”Ислямска държава” освободи 49 турски заложници

Групата от 49 турски граждани, държани като заложници от юни от джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в Ирак бяха освободени.

Обратно в новината

Коментари - ”Ислямска държава” освободи 49 турски заложници | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами какво друго им остава на ислямистите, явно е имало ултиматум или ги пускате или влизаме в Ирак и Сирия. Терористите са постъпили логично макар, че така отлагат с малко жалкото си съществуване.

Предлагам да проведа безплатен курс на обучение на журналистите от ДИР.бг по български език. Тогава ще научат, че думата "информация" няма множествено число. Редовно пишат в статиите си "информации".

В Турция е пълно с хора на Ислямска Държава и даже не се прикриват. С големи бради и даже някои ходят с камуфлажи. Има и хора с фланелки със знамето на Ислямска Държава. Полицията не ги пипа.

Ислямска държава освободи 49 турски заложници Явно че Турция има сериозни държавници. В България можем да си задаваме само въпроса , що е то държавник и има ли почва той у нас.

Както върви Турция нищо чудно да "излузят" Турция от НАТО.

Г-н Ердоган е добър мюслюманин, и изповядва ислямските ценности.Само да не го настъпят по мазола ,че като накриви мустака и ще играе ятагана.Добре че Велика Турция ни е приятелска страна и ни пази от руски и ислямски терористи

Исмаиле, сине майчин... играеш по много тънка струна очевадно нескопосно и манипулативно и знай че целта ви на такива същества като теб няма начин да бъде постигната, защото все още има хора с акъла си в страната ни. Като гледам хора като теб ме е срам и ви съжалявам

Толкова ли сте прости наистина?

---- Вие коя теория за произхода на българите подкрепяте тюркската или станалата популярна наскоро иранска теория? - Тук не може да има теории. Става въпрос за факти. Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези. Няма факти в подкрепа на другите теории. Защо толкова малко се говори за съкровището от Наги Сент-Миклош? То е българско и категорично има тюркски черти. Върху него има тюркски образи, номадски конници. Има една спекула че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват доислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг. Тези символи са и османски. Когато османизмът завладява мюсюлманските земи, звездата и полумесецът стават ислямски символи.

Колкото и да си повтаряш спама си истина няма да стане: нито изглеждаме като тюрки, нито звучим като такива, нито воним като тях. И хиляда плюса да си насвяткаш няма да скриеш факта, че си миризлив миндил от отдела по пропаганда на миндилите.

Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея. Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние. През 14-и век тя е била много малка, слаба и разделена на три части. Към така наречената Видинска България е проявявала интереси Унгария, която по това време е изключително силна държава, велика сила. Към България е имало интереси и от страна на унгарските васали Сърбия и Влашко. Ако османците не бяха дошли, щеше да се случи това, което става с всички слаби страни. Гърция щеше да си вземе земите в Тракия. Сърбия поради сходството на език и вяра по това време езиците ни са почти еднакви, също щеше да получи част от България. Видинското царство щеше да стане част от Унгария. Добруджа, съдейки по нейните връзки с Венеция, щеше да попадне под неин контрол, подобно на Дубровник. Какво би останало от нас на практика нищо. Оказва се, че когато идват османците, нашият етнос, макар и част от тази по-голяма общност, вече е етнос без граници. Добруджа, Търново и Видин, отново стават едно. По това време българите са били около милион и половина. А българският етнос през 60-те години на 19-и век наброява около 7 милиона, като се включат българите в Северна Гърция, както и тези около Скопие.

От историческа гледна точка точно това е истината, не зависимо дали ни харесва или не. На практика Османската империя е спасила българската нация. Това историците го знаят много добре.

Исторически вярно е и че ако един "светия" не беше светил маслото на елита ни навремето, а друг не беше изгонил ония, дето запалиха Ренесанса, никога нямаше да се случат тия неща, заради които сега сме на това дереже. И още: стига си "акал". Както писа един колега по-долу, държали са ни на санитарния минимум, клали са народа ни, факт е.

Нещо си в грешка, когато са дошли руснаците никой не ги е искал. Османската империя е била най сигурното място в света по онова време. Образовай се не е трудно, иска малко четене,успех.

Мелиха,марш от компютъра,къносвай се и играй кючек,това е твоето призвание като мелиха,примири се

В поднесената информация умишлено е пропуснат факта, че Турция е отказала да се включи във войната с Ислямската държава организирана от САЩ за разлика от българските гъзолисци, които се обявиха ,че ще воюваме с тях.Просто Турция винаги защитава националните си интереси пренебрегвайки съюзническите си договорености.Преди време Гърция, член на НАТО отказа от нейна територия да се води война срещу Югославия, за разлика от нас без да сме членове на НАТО подкрепихме войната срещу Сърбия. Този факт сърбите няма да забравят лесно ??? И това ще ни донесе беди в бъдеще !!!

...оооо... ние вече век и отгоре не забравяме как сърбите ни забиха нож в гърба като ни нападнаха... така че те какво ще забравят...??? хич не ме брега... важното е че си живеем добросъседски и си гледаме кефа...

както турците и руснаците си решават залозническите проблеми със мнооо сила

Това че заложниците са освободени е добра новина. За тези от вас които не четат преса извън България, ще поясня, че вчера 45000 кюрди са били допуснати да влязат от Сирия в Турция... Всяко нещо си има цена. Пазете границата за да не се окажат мнозинството от тези сирийски кюрди на българска територия като хуманитарни бежанци в ЕС

Нали кюрдите ви бяха приятели, а? Какво стана, тук по форума много ги обичахте нещо?!? България има споразомение за имигранти, трябва да се спазва

дажте определение за имигранти, ако може.

Уважаема г-жо, аз нямам приятели кюрди или други мюсюлманй. Апропо, хубаво е да се образовате какво означава 'споразумение', 'имигранти', 'хуманитарен бежанец от военен конфликт' и т.н. Едва тогава пишете, иначе само се излагате с глупостите си. Вие поне средно образование имате ли?

Паисий

някои хора не правят разлика между ЕМИГРАНТИ и БЕЖАНЦИ. И понеже я няма пърствата да обясни юридически - бежанците са хора, пресичащи границата на държавата в който има война. Ние с Ирак и Сирия нямаме обща граница. Те са бежанци в Турция, но на българска територия не са бежанци, а емигранти.

...разбира се... кюрди, сирийци, афганистанци итн са добре дошли!!!... това, че някои надигат е временно явление... бежанците са неизбежно явление и ние ги чакаме... по-добре да има население отколкото да пустеят териториите... руснаците по морето... турците по Родопите и Делиормана... циганите - навсякъде и така... на кого му пука...???!!! важното е икономиката да върви...

Тежи, много тежи думата на Давутоглу. Защото зад него стои една гиганска икономика и колосална военна мощ! Нека всички бъдем с силните на века!

със слабите какво ще правите? ще ги натикате по зъндани, както винаги или ще забраните и вие нета? ама после къде ще ви четем пропагандните материали на мажчин език?

Когато си роден с призвание да станеш Султан, не можеш да станеш чобан. Та затова всеки с призванието си. Примери се с съдбата си!

...пиленце, научи български и после давай съвети на българите или пиши на някой друг език... ако знаеш, разбира се...:)))

Турското разузнаване,дипломация и т.н. са световно известни,за разлика от нашите подобни служби. И икономика имат като хората! Не е зле да се поучим от тях в някои направления!

не е зле, ама няма кой - нито бойко нито гея ги бива за такива поуки

уви много си прав

последно, когато бб беше в турция какво е а) подлога, б)учи се от най-добрите. вземете се уточнете там.. помежду си, аче да нямате чак такива разминавания разминавания. казвам го в интерес на истината, а не в интерес на тоз или онзи.

ми поучете се де, някой да ви е вързал ръцете или краката? като ви гледам мазоли хванахте от мислене и предложения от позицията на "дайте да дадем, другари". дайте личен, мъжки пример де, а не само да плякате задкулисно минусчета и да триете неудобните вам коментари.

...интересно какво да научим от турските тайни служби???...как да правим заговори срещу папата, ли??? или как да прилагаме геноцид срещу арменци и кюрди... тая политика да се слагат на ИД - солена ще им излезе... с терористи не се преговаря!!!...освен ако нямаш достойнство, разбира се...

да си признаят каква е цената на освобождаването им. как целия трафик - човешки и на оръжие към джихадистите свободно преминава през турция, а?

По принцип, добре е че хората са живи и са се прибрали. Дефакто, има доста въпросителни...за едни може, за други не...

турця ще види европа през крив макарон.......но чрез нащо ,,дпс,,са си в европа

На Турция не и трябва пенсионерска Европа, тя си има по умна ориентация ,защото знае че Брюкселската номенклатура ги лъже и се държи като долнопробна проститука

че Турция финансира ИДИл , иначе нямаше как да стане това .

не е така. Други финансират ИДИЛ (по на юг от Турция), но през Турция ИДИЛ продава нелегално нефта от Ирак и взема пари за оръжие.

значи, след толкоз години живот най-сетне разбрах какво е финансиране, какво е търговия и какво е подкрепа.

това е признак кои подкрепя тероризма в ирак и сирия .

Само ти носиш отговорността за това, което си. Не прехвърляй никому тази отговорност, защото НИКОГА няма да бъдеш СВОБОДЕН. Хората НЕ искат да се справят САМИ (пряка демокрация). Нямат СМЕЛОСТТА да създадат СВОЙ собствен път, да ПОЕМАТ по него и да го ОСЪЩЕСТВЯТ. Искат ВИНАГИ някой да ги ВОДИ (представителна демокрация- ЛИДЕР, ДИКТАТУРА, РОБСТВО). Безсмислената дума ЛИДЕР е съвсем на място в представителната политика, защото в ТАЗИ политиката има НУЖДА от глупаци. По-големият глупак ВОДИ след себе си по-малките. Да ИСКАШ от някого да ти ВЯРВА означава да ИЗРОДИШ неговия интелект, да го ПРЕВЪРНЕШ в посредственост и да го обречеш ЗАВИНАГИ на идиотизъм. Всеки човек е УНИКАЛЕН и НЕ може да бъде равен или представляван от никой друг. Това съвсем НЕ означава, че стои по-високо или по-ниско от себеподобните. Това означава, че всеки е ЕДИНСТВЕН сам по себе си и НЕ може да бъде представляван от друг човек. Ако СЛЕДВАТЕ някого, Вие ПРЕДАВАТЕ самото съществуване, защото ставате ПРЕДАТЕЛИ на СОБСТВЕНАТА си същност. МОДЕЛЪТ (диктатурата) остава същият. Променят се САМО книгата и водачът, но последователите и ФАКТЪТ на следването ОСТАВАТ. Остава си НЕИЗМЕНЕН и процесът, все същият самоубийствен процес за ТЕБ, ДИКТАТУРА - представителна демокрация, като: фашизъм, социализъм, капитализъм, монархия, република и т.н. Всеки индивид трябва да е против СЛЕДВАНЕТО на някакъв ЛИДЕР, тъй като то се противопоставя на ОСНОВНИЯ психологически принцип за уникалността на ВСЕКИ индивид. Обърнете внимание на думата "индивид". Тя означава "неделим" - нещо, което НЕ може да бъде разделено на части. Когато СЛЕДВАТЕ някого, вие РАЗДЕЛЯТЕ собствената си личност. Вие сте нещо, което се ОПИТВА да се ПРЕВЪРНЕ в нещо друго. Вие сте някъде, но ИСКАТЕ да стигнете на ДРУГО място. Така създавате НАПРЕЖЕНИЕ в собственото си съществуване. Светът е ПЪЛЕН с идиоти, и никой НЕ забелязва СВОЯ идиотизъм, ДАЖЕ и НЕ подозира.

Съгласен на 100 % с тебе пич, но хората са тъпи оФце те си искат Тошо, Сталин, Ленин, те не искат да поемат отговорност сами, не искат да гласуват - искат някой друг да мисли вместо тях и да им подхвърля по някой кокал - ТОВА Е ПРОСТОЛЮДИЕТО на тях им трябва ПУТИН, а не свобода не избор и демокрация - оФце безмозъчни ридаещи за бай Тошо. ДРУГ ДА МИСЛИ ВМЕСТО ТЯХ !!!!!!!!!! Не се обиждай но звучиш наивно - простите хора в България са мнозинство !!!!!!!!

Коментар със пълна демагогия ,остатъци от стария комунистически режим. Истинските диктатори бяха в комунистическия режим но като гледам има ги и тук

Е как няма да ги освободи, като Турция им купува петрола и така финансира зверствата им...

НЕ

давидоглу да не се прави на ,,ударен,,??? ердоган прие ,,пет-шест,, лидери на ,,мюсулманските братя,, изгонени от катар!!! така че кои е с идил се вижда!!! как ли нашата преса не го знае??? президентът ни, ,,бокохамамът,, и тои???

Противопоставянето между доброто и злото НЕ е само в свещените книги - то ПРОНИКВА в човека, раздвоява го, ПРЕВРЪЩА го в шизофреник. Човекът си мисли: "Ето, това тук в мен е добрата ми част, а другото - лошата." Чувства се РАЗДВОЕН. Нима би могъл да промени нещо в самия себе си, ако го отхвърля като ЧУЖДО? А то си е там, то си е в него и си ОСТАВА изключително СИЛНО. Става дори още по-силно от самия АКТ на отхвърляне, тъй като човек се мъчи да не го използва, и колкото повече го ПОТИСКА, толкова повече се НАТРУПВА то. Когато човек се освободи от раздвоението в себе си и се превърне в ЦЯЛОСТНА личност, когато ще може БЕЗ страх да приеме ВСИЧКО в себе си и да си каже: "Това съм аз - КАКЪВТО и да съм, аз съм си аз и ще НАПРАВЯ всичко ВЪЗМОЖНО да се възползвам МАКСИМАЛНО от този факт." За това е ДАДЕН на човек интелектът. Проблемите престават да съществуват, те са ИЗМИСЛЕНИ от шепа хора (представителни политици и духовници), които имат ИНТЕРЕС от създаването на ПРОБЛЕМИ и се ВЪЗПОЛЗВАТ от това да станат ЛИДЕРИ, и да наложат тяхната цел, за ПЪЛЕН и ПОСТОЯНЕН КОНТРОЛ над хората. Тъкмо поради тези ИНТЕРЕСИ, тази шепа хора (представителни политици и духовници), НЕ ИСКАТ проблемите да изчезнат - какво ще стане с тази шепа хора (представителни политици и духовници), какво ще правят те тогава? Те имат ИНТЕРЕС човешкият род да си остане в същото положение, както е от хиляди години. За да могат само те, шепата "хора" (представителни политици и духовници) да властват и управляват БЕЗУСЛОВНО над останалите хора, както е било винаги до СЕГА и за теб, нали.

по повод нормалната шизофрения у човека дори психиатрите са разделени на две. едните смятат че у всеки нормален човек има три личности, а другите -пет. аз до сега не съм виждал малко дете, което да изрази омраза към непознат.. още повече ако му се усмихва. после децата биват принудени да научават и да придобият всичките тези "качества", като омраза, отмъщение, алчност, жажда за власт и др. един герой от разказ на селинджър бе изразил следната мисъл на автора: бих накарал всички деца да се нагълтат със знания и после да ги повърнат (цит. по памет), защото така бъдещето само ще знае, но натрупаните знания и учения (било то и религиозни) няма да наклоняват вътрешните везни на страните на "доброто" и "злото". т.е. детето няма да прецени нашата атомна бомба като "добра", а на "другите" "лоша", а ще оцени и двете като средства за разрушаване на живота на цялата планета. която за сега ни е само една, една...

виж сега, няма цял ден да си играя с теб на криеница. ако не ти харесва коментарът ми трябва да се обосновеш и да ми се извиниш за онзи коментар, кожто нарече етнически нетолерантен. с този си коментар подкрепям мнението на колегата MQM; нещо против?

Мислех да кажа нещо, ама ще ме изтрият

ами и да те изтрият няма страшно. нали все още са те оставили поне да дишаш макар и слабо, пак по "тяхна воля"... хахахаа.

ИД продава на Турция петрол на баснословно ниски цени-до 60 $ за барел,като всекидневно печелят около 3 мил.$.И вълкът сит и агнето цяло...

Добре де, само Турция ли си пазари нефт от ИД или другите просто си имат договор с тях макар да режат глави на техни поданици попаднали в плен на "амията им" от главорези? Малко неестествено звучи да наложат санкции на Русия , и да са енергийно независими и способни пред зима да понесат ограниченията на Русия като ответен отговор на тези санкции. Та нали енергийният глад е повсеместен и ще насочат погледи към други които държат кранчетата на този енргиен източник без който така вплетени в ежедневието неможем и час време.Пита се кой още пазари от тези ИД и ако има а се докаже. 2) Ако само Турция изкупува петрол от ИД, на кой го препродава? Все едни такива въпросчета ме чоплят.

Турция си е държава с про-ислямистко правителство, гарван гарвану око не вади, просто едните са по-радикални и открито режат глави, другите уж са по-сдържани, но пак постигат сходни ислямистки цели на териториите, които владеят. Достигнали са до общи позиции и някакъв общ пакт за ненападение най-малко. Търция няма да дава базите си и друга подкрепа за коалицията срещу ИД, само евентуална хуманитарна помощ, ами това си е нищо, затова ИД се отнася с респект към Турция. Две ислямски държави рамо до рамо срещу Запада...

сега подкрепата за "бунтовниците" може да продължи.

Без да кудкодякат като петлето Оланд, без да лаят като помияра Обонго от US, Ердоган и Давутоглу решиха проблема на Турция елегантно! Но затова е нужно да имаш сериозна професионална армия и военни бази като Инджирлик, способни за седмица -две да изпратят т.н. джихадисти на гости при пророка Мохамет! Тъжно ми е, като направя аналог с нашата "БНА", съсипана, унизена, без съвременно въоръжение и бойни ресурси!

Така е колега, ако е в интерес на Турция, могат да унищожат ИД или поне видимата й част с груба сила. Но всички знаем, че процесите в тази част на света са взаимосвързани и ИД малко или повече е гледана благосклонно от Турция поради ред причини - евтино гориво, про-ислямски виждания, дестабилизация на Сирия и др.

Всички политически революции СТАВАТ антиреволюционни, СЛЕД като победят. Това е така, защото властта ВИНАГИ е антиреволюционна. В нея има един ВГРАДЕН механизъм, по силата на който ВСЕКИ властимащ се превръща в антиреволюционер. Властта се движи в свой СОБСТВЕН свят. Защото ВЛАСТТА на ШЕПА хора (политици и духовници) е РОБСТВОТО, а НЕ политиката. Досега сме били СВИДЕТЕЛИ на НЕ малко революции, ВСИЧКИ до една НАПЪЛНО провалени. Революциите НЕ помагат и човек все повече ОСЪЗНАВА това. За обществото е най-важно да има ИЗКУСТВЕНО създаден и НАЛОЖЕН ред от шепа хора (представителни политици и духовници) за теб, а хората да се съобразяват с него УЖ доброволно. Ако някой обаче се ОТКЛОНИ макар и МАЛКО встрани, се НАДИГА буря, а тълпите подивяват. Пряка демокрация означава бунт. Не е революция, а ПРОСТО бунт, понеже в пряка демокрация НЯМА власт на ШЕПА хора, а има САМО политика, тя НЕ се стреми да ПРОМЕНИ света, държавата или обществото. Тя е преди всичко е бунт, ИНДИВИДУАЛНО неподчинение. Чрез нея индивидът се ОСВОБОЖДАВА от конструкциите и РОБСТВОТО на представителни политици и духовници. В МОМЕНТА на освобождението човек НАВЛИЗА в нов тип съществуване, за което до СЕГА не е имал представа. Сякаш е живял с кърпа на очи и ИЗВЕДНЪЖ някой е МАХНАЛ кърпата: светът е така РАЗЛИЧЕН и НОВ! Премахнатата от очите превръзка е онова, което до СЕГА си наричал уж СВОЙ ум - мисленето ти, предразсъдъците и познанията които са НАЛОЖЕНИ върху теб от алчни с болни мозъци ШЕПА хора (представителни политици и духовници). Всичко това те заслепява, ПОДДЪРЖА те незрящ, затъпял и безжизнен само с ЕДНА цел, да си РОБ на ТЯХ. За да може ВИНАГИ друг (представителен политик и духовник) да те представлява и управлява ТВОЕТО тяло, и душа, точно както е било винаги до СЕГА за теб, нали.

велико нещо ! хора които изповядват исляма , са освободили хора изповядващи исляма ! те това е новината !

Предполагайте какво е обещал Ердоган, щом толкова лесно са се отървали турчулята! Коридор може би? Задава се нещо страшно за България!