България ще има най-модерния кибернож в Европа

Най-модерният кибернож в Европа ще е в София. Така ще се облекчат пациентите ни, които пътуват за лечение в чужбина и по-специално в Турция.

Обратно в новината

Коментари - България ще има най-модерния кибернож в Европа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Здравейте относно този кибер нож безплатно ли е.С направление ли работят околозоте

"Кибер-нож" е журналистическа измишльотина, разбира се. Един вид опростяване на названието, за да ставало по-ясно на масовия читател, поради което нищо не става ясно. А и както са го написали, съвсем нищо не се разбира - съдейки и по коментарите от полуграмотни тролове, които са наврели тук и политика, и всичките си омрази към свои и чужди ... А работата е всъщност много добра модерна машина за радио-лечение, която буквално изрязва тумори от различни места в тялото, с минимално количество поражения и увреждания на съседните здрави тъкани. Представлява съвместна разработка на учени от Холандия и Великобритания, прави се там, внася се във всички европейски държави, и изобщо по света - на който желае да си я купи и да си обучи персонала за работа с нея - защото експлоатацията е доста сложна, всъщност, отиват и много консумативи за фиксацията на болния по определен начин, така че има сериозни разходи по лечението, и специалистите са не само лекари, но и физици - изчисляващи точните дозировки на лъчението, схемите на процедурите, ъглите и пр. Машината всъщност е многофункционална, с един линеен ускорител може да се ползват различни методики, не само "кибер-ножът" - което я прави ефективна и увеличава натоварването й за единица време. Много държави са го закупили преди нас и има натрупан опит, от който е добре да се поучат нашите "умници", които дълго философстват, а за конкретните дела ги няма, или твърде бавно се задействат... Но идеята е много добра, дано да стане! И да не сложат отново в екипите разни стари и заслужили, които са виждали жив пациент за последен път преди преврата от 89-та, но понеже са професори, никого не допускат до специализация или работа с фондовете ...

Ако някой от големците реши да си прави харакири, да го има все пак. Дано помогне и на нуждаещите се

тази година кибернож догодина киберножици а още по-догодина игла и конец ...

"Най-модерният кибернож в Европа ще е в София" Много странно. Къде се лекуваха досега хората, които се спасяваха в чужбина?

предлагам следното!Който плюе и вие като обезумял, че не трябва да има "кибернож" и в българските специализирани, за определен вид лечение болници, на един списък и ако му потрябва точно тази медицинска намеса, на него и родата му, директно заминава за Турция! Там да търсят "кибернож"-лечение!Българската медицина да не се занимава с такива маймунгери!

Може и ракета до Марс да докарат у нас, може и най-технологичния проект да ни подарят, но с този нож кой ще работи. У нас останаха само старци, които нито език знаят, нито са чели новостите, младите кадърни лекари избягаха навън, така че, и този супер нож ще си остане само за радост на журналята...

наи-новият - да; наи-модериният - да, но определено не е наи-добрият избор за радиохирургия. цъбер книфе е вече стара течнология от началото на ххи век. в развитите дурзави (чети (нормалните дурзави) се закупуват модерни състеми за радиохирургия, позволяващи сущото или по-добро качество на лечение при по-голям пациентопоток. честито все пак!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Най-модерния кибернож в Европа? А ако си купим и най-модерната кибер-бичкия в света, тогава направо ще избием рибата!

Abu Talib

Хубаво ми звучи тази дума кибернож.Ама още по-хубаво би ми звучала, ако през 1989 г. бяха приложили кибернож на столетницата, че да се изпари от публичното пространство този тумор в обществения организъм.

Та значи, преди 9 септември са избивали, след девети са избивали, а ние след 1989 не можахме да направим същото... Пропуск... Все тумори режем и все по-болни ставаме като общество.

компенсация с трохички...

за захарен тест,при захар 8,5 която си платих да изследвам.За ендокринолог не дава и и дума да стане.Осигурен човек съм.Явно че трябва да платя за да ме прегледа ендокринолог...да ви п...я на здравеопазването.

Засега имаме най-тъпия министър председател, най-мазния президент, най-бедното население ... нека да имаме и най-модерния кибер нож.

val55

При положение, че киберножа се заплаща от държавата, то трябва да се монтира и екплоатира единствено в ДЪРЖАВНА болница иначе, ако се монтира в частна болнища това е източване на държавата и НЗОК, както се прави в момента по принцип мешайки държавното с частно.... Най логично е киберножа да се монтира и експлоатира във ВМА или друга държавна болница.... Крайно време е държавното да се разграничи от частното в много отношения, и да се даде приоритет на държавното. Има държави в които, който работи в държавно лечебно заведение няма право да работи в частно такова, и това с право е така, защото....питайте НЗОК, къде са им парите, и защо не се прие закон подкрепян от профсъюзите за криминализиране неплащането на осигуровките въобще, или в недействителният им размер спрямо възнагрежденията, които се вземат.....

Думата "кибернож" е просто един евфимизъм. Става дума за мощно гама лъчение!

100% е руско изборетение. Ние москалите сме мноУ добри. Кибер, мибер.. ножове да искаш. мъ изборетихме го бе... сега можем да режем с него солената риба. Ко д ти кажа братушка... мноУ сме напреде в науката... Магаданския университет по цЕл ден неможе да смогне да оипише патентите.

линейките? кога ще станат те достатъчно на всякъде в България? Или първо ще се изпрати от Враца един български спътник!

При насилие над хората в тях и малки заплати, какво очакваш да стане. Ти не разбра ли, че не проблема, че няма линейки. Няма персонал за тях.

Добре, Кибер нож, ура, голямо щастие. И кой ще работи с него, след какво обучение и каква практика, с какъв опит? Съгласен съм, повечето от процедурите изискват кадърни физици, сигурно ще се намерят. Но изтърканите имена на уж великите онко-специалисти.. Като стана на въпрос за прашасали стари нови технологии, да попитам - какво се случва с линейния ускорител в Онкологията в София? Уж модерен уред, може да прави IMRT (google за повече инфо), обаче - IMRT не се прави. И само ако знаете защо.. Защото - да се направи едно IMRT облъчване изисква време за няколко стандартни лъче-лечения. Един вид, родната ни татковина казва следното - не е честно да предлагаме продукт А+ за някои пациенти, при положение, че по този начин лишаваме маса други пациенти от законното им право да получават продукт В-. Или с други думи - ти имай лош късмет да си онко болен, но с частичен късмет да си подходящ за IMRT, а държавата да ти обяснява, че може ама няма да те лекува както трябва, защото си си плащал осигуровките като поп, ама не видиш ли лишаваш другите, които са нямали абсолютно никакъв късмет, от право да се лекуват... Йезуитски слова и громки статии, а резултати 0. И ходенето в Турция си има недостатъци, куп, не само финансови. Но там поне не срещаш тази простащина и посредственост, която е сякаш програмирана в манталитета на местните здравни органи...

Ще пратят наши хора на обу4ение и ше лекуват наши хора1 Т'ва е! в момента в БГ пове4ето бели престилки са убийци-некадърници! За 6 дена има 4 некролога на един от входовете... И не са стари - 40 -55 г.! Това си е... аре дан не...

Какъв е тоя патос тука. Явно Ви липсва соца. Истината е, че апарата се купува с общите пари, а се ползва от този който може да си позволи консумативите.

Тъй де браво, така трябва да стават нещата ама аз да попитам няма ли да стане като с други скъпи апаратури дето са купени и прашасват. Гледах преди време предаване по телевизията за някаква скъпа апаратура дето пак так абил амного уникална и безпорно необходима ама понеже консумативите за всеки пациянт стрували няколкостотин лева и отделна на незнам колко си пациянта се правела някаква профилактика от производителя естествено срещу някакви пари и те взели че спрели да я ползват ей така за икономия , а че апарата струва неизмерно повече от тези разходи и хората остават нелекувани или мъчени със стари методи голяма работа. Та това е проблема за мен, а тупането в гърдите за новия апарат го оставете за после, когато можете да се тупате колко хора сте излекували и колко пари са спестени заради апарата.

Моля някой, който е преминал наистина лечение с кибернож в Турция, да даде коментар за ефективността му. стаява дума за човешки живот!

истината е че само обрязват с подобни:):):) за по сложни и прицизни манипулации използват ихбрикчията

Ти ,на какъв се правиш бе,нормален ли си,хората питат не защото се чудят като тебе ,къде и кого да обидят.

Не съм минавал, но статистиката не е добра.

Само ,да попитам,пробвали ли сте лечение с прием на шарлан?Това е лечение по метода на Шевченко,четох доста добри отзиви .

Za vseki tip lechenie si ima opredeleni meditzinski indikatzii. Zavisi za kakyv tip tumor stava vypros. Radiohirurgiqta (kibernoz e samo tyrgovskoto ime na edna ot sistemite provrzdashti podobno lechenie) moze da pomogne, no moze i da navredi. Konsultiraite se s lycheterapeft.

Браво такива новини всеки ден.

Какъв е тоя откачения дъртак бе?

За кого иде реч, бе дрисльо ?

Стена на плача за всички доктори, които гледат на пациентите като на портфейл. Искате ли да си изкоментираме какво е да си здравно осигурен в Б-я и да не получаваш нужната помощ, при операция освен избор на екип разни професорчета да ти искат и на ръка, а после и мед сестрите да те довършват? След съдебната система една яка чистка на корумпираните докторчета и да идват млади и мспособни на които им пука за пациентите, за да сме доволни всички!

да работят без пари също! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ще струва " убождането" с този нож?!

с пари на данъкоплатеца се купува скъпа апаратура за частни болници и лечение САМО на платежоспособни особи!?

МОСКОВ - ПРЕМИЕР !

Дай Боже на никому да не се налага,защото имах приятелка,която ходи в Турция..:-(

А остана ли кой да работи с него в България или компетентните вече се изнесоха?

В Турция искат по 6-7 000 евро за лечение с гаманож, ав България по колко ще искате, д-р Шарков? Никой да не си прави илюзиите, че планират да лекуват безплатно българските граждани. Да не излезе, че в Турция е по-евтино накрая.

Aбе ако до сега бяха купили цялата апаратура, дето я тръбяха, нямаше да сме на последно място по здравеопазване. Да не говорим за модерни апарати, които отдавна са покрити с прах, защото няма консумативи, няма пари за поддръжка и прочее - то не е само да се пъчиш и биеш в гърдите - докато не го купят, не заработи и не излязат хора да се похвалят, че са минали процедур на него, не вярам на празнословията им.

България ще има най-модерния кибернож в Европа Този кибернож, явно е предназначен за киборгите от парламента и правителството.

Ама много на място казано :)

Ама как се разбирате приматите само....

давайте момчета, сега подхванете фармацефтичната мафия, яко и до дупка.

Какво браво, кефиш се как една мафия ще подхване друга мафия ли? А ти от коя мафия се броиш?

поне малко почтени люде са останали България, требе сите да се обесиме ?

В Турция е кибер-ятаган за умопобъркани християнски фанатици.

Исмаиле, май ти се нуждаеш от един шут отзад с направление ИДИЛ и повече не се връщай тук.

Едно време ,баба ми ,бог да я прости,ме плашеше с ,,тихо ,да слушаш,че турците ще дойдат и ще те вземат".Защо бе, кюпек крастав!!!За такива ,като теб,цяра е само един...без кибер!

Хубаво, но проблемът е, че ефективността му е не е доказана...

в чужбина са по-големи от цената на ножа ?

maniana

А на химиотерапията да не би да е доказана?

Браво на министъра.

браво и за "стената на срама"- едно време му се викаше "другарски съд"

Дай Боже и дано има качествени лекари, които да извършват операциите, дано да се закупи с всички необходими консумативи и поне веднъж нещата да са както трябва в БГ, все пак говориме за човешки животи!

Супер само така. Вместо да се плащат сума ти пари за операции на хора еди къде си, изградете такива съоражения (или както там се води) в България. Имаме кадърни хора обучете ги (ако трябва и в чуждбина). Нека да си имаме наше истинско здравеопазване.

И след година киберножа ще спре да работи защото някой киберидиот е взел комисионата и не е разбрал, че поддръжката на киберножа струва в пъти повече. Или обратно разбрал е, но ни прави нас киберидиоти.

И вече няма да се ходи в москвазията да ни дялкат с недонаточени триони върху трупи от комски чам? Путята съвсем ще го закъса...

Човек, ти си болен. Тук става дума за човешки животи. Къде веднага успя да намесиш политиката и да сееш омраза. Просто тук тя няма място!