Русия настоя Турция да върне ”Света София” на християните

Депутатите от руската Дума подкрепиха предложението храмът "Света София" в Истанбул да бъде върнат на православната църква.

Обратно в новината

Коментари - Русия настоя Турция да върне ”Света София” на християните | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

църквата е била християнска до 15 век, а Крим е бил васал на Отоманската империя до 18 век. Можем да поровим и за това докъде се е простирала България през 13 век. Ако трябва да се възстановява световния ред от преди векове ще стане страшно. По добре ще е всеки да гледа това което има в момента и да направи живота на хората спокоен.

Поздрави! Подписвам с двете ръце. Дано повече българи да четат истината за историятани и да мислят, да мислят!

Православния символ на вярата, че Бог-отец, Бог- син и Св.дух са единосъщи, през 325. Тогава тракобългарите, както и императорът Константин Велики също мизиец-българин, са ариани, считат, че те са различни. Синът на Константин, Констанций, в опит да помири християните в империята, предлага Сирмиумския символ-верою, че Бог-отец, Бог-син и Св.дух са подобносъщи. Това после става българския символ- верою, за което и Рим и Константинопол ни обявяват за "еретици" и варвари. Като организация, православната църква се основава през 361г. в Константинопол и основно се занимава с избутването на българите от властовите позиции в империята. След смъртта на Юстиниян Велики, 565г, след 200г. накраю успявят.

Извинете, грешка! Да се чете 381, а не 361г.

Да подкрепим искането

Съгласен,само че да я върне както е била, без минарета.Т.е. сами да си ги разрушат !

първо Вложка България самт помаците и Крим бикяр мангалите:)

пиене казаците, ама тази тъпота това надминава всякакви очаквания. В качеството си на какви искат това тия?

Фес,не ти се дава ,а?

Фес,не ти се дава ,а?

Ако трябва да се връща Св. София на християните, то тя трябвя да се върне на българските богомили, по-точно на техните предци, българските първохристияни, наречени от "православните" еретици и варвари. Два пъти "православните" разрушават църквата "Св.София", защото ни е "православна", за трети път, в средата на VІ-ти век я построява император Юстиниян Велики, с българо-тракийско име Петър Сабазий. Същият, който за своите сънародници, българите, построи Първа Юстиниада и създаде Архиепископия, църква, независима и от Рим и от Константинопол. След смъртта на Юстиниян, в края на VІ-ти век,"православните" разрушават над 900 църкви по нашите земи, изгарят книгите ни, обявяват ни за безписменни, за варвари и еретици. Откъдето и да погледнем, църквата е българска, строителите също! Русия се пръква 600 години по-късно.

Да не забравяме може би най-сериозното дело на Юстиниан - Юстиниановият кодекс - правна система която е издържала изпитанията на вековете

Прав си, въпреки многобройните подмени на оригиналното му съдържание, има и много запазени офигинални фрагменти от кодекса. Това, което е било "варварско", с други думи българско, или е касаело "варварите" от него е било премахнато. Известно е, че когато е искал да каже за някого, че лъжец и мошенник, Юстиниян е казвал, че той е грък. Нека да не се сърдят днешните гърци, те на 2/3-ти са с наша кръв. Така казваше и дядо ми, когато преди 56 години се извършваше укропняване на ТКЗС-та: остави ги тези от друго село, те са "гърци", искат да бъдат цинтър на голямото ТКСЗ. Какво нещо е народната памет? И гените!

Богомиле, Църквата се разделя през 1054 година на Източна и Западна. Какво халюцинираш тука? Какви православни има през VІ век? Прочети историята.

Безмислици на промити мозъци.

а путин кога ще върне русия на дворянството ?

Това е така защото, едни християни в кавички, Англия, САЩ,Франция,Германия и Австроунгария през 1878 не дадоха на Русия да освободи освен България и Константинопол от Османската империя, та чак до Сирия можеше и там живеят християни!!!

Ами те тези "християни" не бяха яли попарата на исляма. Но ще я ядат.

Най-добре турците направо да върнат Анатолия на християните.

ние никога не сме били роби !! никога ! били сме част от империя . отоманска , не турска ! ние сме имали имоти и свободата да пътуваме, работим,търгуваме и живеем където си искаме ! плащали сме данък ! ужасен ! цели 10 % !! кой роб, къде и кога е плащал данъци ? когато идват руснаците с това се приключва !

И кръвен данък. И без право на собствена държава и мнение, без право на развитие.

"ние сме имали имоти и свободата да пътуваме, работим,търгуваме и живеем където си искаме" Я пак!? И една малка справка: "Напомням: - ресм-и бенак - ресм-и буюндрук - ресм-и чифт - тасма акчеси това са разни видове поземлени данъци, плащани на феодала за ползване на неговата земя. -адет-и ангам - данък за притежаване на овце и кози -ресм-и агъл - данък за кошара -ондалък - десятък върху селскостопанските произведения и овцете -отлук хакъ - за сено -ресм-и бостан - за зеленчукова градина -яйлак хакъ - данък за пасище -бач - данък за стоки, изнесени на пазара -яве - данък за намерен загубен добитък (интересен данък) ако след тези данъци все пак ти остане нещо за ядене и оцеляваш, и, не дай Боже, решиш да се жениш, те чака: - ресм-и гердек - данък за правото на мъжете да се женят ако ли не щеш да се жениш, ще плащаш ергенски данъкАко ли пък си бедняк и нямаш земя, то ест, работиш аргатин на някого, плащаш:: - ресм-и мюджеред ако се зажениш, плащаш сватбен данък: -бад-и хава Ако гледаш тютюн (което си продължава и сега) -ресм-и духан ако нямаш къщичка и хайманосваш (subigi kurt твърди, че се вземал предимно от юруците, но кой знае), ще плащаш: -ресм-и хаймане за кефа да бъдеш поданник на султана цял живот плащаш гордия данък: -ресм-и райет Някой да не си помисли, че това е всичко? Нищо подобно! Това са само редовните данъци. Имало и допълнителни: наред с държавния десятък, за да се радваш на благоденствието на спахията, имаш честта и удоволствието да плащаш и допълнителен десятък: саларлък. Обаче, за да не мизерства стоящия по-високо от спахията управител, плащаш и - ресм-и ниябет И накрая, за да ти съдерат наистина кожата, трябва да платиш данък и на събирачите на данък: - адет-и гулямие Освен редовните и допълнителните имало и извънредни данъци: по време на война за покупка на оръжие: - авариз - бедел-и нозул за изхранване на войската: натурален данък: сюрсат Но, тъй като войни се водели редовно, данъците ставали от извънредни - редовни, то ест, постоянни"

Горното е от Стефан Цанев "Български хроники",откъс. Продължавам: Бертрардон де ла Брокиер, бургундски рицар, минал през българските земи през 1432: "Задморско пътешествие": Из пътя срещнах около 15 мъже и най-малко десет жени с дебели вериги на шията. Двама турци ги водеха за продан в Одрин Бартоломео де Яно, миноритски монашески орден, 10-на години по-късно: От шест години насам турците са отвлекли от християнската земя повече от 400,000 християни, заробили ги всичките, като не смятаме старите и болните, които убили и обезглавили, понеже не можели да ги откарват. Клетите християни и християнки, отвеждани в робство с въжета, железни вериги, навързани двама по двама в този град [Цариград], безропотно, както се води добитък на пазар, те плачат и пъшкат жално. Видяхме и малки деца, и девойчета, носени в кафези на коли и на коне, както се носят птици на пазар...О, жалостен взор! О, тежка, печална и жална мъка! (Из писмо на Бартоломео до ръководители на йоантийския орден в Йерусалим) ...

След откриването на най-голямата в света джамия в Москва, Путин и депутатите от руската Дума подкрепиха предложението храмът "Света София" в Истанбул да бъде върнат на православната църква. Мухахахахаха! Господи, ела си прибери версиите!

В Москва било вече забранено да се употребява алкохол! Защо??? Ми Аллах не го позволявал!!!!! Хахахаха!

Къде са докзателствата за българския културен възход по време на турското робство? Къде е литературата, къде е музиката, къде е науката, къде е архитектурата?

а преди ? а след ?

Абе от 2 дена по всички тв канали в европа показват изказването на някаква повлекана от София. На 3 ти март при Горан Благоев разправя в ефир как Русия попречила на развитието на Българският народ в Османската империя като ни е натрапила свободата. Каква е тази? Никой ли не я е проверил за Джихадизъм или за подкрепяне на ИД? Голям скандал.

Бе направо да изчезват от Византия бе. Тия агресори стига ги търпяхме. Пускайте списък с доброволци от БГ, Гърция, Ватикана, Русия и т. н

Трябва да припомня, че по обед, обедната молитва започва от уредбата на Света София, подема се от синята джамия и така се разнася и разпространява из цял Истанбул, ако сте виждали това като мен ще разберете какво говоря по- долу. Такъв пърформанс са направили, че не ми е ясно как ще се съгласят без бой. А турците никак не си дават джамията, която им носи милиони турски лири приходи всяка година. Такава златна кокошка се взима само с бой. Ако руснаците си превземат Истанбул, да си сменят името, но до тогава турците няма да са много съгласни да я върнат.

..как се превзема град със 17 милиона жители?

Половин Топол-М им е много.

Ама щом не е имало турско робство, тогава да попитаме какво мислят по въпроса останалите страни - Гърция, Румъния, Сърбия, и всички останали.

Като сме били роби, къде ни е блуса?

Ти си Еничар, така че робството за теб е било по-различно.

Някои от коментарищи толкова прославят Турското робство, че всеки ден си мечтаят то да се завърне и проклинат во веки Русия. Същите си мечтаят в единогласие с техния шеф Ергодан за възраждане на Османската империя, която да държи ръка върху целите балкани и части от Азия. Ако ги питате тях, по време на робството всичко е било толкова процъфтяващо, че България е осъмнала като едно голямо село в края на 19-ти век.

От съвсем достоверен източник - Ф. М. Достоески знам, че положението на българското население на територията на Османската империя е било далеч далеч по-добро от положението на руските мужици по онова време. Прочетете Достоевски - Записки на военният кореспондент. Има я дори преведена на български. Може би ще си промените мнението и величаенето на руслямията ще спадне?

Русия няма общо с 500-годишното турско робство, така че не я намесвай излишно. Фактите са такива, че докато страните в Западна Европа са се развивали и са имали Ренесанс. България вървяла назад. Стига празни приказки от въздухари като теб. Фактите са налице.

Здлавей Змейо, за съжаление българите много говорят, но малко четат истинската ни история. От тази книга, става ясна злобата и омразата, с която Достоевски говори за българите. Това е истинското отношение на руснаците към нас, които са се запознали с истината за българите. Приятелското, "братското" отношение, към нас се дължи на внушението, че ние сме техния по-малък и млад "брат"-южен руснак. Поздравявам те за коментара. Дано го осмисли поне 1 българин.

може да не са ме питали, но много одобряват това, което казвам, за разлика от тебе!

Това е начина Турция да докаже, че е до известна степен светска държава.

Турция е светска държава, а не съветска.

Знаеш ли колко голяма златна кокошка е църквата Света София? Дето се вика: "Ей сегичка ще я върнат!", само си пригответе армиите и ако стигнете до Босфора, пригответе се и за превземане на обсадения град.

Хайде сега да видим колко са толерантни турците...

И никога не са били!

Турците са по- толерантни към нас от гърците.

винаги съм казвал, че с пиенето на бива да се прекалява, не прощава...

По добре с червено вино да прекалиш отколкото с молитвите

Така е - алкохола и математиката никому не прощават (да ме извинят математиците)

И какво славно минало имат турците с т.нар.османска империя-еничарите- българи,султаните - -руснаци и мелези .Страхливите и мързеливи спахии премахват еничарския корпус-следва разпад на цялата глинена конструкция-турските войски се правят на бабаити пред цивилното население-избиват наред работещите българи,гърци,арменци,правят нечувани жестокости и геноцид,но щом дойдат казаците бягат под полите на англичаните,а сега на американците

Путю в безсилието си се чуди каква тъпотия да измисли с болния си аутистки мозък и нашите путлераси веднага кълват, като шарани, на всяка негова простотия :))) Аре бе, пут;лераси, нали вашият Бог с име на женско полов орган щеше да хвърля атомни бомби, Сатани-Матани, аре бе, какво стана? Нещо само чушките и доматите забрани за внос, ама на война нещо не го избива, що така, ха-ха-ха-ха :)))

Бягай да си пиеш хапчетата!

Разбирайте и Константинопол. Ще ги наврат там от където са тръгнали.

Знаете какво е казала Ванга, нали? И онзи - не му помня името - който беше възстановил църквата на Кръстова гора. Ако руснаците са суеверни (а те отлично познават нашите ясновидци - дори по-добре от нас) нищо чудно да си мислят, че това си е мисия.

Щом толкова вярват на глупостите на петричката вещица.....no comment за умствения им потенциал

Баба Ванга не греши а Владимир е нейният пророк.

АМИ ВИЕ РУСНАЦИТЕ НИ СПРЯХТЕ ПРИ ЧАТАЛДЖА ЕДНО ВРЕМЕ СЕГА ЩЕШЕ ДА СИ Е ПРАВОСЛАВНА И НАЙ ВЕЧЕ БЪЛГАРСКА.

Поздрав Досаднико, точно чрез руския агент и слуга, ген.Радко Димитриев, който спира настъплението към Цариград, това става факт. И този предател, през Първата световна се бие с руснаците , сърбите и румънците против България на Добуджанския фронт. Такива са русофилите, родоотстъпници.

Хахаа свалиха им самолета, утрепаха 2 души, вривиха им въртолета а те Цирк с конями, както се казва на руски. Просто цирк и безсилие.

Музей - друг път. От сутрин до вечер вият от минаретата. От другите джамии я се обадят, я не, от Света София се дерат перманентно.

Aз казвам на това ,гладна кокошка просо сънува . Cвета Cофия ,никога няма да се превърне в църква , защото тя е част от Oсманската империя , защото там покровителят на Kонстантинопол Cултан Mехмед -фатих е положил първата молитва и е обявил новата столица на Oсманската империя, град İSTANBUL . Eто това турците никога няма да направят , искането на руските депутати е подигравка с великото минало на турците.

Беги в анадола бе джагал, там ви е мястото.

Там са кюрдите!

тъй, тъй - а ФАКТА, че преди да стане новата столица на Османската империя си е бил Константинопол и е бил друга столица - как ще коментираш?;о))))) И че не са ви калесвали да ви стават столица, а сте ги залели с огън и кръв... това пък хич не го знаеш сигурно;о)))

Велико минало е имала християнска Византия. Турците идват като завоеватели в Европа, носейки РАЗРУХА и варварщина. Имаш ли представа какво са направили с българската църковна и светска литература?!?! ИЗГОРИЛИ СА ПОЧТИ ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ!!!

Уважаема Мери, разбирам патоса ти. Но посоката му не е съвсем точна. Византия никога не е съществувала! Това е много по-късна германска измислица, за да може франките, немците да се обявят зя наследници на Рим. Да, ама не! Важно е да се знае, че от ІІІ-ти до края на VІ-ти век, Римската империя е под българска доминация. Именно тогава тя си връща много земи и то точно под ръкъводството на най-големия римски пълководец, Велизарий, роденият в Сепарева баня българин, по времето на Юстиниян Велики, също българин. Та тази култура е и много, ама много българска. А нашето минало и култура са унищожени главно от "православните", които взимат властта в империята след смърта на Юстиниян и Фока. През турско време, гърците продължават да горят нашите книги. Руските монаси, с помощта на фанариотите и турски заптиета, заграбват къде що е останала стара българска книжнина от манастирите ни и я откарват в Русия. Опитайте днес да получете достъп до нея.Ядец! Но не само книги, руснаците са преселили и около половин милион българи в Русия, а от там са докарали черкези, татари и т.н., все мюсюлмани. Това е договорено в Турция. Та, нашата древна история и книжнина са унижожени главно от "православните" гърци, грузинци, арменци и т.н. и руснаци, със съдействието на турците. Евреите също имат принос, защото знаят, че ние сме по-древни от тях.

Стан Български, това означава Истанбул. За какви турци говориш?

Погледни как сте си зачохлили жените. После обяснявай, че някой ви се подиграва.

Уважаеми АТА, бих те посъветвал лекичко да духнеш супата! Предай на наследниците на султан Мехмед, че започва масова приватизация на джамии. В този списък влиза и християнската светиня Света София, която същия този рязан зарзават Мехмед оскверни. Този паметник на световната архитектура не е създаван за да вият в него рязани карабини! Ще си вземем и храма в центъра на Пловдив, дето пак вие го осрахте и превърнахте в турски кенеф! Сега няма никой да ви помогне , ни сиви вълци, ни нощни бухали! Бялата мечка от Сибир ще ви натика обратно, там от където сте дошли!Въобще резаци, в историята има цикличност! Чакайте и треперете!!!

Дори градските тоалетни, с които се рекламират по Нешънъл Джиографик, са си седели там десетки векове преди прииждането им.

ДА, ДА, ДА!!! Сто пъти ДА. Ужасно грозно е да гледаме най-великата базилика на Византия окичена с ислямски символи (на практика - ОСКВЕРНЕНА!) и превърната УЖ в музей. ВЪРНЕТЕ НИ Я, ако се считате поне малко свързани с Европа!!!

Aми знаете ли кога ще бъде осквернена ,само тогава когато бъде посетена от вонящите на алкохол балкански селяни и от миришещите долни проститутки от бившите източни страни.

Говоря от името на вярващите християни. За съжаление има и такива, каквито описвате вие. Които влизат в църквите БЕЗ ВЯРА (като в "музей"). Това не отменя положението, че Св. София е голям християнски храм и трябва да се върна на Християнската Църква.

Мери, тая църква е джамия още от XV-ти век. На тебе чак сега ли ти замириса?

Ако не знаеш, има източници, прочети какво представлява Света София за християнския свят. Това че турците я превръщат в джамия, а вероятно Ататюрк дипломатично е решил да я направи "музей", не ни интересува. ТРЯБВА да ни я върнат, винаги може да се ПРЕОСВЕТИ. Св. София е ХРИСТИЯНСКИ ХРАМ !!!

Проблемът ви е във вас самите. Имам предвид русофобите. Путин очевадно е Политик и държавник. Променя се в зависимост от ситуацията. А вие сте като старци, които не гледат промяната на света, а си въобразяват, че нещата са фиксирани. Като пишман-фаустовци.

Морски-варненец ли си?Щото там нещо от йодните изпарения мозъка ви е блокирал(който го е имал) та попрочети малко за турската икономика за да разбереш,че след китайската тя е най-бързо развиващата се и си правят всичко...от иглата до конеца но ти си храчи колкото искаш щото лири няма да ти дадат но някоя копейка може и да изкараш

Прословутата ви Икономика не срува нищо без Руския пазар. Вие сте туския -китай, произвеждаре "боклуци". Няколко западни фирми прехвърлиха произвуство в Турция заради ПАЗАРА и ефтина работна ръка. Ако загубите пазарите, Сирия, Иран и Русия сте обречени! А пък 20-30 милн. кюрди мечтааят да ви го натресат"

Произвеждат грънци. Препакетират китайска стока с турски етикети. Ако се изнесат американските фирми от Турция ще останат само бурки и чалми по пазарите.

До онзи ден Путинистите от седмия ден бяха във възторг от Ердоган, днес пачему сменихте плочата дрогаре???

Изтъркано звучи,ама е факт: Сетила се Мара,да се побара!...

Що не се побара ти или правителството ти от дупедавци?

ПАПАТА В РИМ, КАКВО Е НАПРАВИЛ ЗА ИЗБИВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ ОТ ХИТЛЕР, КРИЕЛ СЕЕ КАТО МИШКА

Браво на папата,добре е направил

Сега се сетиха. Досега бяха първи приятели. Хвани единия удари другия.

Москва трябва да е третият Рим, ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ РУСКИ

не не трябва, Москва изкорени вярата ни в Бог. Толкова съжалявам за това!

И защо си правиш труда да пишеш на български? Карай направо на родния Руски! А, пак забравех, та руският е възникнал въз основа на старобългарския, на който цели 800(осемстотин) години се пише в Русия, до времето на Пушкин. Да, вярно с неизлежна русификация, но си остава български.

След падането на България под турско робство в България са построени стотици храмове и манастири. След савецката окупация България бяха унищожени стотици храмове и манастири и не беше построен НИТО ЕДИН храм или манастир.

изчезвай от България и не се връщай повече

до 1828г, края на Кримската война с последвал Ферман, за демократизиране на Турция от запада , от султана, българите са стока собственност на бейовете. Нито една църква не е построена до 1828 година....Отроднико. Точно обратното - палени, рушени и грабени са хиляди манастири и черкви. Колко икони си видял от 15,16,17,18-ти век бре хаирсъзино?! Изобщо влизал ли си в черква? Иди в Батак, Петрова нива и Илиева нива. Запали свещи за упокой и се моли за прошка от душите на милионите изклани българи.

Много ми се иска да е така, но истината е друга. Особено за първите години от османското робство. Историята на възникването на Кремиковския манастир е показателна. Манастирите и храмовете построени по този начин не са малко. Истината е трудно постижимо нещо.

Чак милиони избити??? Нямаше да съществуваме като държава сега. Веднага казвам някоколко манастира - Кремиковски възстановен от българския болярин Радивой 1482, Копривщенски построен 1817г., Кукленски манастир "Св. Св. Козма и Дамян", Батошевски манастир ,,Успение Богородично", В житието на Пимен Зографски четем, че е построил в Софийско 300 църкви и 15 манастира. В Славянобългарска история Отец Паисий пише, че монах Пимен настоял, трудил се и много църкви направил и манастири обновил во Софийскою епархию.

Малиии,верно си много тъп

Ех, путин, как да ти вярваме? Преди една седмица други ги дрънкаше - българите виновни, Турция е най-големият приятел на Русия, руско-турските отношения са пример за всички страни, самити сряда-петък в Анкара и предстоящи в Петербург и пр. и пр.

Че той така обяви иТурски поток - на фона на турското знаме в Турция.

Е сега има нов акъл.

Рушистите, които на 09.09. 44 г. накараха българските безродни комунисти да разграбват и рушат христински храмове, да убиват без съд и присъда християнски свещенници, които ни забраняваха да посещаваме православни храмове днес разбирам, че се загрижили за християнството!!!

Катя

Защо поставяш равенство между Русия и СССР?

ами да, то е като да сложиш знак за равенство между БКП и БСП

Ако Русия беше поднесла официално извинение на България за минусите на съветския период, нямаше да се поставя равенство.

Съвсем неподготвени сте да се изказвате по тази тема! Ако искате прочетете малко от историята, примерно как големия вожд Г. Димитров като дете се заклел да накаже духовенството, след един шамар за счупен прозорец от пастора на методистката църква в софия. Про4етете и Дънов, какво проповядва за шестата раса и как ние трябва да се опомним и да сме с братята ни руски!

попyлизъм е това в стил Сидеров. Разбира се, че Турция изкарва огромни пари от паметниците на културата оставени от християните, но ако ще е така, то нека испанците върнат творенията на маврите в Андалусия по същия начин на мюсюлманите. Няма да е добре май.

и мене, те трябва да предадат и целия Инстамбул на християните и да се изнесат накъде към Анадола и Диарбекир!

Но никой не те пита :)

Те хубаво ще идат в Анадола, ама там ги чакат 20мил. побеснели кюрди, които подозирам, че съвсем скоро ще получат нови новенички руски играчки. Проблема за нас идва от там, че Турция ни държи за макарите с цялото това количество джихадисти на нейна територия, които само чакат да им дадат старт и да налазят цяла Европа. За огромно съжаление на САЩ им трябва война и явно плана е да запалят Европа след което да я "спасят".

Ама добре стана, че свалиха руския самолет,а?

От една страна...

Като не ги избутахте зад Босфора когато трябваше !!!!!!

Не ги избутаха, щото Турция имаше подкрепата на Англия. Английската флота е в Дарданелите при подписването на Сан Стефанския договор. А и Руско-Турската освободителната война е нямало да я има пак заради запада и основно Англия ... ако не бяха публикациите на Джанюариъс Алойшиъс Макгахан за зверствата на турците по време на Априлското Възтание, с които изкарва народа в Англия на улицата да протестира против подръжката на Турция от Англииското правителство.

Православната църква не е една-единна формация. Другарите от думата не споменават на КОЯ православна църква искат да се върне "Св. София". Вероятно на Московската патриаршия?