Увеличават се дарителите за църквата в с.Беренде

Появиха се нови дарители за пренасянето и реставрацията на църквата в с.Беренде (построена според някои по времето на цар Иван Асен II), съобщиха от НИМ.

Обратно в новината

Коментари - Увеличават се дарителите за църквата в с.Беренде | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Първата е по времето на цар Борис I - от 865 г. до 870 г. Втората след 1904 до 1936 г. И третата от 1859 г. до наши дни..." Велика "хронология". То май в Дир-а не само няма журналисти, но и редактори няма.

Вие пък. Те черквата искат да я превърнат на "сграда" експонат у музея; и за тази цел да я пренасят дето е устояла повече от хилядолетие, на всякакви изпитания, та вие за една журналистика.

Дано не му стигне времето на Божидар Димитров да направи поредната простотия.Аз съм убедена,че той не знае къде се намира черквата.Знам също , че място за черква не се избира случайно.Аз съм родена. и израсла в това село и знам за какво става въпрос.Само се моля. Да не се пипа , черквата, а да се оправи пътя до нея, да се реставрира черквата за да може повече хора да се докоснат до това национално богатство.

Дай Боже. Амин. С други думи, въпросният Божидар Д. използва обстоятелствата за да разруши черквата, под предлог че щя да я запазва. Затова я и нарича "сграда", която щяла да бъде на народа!? Че сега на кого е? Винаги е била на българският народ, на вярващият народ. А на него му се ще да не е народа. Каква подлост, на тези години. Този човек е за ожалване. Някой да вземе да му чете молитва у некоя друга черква за очовечаването му.

Българи, дарители, НЕ РАЗРЕШАВАЙТЕ да се мести църквата. Има достатъчно пари от еврофондове и от ваши дарения да се построи до там път и да се реставрира църквата, СВЕТИНЯ, строена по Божия Воля от един от най-достойните ни владетели. С това, което прави този Божидар НИТО В Бога вярва, нито милее за вярата ни. Не е човек, който работи за България в тези времена. НИКАКВО МЕСТЕНЕ НА ЦЪРКВАТА, ОЦЕЛЯЛА ТОЛКОВ ВЕКОВЕ ТАМ, ТАМ И Е МЯСТОТО. БОГ да е на помощ срещу враговете ни.

На Чепърлянския не съм ходил скоро, но Разбоишкия е много добре. Направили са пътека с табели от Разбоище, събота и неделя има над 300 човека. Тук-таме го има по сайтове и софиянци вече го знаят като чудесно място за разходка. Странното е какво пречи манастира в Беренде да се реставрира на място и да се рекламира? Хрумнала му простотия на един пияница - т.нар "проф" Димитров ("професор" е единствено от УНИБИТ на колегата му от ДС Митьо Гестапото) и дай да местим в София.:(

Доводите на Божо Ченгето са, че с. Беренде било забутано. Ми нали точно за това трябва да развиваме регионите? Утре на пет ракии тоя може да измисли, че Рилския манастир е в усойно място и трябва да се премести в двора на НИМ. Или, че с. Мадара няма инфраструктура и Конника трябва да се изреже от скалата и премести в София.

loyola

абе няма ли кой да го спре тоя пияница бе! Той утре ще поиска да отмъкне и египетските пирамиди!

Тотални глупости , по европа има много малки закътани средновековни църкви, и точно в това им е чарът, дай да пренесем всички църкви в България в София ! Проблема е друг и по този начин се бяга от него, отделно че мястото на църквата не е избрано случайно и преместването означава откъсване от историческото и място

Похвално! Честит Симеонов ден на всички именници!

В ларгото да го сложат под стъклените куполи, че там е доста празно и има една малка част от църква, която се е запазила и също май е пренесена, макар и от съседно място. Хората в Берлин вратите на Ищар са пренесли за да ги запазят....