Протест: Да не превръщаме планините в резервати

"Ние трябва да решим - ще развиваме ли конкурентоспособен зимен туризъм или ще превърнем планините в резервати", каза Филип Цанов, председател на Национална гражданска коалиция "Природата за хората и регионите" по време на митинга пред НС.

Обратно в новината

Коментари - Протест: Да не превръщаме планините в резервати | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ските в България се оказаха вредни. Трябва да се ограничава разпространението им.

От резерватите също може да се печели. В Европа има много писти, но резерватите ги няма.

Защо не искам Цеко на Витоша? Защото на Витоша ще стане по-скъпо от Банско, защото ако имат акъл първо ще оправят пистите и влековете по стената и после ще строят нови, защото едни хора искат да изперат едни пари без да плащат данаци, и защото ако се направят тези 0.003%, което не е малко, в просеки и се разчистят каманите на Резените някой квартали на София може да останат без вода, защото не ми харесва какво стана в Банско и морето, защото не искам мутрите да се мислят за над всички и аз да трябва да ги храня с по 50 лева на ден.

Просташки протест с просташки плакати. Такава липса на елемантарно възпитание трудно човек може да си представи, като някои от плакатите на господин Филип Цанов. Толкова им е стопанската култура на мутрите. Те само си мислят, че могат да съсздадат кчаествена туристическа дестинация. Затова бетонираха Банско и завинаги го лишиха от шанса да бъде скъп и качествен целогодишен курорт. Пази боже сляпо да прогледне. По лесно е да изпереш мръсни пари отколкото да направиш конурентен бизнес. Май пак се хвърляме на лесното.

Octopus honestum (зелен октопод, букв. честен) критично застрашен вид, среща се все по рядко, в миналото масово разпространен по всички български паланки и градове особено в епохата на възраждането. Екология: обитава чисти незамърсени от просташки взаимотношения общества. Отрицателно действащи фактори: масово изтребление от алчност, егоцентризъм, крадливост, дребнавост, лъжовност и сие.

нито сме швеицаря, нито сме австря тя селандури искат да развалат планините както развалиха и морето. щом става вапрос за такав процент от горите, защо трябва да се променя цял закон...на витоша има толкова саораженя които не работят/лифта на копитото/... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Народа прост живота тежък скучен. Искаме да сме богати, да имаме стандарта на Швейцария, но не искаме да развиваме нищо. Витоша да си стои в разруха, да е пълно с бездомни кучета вместо сърнички. На Витоша да властва мръсотията и калта вместо развитието на СЪВРЕЕНЕН планински курорт.Зелени , псевдоеколози не спирайте развитието на България.

Нерде пистите на Витоша, нерде сърничките! :))

Ще се появят, когато се облагороди сегашната кочина наречена Витоша, когато се УНИЩОЖАТ "свещените" животни в България - бездомните кучета, ще се появят, както ги има там където пистите са много, там в другия бленуван от нас свят.

Цекови подлоги...

Vandov

Багерите и бетоновозите, очакват да бъдат прехвърлени в планините.

Абе този Филип Цанов няма ли кой да го озапти. Този измамник и фалшификатор сигурно има интереси в горите

Аз ходя всяко лято на Боровец и не съм забелязал да има някаква ерозия на пистите там. А те са от доста отдавна. Всичко зависи как е направено, например на Боровец доколкото знам са правени от чъжди фирми съоръженията и се вписват много добре в природата.

Преди години в Разлог имаше 4 фабрики и имаше работа за хората. Сега са май 2. И пълнят главите на местните, че само ските ще оправят района. Те не могат да запълнят всички хотели и апартхотели в Банско, искат още да строят.

Ало,бетонирахте морето,изпрахте парите.Сега са наред и планините.Няма ли сила ,която и вас да зазида в бетона за назидание и след хиляди години.

Всички тези маймуни, които виждаме на протеста са едни ламтящи за пари простаци, които не вдяват, че като си зазидат селата, като зазидат и планината - никой няма да им даде и пукнат лев! Малко ли писти имаме? Малко ли хотели построихте, жалки хотелиерчета? Пълнят ли ви се?! Само погледнете Жално Банско на какво прилича, горкия Пирин. От името на всички природолюбци - да направим КОНТРА-ПРОТЕСТ срещу печалната хотелиерска измет!

Проектът за хотели е готов, парите за финансиране, също. Сега и законно основание има. О, неразумни, Вие не знаете какво вършите ... дори когато сте видяли резултатът от действията си. Договорът със Шеврон от 15 юни 2011 година, АСТА ... и т. н. и т. н. Ще увеличим пенсиите след 1 януари 2013 година, ...ако има ПАРИ ... или ако в Четвъртото космическо измерение сме преминали всичките от "управляващата класа"...

Тук се е напълнило със служители на ПИБ, а? Цеко си плаща здраво и за протести вече. Браво...

Страйте бе, мамка ви алчна, стройте и след това ще си смучете уевете за сол! Ще стане, като черноморието ни и, ще хлопнете и вие кепенците. Хората са казали "Гъз, глава затрива".

Не виждате ли че на Пампорово, Банско вече планината е опропастена. Още ли икате да убивате природата

Хартията се прави от изсечени дървета на мястото на които се засаждат други. Лифтовете секат дървета, но не засаждат нови. Освен плюене по нечий адрес се иска и мислене. Но това е трудна дейност и непригодна за всички.

Много добре казано, планината трябва да е достъпна за спорт и туризъм, а не достъпа до нея да е блокиран от полицейски коли, защото е фрашкано с коли, понеже няма реботещи лифтове... Искам да мога да спортувам близо д големия град - София е единствената столица в Европа разположена до планина - такова богатство и изведнъж - нищо да не се прави, ако можеха псевдоеколозите и на хората пеша щяха да им забранят да ходят там...

Трябваше да напишат - "Мутробарока - и в планината" "Съсипахме Слънчев Бряг - сега е ред на планините...."

Живял съм 3 години на пампорово като малък. Преди 1 година минах от там и реших да си опресня спомените. Пълен ужас. От долната станция на лифта за хижа Студенец до самата хижа бяха построени 12 хотела. И то не някакви малки, а огромни. Ако някой дойде и ми каже че всички тези хотели се пълнят зимата силно ще се замисля за здравословното му състояние. А самия район около хижата приличаше на New York. Съжалявам ги тези хора, които си мислят, че са отишли на почивка сред всичкия този бетон. Не икономическа криза. Нещо по-сериозно трябва да се случи за да се осъзнаем на къде сме тръгнали с това потребителско общество.

Браво, приветствам контрапротеста. Тези измислени герои "еколози" съм сигурен, че в по-голямата си част не са стъпвали в планините, нито пък са се качвали на ски, да не говорим, че не знаят какво значи палатка. Като са толкова загрижени, защо не отидат да видят как се друсат наркоманчетата с халюциогенни гъбки в същите резервати, които толкова пазят. Тома Белев, който толкова обича Витоша защо не е направил нито една алея, нали получава пари от разни фондове? Къде са? Алеите на Витоша са в безобразно състояние.

Цеко СИФОНИЯ какви плаща на реплика или в обедните в банката ги пишете.....

Не можах да разбера само защо трябва да са се качвали на ски? Планинския туризъм не се ограничава само до каране на ски. Всъщност хората, които карат само ски, а не са практикували друг вид планински туризъм са най-незапознати с планината и нейните красоти. В голямата си част те са едни консуматори на туристически продукт, който няма нищо общо с пребиваване сред природата. Защото трудно може да се нарече пребиваване сред природата бетонния комплекс от хотели и пълния асортимент от удобства, храни и напитки, които ски "туристът" потребява в тъй наречените ски курорти.

са спорт. И като такъв се практикува на подходящото за целта място. И след като аз не ви натрапвам да практикувате ски, моля, не ме карайте да съм "баир будала"

Когато маймуната реже клонът на който стои, трионът може да бъде и луксозен от бетон.

Абе хора, аз имам не/щастието да познавам този измамник Ф.Ц. Подлога на Цеко. Ако се разровите съвсем малко в неговото минало ще разберете що за стока е.

Аз пък искам вместо да давам по 200 кинта на ден в Банско да ги давам на Витоша.

Банско отдавна е станало като нещо средно между Люлин и Филиповци - едното като бетон - другото ксато замисъл.

Ако искаш архитектура ходи в Италия. Аз ходя на ски-единственото, което ме интересува е да има добри писти, на кратко разстояние и на прилична цена. Защо след като 40 години съм карал на Витоша да не го правя пак?

Бетонирайте си селата и накарайте някой с пари да дойде до тях. Планините са на всички. Дори и на неродените и нямате морално право да взимате решения вместо тях. Хората които искаме да остане природа сме повече от лакомниците за бетон и пари. Не упорствайте, защото ще ви търсим сметка за стореното. Освен с ненужните ви хотели, препитание може да дойде и от производство, но вие не насочвате към такова откраднатите от нас пари.Вие строите 4-5звездна хотелска база където ви скимне, за да се пречите прд другите простаци и да се мъчите да я пълните с двузвездни туристи.

Не съм видял "еколози" да се събират на конференции някъде на поляна, а все на "намазани" с бетон и стъкло места.

Ти много други неща не си видял, но не значи, че ги няма. А човек като иска да види - вижда!

Толкова ли ти е трудно да разбереш, че резервни части за лифтове от преди 40 години не се произвеждат. От "Допелмайер" искаха да демонтират единия от витошките лифтове за да го изложат в музея си.

Значи се демонтира съществуващия и на негово място се строи нов. Вижда се какво е мисленето на тези, които подкрепят този закон. Сечеш гора, строиш лифт и след 40 години го заряваш и сечеш нова гора за нов лифт. Евала ви. Ще прокопса горката Земя с население като вас.

Ми то в проекта на Витоша е точно така. Новите писти са във високото, където няма растителност, а в ниското се използват трасетата на сега съществуващите съоръжения.

Цеко Минев нещо е свил бюджета - повече бабки и дядовци на разходка до столицата, младите явно искат повече.

Във Витоша нещата може и да са по-дълбоки. Защото от 3 години лифтовете там работят на загуба. И няма как да е при условие, че се ползват 2 дни в седмицата 2-3 месеца в годината. Просто Витоша не става за равиване на ски туризъм. А за строенете на нови лифтове ми е интересно тези граждани дето искат природата да е за хората и регионите могат ли да ми дадат справка за натоварването на съществуващите лифтове и до колко е оправдано строенето на нови поради претоварването на старите.

Аз съм за да има писти о лифтове. От планински район съм и познавам много добре гората. И хибавата гора за мен е тази в която има свободни пространства треви и храсталаци . Плътната гора е писта няма трева няма животни. Та какво е една писта през лятото -тревиста поляна, цветя ,насекоми, животни. Това е по добрата гора и една писта в плътна гора е повече в плюс. Да има природозащитници които неразпознават даже дърветата неса се докосвали до природата ама се пишат за такива. Много им здраве на такива които природозащотничеството е мода.

Вижда се колко си от планински район или колко въобще си се загледал в природата около себе си, ако наистина си от такъв.

Както всички "псевдоеколози" пишат никой не ни ще бетона. Ако ще е за евтиния без добавена стойност - Благодаря! За какво ни е? Да се тровим само. Резерватите, екопътеките и природата може да генерира не по-малко печалби ако се инвестира умно и се рекламира добре. Защо никой не залесява други площи с размер на изсечените за писти и лифтове? Защо законът ще позволява на "богоизбрани" да строят без такси? Това не е ли нерегламентирана държавна помощ??!!

Абсолютно точно. Това е държавна помощ за Цветелинка и Цеко. Знаете ли колко струва на зекър таксата към министерство на земеделието за промяна предназначението на горите. Излиза поне 2000 лв. на декар. Помислете колко зем трябва да се преотреди за промяната. Отделно се искат съгласувания в електро, ВиК, ХЕИ, доклади към Околната среда, публични обсъждания и това е една дълга и скъпа процедура. Презумцията е, че се унищожава гората и за това всеки инвеститор трябва да заплати солено. Но сега инвеститорите са наши хора и държавата, дето няма и един лев и мрат хората като мухи, няма да вземе и пукната стотинка. Ако чичо си направи овчарник на собствета си горска поляна ще му поискат и на ходжата кръщелното и ще му одерат три кожи, ама за Цветелинка и Цеко се мисли персонално. То така е и за голф игрище. Там плащаш смешни суми, ама нали голферите са беднички

Еколози и природозащитници е редно да прочетат книгата на Майкъл Крайтън- "Състояние на страх" и чак тогава да протестират и изказват мнение. Подкрепям протестиращите срещу псевдо- еколозите в случая.

ако нямаме чиста природа (вода, въздух, земя), няма да има и здраве за нас и децата ни... вие, Владо (и такива като вас) сте предатели..,платени предатели...

"Банско -зимна столица на Европа" ахахахаха прости цървули алчни

Бетонираха всичко и си мислят, че са направили велики дела ...

Да сте живи и здрави господа мутри. След Черноморието и Пирин (Банско) досъсипете и тива, което е останало.Ако си мислите, че някой ще се затича за да се радва на бетона ви, много се лъжете. А аз отдавна съм отписал България и ходя в страни, където хората пазят природата си. Желая ви успех при осъществявате престъпленията си. Бог да прости България.

Бихте ли назовали 2-3 от тези страни, за да знаем и ние къде да си даваме парите.

На мига ти изреждам във възходящ ред според цените: Австрия, Италия, Швейцария, Германия, Франция, Чехия. Безумната глупост да направиш курорт за бедняци започна да ражда плодове - хотелите им са празни и се чудят как да покрият режийните разходи. Казаха го умните глави от "чужбина", че потенциалът на Банско беше слабо застрояване, двойни или дори тройни на сегашните цени за нощувки и услуги. Тогава оборотът щеше да е същият при по-малко разходи за обслужващ персонал, а печалбите щяха да са съизмерими със сегашните. Ама бетонните глави мислят праволинейно - повече легла значи повече приходи. Не мога да ги съжалявам за алчността им (инвеститорите и собствениците, продали нивата на баба си).

Как точно смятат да спечелят от цялата работа "хората и регионите"!? На протеста виждам дядовци, които сигурно се натискат да станат ски-учители, и бабки, които явно мечтаят да бъдат сервитьорки в новите мега-бетонни комплекси. Това ли име е мечтата за развитие? И за кои точно хора искат да бъде природата - за банскалии, за всички българи или за скритите собственици на офшорките?

Това са долни селяци,които играят по свирката на местните бейюве. Такива,за малко пари,ще продадат не гората ами и родната си майка.

Да правят каквото искат - само да не си ос..ем планините както оакахме черноморието, че тогава и бай Джон от някое гето в Бирмингам няма да дойде тука на почивка :) !!! Просто е господа бизнесмени - стройте, но го правете с мисъл - малки спретнати хижички, строежи съобразени с околната среда - МИСЛЕТЕ, че вече имате опит в осирането на пейзажа...

Колко бизнесмена можещи да мислят за друго освен за печалба в България познаваш. На никой от тези бетонни мафиоти не му пука за България. Интересуват се от парите които ще заработят българските планини за тях, за да могат после да се плацикат по Каймани и скъпи зимни курорти из европа.

Като гледам жалката картинка на българското Черноморие направо не вярвам, че някой ще опази планините с такъв лобистки закон

Добре, няма лошо да се развива зимен туризъм, но при няколко условия: - Да се прави с чисти капитали, а не от перачески фирми от не-знам-си-кои-острови. Да не се подаряват българските гори на довчерашни престъпници! - Да се прави екосъобразно и да не се презастроява, защото прехваленото Банско е грозна и задръстена купчина бетон. Докато горните 2 условия не са гарантирани, аз и много други "псевдоеколози" ще сме ПРОТИВ!

бетонна пустиня, асвалтиран паркинг или резерват - изберете сами бетонните пустини и паркингите замърсяват почвата, водата и въздуха с димни газове, битови и технологични отпадъци. резерватите генерират чиста вода и чист въздъх , здраве и дълголетие.