Спасители: Изгубените в Рила не бяха екипирани за планина

Преходът от хижа "Иван Вазов" до Рилския манастир е по широка пътека, но не бива да се подценява, казаха участници в издирването на загубила се група туристи.

Обратно в новината

Коментари - Спасители: Изгубените в Рила не бяха екипирани за планина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

напално сам сагласна за добрата екипировка. но бажното тук е господина да не се отклонява от темата и да говори за добрата маркировка необходима в планината която липсва б булгарските планини.

Стою

Липсва, ако си кьорава. Ти какво искаш? Парапет и стълбички?

научи се да пишеш

Хора, какво да ви кажа... Днес един човек беше тръгнал да катери североизточния ръб на Мальовица с маратонки, дори не знаеше къде отива, защото нямаше представа, кой от върховете в района е Мальовица и каза, че след това ще ходи до хижа Иван Вазов. Най-интересното от всичко е, че не носеше раница, а екипировка практически нямаше - беше облечен с градски дрехи. Помоли ме да предам на едно семейство, което се движеше на пет минути след него ако до 18 - 19 ч. не се появи в хижа Иван Вазов, да се обадят на ПСС. Истината е, че нашите планини са относително леки и много хора ги подценяват от незнание и неразбиране. В същото време в Рила и Пирин има много сериозни региони, които рядко прощават такива новобрански изпълнения. Днес, например, на Мальовица времето се развали за броени минути. Дано този образ да не е закъсал някъде, че пак ще отвори работа на ПСС - то.

Твърде много зачестиха случаите на загубени туристи. Твърде много пари се трошат за спасяването им. Затова ние, реформаторите, предлагаме реформа 1. Да се отдадат планините на концесия. 2. Туристите да си плащат на концесионера излета, при което задължително да им се назначава водач. Турист без водач и не платил таксата да се води бракониер и да подлежи на незабавен арест от полицията. Концесионерите ще отговарят за безопасността на туристите. 3. Преди всеки излет туристите да искат разрешение от концесионера (освен че задължително трябва да имат водач) Това би поставило туризма на здрава икономическа основа без необходимост от постоянните разходи за спасяване, разбира се за сметка на данъкоплатеца

Какво стана с тримата пикльовци дето ги търсиха схеликоптер пък те се появиха като да са излезли от модно ревю!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Тотална некадърност от страна на организаторите и водача. Абсолютно задължително е да се обяснява на хората как да се екипират ПРЕДИ да се замине и да не се допускат, ако не са. В цената, която се плаща задължително трябва да е включена и застраховката. А за водача, който се е отклонил от маршрута .... няма какво да се каже. Очевидно няма легален документ за такъв.

В народопсихологията на руската нация генетично е заложено убеждението, че щом имат атомни бомби са безсмъртни по презумция. Това самочувствие допълнително се подхранва и преекспонира от ежедневната злоупотреба с алкохолни напитки. Така, че не се чудете, на подобни изпълнения :)

ИЗГУБЕНИТЕ СА БИЛИ РУСНАЦИ.СЛЕД КАТО СА СЕ НАПИЛИ ИЗЛЕЗЛИ ДА ИЗТРЕЗНЕЯТ И СЕ ИЗГУБИЛИ.ПИЯНИ НЕ ХОДЕТЕ ПО ПЛАНИНИТЕ.

И не само: " Планински спасители съобщиха още, че днес са били намерени и двете момчета, които са се загубили в района на Седемте рилски езера."

Сандали, джапанки и шорти -почти идеалната екипировка:) Следващия път- по бански.

да хванат тен

Къде са тръгнали на планина като на плаж?! Гидовете не са виновни. Откъде да знаят, че е трябвало да наливат елементарни неща в тиквите?

Една случка. Мисля беше преди 506 години. Черни връх, средата или началото на Април (над 1900-2000 си имаше сняг и си беше клинч, та и подухва за да е щастието пълно). Малко преди 16:00. Стоя си и си пия чайче с мъничко ром, колкото за цвят де се казва и влизат трима тийн - две момчета и едно момиче. Тениски, маратонки и сандали:) Мацката изтърсва - "Де е кръчмата?" Аз започвам да се хиля, Чавдар стои и ги гледа все едно е видял Смърт на Тери Пртатчет. Аз вече прихвам! Сипа им по един чай и ги разкара надолу.

Много отдавна ве колега- 506 год. :D . Ко да праят лапетата, в така възраст са били. Тогава не слушаме какво ни се говори и опита е нула. А с новото тяло си мислиш че си безсмъртен...

Хехе, преди 506 години! Вярно казват, че ходенето по планините гарантира дълголетие! Не се сърди, добронамерено се шегувам, пожелавам ти още дълги години да пътешестваш по гори и планини. Най-страхотното изживяване, нищо не може да се сравни с него!

Предполагам, че т.нар. "туристи" нямат и планинска застраховка. Хайде сега, накарайте ги да платят разходите за спасителната операция. Сигурна съм, че следващия път ще тръгнат подготвени...

аз съм вижда руснак на Мусла - носеше Чадър!?!?!? Най-много при буря да го лепне някоя мълния :)

Просто едно време по-глупавичките хорица по пътя на естествения подбор са измирали млади-млади.. Сега напредъка на медицината спасява хора с толкова малко мозък, че ставаме ежедневно свидетели на геройствата им.. Дано поне са си платили спасителните операции, ама едва ли.

Глупостта убива, казваш? Чак сега разбрах защо редица цивилизации, дали писменост, сгради и прочие чудеса са изчезнали, а ние си живуркаме чудесно - те са били тъпи, ние сме остри като бръснач!

Стою

Прав е лейката, пич. Що асоциираш индивид и цивилизация?

В планината по сандали.......другия път по джапанки......Простотията в тази държава няма край!

Тук информацията отново е сбъркана .Тия т.н "туристи" са били точно по джапанки - малоумни*и

"Тази държава" в случая не е нашата, не четеш ли, че самонадеяните са били руснаци.

В началото на юли един се качи на Мальовица със сандали като плажните. Обясняваше, че му били много удобни и прочие. Така че зависи - знаеш ли маршрута, силите си, времето не те ли подведе жестоко и си само за ден може и чисто гол да се качиш. Мен лично стъпалата ще ме болят две седмици заради камъните, ама хора разни. Аз винаги поздравявам пръв в планината, но видимо поне половината хора са изненадани защо ги поздравяват непознати.

Стою

"Зимно време без торбичка, лятно време без абичка по баир да не ходиш!"- Бог да го прости стареца. Само истини думаше...

Благородна професия е тая на спасителите,пожарникарите и тем подобни.

Коментирате, че са по сандали. Това не им пречи да ходят. Те са се загубили, защото на са спазили маркировката. В планината се ходи внимателно но утвърдени пътеки, без самонадеяност.

Личи ти, че планина си виждал само на картинка. Не им пречело да ходят по сандали и то в планина като Рила! Ха-ха-ха!

Аз ходя по планините и си имам туристически сандали за целта. Много са удобни и здрави. Когато се движиш с тях са чудесни и дори да е под 10 градуса не е никакъв проблем. Преди 3 години в стара планина срещнах турист който минаваше Ком-Емине с колело. Валеше дъжд цял ден а температурата беше 5-6 градуса и имаше гъста мъгла. Съответно той буташе или носеше колелото. Впоследствие разбрах че си е минал прехода. Моите обувки цял ден бяха пълни с вода. Изглежда и неговите сандали не са му попречили да върви по 8-10 часа на ден в лоши метеорологични условия. Та забравете за сандалите в заглавието, а по важното е че не са имали дрехи :)

извинявай но май не знаеш къде се намира х. Иван Вазов (2300 м. над. вис.), и да тръгнеш по сандали, и по тениска - естествено че можеш, но това е планина и то висока, вески един момент времето може да се обърне на 180 град и поне трябва да имаш подходяща екипировка в раницата - да, трябва ти и раница. Явно руснетата идват директно от Слънчев бряг :-) Хубаво е, че няма жертви, но са си научили урока.

Стою

В планината се ходи където ти сърце пожелае. Малко IQ и екипировка ти трябва. На лов по широките пътеки ли ходиш?

Да ви имам и планините да ви имам. Страшни, ужасни. Лятото температурите падали под 10 градуса... Ми запали си оган и седи до него, ако не можеш да стоплиш на къде да ходиш по карта (или ако нямаш карта). Винаги съм се чудил на това драматизиране.

И после няма да спасяваме заблудени руснаци, а ще гасим горски пожари! Ти как ги виждаш тия пишман планинари, дето са тръгнали без екипировка, да имат умения да запалят и поддържат безопасен лагерен огън?!

Е, че няма да го палят с клечки я. Имали са поне 5-6 запалки със сигурност. Цяла нощ да седиш на тъмно и студено ми звучи почти смехотворно.

Малоумник, явно не си планинар. В парковете не се пали огън,да те светна.И за каква карта говориш, те обувки и дрехи нямат, ти карта.Драмата си ти, че не знаеш нищо ,а само дракаш и то с правописни грешки.

Малоумник, явно не си планинар. В парковете не се пали огън,да те светна.И за каква карта говориш, те обувки и дрехи нямат, ти карта.Драмата си ти, че не знаеш нищо ,а само дракаш и то с правописни грешки.Може и град и сняг да вали,а да не пасне мъгла, тогава вече си загубен.

Много интересно , с какво ще запалят огън. Първо отидете в района на х. Иван Вазов и после говорете за такива неща,като палене на огън. На такава надморса височина , не екато в гората да имаш дърва под ръка.

Туристите (руски, американски или от Марс) са си платили за екскурзия. За да могат да я платят са ходили известно време на работа и са упражнявли някакъв труд. Работа на организатора пък е да ги информира за всичко и да не допуска издънки. Излишно им се присмивате на хората.

Когато за пръв път ходих на голямо екскурзионно летуване в планината (за протокола - точно в Рила), се консултирах с няколко стабилни планинари с голям опит и си направих подробен списък на нещата от първа необходимост, които трябва да нося със себе си. Носех си дебело яке, а също и ръкавици (и ми се нложи да ги използвам!), защото горе температурите дори през лятото могат драстично да паднат. Планината не прощава грешки и недомислия. Хубаво, че са намерили братушките живи и що-годе здрави. И следващия път да не тръгват като на шега из баирите! В планината дрешка не е тежка!

Тази събота слагах ръкавици на Черни връх - духаше много и си имаше нужда (поне за мен). Ама сложих ги, щото са в раницата. И без яке (поне тънко) не тръгвам никога, дори и в най-горещите дни.

Рядко малоумни "туристи", а не са и малки да ги оправдаеш...Тъпи до степен, че даже едва ли ще си извадят поука.

те или гидовете им?

Някои неща трябва да се знаят и без гидове! Кой идиот катери планината по сандалки и с къси гащи? За по-ефектни селфита ли? Уникално тъпи индивид (к)и.

Факт е, че много от "туристите" имат много ниска култура на туризъм. Изкачване към Мусала с джапапанки, грим, букли, но не и зимно яке на Рилските езера в края на септември (така де, във фб нали трябва да изглеждаме добре на профилна), кецове с тънка подметка и без чорап към Черни връх - все познати гледки... а това да поздравяваш всеки срещнат в планината, няма да го коментирам, не касае безопасността, но все пак е част от културата на туриста.

БЪлгарите вече не се поздравяват дори на работното си място, та какво остава навън. Особено е странно поведението на младите хора, които идват като дипломанти, аспиранти или стажанти и подминават останалите хора като дървета. Едно "добър ден" не казват! Никой ли не ги е научил в къщи да поздрвяват?

Някога, в средата на 80-те в Академик имахме колежка от География в СУ - Галенцето. Красавица, която си носеше всички женски атрибути в планината. Беше сигурно не-повече от 40 кг ,с дълга тъмна коса. Когато я вържехме на въжето да се спуска...смелостта с която го правеше беше завидна, а много от момчетата в същото положение "биеха телеграми".

Онзи ден видях на път за Мусала девойка с кецове на платформа. И друга девока с нормални кецове и ... голяма дамска чанта за разкош - носеше си я на свивката на лакътя, все едно е в мола! Хайде стига хора, дето не са помирисвали планина, са се правили на туристи, че после данъкоплатците покриваме спасителните операции!

Само дето и двете са си изкарали страхотно, в страшната и ужасна планина... Всъщност, безспорен факт е, че масово се ходи така и проивествията са рядкост. При това, обикновенно не са причинени точно от такъв тип туристи, я от "специалисти".

Преди вече доста години, реших да замъкна едно гадже до Черни връх. Беше някакъв работен ден, та по пътеката основно баби и дядовци, закоравели туристи от старата школа :) Както си е редът, поздравяваме се с всички. След има-няма два часа, блондинката ме попита озадъчено: - "Ама ти всичките тези ли ги познаваш? " :)

Откакто пуснаха незаконния лифт към езерата, се напълни с такива пишман-туристи.

pompai

нали си плащат спасителната акциа?

руските туристи - както всички, отсядащи в планински хотели - плащат. или си плащат после солено. виж, българчетата - мамини и таткови синчета - не винаги.

За пуски туписти важи застраховка - така че споко и не брой стотинки

Ако имаше маркировка може би нямаше да се стигне до тук ... маркировката навремето е поставяна от доброволци от Туристическия съюз - сега вече никой не я поддържа ...

Наивник си, като си мислиш, че въпросните сандалажии знаят какво е това маркировка и с какво се яде. Има си маркировка, но явно е нямало кой да я гледа и разбира.

Боко е виновен! Трябва да хасфалтира всички планински пътеки и спортни зали през 500 метра да направи!

То трябва да си рядко малумен да се загубиш точно по този маршрут. А да тръгнеш по джапанки из Рила също е проява на извисено малумие и пришките и раните по краката ще им го напомнят доста време. :D Да не говорим колко трябва да си тъп да тръгнеш само по тениска на 2000 м. н. в. И в крайна сметка добре е, че са ги намерили живи. Щото дори и да са руснаци, хипотермията идва бързичко.

Аз ще ходя до Еверест по къси панталонки,потник и бос. ахахахахахаа

Само бла, бла, бла . Искам крайното решение на въпроса - колко наши пари са изразходвани и какви глоби са им наложили. Дали са ги платили? Ако няма санкции само медиите ще плещят да си пълнят новините. За да им уври акъла на следващите - глоба !

никакъв риск не е имало. Рашките могат и без храна... доказват го в момента.

Ако някак си можеше и акъл да има в аптечката...

АКО НЕ Е ЗИМА , САМО ИДИОТ МОЖЕ ДА СЕ ЗАГУБИ И ДА НЕ ОЦЕЛЕЕ В ПЛАНИНАТА :)))))

Eee, руснаци са били - прав си!

И не само: " Планински спасители съобщиха още, че днес са били намерени и двете момчета, които са се загубили в района на Седемте рилски езера."

Ако ви мързи да носите всичко това вземете поне сол и пипер-другите подправки ги има в планината. Мечките и те са хора-имат правото да хапват овкусена манджа,все пак.

Тупие русские... Те си мислят, че в планината е като в тайгата... ама не им е за пръв път масово да се пребиват :D

В нашата планина ако се загубиш и не си градски смешко на другата сутрин най-късно си в цивилизацията. В тайгата като се загубиш обикновено си оставаш загубен.

Кво ще кажеш за това: " Планински спасители съобщиха още, че днес са били намерени и двете момчета, които са се загубили в района на Седемте рилски езера." ?

Някой е подвел чужденците. Нещо подобно е ако някой ти каже в тайгата: ей там през горичката е хотела. В тайгата мръднеш ли без местен на 10 км си умрял. Първо ти изпиват кръвта комарите. В Аляска могат да те изядат мечките ако си пишман турист. Както преди 2 години изядоха 2-ма студенти. Нито си бил в планина, нито можеш да се държиш като човек на който може да се разчита в тежка ситуация. Явно по далеч от монитора не мърдаш...Освен за 5 минути до кварталната бакалия.

А екскурзоводката кой я е подвел?

Коментарът на Spiritus Malus съдържа обиди, dir.bg. Прилагате двоен стандарт.

Някакъв тип

Обиди срещу твоята родина, предполагам.

За първия му коментар става дума, dir.bg. Съдържа обиди и не е скрит от вас.

Двоен стандарт, dir.bg. Сами не си спазвате правилата. Прилагате ги избирателно.

Тъпани русофоби си падат.