ЦЕРН откри Божествената частица?

Учените от ЦЕРН са открили нова субатомна частица, която може да е бозонът на Хигс или Божествената частица, съобщиха световните агенции като извънредна новина, потвърждавайки слуховете от последните дни.

Обратно в новината

Коментари - ЦЕРН откри Божествената частица? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ха сега да ви видим учените да ни кажете: КОЙ НАПРАВИ АТОМИТЕ И ВСИЧКО, КОЕТО Е ВЪТРЕ В ТЯХ, ЗАЕДНО С ЕНЕРГИЯТА ИМ, ЗАКОНИТЕ ИМ, НЕПРОМЕНЯЕМИТЕ ИМ СВОЙСТВА ? ЗАЩОТО АТОМИТЕ ИЗГРАЖДАТ НЕ САМО ЖИВАТА МАТЕРИЯ, НО И МЪРТВАТА, КЪДЕТО ЕВОЛЮЦИЯТА ВИ НЕ РАБОТИ?!Чакам отговор........

Да сте чули или прочели някой физик да гово ри за "Божествена частица"?Аман от неграмотни журналисти!

Не бъркам нищо. Трябва да има освен полет на фантазията и също ограничение на фактите. Иначе става шаманизъм, метафизика или както щеш го наречи. Ацтеките също са направили съвсем коректни и респектиращи открития, после обаче ги интерпретирали мам си джейс. Египетските пирамиди са огромно инженерно достижение, но са разорили древен Египет. Цената на адронният колайдер е половината дълг на Гърция... Та кажи, колко мистични бозома могат да се съберат в един протон, ако всеки има масата на 150 протона, обаче се трансформира на 2 фотона, което според по-старата генерация физици е една от двете частици с маса нула в покой, както и неутриното. ХУБАВО, че все още не сме стигнали до иглата или до жертвоприношения на Уицтилопочтли.

Някой може ли да разясни какво общо има понятието време с фотони и прочие микро частици? Изобщо материя-време не ми се връзва като идея, а както всички знаем верните неща са простички...

Много коментари по темата са заредени с оптимизъм и критика към "невежите". Някой преди мен е написал един прекрасен скептичен коментар, който ще копирам: "Този свят лека полека, но най-вероятно необратимо, започва да се побърква!!! Някой измислил някаква теория, всички я приели, обаче нещо не се връзва в нея и сега за да се вържат нещата се чудят каква глупост да "открият"! И тази частица т.н. Х-бозон, съществува - несъществува ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТКРИТА! За тази цел ще бъдат пръснати милиарди евро, защото примерно никой не смее да признае, че теорията, примерно е сбъркана!!!" На мен лично ми се струва, че физиката от поне 10 или 20 год. залита към шаманство. Днес всички се смеем на въпроса колко ангели се побират на върха на една игла - който въпрос много сериозно е изследван през средновековието. Но каква е разликата от въпроса "коя частица съдържа масата на веществото и как да я отделим". (((---- а като я отделим от останалото вещество, колко планети ще можем да вдигнем с една игла---))) Дали след 300 години няма да се смеят по същият начин на този въпрос.

Тия що не питат Дянков а се мъчат толкова много.Той е открил и частицата която да му занесе заграбеното в отвъдното.

Прочетете си /Чист Българин/ от Чудомир и ще ви стане ясно, що са хора сме.

за съжаление на повечето точно това им е интересно. Злобата подхранва злоба.За това не ги трият!

АМА НЕЕЕЕ. Няма как да са открили божествената частица в Церн. БиБи там не е ходил!

все пак похарчените стотици милиони трябва да дадат някакъв резултат. Честно казано страхувам се това да не е някоя нова далавера но в науката.

и защо се чудите на дереджето на което сме? четете половината от коментарите тук и ще разберете колко плоска и повъхностна сган вече ражда маика българия

Освен другото, България се пише с главна буква.

Тая частица, докато още се върти из колайдера, е най-добре да я хванат и да я сложат в една малка прозрачна кутийка.Да се направи изложба и хората да я видят.Иначе само приказки на вятъра.

Опасно е! Китайците веднага ще я копират!

На тези, които толкова се вълнуват от "простотията" ни, да не оценявамв "епохалното" откритие, обръщам внимание на питанката в края на заглавието, тя не е грешка на журналистите. Аз още вчера прочетох по чужди медии новината. Учените от екипа признават, че са видели само следи от частицата, които са почти сигурно доказателство! Самата частица ще се търси още години, с много пари, както правилно отбелязват мнозина от форума.

Браво,бе,машаллах!!Чета ви коментарите и се чудя що за озлобени,дребни душици сте!!От всичко разбирате и все Боко,Цоко,Гоце и прочее са ви виновни!Какво общо имат с новината ,че да ги намесвате???!!Вместо да се радвате и да кажете едно "Браво" за откритието,вие злобеете(незнайно защо) и изливате поредната си помия!!Пфу....срам ме е от вас!!!!!

вече спрях да изказвам мнение. Мнението на повечето коментиращи е ограничено, злобно, завистливо.....Никой не се опитва да се ограмотява, само плюят и все са недоволни, вечно разбират от всичко, пишат неграмотно, но все са недооценени техните свръхвъзможности.....Няма смисъл да коментираме.....

В рядка кал не хвърляй камък, да не те оплиска.

Е, и сега какво? Открили или не, не се знае, най-вероятно голямо лапане на пари от някои тарикати, а баламите зяпат с уста и цъкат с език. Дори да е открита тази частица, за какво служи това откритие? Мигар ще пуснат на пазара безплатна енергия? А банките ще ги закрият ли? Трънки и киселици.

Тези от коментиралите тук, на които само лапане им е в главата, логично не виждат по-далеч от търбуха си. Подобни примати навремето са оплювали теорията на относителността и квантовата механика, благодарение на които днес имаме атомни електроцентрали и лазери. Примери могат да се дадат много, но трябва и поне малко ум, за да има къде идеята да пусне корен...

Много прости и изостанали тия, че ние Божествената частица, цели 150 кила, я гледаме всяка вечер по телевизията...

Прекрасно е, че има учени, които да правят такива изследвания и да дърпат човечеството напред. Прекланям се пред техният труд, както и пред онези в миналото, които ни извадиха от мрака на невежеството ! Бъдещето на човечеството е в образованието !

Ха, дано да има наистина някакво отритие и то да бъде използвано за мирни цели и за благото на човечеството, все пак, а не както обикновено...

Този свят лека полека, но най-вероятно необратимо, започва да се побърква!!! Някой измислил някаква теория, всички я приели, обаче нещо не се връзва в нея и сега за да се вържат нещата се чудят каква глупост да "открият"! И тази частица т.н. Х-бозон, съществува - несъществува ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТКРИТА! За тази цел ще бъдат пръснати милиарди евро, защото примерно никой не смее да признае, че теорията, примерно е сбъркана!!! Това е същото като начините за БОРБАТА с финансовата криза, БОРБАТА за мир, БОРБАТА за демокрация и много други идиотщини, които се вършат в момента в света! Света се превръща в психиатрична клиника с малко леки случаи!

Личи си, че нямаш и елементарна представа за какво става въпрос. Дори името на частицата не си схванал - наречена е бозон на Хигс, на името на Питър Хигс, който пръв е предвидил съществуването й. С други думи - Х-бозон си ти:))

КОМЕНТАРИТЕ ВИ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТАШКИ И ПРИМИТИВНИ. СТАВА ДУМА ЗА ЕПОХАЛНО ОТКРИТИЕ/КОЕТО НАШИТЕ УЧЕНИ И МЕДИЙ Е НУЖНО ДА ИНТЕРПРЕТИРАТ ЗА ШИРОКАТА ПУБЛИКА/. АКО ГИ НЯМАШЕ ХОРАТА НА ДУХА,ВСЕ ОЩЕ ЩЯХМЕ ДА СМЕ В ПЕЩЕРИТЕ. НА МНОГО БЪЛГАРИ МЯСТОТО ИМ И СЕГА Е ТАМ, СПОРЕД УМСТВЕНИЯ ИМ КАПАЦИТЕТ.

Ми що не го интерпретираш ти? И по-полека с капс лока.

Като чета коментарите тука разбирам че нивото вече е много , много ниско.Народът върви на зле.Става въпрос за научно откритие тука само се говори Боко , Цоко и т.н .Сее се една омраза и негативност към всичко .Сега очаквам поредната забелжка за правописа от Вас - тъп , беден и некадърен балкански народе.Остен за Вас...

Явно и твойто ниво е такова щом пишеш тук.

Не знам за бозона, ама БИЗОНА - БОКО ТИКВАТА трябва да си ходи веднага и да бъде разстрелян по възможност !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Абе кво общо има бозона с бизона бре тиквеник?!....

Ехх,българинът от нищо не разбира,но винаги има мнение по всичко. :D

ти пък, нали сме най-великите, най-умните и всички най, най на планетата. Какво се учудваш на коментарите

По-скоро ти нямаш чувство за хумор.

Имам,но не е толкова примитивно.

От коментарите си личи, че от тоз матрял нищо не става...

Не думай!

Ама тя тази частица е открита преди хиляди години...

Бате Бойко заминава спешно за ЦЕРН, за да даде пресконференция по въпроса.

Не бе, отива да му отреже лентичката... . --------- Тия пак нещо не са разбрали... . Не "бозон" а БИЗОН се пише!!! Какъв лош превод :(((! И що пък в ЦЕРН? Това кравеферма ли е?!?

Не знам, но имало и краварки, следователно има крави, а щом има крави - има и бизони!

а борисов какво откри? нищо. оставка сега! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Гей парад откри Борисов

за тя измамнизи-бесило насред софя *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Бозон - това ще да е нещо като боза, ми се чини.

Това нещо става ли за ядене??

Ако си гладен ставай от компютъра. :D

Абе тия провериха ли си добре кабелите. Да не стане като предния път.

Имам един въпрос: кой идиот измисли прилагателното "божествена"

Нобеловия лауреат Леон Ледерман. И самия Хигс е твърдо против това определение, но се е наложило. Медиите са виновни.

къде е тая частица в атома,колко бозона има в един атом, а атомната маса. като не е в атома как се улавя като се разпада моментално на два фотона. и от кога 1 фотон е 65 пъти по тежък от един протон. времето като величина не съществува, то е само сръвнителна мерна единица.

Бог всичко вижда и богохулството ще бъде наказано! Молете се за место!

След уменията по гасене на пожари, сега се оказва, че имате и доста познания по физика. Хвала на такъв м'атриал!

за несведущите, откриването на бозона, потвърждава теорията за съществуването на други пространствени измерения. А новината е от снощи. Браво на колегите за откритието !!!

Ти май се взимаш много на сериозно! Потвърждаването на тази теория е последното нещо, което ни интересува, след като няма да ни нахрани! Явно храни добре обаче чичковите червеноцерновчета! Я го виж този на видеото как мазно сплита и заплита разни омайващи термини!

Така е, пиле, прав си. Нека зае*ем всичко друго и да седнем да се вайкаме за цената на киселото мляко.

Нема такова животно, казал шопа като видял жирафа!!-освен корем, Човекът има и глава.

Много дебили се навъдиха по тая планета! И всеки от тях за ядене пита и за плодене на себеподобни дебили се натиска. Ще трябва спешно да спасяваме планетата от дебили. С адронен колайдер ли ще е , с епидемия ли ще е но трябва да се намери лек за този проблем. Не се издържа вече. Пръкат се 4 или дори 5-сигма дебили а планетарните ресурси са на изчерпване.

направо се чудя как е възможно под статия, която съдържа, може би, новината на десетилетието, да се изпишат толкова безумни коментари!!!

Да бе вярно все едно не са яли хляб от 10 дни!, или за толкова им стигат интересите, но мисля, че не са гладни, щом щракат на компютУра :D

Ами такова е нивото на нацията, докарана до содоумие от скотски живот!

Абе то новината на десетилетието беше, че неутриното е по-бързо от светлината. Ами сгрешиха, но им трябваха 3 месеца да си открият грешката. Нека този път да премерят 30 пъти и тогава да режат. Ама научната гилдия я мъчи друго. Сега се дават поне 1000 пъти повече средства за наука отколкото преди войната, а напредък няма. Многото нови неща, които са създадени са технологична, не научна революция.

А бе това става ли за ядене? Или като е бозон става за бозаене? Става ли за ручание то е нещо. Не става ли си е нищо и ич ми го не фалете.

Айде,разбирачите почнаха да пишат коментари. :D

Айде, хората на науката и изкуството взеха да се обаждат!

Хората на науката и изкуството имат какво да кажат, а говедата като теб само мучат.

Аз пък чакам коментара на правителството, особено от двама по-изявени негови членове. И тогава ще разберете Божествената частица от кого е!

Божеее, всичко оправихме по тази Земя, та да се наливат огромни пари и да са впрегнати сума и мозъци в това да разберем как се създава галактика, а в същото време от нелечими болести мрат милиони от човеците и някои от ресурсите са на изчерпване. Не е ли това важно за умните глави?

Изключителна овца!!!

Дръжте се възпитано!

Само "овца" може да коментира така загрижеността, не само на БГгражданка, a и на милиони други хора, за нелечимите болести /Виждали ли сте от близо Ваши най-близки да умират от тях в неописуеми и незаслужени с нищо мъки? Аз - да!/ А безконтролното изчерпване на ресурсите?! А това, че все още не могат да се предсказват земетресения?! Човек не е виновен, че е предопределен да живее толкова кратко време, че да се интересува повече от тези проблеми, отколкото от галактичесите на субатомно ниво. Защо забравяте, че като погледнем нагоре, виждаме галактиките, такива, каквито са били преди милиони-милиарди години!

Защото ако излекуват рака и спина фармацевтичните гиганти ще останат без маса, от която да правят пари, а и ще се появят сериозни проблеми с изхранването на популацията. Общо взето никой от "големите" на нашето време не намира ползва в подобни благородни изследвания.

Изочаването на микрокосмоса, значи изочаване и на вас самата.

ИзОчаване?!?

Ех, като ме изОчат, тогава да ми се обадят! Дори и само Очите ми да изучат, ще е добре, имам проблем с тях, от както се помня. Ако съм жива до тогава, ще му мислим какво и как!

Вероятно някъде в началото на 18-и век старите баби са хулели Джеймс Уат "Тоя нехранимайко, хората гладни, а той тръгнал да разлива вода по разни тенджери и котли и да я вари!" Вероятно и не са знаели тогава, че парния двигател ще постави началото на индустриалната революция в световен мащаб. Стига с негативните мнения.

И на мен ми омръзна физиката на Нютон и Айнщаин. И много се зарадвах на факта, че материята е измислица на човека каквато са времто и пространството.

И сега Вас и вашето исказване трябва да ги възприемаме като измислица!-и защо си игра да го споделяш?

Боже, колко много приказки и терминология и колко нищо казано!

Всъщност за теб може и нищо да не означава но за хората запознати с материята статията е добре преведена.

Не мога да разбера защо не са дали на снимка бизонът Хикс! Поне краварките му да бяха показали, а то - някакъв рус мазен лъжец, който дрънка вери, вери врели некипели!

хахахахаа бизонът хикс +1

Побългарихме новината във Врачански стил...!