"Ако ще ги превръщаме в резервати, тогава държавата да има грижата да осигури работни места с прилични доходи на хората от планинските региони. Ние осъждаме псевдоеколозите, които превърнаха защитата на природата в доходоносен личен бизнес и упражняват екологичен рекет", каза още Цанов, цитиран от БГНЕС.

Преди седмица парламентът прие на първо четене с гласовете на ГЕРБ и двама независими промените в Закона за горите, с които може да се строят ски писти и лифтове на държавна земя, без тя да се отписва от горския фонд. Законопроектът бе внесен от Министерски съвет и предизвика широко недоволство в цялата страна, главно сред природозащитниците.

"От години наред едни и същи еколози шантажират цяла България с измислени еко протести за измислени екопроблеми и искат да докажат на обществото, че ако се построят 20 нови лифта у нас и се трасират 100 км писти, ще настъпи екологична катастрофа. Истината е, че сега съществуващите, както и бъдещите проекти представляват едва 0.003% горски територии. Дилемата е дали на горска територия от 0.003% да се реализират инвестиционни проекти за развитие на зимния туризъм, осигуряване на нови работни места и препитание за хората, живеещи там", зададе риторичен въпрос Филип Цанов.

"На всички хора, искаме да кажем, че ние сме най-загрижени за нашите планини и гори, защото живеем там. Настояваме българските депутати да се вслушат в нашите думи и да гласуват по съвест измененията в Закона за горите", каза от своя страна представителят на Самоков Димчо Петров.

Обществените настроения в Банско изрази кметът Георги Икономов (бивш депутат от ГЕРБ) като каза, че "нашите местни общности категорично подкрепят предложения законопроект за изменение на Закона за горите. Той създава възможности и други планински региони да развиват зимен туризъм, а това е добре, защото конкуренцията винаги е нещо полезно за пазара".

Кметът Икономов заяви, че Банско има признат авторитет на зимна столица на Балканите, "имахме шанса първи да изградим модерна ски инфраструктура". По думите му "сега трябва да работим много и иновативно за да защитим тези позиции, да подобряваме имиджа си, продуктите и услугите".
Той е убеден, че България има предпоставките и ресурсите да стане дестинация номер 1 на балканския зимен пазар и да заеме челни позиции в други регионални пазари.

Всички представители на сдружението от различни планински курорти призоваха българските депутати да се вслушат в техния глас и да гласуват по съвест измененията в Закона за горите, които давали шанс за развитие на планинските региони и за по-добър живот на хората.