Българският език ще се изучава факултативно в Турция

Министерството на националното образование на Турция разшири списъка на чуждите езици, които могат да се изучават факултативно в училищата в страната.

Обратно в новината

Коментари - Българският език ще се изучава факултативно в Турция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Българският език влезе факултативно в турските училища, но не и турския в българските училища

Гаранция , че ще бъде изискана "реципрочна" стъпка от наша страна!!! За турците не е проблем това, защото желаещите да учат български ще са много малко.... Обратното обаче няма да е така за нас като държава( до колкото я има) Турция ВИНАГИ, ама ВИНАГИ си е следвала и гонила единствено ИНТЕРЕСА, НИЩО ДРУГО... И сега ще е така...почакайте и ще видите.. ЗАТОВА - бързо премахване на двойното гражданство в България и НЕ допускане на намеса във вътрешните ни работи под каквато и да е форма. ВСИЧКИ,които живеят в България са само и единствено Булгари!!! Който се смята за чузденец да си взима другото поданство и да си решава проблема в страната си.

Катърчо, би следвало да знаеш, че там говорещите български са повече от турците в България, особено в Тракия и около Мраморно море. На какъв език се излъчва, например, Habere na pomatski? Как звучи посрещане: Dobre doşel na naşio! И още! Част от държавните служител получават допълнително възнаграждение 50 - 70 TL за владеене на чужд език. Те си знаят интереса...

Това категорично не е добра новина.Ердоган си подготвя пета колона ще учат български не защото се имат за българи а защото младите и фанатизирани турци не знаят бългсрски.После ще идват у нас все по-масово и ние като последните глупаци ще им даваме български паспорти.Показателно в случая е ,че другия език който са включили е украински-и за тях готвят същия номер нали и те са се побъркали да стават европейци и толерантни..Идеята ние българите да учим турски в добавка към засилено патриотично възпитание не е лоша защото езика е сила която ние от пренебрежение не притежаваме.

Сега Ердо ще иска реципрочност в българските у-ща.Нашите деди са го учили зорлем близо 25 поколения и сега знаем само псувни.Колко натурални българи има в Турция, не с т.н. двойно гражданство,грешка на ТЖ,чак през 1989г. вместо през 1969г.Тогава Турция нямаше и гък да каже, даже тешекюр.Туй като "чужд" език що значи и кой го измисли? сигурно политкоректните редактори.

Ние нямаме нужда от изучаване на турски, под каквато ида е форма.Тая държава докато съществува винаги ще е заплаха за нас!!!!!

Що бе, как може? Ще ни завладявате пак а?

Дано това да не е аргумент за двойно гражданство и произтичащото от това двойно гласуване!!!

хубаво, ама сещате ли се с каквa цел го учат?

Правилного решение би било. Никакъв турски в БГ, никакъв български в турция.

А като дойде някой от съседното село го бием с тояги.

Интересно за какво е тази придобивка, като в Турция едва ли са останали натурални българи. За тракийските българи ли? Вероятно от нея ще се възпожлзват наследници на изселниците, за да искат български лични документи и да претендират за гражданство. След като членството на Турция в ЕС едва ли ще се случи, те имат интерес да са български граждани. Не виждам къде е нашият интерес от това.

Mi2

Много български помаци са останали там и дори са разселени по земите и къщите, от които са били изгонени тракийските българи. Те са доста асимилирани вече, но все още говорят български, без да знаят, че е български, наричайки го "помашки" език. Интересът може да е техен. Турция е суверенна страна и може да взима вътрешни решения без да ни дава обяснения. Светът става все по-омесен и по-шарен. Да продължаваме да сме нацисти, прикрити зад националния идеал за обединение, след като цяла Европа се опитва да се обедини, е идиотизъм. Нито Турция е онази Османска империя, нито турците са онзи башибозук от много отдавна. Дано да е за добро. Разпространението на българския език води след себе си и разпространение на българска култура и идентичност. Аз лично, съм убеден, че когато човек научи нещо повече за собственото си минало и произход, става по-добър човек с по-широк мироглед и по-високо самочувствие.

Хубави думи, но не са за вярване. Самият факт, че се споменава измисленият етнос "помаци" вече буди тревога. Обикновено се идентифицираме към род и родина по езика, затова щом говорят български, те са българи, макар, че "не знаели това". Защо не ги обособяват като българско малцинство, а вероятно им внушават, че са турци? Ако ние запонем да говорим, че Одрин и Лозенград са в душите ни, как ще се приеме това? Политиката е нещо двулично и е добре да разпознаваме и скритото й лице.

Ако е за помаците, би било доста странно, защото в Гърция помаците ги принуждават да учат турски.

След 100 г. колко ли са останали, дето знаят някоя друга българска дума. За имената да не говорим, т.е. подир дъжд качулка, защото те ВЕЧЕ са асимилирани. Тук и имената са им турски, и си го говорят.

Лошо, много лошо ...

Е, ганъо, сега какво ще кажеш? или ще продължаваш с "подтискането на българското в южната ни съседка?

Нагли сте.

sonibvc@gmail.com

Нагли са защото между 1878-1944, вместо да се отнесем с тях така както те се отнесоха с амернците и с тракийските българи, ние ги оставихме на мира. И сега им берем гайлето!!!

То трябва да е очевидно ама изглежда за по простите не е, така че ще се опитам да обесня. Не опира до изучаването на конкретен език а до последствията от това! В България има голямо мюсилманско малцинство което счита себе си за турско защото е обучено до мисли че исляма=турция и турция=исляма. Тези хора като учат турски стават още по привързани и подвлстни на външната турска политика която е в ущърб на България. Това са едно 10% от населението на България. От друга страна в тюркието, българите са една шепа хора и са от абсолютно никакво значение за политиката и националната сигурност на тюркието. Така че те свободно могат да учат български, без да създават предпоставки за каквото и да е опасност за националната сигурност на тюркието. АКО обаче по Одринско едно 30-40% от населението имаше някакво българско самосъзнание и България беше държава която можеше да има външна политика, тогава тюркието НИКОГА нямаше да разреши изучаването на български език, защото това тогава щеше да е заплаха за националните интереси на тюркието. Пак, всичко тоа би трябвало да е очевидно.

Вярно е! Нашият народ е оставил турците да живеят тук съгласно своите обичаи, език и религия и за 140 години те са останали такива, каквито са били и тогава. Българите са изгонени или избити, а Турция и досега обвързва компенсациите с някакви свои претенции. Грешката е направена още след Освобождението. Който се изселил, да си върви, останалите в България са българи! Не са го направили и сега теглим последствията.

В България има поне две различни мюсюлмански малцинства. Едните са си турци. Техният майчин език е турски. Старите им хора никога не са говорили български. Другите са помаци. Те говорят на български.

Кое българско? Колко са българите в Турция? Познавам един българин, който живее в Одрин и той е с променена фамилия, звучаща както в турския език. Ако това стане тук, веднага ще се надигне рев до небесата, но там може.