Австрия призна арменския геноцид, Турция реагира остро

Австрийският парламент прие декларация, в която използва думата "геноцид" по повод 100-годишнината от изтребването на 1,5 милиона арменци в Османската империя

Обратно в новината

Коментари - Австрия призна арменския геноцид, Турция реагира остро | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Изгнаници клети отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик......

Кога ще бъде публикувана декларацията на българския парламент ?

би било хубаво да е така, ама не е...само турция да почне да води силно антируска политка и греховете ще се забравят, че може ни в ес да ги поканят - нали са основен член от нато.

Темата се повдига съвсем преднамерено - заради Турция и Русия. Ако Русия признае геноцида, може и да няма Турски поток - смятат презокеанските стратези. Ако ли не го признае - сбогом, Армения. И без това напинят да я отдалечат от Русия. Обаче добрият играч трябва да мисли в перспектива и да умее да чака А ходовете на Щатите са все по-конвулсивни и по-прозрачни.

"Декларацията относно събитията от 1915 г., публикувана днес с подписите на председателите на парламентарните групи на политическите партии в австрийския парламент, е повод за огромно негодувание от наша страна", отговори МВнР на Турция! В свое изявление руският президент Владимир Путин заяви, че на 24 април ще се отбелязва тъжната годишнина, свързана с геноцида срещу арменския народ - "едно от най-страшните и драматични събития в историята на човечеството". Турция няма ли да негодува и срещу Путин, кви са тизи шмекерувания?

А аборигените имали граждански права когато са станали роби на европейците ,нали?

Не са били граждани, за да са имали граждански права! Получили са ги когато са станали роби! Намери в Гуглата как живеят МАОРИТЕ и престани да ръсиш глупости!

А, бе Смаиле, нали вашата партия ни хортуваше нещо за европейските ценности. Това, че всички страни от Европа признават геноцида, като античовешко деяние не ви ли харесва?

Въпросче, такъв геноцид не е имало, защото арменците с руска помощ са избили няколко пъти повече мюсюлмани тогава. Освен това има решение на Европейския съд по правата на човека по едно дело, в чиито аргументи ясно е написано, че т. нар. "арменският геноцид" не съществува исторически. Вземи потърси и един анализ на Bruce Fein - изтъкнат американски юрист, съветник на бивш американски президент, касаещи събитията тогава ...

Не че не трябва да се говори за арменския геноцид, но защо не се говори за българския геноцид в продължение на 5 века? Да не говорим, че българският геноцид продължава е в днешно време.

Защото Българските политици са продажници и лъжци и не стават за политици-'меки китки' меко казано!

Защото не сме поставили този въпрос пред света. Защото ни е страх! И за да предваря някой депесарски трол, ако го поставим пред света, най-вероятно Армения ще е първата държава, която ще го гласува.

Всички страни трябва да се обединят и да признаят Турския геноцид срещу Армения,а Българският Парламент трябва да застане здраво на мястото си и да настоява пред националните и международни правителства и организации официалното признаване на Турския геноцид срещу България в продължение на 500 години.Никой не се интересува колко е 'разгневена' Турция,защото дължи имоти и земя в огромни парични измерения на наследниците на избитите и прогонени някога от земята и домовете им българи!Турция е длъжна да се извини официално и да плати обезщетения-дали се гневи е маловажно в случая и не касае нормално мислещите и уважаващи себе си страни,хора и народи!Турция е длъжна да плати!

Технологията на Талят паша за етническо прочистване чрез насилствено депортиране и кланета, служи за пример на фашистка Германия. Германският генерал фон Зеект, който през Първата световна война бил сред 900-те германски офицери, служили в съюзническата Османска империя, е дал на Хитлер идеята за Холокоста. Германците после добавят газовите камери за повишена ефективност.

Най-накрая Западът се реши да назове нещата с истинските им имена. Турция трябва открито да си признае и да се разкая за убийствата, за да може да продължи напред. Така, както наприм Германия го е сторила и се опитва да не изпаднат в забвение зверствата от Втората световна война. Само така ще се избегне тяхното повторение. Защото това, което Турската империя е извършвала пред очите на Запада стотици години наред си е било геноцид; не само против арменците, но против цялото християнско население в Империята. Не разбирам защо трябва да се изопачава историята.

исторята се изопачава за да не се признае че запада, със своите двоини стандарти на времето си е затварял очите за арменските кланета. същото прави и сега и аналогиите не са прятни.

КАКВОТО Е БИЛО С АРМЕНИЯ СЪЩОТО А ТО ИТО ПО ЗЛЕ БИЛО И В БЪЛГАРИЯ - ТОГАВА НЕКА ТУРЦИЯ ПЛАЩА И НА Б-Я ПАРИ И ТО ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ НА АРМЕНИЯ !!1 ВЗИМАЛИ СА И НАШИТЕ ДЕЦА -МОМ-ТА ЗА ЕНИЧАРИТЕ И И МОМИЧЕТАТА ЗА ХАРЕМ

В Австрия си нямат ДПС. А в БГ-територията управлява турското разузнаване прикрита като ДПС

Истината е че това което сега прави И.Д. преди го е правила Османската държава. Ердоган да си признае (като наследник) и да направи всвичко възможно, това повече да не се повтаря в историята на човечеството.

Само едно може да се каже за турците: Бог забавя, но не забравя. И да признават и да не признават, възмездието ще дойде.

ДПС - НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДАТЕЛИ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ!!

КАКВО ИСКА АРМЕНИЯ ОТ ТУРЦИЯ ДА И ЗАПЛАТИ ЗА РЕЗНЯТА НО ИДИЦИТЕ БИХА УДИВАНИ СЪЩО ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ И НИЩО А ИНДИИЦИТЕ ОТ АНГЛИЧАНИТЕ И ТЕ ТРЯБВА ДА ИСКАТ ГЕНОЦИТТ А БЪЛГАРИТЕ -500 ГОДИНИ РЕЗНЯ

Странен мазохистичен комплекс е да играеш денонощно ролята на ненормалник и да пишеш бисери като "идиците биха удивани". Смешно е, но натрапчивата ти и монотонна упоритост е направо досадна. Време е да изчезнеш в дън земя, т.е. при Путин!

Истината няма две лица, така че не виждам защо Турция толкова и е неудобно за извършените зверства. Това, че някой е постъпил по такъв жесток начин би трябвало да се разглежда като урок, а не като нещо неудобно... е защо тогава е извършено? Значи са били достатъчно озверели политиците и военните тогава, а сега не искат да си признаят... следователно не са помъдрели и може би са готови да извършат нови зверства- само на такава мисъл ме навежда..... Ако бяха малкоо по-умни биха си признали грешките, но това го вършат само умните и интелигентни хора!

Всички разглеждат Турция като наследник на Османската империя, а дефакто не е. Погледнато по този начин геноцида не трябва да се разглежда като извърщен от турци, а от османци, а те може да са били иракчани примерно

Да се изправиш като мъж и да си признаеш грешките е достойна постъпка. Турците обаче нямат достойнство. А по въпроса дали ние трябва да признаем геноцида, четете Яворов. Признали сме го още преди 100 години.

АВСТИЯ НЕ ПРАВА ! ГЕНОЦИДА ПРОТИВ Б-Я ОТ СТРАНА НА АМЕРИКА ОЧЕВИДЕН МАКАР И БЕЗ РЕЗНЯ

Президентчето ни говори за пропагандна война на Русия, а в същото време Турция промива мозъците на българските турци. Шокуран съм от жестоките коментари на български турци по-долу... Каква е тази извратена история която им преподават?!

История, Османската Империя 1915 година. Турците извършват погром над арменците, колят и насилват. Гарабед застава пред тях и вика "Убийте мен. само не докосвайте едничката ми дъщеря Манук", а немладата вече дъщеря възкликва, "тате какво говориш, погром като погром остави ги да си свършат работата докрай."

Пошлостта винаги е била признак за нисък интелектуален капацитет.

По същото време са били избити и 750 000 асирийци - християни. Едва един от четирима асирийци е останал жив.... За лош късмет днес асирийците нямат държава и няма кой да извиси глас и за асирийския геноцид, станал едновременно с арменския, извършен от едни и същи касапи.

да не си мъжът на Кира Седжуик? Тя го играе главен разобличител щото.

Въпросът за осъждането на аарменският геноцид от Парламента и решаването му, ще бъде яркият критерии българските политици на България ли служат или на чужди интереси! И тогава помислете българи как да гласувате!

Ончо от кое село си бе Бачо? Историческата истина не може да бъде скрита, Османската империя е опозорена за винаги, но как, ще се гласува е политически въпрос. Живота е сложно нещо.

точно благодарение на нашите политици и решаването на политическите въпроси сме последни в Европа и на опашката в световен мащаб по много показатели!Нашите политици са с изчерпани и кухи мозъци.

Животът е сложно нещо за простите и невежи хора, за оставалите си е просто живот!

Турция ще спре гастарбайтерите за Австрия! :)) Защото е обидена.

Търсят ли шлосери, отивам веднага.

Само не разбрах България осъдила ли е арменският геноцид и геноцида срещу българите от страна на турците?

Не!Доган и гъзолизците около него НЕ РАЗРЕШАВАТ :))

Австрия не е забравила обсадата на Виена. Когато и Германия го признае и България ще го признае, нали сме Е.С.

Интересно нашите лизачи в парламента (нарочно без П) как ли ще гласуват утре, като са толкова разкрачени. Предполагам, че няма да признаят за геноцида, макар, че и ние сме пострадали.

Ердоган играе курва заедно с Путин, за Т.Поток, може и да го гласуват, кой знае.

Ако ви изолира Европа и сте живи умрели бе, гаджал смешен.

Австрия макар и малка отново може да се окаже препъни камък на турската лакомия. Шоколадът също може да заседне в гърлото.

Писнало им е на хората. Знаеш ли колко са изнагляли тия циганоря във Виена? Гледат лошо и надменно, все едно държавата е тяхна. Отвратителни са.

на турция и дереме за европа,вие сте цъфнали и вързали

И лисицата казала, че гроздето е кисело :)))

кое грозде,вие само лаина ядете,гладни ганиовци

В това е проблема, турците не са съпричастни в съдбата на Европа а искат само да лапат от постиженията на европейската цивилизацията.

Исмаиле пак ли ти? Трол как е няма ли да си ходиш в турция в България си нежелан. Е те турците помаци не щат.

Ибрахими, звучиш като руски трол :D :D :D

ще види ЕС през крив макарон. затова са и тези демонстрации от страна на силни европейски държави. по елегантен но твърд начин се показва че са нежелани

Щом като Турската държава се идентифицира сама със Османската империя от преди век и повече, реагирайки остро на подобни декларации, то ние сме си в правото да поискаме обезщетения за 500 години турски гнет. Може ли германския народ да изпитва срам от времената на Хитлер, а Турция не?! Не може да си част от развитите общества, след като не можеш да признаваш грешките от миналото си!

Нещо не разбрах. Да не би АРМЕНЦИТЕ ДА СЕ САМОИЗКЛАЛИ, т. е. САМОУБИЛИ и сега прехвърлят вината на кротичките и набедени турци?

Точно както и ние сме се самозаробили.................... Ние по желание 5 века сме били "рая". Лошото е, че и днес някъде етническите турци си позволяват да наричат българите "гяури"!!!!!!

Много правилно си разбрал, ИМПЕРИАЛИСТ. Такъв геноцид не е имало, защото арменците с руска помощ са избили няколко пъти повече мюсюлмани тогава. Освен това има решение на Европейския съд по правата на човека по едно дело, в чиито аргументи ясно е написано, че т. нар. "арменският геноцид" не съществува исторически. Вземи потърси и един анализ на Bruce Fein - изтъкнат американски юрист, съветник на бивш американски президент, касаещи събитията тогава ...

"...защото арменците с руска помощ са избили няколко пъти повече мюсюлмани тогава..." КОПИ-ПЕЙСТ: Решаващо значение за военните успехи на кемалистите против арменците, а впоследствие и против гърците, има значителната финансова и военна помощ, оказана от болшевишкото правителство на РСФСР, започнала от есента на 1920 г. и продължила до 1922 г.[21]. Още през 1920 г., в отговор на писмо на Кемал до Ленин от 26 април с молба за помощ,[22] правителството на РСФСР изпраща на кемалистите 6 хиляди винтовки, над 5 млн. патрона, 17 600 снаряда и 200,6 кг златни слитъци.[23] При сключването на Договора за дружба и братство на 16 март 1921 г. в Москва между двете страни също така е постигнато съгласие за оказването на анкарското правителство на безвъзмездна финансова помощ, както и помощ под формата на оръжие, в съответствие на което руското правителство изпраща на кемалистите в течение на 1921 г. 10 млн златни рубли, над 33 хил. винтовки, около 58 млн. патрона, 327 картечници, 54 артилерийски оръдия, над 129 хил. снаряда, саби, противогази и голямо количество друго военно снаряжение.[24] През 1922 г. руското болшевишко правителство прави предложение[25] за изпращане на представители на правителството на Кемал на Генуезката конференция, което означава фактическо международно признание. Писмото на Кемал до Ленин от 26 април 1920 г. гласи: Първо. Ние приемаме задължението да обединим цялата наша работа и всички наши военни операции с руските болшевики, имащи за цел борба с империалистическите правителства и освобождението на всички угнетени под тяхната власт...[26] През втората половина на 1920 г. Кемал планира създаването на контролирана от него турска комунистическа партия за получаването на финансиране от Коминтерна, но на 28 януари 1921 г. цялото ръководство на турските комунисти е ликвидирано по негова заповед.[27]

Създава се впечатление, че историческата истина зависи най-вече от това доколко една или друга диаспора е завладяла ръководните места в една държава.

1.Признаване на геноцида и договаряне на произтичащите от това проблеми,не само с арменците 2.Продължаване на строителството на "Турския поток" 3.Да си готви Ирански поток На пръв поглед изглежда като отстъпление ,но всички успехи които Турция е постигнала се дължат именно на отдалечаването от Османщината и либерализацията на исляма.

Турците може и да са заклали някоя и друга дузина незаконопослушни арменци, но както всички са свидетели арменци все още има на белия свят, докато индианци и аборигени напълно са унищожени с тотален геноцид от европейските християнски кръвопийци.

Милион и половина загинали , остават стотици хиляди прогонени, изнасилени, ограбени... абе турска работа. Диваци.

Колко си нагъл и колко лъжеш... Злите християни, а? Ами мюсюлманските кланета, робство и подтисничество? Ислямските завоевания.. Или щом е за Аллах, може! Гнусна твар долна. Както и да наричаш бог, рано или късно ще си платите сметката. Някоя и друга дузина. Свиня мръсна, това да не са ти прасета?!

Както беше казал някой тук, основната опорна точка на платените тролове от ДПС е когато се заговори за арменския геноцид, те да започнат да пишат за индианците.

кога европеиските държави ще признаят геноцида над турците в румелия и зверствата на възродителния процес

Нямате място в Европа.

Малко ви беше, малко - твоите са ги пропуснали за съжаление ....

Първо си изясни същността на понятието геноцид пък после пак питай. И още нещо. Ако действително беше имало такъв срещу вас, дали сега щяхте да сте толкова много в България?

Какъв геноцид? Кога, коя година или кой век? Коя държава е правила геноцид срущу турци в Европа? А това "румелия" си го заври отзад. Тук е ЕВРОПА, не ми излизай с тези турски имена.

от балканската воина до днес,фактурата ви доста е набъбнала

станал скандал днес по темата/пик. Процедурни хватки на реформаторите и гербаджиите да изместят точката по въпроса.

Ние в Пресцентъра на Хитлер също ще се присъединим и ще ви призовем да не ни обвинявате в еврейски геноцид, защото много германски поданиции също дадоха живота си и би било дискриминация.

ГЕРМАНИЯ МОЖЕ , А ТУРЦИЯ НЕ ,ЗАЩО ?

Защото това е един достоен народ, който не спори за историческата истина.Ако споменеш на германеца за евреите и лагерите на смъртта, не може да те погледне в очите.И се предава през поколения.Никой не го отрича и се чувстват ужасно виновни.Но имат силата да кажат: "Да, виновни сме, сгрешихме, простете ни".Това не оправя нещата, но поне те прави по-достоен.Прави обществото силно и истинско.

Нямам какво повече да кажа от Яворов за страданията на арменския народ. Прави ми обаче впечатление, че тази тема се използва за за се попречи на "Турски поток". Явно турците не се подадоха на шантажа на американците и ето резултата.

Политиката е гнусна работа, особено когато има хегемон който желае да завладее света. Ако опиташ да водиш суверенна политика, от приятел ставаш враг и всички сателити се включват в кампанията. Да имало геноцид над арменците, също имало по-голям върху индианците в САЩ, или инките и ацтеките от страна на Испания, китайците от страна на Япония. Майдана на Таксим не мина в Турция, обаче не се отказват а продължават. Падна ми смешно когато видях билборд за арменския геноцид в София спонсориран от фондация Америка за България.

Явно сега дрективата от мАсквА е: Винаги с русия, никога срещу турция. Това русофилето и фес ще сложат, както не веднъж е ставало, само и само да са в услуга на поредното кремълско недоразумение. Чудно ли е, че комунизираните и русифицирани Тракийски дружества, провалиха отбелязването на геноцида над Тракийските Българи през 2013 и тогава беше 100 годишнина. Някой да е чул нещо? Явно директивата към русофилското стадо е обрезание и фесослагание.

Варвари са и такива си остават най-вече за това, че не склоняват глава над тая свинщина преди 100 години. Само като гледам снимките и ми призлява, не искам да мисля какво е било. Снимките на мършавите и убити деца, не ми изглеждат фалшиви. Децата на никой нищо не са направили варвари дебелооки.

Децата са бъдещето на една нация. Искаш ли да убиеш нацията - убий децата!

Може би проблема е, че ги карат да признаят нещо, с което всъщност се гордеят?

Аз нещо по-вярно не бях чел скоро!Браво!

Жестоко се лъжат наивниците, че по този начин ще принудят Турция да отстъпи, това съвсем не е страна като останалите балкански страни и никога не е отстъпвала, клякала, навеждала и лягала и то за векове наред. Правете разлика!

Турция трябва да признае геноцида и вината за него!А за положението на Турция сега мога да кажа със заглавието на един съветски филм "чужд сред своите, свой сред чуждите" Мюсюлманска страна в европейска компания и светска държава в мюсюлманско обкръжение.

Турция не е балканска страна. Това, че не е отстъпила земите отсам Босфора, не значи, че това парче я прави балканска страна! Макар и със светски статут, тази държава още не е преживяла османските си история.

Ида отстъпва и да не отстъпва това няма да промени мнението на света за Турция. Всички съседни на Турция държави са се напатили достатъчно и са съвсем на ясно.

и то по най-жесток начин,но само арменски ли,а ГЕНОЦИДА спрямо България стократен ,брутален,нечовешки.Такъв какъвто само извратен мозък може да го измисли геноцид е прилаган към България и българите и до сега.

Стократен? Я помисли пак - изтрепали са милион и половина арменци... Не казвам, че при нас не е имало зверства, но дори при най-ужасните издевателства, примерно баташкото клане са убити стотици или най-много хиляди. Съвсем не говорим за милиони, и съвсем, ама съвсем не говорим за сто пъти по милион.

Апропо, тези с минусите да помислят дали е лицемерно да обвиняваш турците в непризнаването на исторически факт и едновременно с това самите те да настояват на удобна "патриотична" историческата пропаганда.

Под робство сме били 5 века, а не само 1976 година. Прав е човека , какви ли не ужаси са причинили на българите така наречените присъстващи турци.

Непризнаването на историческите факти е характерно за слабообразованите и комплексирани нации. Турция иска да се нарежда сред първите, а не е способна да се конфронтира със собственото си минало и да го преодолее за да върви напред, както това направи Германия. Няма да коментирам разликата между Германия и Турция нито в морално, нито в интелектуално отношение :)

Турците тръгнаха против ЕС и се заиграха с руските тръби. Ясно е, че това няма да се толерира щото нито са стабилна демокрация нито амбициите им отговарят на действителността. Известна привлекателност на турската орбита, обаче, за съветската и балканската периферия е налице. Особено Балканите са тотално опустошени от политикте на ЕС и проблемите няма да закъснеят.

zeddd

Държанието на Анкара е смешно. Да си кажат нещата каквито са и да продължават напред. Все едно Германия да се сърди като се казва какво се е случвало с евреите пред ВСВ...

Искането за признаване на геноцида срещу арменците, с нищо не засяга достойнството на съвременните турци. Те, без съмнение, са добри хора и политици, защитаващи интересите на Турция. Признанието е само един морален акт, към живота на 1.5 милиона арменци, загинали само заради това, че са арменци. Но в последна сметка турците винаги си остават анадолци, никога не падат по гръб, от което само могат да губят. Едно признание ще им бъде от много по голяма полза, отколкото магарешкият инат.