5-тонна скала се откъсна от Царевец и падна на пътя

5-тонна скала се е откъснала от южния скат на крепостта Царевец във Велико Търново и е паднала на пътя в близост до новооткрития парк с макети.

Обратно в новината

Коментари - 5-тонна скала се откъсна от Царевец и падна на пътя | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

град, които никога не ми е харесвал, а това падане - сигурно пари за поддръжка са окрадени по някаква схема.

В своята история, българите доказаха, че имат ресурс да сътворят просперитет само в един град - когато Търново бе столица, извън нея няма нито едно друго значимо населено място. Сега, когато София е столица, извън нея скоро и трева няма да расте ...

нещо така кметче, областно управителченце, все видни гербаджийченца от безкрайната и безценната скамейка кадри на мутрата проста, неграмотна, тлъста и нагла, няма ли да изквичат нещо от коневръза. така, безстопанственост, не носене на отговорност, харчене на публични средства, не отчетност. питам само за радио ереван. и за малоумните скотове, издиславци и яки дупари, дето си преизбират рапона и чакат различен резултат. бепрецедентна проява на глупост и тъпота в галактиката като проявление и мащаб. приятен ден.

Столичен период (XII-XIV в.) До Въстанието на Асен и Петър Търновград става значителен град по време на Първата българска държава. Възможно е поради важността си градът да е бил резиденция на владетели от Първата българска държава. Кръглите кули и масивните крепостни стени около манастирския комплекс Великата Лавра, строен през ХІ-ХІІ век, свидетелстват, че градът е бил важен център. [12] Столица на България През 1185 г. братята Иван-Асен и Теодор-Петър обявяват в църквата Св. Димитър края на византийското господство, продължило 167 години, и провъзгласили Търново за столица на новото българско царство. Средновековният град се разраства бързо и се развива като най-непревземаемата българска крепост през 12 14 век. Превръща се в най-значимия политически, икономически, културен и религиозен център на България. Като столица, по време на Второто българско царство (1187 1393), той е разположен на 4 хълма Царевец, Трапезица, Света гора и Девинград (Момина крепост). Според съвременници, през средновековието Търново е бил новият Йерусалим, Рим и Константинопол, и то взети заедно.[13] В града се свиква Църковен събор и се създава автокефалната Търновска архиепископия, начело с архиепископ Василий.[14] На мястото на днешната гара Трапезица е съществувал еврейски квартал. Търново се е славен като Българския Ерусалим. В Търновград са се съхранявали мощите на тринадесет светци. На хълма Трапезица са се пазели мощите на Свети Иван Рилски, Свети Михаил Воин, Свети Иларион Мъгленски, Свети Йоан Поливодски и на Света Филотея.[15] В българската светска и църковна книжнина от XII-XIV в. се срещат различни хвалебствия и названия на града: Царевград Търнов, Великият град Търново, Големият град Търново, Богоспасителният град Търново.

...Хълмът Царевец е заобиколен от три страни от река Янтра. По време на Втората българска държава е обитаван от царския двор, болярите и патриарха. Опасан е от крепостна стена, построена върху естествени отвесни скали. Крепостта имала три входа. Главният вход почвал с подвижен мост над пресечената скала и имал три последователни врати, вторият (Малката порта) свързвал Царевец с Асенова махала, а третият с Момина крепост (Френкхисар). В средата на Царевец се издигал дворецът, който се състоял от тържествена зала, църквата Св. Петка, жилищни и стопански сгради, водохранилища и помещения за стражата. Защитен бил с яки каменни стени и бойни кули. На най-високата част на Царевец се намирала патриаршеската църква Възнесение Христово с четвъртита звънарна до нея и резиденция на патриарха. Откриването на голям брой основи на жилищни и други сгради по целия терен на хълма както в двореца, така и покрай крепостните стени, дава основание да се направи изводът, че Царевец не е бил тясно затворена крепост, а истински средновековен град, гъсто застроен с жилищни и други сгради. Населението на града е било 18 20 000 души. Търновград създава връзки с градовете Генуа, Брашов, Неапол, Лондон, Париж, Виена, Манчестър и други.

няма лев за Северна България

нещо така кметче, областно управителченце, все видни гербаджийченца от безкрайната и безценната скамейка кадри на мутрата проста, неграмотна, тлъста и нагла, няма ли да изквичат нещо от коневръза. така, безстопанственост, не носене на отговорност, харчене на публични средства, не отчетност. питам само за радио ереван. и за малоумните скотове, издиславци и яки дупари, дето си преизбират рапона и чакат различен резултат. бепрецедентна проява на глупост и тъпота в галактиката като проявление и мащаб. приятен ден.

на курс по ограмотяване, че нищо не ти се разбира.

И без това толкова малко исторически обекти имаме в състояние годно за показ, но и тях не пазим, като хората. Защо пак мерки, след дъжд - качулка, защо не са укрепени именно срещу дъжд и ерозия, ами зима иде.

пообиколи малко из България и виж. Извади си главата от задника и стига плю.

Простак.

Това е знак свише, който разбрал, разбрал!

Нашата столица е Масква

Града е хубав. Цялата история на България е там. Все пак това е старата столица, града който над два века е бил столица на България 1187-1393 и по него време Търново и Царевец са били сравнявани с тогавашните Рим и Константинопол и то взети заедно! Смятайте каква столица сме имали пред света. И то над два века. Истински център на православния свят. Всичко е процъфтявало в тази наша столица. Жалко, че сега не е за трети път столица на България, а тия села от София са избрани за столица. И то само с един глас повече е избрана София пред Търново.

Аз знам, че светлинното шоу ,,Звук и светлина" от крепостта Царевец където се е управлявала България, представящ историята на държавата, го има само на три места в света. В Бразилия, в България и на още едно място. Не го помня третото.

Не че е лошо, но за да сме обективни, почти всеки по голям исторически обект прави вечерно светлинно шоу.

Аз не разбирам защо толкова страдате, че не сте столица. Давате ли си сметка, какво щеше да се случи с хубавия ви град. Щеше да се е разраснал до немай къде, куцо, кьораво и сакато щеше да се е населило и да цапъ, да мърси и да ви плюе (така както вие сега ни плюете) и то не за друго, а просто защото сте родени там и това е вашият град. Щяха да мразят и града ви, не за друга, а защото не е техния град. София е моят град и аз я обожавам, но това не ми пречи да видя че тя е един съсипан, пренаселен и мръсен град. Това ли искате за Вашия град или просто ви избиват някакви комплекси, ако е второто, разкарайте тези комплекси от себе си и се наслаждавайте на красивия си и чист град.

Стига с туй куцо и не знам кво. Всички личности в София са от провинцията. Освен това Търново чисто географски е най-централно и трябваше да е столицата.

Беше хубав и чист ... но кметове и архитекти му видяха сметката.

Пропуснах нещо, ако се поразровите ще видите, че София хич даже не е с малка история и хич даже не е като да няма какво да покаже на света. Но това няма значение, всичко е затрупано от нови сгради, в които граждани на България да се населват и да ни мразят. Все си мисля, че е крайно време да загърбим омразата си.

Ех 567, ако знаеше историята на София..... ( Докато през 1878 г. територията на София е едва 3 кв. км, то в края на Първата световна война (1914-191 вече е 8,5 кв. км, а през 1934 г. достига 42 кв. км. С присъединяването на околните села Подуяне, Слатина, Драгалевци, Красно село, Обеля, Надежда, Орландовци, Малашевци територията й нараства на 57 кв. км. ) Те това е София, 90% села.

Много харесвам В. Търново ! Много си харесвам България !Много харесвам българската и световната история. Но да се твърди, че В.Търново било "колкото Рим и Константинопол взети заедно" !?!? Че стените на Константинопол още стоят, не сте ли ходили, не сте ли ги виждали ? Св. София не сте ли виждали ? С църквичката "Св. 40 мъченици ли ще я сравнявате" !? Такива "сравнения" не допринасят с нищо за величието на древната ни столица. Тя е такава, каквато е била. И трябва да се изучава, не да се правят бомбастични изявления.

staknow, говориш пълни глупости! Не човека го твърди, а го пише в учебниците по история на България, писали са го и световно известни историци от запада и от водещите държави по онова време. Че столицата на България Търново е била сравнявана по своето великолепие с Рим и Константинопол и то взети заедно! Това са го писали историците през вековете! Това го пише и в уикипедия на В.Търново! В историята на България, в учебници, от чужди историци навсякъде е казано и писано. Човека писал коментара не си го измисля от пръстите. Това че вие не знаете история и не сте чели не ви оправдава. Търново след падане под турско робство е разрушено до основи, така че няма как да знаеш как е изглеждало преди падането. Щом всички историци от цяла Европа са казали за тия два века през Средновековието че Търново е била сравнявана с Рим и Констонтинопол взети заедно значи е било така. Тогава при цар Иван Асен II сме били за втори път в историята си на три морета и за последен път България е била първа политическа и военна сила в Европа с която всички са се съобразявали. Така че не се и учудвам че сме имали такава прекрасна столица по онова време. Възтановките сега и на Търново и на Константинопол не показват нищо от онова което е било по онова време.

bg wikipedia org/wiki/Велико_Търново Като столица, по време на Второто българско царство (1187 1393), той е разположен на 4 хълма Царевец, Трапезица, Света гора и Девинград (Момина крепост). Според съвременници, през средновековието Търново е бил новият Йерусалим, Рим и Константинопол, и то взети заедно.[13]

Средновековният град се разраства бързо и се развива като най-непревземаемата българска крепост през 12 14 век. Превръща се в най-значимия политически, икономически, културен и религиозен център на България. Като столица, по време на Второто българско царство (1187 1393), той е разположен на 4 хълма Царевец, Трапезица, Света гора и Девинград (Момина крепост). Според съвременници, през средновековието Търново е бил новият Йерусалим, Рим и Константинопол, и то взети заедно.[13]

Да сравняваш търново с рим и константинопол и то взети заедно е толкова нелепо, че просто няма на къде. Все едно да сравняваш перник с прага.

Ти знаеш ли каква държава сме били и каква столица сме имали през 12-ти, 13-ти и 14-ти век? Че говориш глупости? М? Според съвременници, през средновековието Търново е бил новият Йерусалим, Рим и Константинопол, и то взети заедно.[13] Сравнявали са го тогава не само с Рим и Константинопол а с Рим, Константинопол и Йеросалим и то взети заедно. Можеш ли да си представиш за ко иде реч? Търново е бил истински център на православието ,културата,занаятчийството.Града е бил многоброен. Били сме по големи по население и от испанци и от италианци. Никой не ти сравнява сегашно Велико Търново със сегашните градове, а тогава през Средновековието.

ако беше хубав, от цяла българия щяха да се преселват там, никои не се преселва в търново, стига с вашите глупости.

Е нормално, то не става само да оградиш, да събираш вход, а вътре да растат буреняци, да се трупа боклук и т.н. Трябва и подръжка не само да се лапа таксичката вход от общински, държавни или други там служители от службата, която стопаниства този обект. Пълна свинщина на Царавец, а си е чудесен туристически обект с огромен потенциал.

Кога за последно си бил на Царевец? Защото аз миналата седмица. От 12 години ходя там по работа по 10-12 пъти на сезон. Много добре се подържа и няма никакви "буреняци"

Айде бе! Миналата година бях, вътре обрасло, за тоалетни няма да говоря, разхвърляни шишета от бира и други разни отпадъци. Общо взето камънаците изглеждат, като че се разпадат. Ако са взели мерки, ок, радвам се, ама не ми се вярва.

И БЕЗ ТОВА НЕ Е АВТЕНТИЧНО :-)

Радев е издал заповед да не го местят. Сам на бос крак ще разчисти пътя.

към президента ....излагаш се с тоя тъп коментар.

Хахахахха, къде е логиката? Да обещаваш, че като Президент ще върнеш внучетата и ще отвориш държавни заводи не е излагация, а къде ти по-реалното да разкара една скала било излагация...