!"

Рейсовете и камионите пушат, комините на тецовете и на всички селски къщи пушат , пожари колко щеш , а колите все повече и повече . Скара и кебабчета на всякъде . Та това дишаш .

vasilissa@

И всички тези неща пушат навсякъде! А кръчмите не бяха ли всъщност мястото, където следва да си попием и попушим?!

Вредите. Злобата, която лъха от Вашето изказване не мирише, но вреди на околните. Уверявам Ви.

Когато сте безсилни да намерите каквито и да било аргументи в своя полза, обвинявате опонента си в злоба. толкова изтъркано клише е това...Това, че позицията ми не ви харесва, не значи, че съм злобен. Съжалявам да го кажа, но 98 процента от пушачите са наистина безочливо нагли. предполагам, че човешката им същност не е такава, а зависимостта ги прави такива. Но причината не е от значение, защото искам или не - животът непрекъснато ме сблъсква с тях. В много от случаите дори не мога да избирам за разлика от това, да остана ли в заведението, или не. Ако наистина не го разбирате това, не знам кой е злобният..или може би ограничен...Хайде, напънете си опушеното мозъче да измислите нещо по-оригинално и по възможност по-убедително като аргумент...

Кой ти пречи на правата при стария режим? Искаш да ядеш в зала за пушачи и ти пречело пушенето им? Ами, то и в градинките е забранено с...ето, ама ти може да искаш да не ти пречат там да се освободиш от отпадъците от стомаха, та да се лепне един надпис WC... Като има табела "Тук се пуши", никой никак не ти ограничава избора, както и при табела "Тук не се пуши" нямаше никакви възражения за деленето от тяхна страна. Едно е да има право на избор къде и какво ще правиш, друго е отнемането на право в опити да се симулира загриженост за обществото. Да, много ги е грижа, затова и допускат ГМО и боклуци да се търгуват като храна, забраняват се "криви" краставици, ограничава се отглеждането от дребни стопани и изобщо достъпа до пазара на всички освен корпорациите, кокошките станаха щастливи... Бюрокрацията оправдава съществуването си с безсмислици и ограничаване на права, но върло прокламиране, че постоянно се бори за доброто на хората. Някои хора просто предпочитат да живеят с усещането за лична свобода, даже и да се тровят. Е, борете се да ги направите и тях овце.

Добре че са отделили ромите от хората ,журналистите са започнали да расъждават трезво .Погледнато реално самото пушене си е един доста ромски порок ,добре че се отървах от него .Пожелавам на всички които опитват да спрат да го постигнат с кеф и след това да се наслаждават на живота без сажди и дим .Най хубавото на пушенето започва след като откажеш цигарите .

За това е забранена употребата на алкохол при шофиране. Ккато е забранено да с епуши в заведение. И в двата случая има опасност да се увреждат други хора. Не е ли ясно?

Процентът на опитващите се да откажата цигарите е 30%-40%, в някои страни до 60%, а успешно ги отказват около половината от опитващите се. В този смисъл само 3% отказали се у нас, след въвеждане на тоталната забрана, си е чист провал. Без закона май щяха да са повече:) Ясно е, че истината не е в закон забраняващ пушенето, а другаде;)

Дали е провал, дали така би мислил ако детето ти пуши и е едно от тези 3% ? Я ми кажи, ако си родител, би ли се съгласил то да пуши? Колко от вас пушачи бихте насърчили децата ви да пушат и да се завират по такива места/заведения, където няма въздух за дишане?

Не само ще пуши,но и ще пие,ще гледа порно и ще прилага наученото от него на практика.И то без да ти иска разрешението и мнението.Даже ще си доволен,ако не се друса и не се бие.Изключенията са малко.Виж действителността.Може да не ни харесва,но е факт.

А ти наясно ли си,че вече се е увеличила двойно продажбата на амфетамини?или цигарите са по -вредни?

Незнам децата каква работа имат в нощните клубове и заведения, но ако говориме за големи хора, всеки има право на избор дали да пуши или не. Сигурно и не си чувала за вентилационни системи, които имат всичките тези заведения. Само три процента е смехотворно.

Голямата глупост е, че пропускате (и статията, и коментиращите) колко е процентът на пасивните пушачи, които поради забраната вече не пушат по принуда. Понеже този процент е 100%, вече следва че забраната е постигнала успех. Ако добавим и (за сега) 3% отказали се активни пушачи, успехът става още по-голям. Като добавим, че много младежи няма и да посегнат към цигарите, щом другите в заведенията не пушат, можете да се наслаждавате на огромния успех на забраната. Съвсем обратно на коментарите по-долу. От това пък си правте изввод колко е сбъркан народът ни и колко му е акълът, лседм като никой не може да стигне до там да сметне всички ползи. Това си е нисък интелект, както и да го погледнеш. Но пък със самочувствие, което го прави още по-жалък. Трагедия е в тази страна, вярно Бойко каза за лошия материал. Фокусник да е, от такова не може дан нарпави държава, брат - то тъпо и неуко!

Ъхъ! Той само фокусник не е бил...

тенденцията е по-вече младежи да пушат-точно заради забраните.Така и аз пропуших преди 27 г .Законът е едно огромно недомислие и е дискриминиращ.

Ало, от коя планета си. Имаше във всички заведения зали за пушачи и непушачи, кой те кара да сядаш в зала за пушачи.

Ей,как ги правите тези статистики не ми е ясно?!Пушачите са над 70 % в БГ !!!Ще видите като стане студено как ще фалират 90% от заведенията,защото НИЕ-БОЛШИНСТВОТО няма да стоим навън и да мръзнем,а ще си пушим в къщи на спокойствие!!!Тогава ще си проличи колко малко сте непушачите,което си беше ясно и досега де-с празните места в разделените заведения!!!За пушачи винаги нямаше места,а другите празни!!!

123 ти пък как я направи твоята статистика, че сте 70% ??? А и кого плашиш? Ще дойде зимата и ще мине, заведения ще са си по-добре и по-посещавани и без вас, никой нищо няма да загуби от миризмите ви, димете си у вас, много ви здраве!

Дори не излизай от вас!Стой си там и се трови сам. А заведенията ще фалират не от "забраната", а от безпаричието на българите!

Кой е без пари бе. Хвани се на работа и ти ще имаш пари. Това непушачите сте големи мрънкачи, сигурно сте и обратни.

Вече оборота им е спаднал от 20 до 60% .Ще има фалити,ще има безработни но НЯМА да има безсмъртни .Прекаленият здравен екстремизъм е по вреден от пушенето.Наскоро сметнах ,че съм изпушил над 3 млн цигари ,а се радвам на добро здраве и в болница съм влизал само след катастрофи и злополуки.И друго -този закон е приет в 7 от 21 държави от ЕС ,като 3 от тях ще го отменят ,поради безсмислието му .

Де да знаеш, до тогава може и да не пушиш във вас, а пред онкото. Между другото мини от там да видиш кои от тях се тупат в гърдите, че са пушачи.

А колко тийнейджъра са пропушили през същия този период?

kgb777kgb

Едно искам да попитам , вие ли сте толкова тъпи или много повече от тъпи ??? Какво пречи да има заведения за пушачи и за не пушачи ??? Където е за непушачи аз не влизам , където е за пушачи вие / непушачите / не влизате л Къде ви е проблема ???

проблема е в работещите, или и на тях ще кажеш ако искат, но така можеш да кажеш на всеки работещ, който иска по-добри условия, май се връщаш 19 век

Е какъв пък е проблема на работещите, не могат сами да преценят дали да се подложат на цигарен дим ли? Или да затворят и мините, че те са по вредни за здравето на работещите там от цигарения дим

А те знаят къде ще работят,както знае шофьора ,че може да катастрофира например.И друго -в хубавите заведения НЕ Е задимено.Явно само по долни кръчми си се врял

При Тодор Живков, нито пиенето нито пушенето беше забранено! Народа се веселеше и се увеличаваше, почти 9 милионна бяхме. Сега от "здравословен живот + демокрация" мрем като мухи! Когато си беден, безработен и гладен не си свободен!

Така е.

И весело трупахме дълг и изпростявахме безгрижно. И от къде мислиш са грижите ни днес? А, забравих - ти си от безгрижните, които даже не знаят от къде им идват грижите. Продукт на болшевизма, излъганото овчарче. Измитият мозък и безгрижно посраните гащи. А докато си бил така безгрижен, са ти криели грижите, за да могат да те доят до последно. През това време капитализмът си е решавал проблемите и сега там жвеят с около 10 до 20 пъти повече пари от тебе. А са и по-умни, ако трябва да си говворим истината. И трябва да си я говорим, крайно време е.

Свободите при Т. Живков се изчерпваха с пиенето и пушенето. Да, бяхме 9 млн, затворени в кошарата. Ако Т.Живков отвореше границите, последния щеше да "загаси лампата"...

При Живков, Съюза плащаше за пиенето и пушенето, без да знае и той защо го прави, заради което и спря.

Блажени са вярващите. Интересно как закона предпазва сега повече непушачите, като забранява залите или заведенията за пушачи, където непушачите така или иначе не ходят. Всичко е популизъм и изкуствено настройване на слоеве на обществото един срещу друг!

Тя тази забрана не е за да се отказват наркоманите от цигарите, а за нормалните хора, които не искат да ги тровят и усмърдяват на коч. Пък дори и тази нищожна бройка също си заслужава.

колко пъти ще пишеш едно и също с различни никове?

3% от пушачите са около 71400 човека на база 7-милиооно население и 34% пушачи. Резултатите са СУПЕР обнадеждаващи, според мен :) Все пак е минал само месец и половина... Аман от лобистки статии ("само 3%"...)!

Що пък "само"? За един месец 3% е един чудесен резултат.

Страно ,защото аз познавам хора,който пропушиха след забраната и много ,като мен ,който ги увеличиха двойно .И не на последно място - разбраха що за болни мозъци сте вие -безсмъртните праведни непушачи.

коку

Не знам кой е болен мозък... Този, който не се поддава на наркотична зависимост, или онзи, който си увеличава дозата, защото са му забранили да пуши на закрито, за да не трови останалите... Ти как мислиш?

Странно защо ли мене ме обвиниха в злоба???

Защо "само"? Ако поумняваме с 3% всеки месец, може и да стигнем Швейцария. И да се управляваме с референдуми.

Пушете другари, пушете,... все някой трябва да плаща тоя акциз, нека се пълни бюджета пък вие си кашляйте и се тровете сами, само не тровете другите.

Аз пък искам да стане като в САЩ - пълна забрана за продажба на цигари, алкохол и никакво влизане в барове до 21 годишна възраст! Е, това, че е позволено след 18 годишна възраст да се снимат в порно филми, също е много полезно. Уплътнява времето на младежта докато започнат да ги пускат по барове...

Е, аз пуша! Освен това спортувам, гледам сама двете си деца, тъй като съм вдовица. На 49 години съм, справям се с живота както мога, работя, блъскам се, за да имат децата ми хляб и образование и няма да търпя някакви тъпанари да ми казват как да си харча парите. Взели да ми мрънкат колко им пречело пушенето. А не им пречат нитратите в зеленчуците, хербецидите в почвата, хормоните в пилешкото месо, консервантите, замърсения въздух, радиацията, тежките метали, ежедневния стрес и т.н. Абе, тъпаци непушачи, елате на моето място да отглеждате две момчета - тийнейджъри, да ги храните, обличате, образовате със заплата от 311 лв. и наследствена пенсия от 182 лв. и тогава ми кайзвайте как да си харча парите.Може пък да искам час по-скоро да умра и затова да пуша, а пък вие си живейте до 150 години.

Моите уважения Госпожо, Разбира се, че можете и имате право да си пушите, но на определените за целта места. Респект и уважение към всички !

Браво, добре им го каза! Ама нали повечето мъже са комплексари и хейтъри. На твое място малко мъже биха се справили, дай им да мрънкат и критикуват. Пфу! Кураж, момиче, браво!

Аз пък не пуша! Освен това спортувам, гледам трите си деца, защото съм вдовица и не искам някой да ме одимява мен и тях, щото предпочита да си дава парите за цигари, вместо за образование.

Пуши си, някой да те е спрял.Дори научи децата си, започни с наркотици и завърши с кражби!!!Това е повод за гордост и респект!

Във Вашия случай, името Ви изчерпва всичко по темата...

Ако беше умен-щеше да разбереш ,че не става с забрани.По скоро ефекта е обратен.

Един пушач за 10 години изхарчва през дробовете си един лек автомобил, а за 20-30 години - едно жилище. Ново жилище! Междувременно усилията на белия дроб най-често не остават без последствия - кашлица, рак. Добрата майка би изплзвала този ресурс не за да си прави, каквото си поиска, а за да осигури за себе си и за децата си да речем едно жилище. Или другоо, което си поиска.. От него добавката й ще стане още няколко стотин лева месечно от наем да речем. Ако се напъне и купи още едно жилище с кредитче, може да завърти и бизнес, като даде добър пример на двете си момчета за цял живот. Но 'тъпата пушачка' предпочита да изживее още веднъж трудностите си в един пост и да продължи да си пафка по индианскому. Все пак добре, че законът ще и попречи да уврежда хора из заведенията.

Дано не си женен! С тази твоя аритметика нищо чудно да влизаш с кантарче в тоалетната подир жена си. Можеш да я оставиш на вода и молитви!

Непушачите употребяват алкохол. Но за алкохола не са така непримирими. А алкохола е много по вреден от цигарите. Аз лично не съм видял напушил се с цигари да си пребие жената и децата. Почти всички престъления и катастрофи стават под влияние на алкохола. Но това не пречи на непушачите. Защото и те пият, нали така?

И биенето на жената, и вандализма и карането пил вече са незаконни и поне на теория подлежат на много по-солени глоби и понякога затвор. Сега тепърва се въвежда мярка в много по-малък мащаб и за цигарите. Понеже по новините четеш за катастрофи всеки ден, но не пишат, че много повече хора умират от рак.

95% от умрелите от рак в България редовно са яли хляб; 88% - картофи; 75% са употребявали спиртни напитки поне 3 пъти в седмицата; 62% са живяли в града и половината са били пушачи. Е, кое е по-вредно?

Тъп довод, защото за тези случаи, които споменаваш, си има съответни наказания в Наказателния кодекс. А кроткото пиене на чаша бира, вино или ракийка, никому не вреди.

А кроткото изпушване на една цигара за удоволствие с една бира, вино или ракийка -кому пречи??? На тези дето пият като смокове,без да се наслаждават на питието??? Искате да ни накарате като престъпници или малолетни,да висим пред заведенията като изпъдени. Пий си бирата сам в празното заведение, аз съм в къщи! А, като се налееш и почнеш да повръщаш през заведението, дано няма и пушачи да те съжаляват .

И като спрат да пушат всички кои ще пълни бюджета от акцизи? Аз съм непушач, но съзнавам че пушачите и пиячите на алкохол отделят пари за здравеопазване и на нас непушачите. Тогава всички трябва да ни облагатс по-големи данъци за да компенсираме загубите в бюджета.

Ивчо, иди до УНСС и слушай един курс по икономика. Като не дадеш едни 5 лева за цигари те не изчезват от световната икономика. Пак ще ги дадеш, но на друго място. И там пак ще се облагат с данък както всичко останало. Разликата е, че може би евентуално вместо за цигари тези 5 лева ще отидат в БГ производител или някой предлагащ полезни за теб и другите услуги.

Тъй де, и ти иди на един курс по икономика, ама по-дълъг. Един хляб струва 1 лев. Една кутия цигари - 5 лева. Много те моля, не ме карай да се захласвам от смях и да ти обиждам икономическия капацитет - само не ми казвай, че постъпленията в хазната ще са едни и същи, ако си купиш 5 хляба, вместо една кутия цигари!

Боби, 5лв за цигари са 2лв и нагоре акциз + 80-90ст ДДС в хазната. 5лв за хляб са само 80-90ст ДДС. Държавата ще прибира само около 3 пъти по-малко. Ти бил ли си на елементарен курс по икономика и учил ли си математика над ниво 1ви клас? В 3ти и 4ти вече ти обясняват значението на всяка променлива в едно уравнение и разликата при сметка x+1=5 или x+3=5. И... Парите за цигари може да реша да ги спестя, може да ги похарча и в чужбина, може така или иначе да съм презадоволен откъм хляб и да не ми е проблем да харча за нещо друго. Защо трябва ти да ми правиш сметка на парите, които аз съм изкарал, за какво ще ги харча?

От колко години непушачите са под робството на пушачите ? Айде всички пушачи да си осмърдяват само собствените си домове и да не хленчат като момиченца. Само отидете до близкото училище и ще видите колко цигари се пушат в междучастието .....

Фактите са, че в белите страни пушат предимно тъмнозелените, нискообразованите и с невисок обществен ранг. У нас не е точно така, но фактът, че циганите и по-възрастните са най-заклетите пушачи показва ясна тенденция.

Ония бели страни от, които дойдоха гей парадите, толерастията и интеграцията ли имаш в предвид?!

Ти на какво си точно дилър? Виждам,че не е на разум,защото явно и отчайващо ти липсва

е поне пасивните пушачи дишат налко по лесно, пык който е прост да си се трови

Ма мръдни на някъде... То бива пасивност ама това твоето е мързел. И в училище си бил пасивен- имаш да си доучваш. Много хора пушат не защото са прости, а защото им е дошло до гуша от простотия! :)