1/4 от българите живеят под прага на бедността

Издръжката на живот в края на 2011 г. е 536,53 лв. на човек от четиричленно домакинство. Общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2146 лв., за да покрива средните си разходи за нормален живот. Това показват данните на КНСБ, откъдето обявиха, че бедността се задълбочава.

Обратно в новината

Коментари - 1/4 от българите живеят под прага на бедността | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво! Но това решение не е угодно на работодателите-експлоататори. Думата важи и днес, не е само комунистически лозунг от близкото минало!

Истината е ,че българите обедняхме много. То вече май няма и на къде .Направо сме си просяци . Пари няма за нищо по къщите ни . Синдикатите защитавайте интересите на хората, а не всеки на власт да Ви използва и да Ви плаща да манипулирате, и употребявате хората . Накрая и без синдикати ще излезем на улицата . То вече не се търпи !

НЕ ЕДНА ЧЕТВЪРТ ОТ БЪЛГАРИТЕ, А ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА НИ НАСЕЛЕНИЕ, НО КАКВО ОТ ТОВА? ГОВОРЯТ СИ ЗА НЯКАКВИ СИ ПРОЦЕНТИ И ЦИФРИ, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС ЗАПЛАТИТЕ НА ХОРАТА. КОЙ ГО Е ЕНЯ ЗА ЧОВЕКА? НАЛИ ЩЕ ИМА ПЪТИЩА, ТУНЕЛИ И МАГИСТРАЛИ?

не народ а мърша-туй ще кажа и тук ще свърша

И какво следва? Те хубаво си дават някакви цифри, ама какво от това? Все едно някой ще се засили да ми увеличи заплатата. То Дянкофф за 20 лева какъв цирк направи, те ще ми говорят за над 2000 лев на семейство. Смешки.

Е как няма да се задълбочава бедността и да се увеличава разслоението в обществото като комунистическата олигархия прокара плоския данък върху доходите на физическите лица. С това се облагодетелстват именно най-богатата част от обществото, за която 10% данък е смешна сума. Направо не е за вярване, че "социалния президент" и неговото соц правителство прокараха това!

10% не са 10 лева. И за богат и за беден процента е еднакъв. Това, че някой дава прехрана на хиляди хора и развива икономиката трябва ли да означава, че трябва да се изстиска максимално, за да си изнесе производството някъде в Африка?!? По тази логика всичките му работници ще станат безработници, а държават няма да взима и тези 10%, а ще ги взима я Конго, я Намибия.

В МАНГАЛИЯ се живее най добре! Пари за циганите има, помощи за тях, къщи им се строят, те си гледат по 10 деца, поне по 1000 лв взимат за това, сега и детската градина ще им е безплатна! А българите да му мислят, какво правят в тая МАНГАЛИЯ, ще продължат ли да работят за циганите, пари за тая работа няма да взимат, пенсия също няма да видят, кои доживял до 70 - 72 години ще е добре. Избора е техен, или да бягат в чужбина или да се вземат в ръце и всички заедно да изнесат тая паплач от парламента, която мисли само за собствените си облаги. Ако не се направи нещо сега, то през 2050 година на влизане на границата ни ще пише: - "Добре дошли в МАНГАЛИЯ"!

Що говорите таквиз неща бе колеги ?! Вчера се говореше че половината били на прага на бедността!

Виж сега колега ...процента на хората които са под прага на бедност зависи от това кой финансира проучването :) Ако е независимо може и над 50% да е:) Ако се финансира от правителството ...може и всички да се окажем "млади милионери" :)

Значи аз съм моооого под прага на бедност щом пенсията ми е 150лв! Доживях! При две висши и З8 г трудов стаж това е геноцид! В нашата държава не трябва да си образован,а да си миньор и да вземаш фантастични заплати и бонуси! Така е било винаги!

150лв е социалната ДЪРЖАВНА пенсия, която в цял свят е под прага на бедността. В колко пенсионни фонда сте се осигурявали допълнително за нормална пенсия през годините? Колко пъти през живота си сте чували думите "Бе, аз нЕма да изкарам до пенсия бе! Сега да съм добре!" Не го приемайте лично. Казвам го, за да се замислят всички над това.

По света осигуровките се внасят на лична сметка или получаваш заплата и сам решаваш дали да се осигуряваш или не и каква сума можеш да заделиш за пенсия. Освен това внесените осигуровки се наследяват. При нас 40 години внасяш осигуровки и си е цяло щастие ако доживееш да получаваш някаква си сумичка 1-2 години след като си се пенсионирал.

Социалната пенсия е около 100 лева, МИНИМАЛНАТА /това не е социална/ стана от 240 на 270 лева. При досега действащите щатни таблици висшистите трудно се пенсионират с много по-голяма от минималната пенсия. Когато госпожата е работила допълнителни пенсионни фондове нямаше ! Престанете да пишете глупости !

Ти луд ли си бе човек? Какви допълнителни усигуровки за в бъдеще време, че то с тези заплати едва се изхранват хората!

Щом сте седнала на компютър да пишете, сначи не сте толкова бедна.

Според теб трябва да оскубе някой петел и да пише с перо... Има разлика между звучните съгласни и беззвучните- раСбираш ли Сначи?

Много бедна държава сме. Пенсионер съм от 1 месец с пенсия от 220лв.Работих без прекъсване 35 години като държавен служител строителен инженер за горната пенсия.Толкова много съм дала за нищо пенсия.Защо не се зачитат студентските бригади за трудов стаж. За нас вишистите от онова време като ги смятам са 1година безплатен труд за родината.

лъжеш нещо-стр.инженер с 35г. стаж в администрацията-220лв пенсия-не е верно.Има и още нещо което не казваш.

То имаше едно, за което кандидатстваха 43 000 души, но има и такива, за които никой не кандидатства. Да не говорим за висококвалифицирани кадри, които седят незаети с години въпреки високите заплати

Гого, да не си слънчасал посред зиме - "незаети места за висококвалифицирани с големи заплати" - ха, ха....!

Сивият сектор в България е около 50%. Това означава, че цифрите със заплатите са на половина, защото половината идва от сивия сектор и не е в тая статистика. Това означава, че тия между 202 и 270 са реално между 400 и 550 на човек. Тия 23% под границата на бедност са реално по-малко и отразяват точно процента на циганите, тези с 'професия' безработен и най-неграмотните 'българи'!

Защото всеки, който го мързи иска комунизъм. Да получава, колкото има нужда, а да работи колкото може (да не работи).

Гого, колко години трудов стаж имаш и колко часа и къде толкова много работиш?

Ето това е истинското лице на България- бедност! Шайката мошенници, наркотрафиканти, мутри в които влизат и ББ и ЦЦ и ГЕРБ, ДПС, СДС, БСП, ССД, Атака и всички партийни другари от всички партии са тези , които живеят добре на гърба на обикновените хора, които за разлика от тях се трудят, за да им изкарат почивките, колите, издръжката на любовниците им .... Та не знам Дянков къде вижда просперитета...

Искаме да знаем,в кои проценти вли- зат ББ,неговите лакеи,депутатчетата, и подопечните им мутри?

Щото знаеш за Гоце, Р.Овч. СерГей, Джоган, М.Велчев и др? Те отдавна са в 0,1% милиардери!

Обедняваме може да се замести с ъс затъпяваме или полудяваме- все ще е истина- до там води мизерията.

ДОКАТНО ЭНИ УПРАВЛЯВА ГЕРБ- ПАРТИЯТА НА ТИКВИТЕИ ЧАЛГАРСКИТЕ-ТАКА ЩЕ Е ...

Единственото нещо, което не се цени у БГ-то е живота НИ!!!

За илюминатите "непосветените" са като добитък, който управляващият елит е в правото си да ползва за своите нужди. А за да може тълпата да се управлява и поддържа в подчинение хората трябва да се разделят изкуствено, да се държат в невежество, да се лишават от образование, от чувство за любов и взаимопомощ, да се разрушават семействата като основни клетки на обществото, да се унищожава християнската идея. Защото, когато човек се намира в объркано състояние и не притежава точен критерий за истината, тогава е лесно той да бъде объркан и направляван от чужда воля.

Явно Бойко трябва да вдигне всички пенсии с 5 - 7 % и да вдигне тавана поне със 100 лв. от 01.01.2013г., иначе рискува след изборите да не е премиер.

Пламене, Пламене! Сега ли се сети, че животът в БГ се е обезценил? Ами къде бяха синдикатите, когато се разграбваше икономиката и селското стопанство, транспортът и националните богатства на страната? Когато всеки създаваше фирми и беше нормално да се държат хората на минимална заплата? Да има бедни хора, клошари, огромна армия от безработни и нито едно от правителствата да не прави нищо, за да осигури работа на гражданите си, а ги предлагахме като евтина работна ръка на чуждите фирми, без да има правна защита? За какво ми е демокрацията, когато не мога да живея в нея, а мога само да псувам и да си изразявам мнението? Масовите съкращения, липсата на специалисти, липса на защита на гражданина в държавата, неразкриването на работни места и своеволията на чуждите и наши фирми - това ще доведе до срив на мира в държавата, така стават революциите.

Биеха го през устата да мълчи.

В крак с времето вървя, до мене премиера, картофи ще садя тъй рече премиера. Овце ще поведа, до мене премиера, ах как ще ги доя, да пие премиера. И църкви ще строя, до мене премиера, да вярват хората, и те на премиера. И мощите свети, но не на премиера, ще донесат пари, и те кат премиера. Виж, нов се път строи по него премиера, и журналист търчи: Хвала на премиера! Обект се нов откри. От кой? От премиера. Що имаме блага, са все от премиера. Ти тука остани, над тебе -премиера, и блей, овца бъди прославяй премиера.

Браво! Истината, самата истина!

Пожелавай те си здраве,а на другото майната му.

Обаче забогатяването на някои другари също се задълбочава ;)

Към ББ: - Защо пенсиите в България са толкова ниски? - Защото има криза - А защо се е удвоил броят на милионерите? - Защото ние и милионерите правим българите на маймуни. Това е стар български обичай. Спазва се от всички правителства. - Защо излъгахте народа, че с вас ще дойде промяна? - Защо не. Важна е харизмата. - Защо допускате олигарсите и монопола да продължават да обират тази държава? - Те са ни приятели! - А хората?.. - Мат`риал...

Бойко Борисов да Живее с тези Пари!! Просто е гадост. Така е Мутрите Имат право на живот,Но тъпото стадо ги избра и за управители!!

ББ скоро е признал пред една медия /да не й правим реклама/, че вече е милиардер.

защо да няма -то малко ли лентички ряза по европейски проекти ? няма по- строшно нещо от комунистически бизнесмен. ххахаахх да ви е честито другарки и другарии хахаххах!!

И кой позволи на мутрата ББ да стане милиардер!?!?Ние Народа ! Ние търпим необразованите ,прости ,инфантилни хора да ни управляват,да им слушаме простотиите навсякъде!

Ми те 90% от българите, зедно с пенсионерите живеятд по 200-240 лв. Значи сме ненормални, така ли? Щом нормалните живеели с еди колко си...

Какво да коментира Бойко,Пари няма.

Бойко ли няма пари???!!!!!!!!!!!!!!!!!!

България - население 7 364 570 БВП - 96 880 000 000 долата(72 място) БВП на глава - 13 520 долара мин. работна заплата - 270 лв Папуа Нова Гвинея - население 6 331 268 БВП - 6 581 000 000 долара (152 място) БВП на глава - 991 долара мин. работна заплата - 340 кина(239.11 лв)

За какъв живот става дума с 200 лева -не държава а Кочина. в която прасетата Четат на воля Жълта Преса -с прочее мутри , мутреси и помия.!!!

"как така" къде видя толкова много нови коли. ти да не живееш на луната.

Българина е като прашнян чувал колкото и да го тупаш все пада нещо само се прави на беден-а всеки си кара колата има собствено жилище и пътува в чужбина за всеки празник-и африканците биха искали такава бедност!

и скача от мостовете, и пребива жена си и децата си, и се пропива до смърт, и зъзне на Околовръсното (и къде ли не, с къса поличка или направо без нея), и убива бабички по селата за 50-60 левовата им пенсия.... Това всичкото е, защото има поверие, че е бръшнян чувал!! И той с обчедушието си е потвърдил 100 000 пъти това поверие! Но явно е и по-долен от чувал, щом търпи! 100 лева да стане хляба само блеене ще се чуе по нашите земи! Затова - не завиждайте на гърците, и на румънците, даже и на сърбите! Те знаят какво искат и как да го искат от управляващите ги!

Брашнян чувал- идва от БРАШНО.

Имаш да си доучваш!Българче- пък полуграмотно , но ,,компетентно,,- чалгарче е точното определение за теб.

Четете бе, на хората и 600 лв на човек им се виждат космическа сума! А пък то живота със 600 лв на човек е една радост - не ти е работа! А представете си с 200, че и по-малко! Егати чудото сме станали в тая страна! Страна на гробища, свързани с магистрали!

12,3%- живеят. Останалите съществуват.

ГЕРБ=ГРОБ Градим България=Грабим България! Това е положението.

СТИГА СТЕ НИ ГОВОРИЛИ ПО КОЛКО Е ИЗДРЪЖКАТА НА ЧОВЕК-КАКВИ 500, КВИ 600 ЛЕВА, ЕЛАТЕ И ВИЖТЕ КАК СЕ ЖИВЕЕ С ПО 200...ЗА ЛЕВА ГОВОРЯ И ПО МАЛКО! СТИГА С ПРОСТОТИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ ПИСНА НИ...

И това някой го нарича живот! Точната дума е оцеляват с 270лв. Като платят ток и вода (за парно не говорим), лекарства и транспорт, останалото са жълти стотинки...

66 % от народа да живее с до 270 лв месечно си е чист ГЕНОЦИД.Ето за това младите хора бягат от България, от тази прокълната страна.И всички тези "успехи"дължим на мъдрото ни управление в продължение на 20- години. По стандарт и начин на живот до 1989 година България бе като Средно-Европейските страни като Австрия,Италия и др.Ето ви капитализъм в действие. Не сме могли да пътуваме свободно по света ?А сега можем ли ? Кой може?Сами си направихме всичко и сега да си кусаме надробеното.

Защо дир не пише за протестите в Румъния??? Или те не съществуват!!

Около бензиностанция е опасно да се пали цигара.

Фактите от статията и постингите на 70-80 % от коментиращите влизат в пълно противоречие с: 1. Брутният вътрешен продукт на глава от населението: $13,500 за 2010 г. 2. Пълните, понякога дори претъпкани молове; 3. Лъскавите возила по улиците. Колите, произведени след 2005-2006 г., са около 40-50 % от автопарка; 4. Навън се виждат много хора (поне 40 % от хората, които срещам на улицата), облечени по последна дума на модата, ухилени и самодоволни; 5. В хипермаркетите на касите сметките масово са по 40-60 и нагоре лева; Мисля, че тези факти говорят сами за себе си. Правете си само сметка какъв е делът на сивата икономика! А на 70-80 % от пишещите тук не им прави чест да се оплакват, тъй като доходите на човек са им четирицифрени или близки до това число.

Ако не е сивата иконимика,и еврата, от емигрантите отдавна да сме 3 милиона!Сивата икономика компенсира некадърноста на управляващите!

+1

Що не махнем 3-4 града. Примерно София, Пловдив, Варна... Ти пишеш за София нали? Защото тя не е България, отдавна не е. За това и тези 22 години всичко се тъпче там. Пък и в статията пише, че над 12%, тоест около милион живеят с доходи над тези 536 лв. Вземи и под внимание, че 4% от българите (богаташите) държат по-големия процент от парите в България. Сложи ги и тях в София или някой голям град, щото не вярвам някой олигарх да живее в село Длъжка поляна. Между другото, заповядай в североизтока, където минималната заплата е Царят на месечното възнаграждение. Има и друго - около мен масово носят маркови дрехи...от секънд хенд. Посмали малко и с процентите с 5-6 годишните коли. Ако не си съгласен, пак да повторя - заповядай в североизтока. И относно моловете, ще е хубаво да се заприказваш с някоя дружка от там какви са им дневните обороти. За София не знам, но една в Хасково само дето не ми целува ръцете миналата седмица, за дето и нпаравих сефтето... следобед. Относно БВП питай мафията.

Правиш грешка: 1. Махнеш ли София, Пловдив, Варна от сметката... все едно махаш 40 % от населението на България! 2. Даваш пример със села, в които живее не повече от 10 % от населението, 90 % над 65 години. Които работят там, са родата на кмета в общината и няколкото ром-а, назначени от местния бабаит да му вършат тежката работа; 3. Не даваш за пример някои села по на изток от Делиормана, в Добруджа - виж какви са трактори, какви са лимузини! Да не забравяме, че и емоцията по тези проблеми замества логиката обратнопропорционално на доходите, които получава човек.

Положението е повече от трагично.Кой носи отговорност?Може би тройната коалиция?

Последния номер на Дянков е- ще играеш на търг по държавана поръчка , Но ПЛАЩАНЕТО СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ !Едва ли има такова чудо другаде по света? Препоръка ким ДИРА.Спрете коментарите и в работно време-чишити....!

Това е мнго провокативно и заблуждаващо платено уродливо проучване! Гоялм плюс за феодалите-работодатели, т.е. утре като иде някой на интервю и бея спокойно ше му каже - ето ти 550 лева на месец, все пак това е над определеното от държвата като достатъчно за нормано живеене! Само си представете някой в Германия да излезе и да каже - смятаме, че 275 евро на МЕСЕЦ са достатъчни за нормално живеене! Дали ще бъде обесен?

Пиши в гугъл "Евростат: 1,565 млн. българи са бедни". Не се плаши от жестоката истина. Това, че политическата мафия и нейните приятели - олигархията бавно ни убива и затрива като нация, не значи, че имат нужда да ни приспиват с такъв род информация. Те са много по-нагли и безпардонни.

домакинство трябва да разполага месечно с 2146 лв., за да покрива средните си разходи за нормален живот.Но дали РАЗПОЛАГА е по правилния въпрос ,а думичката ТРЯБВА ,като че ли беше нещо ,което е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,но да се произнесат литературоведите.

до 202 лв на човек - 23% до 270 лв на човек - 43.2% над тези 536 лв са само 12.3%

73% не участват в изборите, за това животът ни е такъв.

е откъде да ги вземем? всеки момент ще ни спрат интернета

Боцко, 240 лв за колко телешки пържоли ти стигат ?

Нормален живот - 536,53 лв. на човек от четиричленно домакинство. Труден живот - 236 лв. или 245 лв., на човек от лошият мат'риял. С ГЕРБ, ДО ГРОБ! Мечти, мечти за награда с телешка пражола за лошият мат'риял, който не иска да изпълнява редукцията на "Програмата Ран и Ът".

Коментирай, Бойко!