Герджиков: В Турция да научат български, тогава да гласуват

Огнян Герджиков възрази остро срещу искането на ДОСТ за касиране на изборите и се обяви против това хора, които не знаят български, да гласуват.

Обратно в новината

Коментари - Герджиков: В Турция да научат български, тогава да гласуват | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Толкова ли са ценни Турците с Българско гражданство живеещи за постоянно в Турция, че да им отваряме секции там? Да са живи и здрави, но те гласуват за да прокарват имперските интереси на Турция. България им е на втори план.

Само по себе си това изказване на премиер на страна с еврогейки ценности е скандално. А ограничаването влиянието на избирателите които не живеят постоянно в страната е задължително.

Евала...! Машала...! Ей такива трябва да са българските управници. Или, както е казал Стефан Стамболов: "На зъл пръч - зла тояга"!

Двойно гражданство = две родини. Та това е абсурд!

Най-големите изборни проблеми за Б-я идват от двойното гражданство. Може би точно това е целта.

хммм от една страна подлоги на мутри олигарси и чужди велики сили...от друга фе$ове които живеят в 14век...кой ли ще победи или по точно на кой му пука. само мечтателите си мислят че има шанс за бг но всъщност е виновен овчия народ. и от това което виждам избирателите напълно си заслужават лекетата които ги управляват!

Декларация за лоялност към България да попълват. Иначе какви Българи са ако са първо лоялни на Ердоган?

Герджиков заема достойна позиция, за което заслужава адмирации. Местан е нагъл, турски агент. Мъти водите, за да симулира дейност пред началниците си в Турция. Нека съди България където иска. Мисля, че предостатъчно се занимавахме с простоиите на този пишман-политик и неговата незаконна политическа групировка. Други новини, по-сериозни няма ли?

Не зная какви глупости пишат някой хора, но з апърви път да видя президен и премиер, които да заемат държавническа позиция. И мисля, че това, което е казал е 1000% вярно. Не може д ане знаеш езика на държавата, за която ще гласуваш! Ако е така значи имаш претенции да се месиш в нещо, което изобщо не те засяга. В турция гласуват ли българи, които не знаят турски бе? Тормозят ги всячески, ако дори за малко някъде се опитта да говорят на български, а у нас е като разграден двор- всеки си говори на какъвто език му скимне, а сега и още по-нагли претенции..................... до това води либерализма!

Герджиков иска да въведе образователен ценз в изборното законодателство. Недопустимо е за един юрист да не си познава Конституцията.

Имам едно питане към "жертвите на кървавия възродителен процес": Добре, след като толкова много милеете за България, защо бе, джамъм, не се върнахте тук след падането на режима на Живков след 89-та?! Останахте си в Турция - така сте си избрали! Само не разбирам защо се тикате да ни правите изборите тук - всъщност разбирам! ИЗОБЩО НЕ ВИ ДРЕМЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!!! Дреме ви единствено за мизерните облаги, обещани от новия ви султан в замяна на гласа ви, чрез който той се опитва да налага неоосманистката си политика тук. Е, майната ви или ай сиктир - което си изберете! Защото на тези, които са тук, никой не им пречи да гласуват! А това че те се оставят да ги лашкат ДПС или ДОСТ - си е техен проблем.

Г-н професоре, няма съмнение , че си мегаломан . Колко в България са неграмотните? Поставяте се над законите . Променете законите. Нещата , които вършите и говорите са незаконни. Когато ги правят тези неща политици , няма как да не ги наречем фашисти. Гледайте си литературата -" на детето дупето " , гледайте си глистите / острици / , ако ги имате още.

Абсолютно правилно!

Интересно как на някой ми се е прищяло да живее в Турция, българския език не го интересува, следователно и в България няма намерение да живее, но да избира кой да ни управлява и как да живеем ?????? Законите трябва да се променят и двойното гражданство да се забрани. В много европейски държави няма двойно гражданство.

само че би трябвало да говори не само за турците, но и за циганите също.

Тия изселници възпроизвеждат ли се като изселници или поколенията им са турски граждани? Защото и те като активните борци навремето не намаляват.

abasador

браво, на господин Огнян Герджиков, респект! Най-после един български политик да застане и официално да направи изявление, срещу идеите и претенциите на ДПС и ДОСТ да турцизират България! Дано и други лидери политици, като другаря Борисов и другарката Нинова вземат пример от казаното и да започнат да се държат като българи и да отстояват българщината. Лек ден.

браво на премиера. Ако беше Боко да беше свалил гащите.... абе....

Не мога да разбера що за хора сме това българите.Хем не искаме да гласуват в Турция, хем ги защитаваме, че били български граждани.По време на възродителния процес си тръгнаха тези ,които не приха българските имена и тръгнаха за Турция. Значи още тогава те се отказаха от българското гражданство. от 30 години живеят в Турция. Повечето от тях - по-младите са се в Турция и първо са туски граждани. Така ,че да се направи преброяване на българите живеещи в Турция и които действително се смятат за български граждани, знаят български и тогава да гласуват. И моте баба и дядо а дошли през балканската война от Егейска македония по-точно от Солун, но аз не се смятам за гъркиня и не гласувам в Гърция

Тинче, защо да се смяташ гъркиня та нали дядо ти и баба ти са дошли от гейска македония , тя си българска.

ХРИСТИНКЕ ТИЯ ХОРА БЯХА ИЗГОНЕНИ С ТАНКОВЕ ОТ РОДНИТЕ СИ МЕСТА А ЗАМИТЕ И ИМОТИТЕ ИМ ЗАГРАБЕНИ ОТ БЪЛГАРИТЕ !!!

От това, че съм потомък на бежанци от Източна Тракия, за мен произтичат ли някакви особени права в Турция? Или ще кажат, че когато моите предци са прокудени е било Отоманска империя! Голямата екскурзия на нашите "сънародници" нали се състоя по времето на социализма? Сега, пенсии от тук получават, когато пожелаят се връщат, че и изборни секции им отваряме там! С какво още им е длъжна днешна България?

за да получиш гражданство освен един куп документи и декларации се полага изпит за съответния език и основни въпроси за историята и политическото управление на съответната страна. Плащането на данъци в страната, на която си гражданин също е изискване, както и определен период, в който трябва да пребиваваш в нея. А за правото на гласуване условията са още по-сериозни. Ние защо се правим на по-демократични от старите демокрации и не приложим техните мерки?

'турците' да учат български за да работят в европа... едното гласуването е много ниска летва

Само че факта е че при Tурците и при Pуснаците българи е имало и имаше. Как мислиш ще има ли българи след 50години европейско щастие? Май този път си платихте за собственото унищожение. Изгодна сделка... за Европа.

чак тогава ще вденат

Евала за коментара. За съжаление българите само толкова си можетe. Злобеене на дребно и БЛЕЕЕНЕ

murena

а вие тогава що се тикате, бълхи в стадото :D

Eрдоган е велик политик,именно тои ще накара вас ганювците да си платите за кървавото злодеяние''Bъзродителен процес''....все още не сте си платили и не сте дали сметка за тази свинщина.....нищо не е забравено и никому нищо не е простено на продажник се подлага.

ами за близо 5 вековното хипер злодеяние от османска страна,за него не се сещаш нещо?

murena

няма да се сети, тяхното възмездие, е че нямат акъл. Ердоган ги радва, е, може би не и десетките хиляди тикнати в затвора, ама кой придиря

вече отдавна твърдят, че било "турско присътствие" и нито един не им е затворил устата с думи: Вие лъжете!!!

Виж какво, Горски! За има-няма една година твоя кумир Ердоган унищожи повече човешки съдби за десет възродителни процеса, взети заедно! И то не става въпрос само за преки участници в преврата срещу него, ами срещу всички, които поради някаква причина не го харесват. И това е срещу хора собствения му народ. Човек има или няма право да харесва или да не харесва даден политик, пък бил и той Ердоган? Така че недей се пеняви много много...

Чак пък "кърваво" ? Грубо, прибързано, недоизмислено - да, нарушаващо съвременното понятие за правата на човека - да.

Всичките тия които преминаха границата с автобусите са гласували за номер 13,понеже така им е наредено.Дори и да могат да пишат и да говорят някои от тях на български на тях им се казва за кого да гласуват те нямат свобода на избор и най-малко си имат някаква представа,някои от тях, за това какво се случва в тази държава.Не намирам за редно въобще да гласуват.Използват ги като циганите.Ако не беше ги докарал тук Местан с автобусите,нямаше да стане това на границата ни.За всичко е виновен само той.Затвор до живот за него и за всички онези които искат да следват неговия пример

murena

сега нещо мрънкали, че ДОСТ не им платил и обратния път, симпатяги :D

колко мъка има по този свят :D

Овен изискването за наличие на основно образование и знание на БГ език, трябва да се вмени и принципът за уседналост - който не пребивава на територията на България или който не пребивава повече от поне шест месеца в БГ, ДА НЯМА ПРАВО да гласува и да решава съдбата на тази страна... Така просто и лесно всичко ще си дойде на мястото. Просто, логично и закономерно е!

още от комунистическо не знаеха български и гласуваха за БКП то , поради липса на друго

Необходимо е изискването за даване или поддържане на българското гражданство да бъде обвързано с ясни критерии за знаене на български език и грамотност.А всеки, който извършва противобългарска дейност, да му се отнема. Това трябва да стане закон.

АМАН от мунчовци, които четат БГ конституцията, като Дяволът Евангелието! В Конституцията също пише, че гражданите имат както права, така и ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Едно от тези задължения е да имаш завършено основно образование, ДЕМЕК да можеш поне да можеш да говориш, четеш и пишеш на РОДНИЯ (не на майчиния) си език! По елементарната логика, след като не си изпълняваш задълженията по конституция, спокойно могат да ти бъдат отнети и някои от правата, като например правото да гласуваш... Е, така харесвали ти, а отворко?!...

...т'ва е до оня дето се е изходил отдолу, наричащ себе си "да да"...

На това се казва манипулация :( Нищо лично :)

Прокуратурата да се самосизира!!! Герджиков с това изявление призовава да се нарушава конституцията. "Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Време да се пенсионира да си хване флейтата и да пише стихове!!!

Какво знаете само да плюете без да мислите. И когато са избирали Първанов и когото и да било пак е било от значение да знаят българския език, иначе какви българи са и как ще гласуват? Герджиков в случая е прав, ти не владееш езика на страната в която гласуваш и си неин гражданин. Смешка и половина. Другото нещо, ако искат могат да се върнат в България хората които са били насилствено изселени по времето на Живков, но явно там й е по-добре където са в момента. Е щом е така да си гласуват там, защо им е да се мъкнат в България и да гласуват за народа който живее тука, тях изселниците какво ги касае това. Ако желаят да се върнат по домовете си или да се видят с роднини винаги могат да го направят, защо непременно само по избори и то на 4 години. Нещата не са както трябва. Право на глас имат само тези които живеят тука и решават съдбите си, тези за постоянно в Чужбина независимо в коя част на света са да си гласуват за страната която са избрали. Но затова ще трябва да се промени Конституцията ни. Много пропуски и грешки има в нея, тя не е за времената в които живеем сега. Необходима е доста голяма корекция в нея.

Прокуратурата да се самосизира!!! Герджиков с това изявление призовава да се нарушава конституцията. "Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Време да се пенсионира да си хване флейтата и да пише стихове!!!

А на теб, резняко, ти е време да се върнеш ТАМ, от където си се пръкнал...!!!!!

DGD

АМАН от мунчовци, които четат БГ конституцията, като Дяволът Евангелието! В Конституцията също пише, че гражданите имат както права, така и ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Едно от тези задължения е да имаш завършено основно образование, ДЕМЕК да можеш поне да можеш да говориш, четеш и пишеш на РОДНИЯ (не на майчиния) си език! По елементарната логика, след като не си изпълняваш задълженията по конституция, спокойно могат да ти бъдат отнети и някои от правата, като например правото да гласуваш... Е, така харесвали ти, а отворко?!...

Когато турците избираха Първанов,да не би да знаеха български???

Местан като нищо може да осъди България.

...И ПО КАКВА ЛИНИЯ ТОЧНО СМАТАШ, ЧЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ТОВА?!...

Всеки мангал и престъпник който е пробвал досега е успявал да осъди България

Чл. 36 на Конституцията на Република България гласи - Изучаването и ползването на български език е право и ЗАДЪЛЖЕНИЕ на българските граждани.

A бе пе ----раст долен свършиха изборите все за тр приказваш . в другите дърави дали е така малко потърси в нета .

За да избегнем намесата на чужди държави в нашите вътрешни работи следва НЕ да забраним двойното гражданство, а да се въведе правилото за уседналост т.е. гласуващия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да е пребивавал на територията на България последните 6 месеца + 1 ден преди датата на изборите. Така освен избягването на вандалската намеса във вътрешните работи ще може и да се изисква и деклариране на доходите и плащане на дължими данъци в България. Защо хора НЕЖИВЕЕЩИ в България и НЕПЛАЩАЩИ данъци в България гласуват как да живеем и как да бъдем управлявани НИЕ, които живеем в България?????? Още по-абсурдна е ситуацията, когато същите тези "онеправдани" гласуват и на местни избори след като те НЕ ЖИВЕЯТ в България.

при тая главозамайваща корупция от това само корумпираните печелят ,това трябва да е ясно и на пеленачетата ни !!

говорите много неподготвени. Знам, че по-голямата част от писачите са меко казано расисти. Наистина незнаете какво са преживели тези хора при смяната на имената, ами то не беше само това, не им позволяваха да ползват държавен транпорт ако имат кърпа на главите си, не ги обслужваха в магазините и ред други неща, които не може да си представите. Предполагам, че сте млади хора и тези неща не са ви известни, и затова пишете толкова грозни неща за тези хора. Те също са човеци, дори може би повече от някои , които се наричат "патриоти"

Няма такова нещо за недопускане в градския или междуградския транспорт с кърпи на главата ,както и необслужване в магазините по време на възродителния процес! Задължително беше да са без кърпи на паспорта и при проверка трябваше да ги свалят но по това време не се позволяваше на младежите да се снимат с дълга коса на паспорта,както и с брада.

А ти знаеш ли, какво им е било на българите 500 години? Айде стига драми!! Всеки един от тях е бил свободен да се върне тук през последните 25 години и да научи български език. Като искат да са турци, да си гласуват там.

а ти наясно ли си, колко и какви мъки преживя българския народ за тези 500 год. гнусно турско присъствие..?

знам за обратното в Омуртаг - надписи в магазин "обслужват се само хора говорещи турски език" ..... децата може да заблудите , но старите хора знаят че дълги години българи и турци живееха съвместно докато не се появиха турски емисари в джамиите и не насъскваха турците да мразят християните - по-възрастните не се подадоха на провокацията но младежите приеха новата религиозна политика и я прехвърлиха в цивилния живот , а тоталитарното социалистическо правителство отговори силово на променената житейска обстановка.

типично по мюсюлмански правиха терористични актове и то единия със заложена бомба във вагон за майки с деца и добре че бдж закъснява и бомбата не гръмна в тунела както е било планирано. Стига го дъвкахте тоя възродителен процес 30 години минаха , какво искат повече да живеят в турция и да не се връщат а българския народ какво е преживял 500 години. 89-та ги пуснахме да си ходят, имотите си продадоха и после си ги взеха ама парите на хората не върнаха 30 години са жертви. Живея във район където има турци и бях мобилизиран по време на процеса. Не ние а самите турци ги тормозеха веднага като минат границата, голяма част от тези хора са изключително прости и останаха там други се върнаха, съседката ми е една от тях това което тя каза е, тук ни викате че сме турци, там ни викат, че сме българи. Турския който говорят тук е много различен от турския. Тежко бреме е това да не те признават ни за турчин ни за българин, а те действат срещу българия. Имаше и такива които си запазиха имената други които си ги върнаха доста по късно като Владимир Зидаров (Лютви Местан)

Това, че са преживели репресии не означава, че имат повече права от останалите и не трябва да знаят български език. Ако искат, могат да съдят държавата заради репресиите. Местан да им покаже как.

дост трябва да бъде моментално забранен ,а данс да си свършат работа -крайно време е, за тях и останалите отговарящи за това престъпление срещу бг конституция и демокрация ,на които трябва да имаме право като граждани на ес !

Ами ако някой иска на китайски да си напише декларацията, трябва ли да му я приемат?

Прав е Герджиков, така поне ще знаят да напишат името си на български, след като толкова много искат да минават за такива по време на избори. Те всъщност и само тогава искат да са такива.

Аз смятам че и бюлетините трябва да се променят. Не трябва да има цифри изобщо и трябва да не се показват предварително. Само така може да се спре легално веднага неграмотните да гласуват по заповед. Нека във всяка бюлетина да са разбъркани политическите сили и да няма подредба да ги видим какво ще правят тогава. Представете си влизаш да гласуваш и в бюлетината която са ти дали партията ти е на 2 място а на следващата на 10 какво ще правят тогава като немогат да четат ;-)

Много добра идея, да има 4 вида бюлетини с разместени места на партиите и да не знаеш каква ще ти се падне. Числата са само и единствено за неграмотните.

Герджик, обирай си крушите. Наслушали сме се на високопарни лозунги.

Герджиков, дори и да знаят български, пак не трябва да имат правото да гласуват!!! Когато са САМО български граждани, плащат си данъците в България и са живели последните 24 месеца тук, тогава!!! Инак да си избират там султана и да не се мяркат насам!

А откъде накъде членовете на комисията, които приемат декларацията трябва да могат да четат на турски. Да приемем, че те са български официални лица и знаят само и единствено български език и кирилицата като азбука.

Да се премахне двойното гражданство е единственото решение. Казват ще засегне и българите в САЩ и Канада. Тези българи в САЩ и Канада, които познавам и имат паспорти са си вече повече американци и канадци отколкото българи и в това няма нищо лошо. Ако си живял 18 години в България и после 25 години в САЩ, може би наистина си повече американец. Там обаче гласуват има няма 10000 души. По-добре да загубим тях ама да загубим и ордите от Турция.

Който е българин по душа и Австралийско гражданство да има той пак желае доброто на България. Наскоро един професор от Америка дари 1 милион долара на гимназията в Лом.

Факт, тук говорим за формално гражданство, а не за себеопределяне и национално самосъзнание. Да не говорим, че когато пискаш да се върнеш в България, веднага можеш да си получиш обратно българското гражданство.

герджиков ,тези хора искат само едно :България да се нарече турция и вие много,много им помагате за тази им мечта ,дост е незаконна турска партия .какво очаквате от българите,като сте си свалили гащите пред цял свят ? за бб знаем ,че е израснал без тях ,а тези които носи са само виртуални ,но най-скъпите !

Прав е Герджиков, на тези, само личните карти са български нищо друго. Хора, като Местан, Хафъзов, Ердоган са сиви вълци, част от мюсюлманските братя. Дори формално да не са членове душичките им са такива.

Така е, но за да си извадиш българска лична карта пак трябва да попълниш документи и декларации, които ги има само на български. Щом тогава са се справили, да се оправят и тук.

Едва ли "Това е резултатът от коунистичекото образование." е само виновно, по-скоро "либерално-демократичното" образование на Д.Вълчев и напоследък на М.Кунева имат голяма заслуга за това.

Който се чувства БЪЛГАРИН знае български дори и да е бил 20 години извън България. Има много българи които са в чужбина там са им се родили децата и въпреки това децата им знаят български пишат на български, защото СЕ ЧУВСТВАТ БЪЛГАРИ. Имах приятел който 17 години е бил по чужбината защото родителите му са работили по разни посолства и е учил в чужди училища. Като се върна в България нямаше в дипломата си оценка по български език , ходи на частни уроци, взе си изпита. В момента е преводач в София. Така, че те като не се чувстват българи не им и е трябвал българския не го и знаят.

Абсолютно адекватни, точни и премерени действия на правителството.БРАВО.Ако и следващия ни премиер е Герджиков или поне като него, ще се радвам.

Няма нищо незаконно в това да ги караш да си попълнят документа на български. Основното образование е безплатно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО според Българската Конституция. Официален език е само и единствено българският пак според същата конституция. Ако до 8ми клас не си се научил да пишеш означава, че не си изпълнил едно от задълженията си по конституция и никой не ти е виновен, че срещаш трудности с гласуването след това. Да не говорим, че не е проблем да си наемат преводач, който да ходи с тях и да им попълва декларациите, проблема е, че ще става бавно, а те искат 3000 души да минат през една секция.

Турчин и образование = прасета в космоса! Това е все едно да искаш от наще мановци да се научат и да пишат. Просто не им е в ДНКто.

А Местан? А жена му ? Други има също учени , най-вероятно от квотата, която се отпускаше за "българските" турци. Един такъв лидер на някакво турско движение говори български с акцент. Какви български избиратели ?

sonibvc@gmail.com

Няма български турци както няма ниско високи хора или чернокожи бели! Има само българи мохамедани.