Цвета Маркова: Глобата на НАП просто ще бъде преместена от един бюджет в друг

Ивайло Мирчев: Големият проблем тук, е че държавните институции са една пробита каца

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не вярвам по целия свят да има по-нагли и по-арогантни от нашите управници.

Скъпи съграждани, Майната им на данните, важното е да сме здрави!

И аз така си помислих за преместването от единия крачол в другия...

Отговорните да връщат!

Както върнаха отговорните за КТБ ли? Добре си се подписал балък!

Кратуните, назначили кратуните, които изтърваха данните да си върнат заплатите откакто са на държавна хранилка. Ръководителите да си върнат заплатите откакто са на държавна хранилка. А тези, които са преките малоумници да отнесат по една солена глоба - 36 заплати!

Държавата глобява себе си. За виновниците няма проблем, ще си получават заплатите и бонусите.

Цялата държава е една пробита каца, но управляващата клика е заета с кражби и няма нито време нито умения да запушва дупките.

Да бе малоумници и от къде ще дадат парите за глобата? Пак от данъкоплатците,които изтръсвате като брашнян чувал.

"Тук големият проблем е много, много различен и това е, че ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ в България СА една ПРОБИТА КАЦА, от която щом един 20-годишен начинаещ експерт по Ай Ти сигурност може да изнесе цялата база с данни на населението на страната, представете си една чужда държава, едно чуждо разузнаване или пък една престъпна група какви поразии могат да направят", каза Ивайло Мирчев." На Хаджи Бойко са обещали да назначат Неделчева за еврокомисар по киберсигурност. Мега експертката ще запуши не само нашата, а и евроКАЦАТА Между другото, софиянец изневиделица задлъжнял заради "НАП-лийкс" - изтеглили 5 000 лв. от негово име 3 дни след ХАК-ването на НАП.

Откъде си разбрал, че софиянец е задлъжнял заради НАП-лийкс? имаш ли доказателства, или само пробутваш фейк нюз срещу заплащане!

Какво пише у закона за защита на личните данни, когато се разнасят из нета данните на всички данъкоплатци в държавата? Че трябва сега същите да платят и глобата ли?!

И аз се глобих днес за лошо поведение и прехвърлих парите от глобата, от левия в десния джоб. Много съм притеснен, как ще изкарам до края на месеца!

Не се заблуждавайте от името Държ. комисия по сигурността на информацията. Това реално е служба за трудоустрояване на пенсионирани военни и служители от други "силови" ведомства, които пенсионирани на по 50 като папкаджии, се назначават във въпросната комисия, за да се грижат за сигурността на класифицираната информация. Ха-ха. В много държави тази комисия е просто една дирекция към някое министерство. Много са далеч от всичко, реално най-голямата тайна, която "осигуряват" е, че нищо не правят.

Кажете го направо: от единия джоб в другия... Кой лъже и кой вярва? Все едно Горанов да глоби себе си ... Баламите като че ли понамаляха.

Само в България можеш два пъти да наказваш народа си заради некадърността на властващите:((( Хем ни ''запазиха'' данните дето цяла агенция си направиха за това хем и глобата да платим на институцията защото тези пари са от нашия джоб а не от джоба на виновника..

Според мен трябва да се създаде отдел по киберсигурност към армията. Млади, високообразовани и високоплатени специалисти. Там договорите са по-сложни и обвързващи, отделно подлежат на военен съд ако има теч на информация и т.н. Ще преминат щателни проверки за допуск до класифицирана информация. Същевременно това звено ще може да се ползва от абсолютно всички служби и институции в държавата, включително разузнаването. Ясно е, че силна армия няма как да изградим, но имаме капацитета като ноу хау и човешки фактор да сме топ в кибервойските и то на цената на един самолет Ф16.

Те толкова са увсвоили армейските порядки поради ''многото'' си знания та сега и това ще да ''усвоят'', То понеже някой беше наказан от военния съд за разнебитването на армията ни та сега ще плашите с това:((((Направо към всяка институция още по една подинституция да им пази ама техните зад,,и защото за друго пак няма да стават..

Не бъркайте военен съд с народен съд и не обвинявайте военните за политически решения взети над тях. Колкото и да не ви се вярва, има повече ред и дисциплина в армията отколкото в която и да било друга институция в България. Военния съд не е шега работа, там няма съкратени производства с намалени присъди и т.н.

Май май нещо не са ви ясни нещата ама пък се натискате да си ги защитавате..защото ни в клин ни в ръкав без нищо общо със смисъла на статията си казвате болката че Народния съд създаден по разпореждане на великите сили справедливо е наказал такива некадърници и измекяри каквито и днеска бая са се навъдили..

Как успя от коментар за киберсигурност да намешаш великите сили. Това е сигурно, защото са ти ясни нещата. На буква ли ви плащат или на пост не знам ама само спамите.

Всичко добре, но има няколко сериозни проблема: 1. От къде ще намериш толкова висококвалифицирани кадри? 2. От къде пари да им плащаш? 3. Как е ги задържиш? 4. Как ще ги опазиш? В киберсигурността в този момент има ужасно много пари! И всеки кадърен специалист може да печели ужасно добре. Със сигурност има в БГ знаеи и можеши в тази насока(не, не е Яворчо от ГДБОП, той има картинен туториал как да си пусне компютъра). Но първо ти трябват много средства за ди ги привлечеш...и не само за заплати! Второ, то хубаво ще ги привлечеш, но такива кадри се задържат много трудно!!! И не на последно място, самите те е са мишена за атаки и трябва да можеш да ги опзаиш. Гледайки ситуацията в страната.... ми, че то полицаите сами не могат себе си да опазя....та, какво остана за другите?

не съм сигурурен дали я има и нея?

Отново ще има оставки ! Но за съжаление , ФЪФ България , оставката се счита за ''наказание'' , няма затвори , няма отнемане на имущества, няма глоби , и каквото се сетите !

Само дето в България оставката води до по високо назначение, даже и в други страни на позиции за които нямат елементарни познания както са нямали и на тази от която са ''дали оставка''...

''НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА '' !

Обаче, ако от мен, като длъжностно лице в една малка фирма изтекат лични данни само на един човек, глобата, че и уволнението не ми мърдат. Има Закон за защита на личните данни... И какво от това? Егаси му си, както се казва

Е, тук точно е разликата в отговорностите на малките и големите, Fani;) "Няма да се наложи дофинансиране на бюджета. Няма да има и орязване на бонуси и заплати. Това представлява нетна операция. Няма да се отрази на бюджета, ще се отрази на съдбата на тези терористи, които атакуваха системата", каза Горанов. И още: "Той каза, че достатъчно кадрови промени са направен в НАП след изтичането на личните данни на милиони българи и не се предвиждат нови. До момента за пробива в системата бяха отстранени двама IT специалисти от агенцията."

Всички глоби към дадена институция да се плащат от бюджета на самата институция. Както получават по 13 и 14 заплати като бонуси, така и да получават по 11 и по 10 заплати, ако се издънят. Писнало ни е всички парични обезщетения причинени от прокуратура, съд, министерства, общини, общински и държавни дружества да отиват в общия кюп и накрая пак от нас.

Цвета Маркова е страшна пича била на времето. И сега ако ми падне ша и ушмуля храсталака.

щом тази бледа глиста ти хваща окото.Абе сельо,ти жена не си ли пипал,бе?

И двамата сте "Хвани единият, па с него удари другия"

Само не разбрах оставки ще има ли?! Защото наистина може да си преместваме само едни пари от един бюджет в друг и пей сърце.

Оставки? Къде, в България?

Да,то си има популярен израз за тази работа.

ХАХАХХААААА....НАП, МОЖЕ ОТНОВО ДА СИ ПУСНАТ ОБЯВАТА , ЧЕ ТЪРСЯТ "ИТ" НАЧАЛНИК ЗА 680 ЛВ. ЗАПЛАТА......И ДА РАЗЧИТАТ , ЧЕ ЩЕ ОПРАВИ КИБЕРСИГУРНОСТТА !!!!!!!! ГАРАНЦИЯ !!!!

Правилно за ГЕРБ е да няма наказани от НАП Редовите граждани и без това няма да гласуват за ГЕРБ а държавните служители може и да гласуват ако ГЕРБ ги уреди с безнаказаност

И продължава да се избягва темата за изнесени на твърд носител данни, а не източени през мрежата...…………..

Парите от глобата да бъдат разпределени на всички засегнати от тъпотата на НАП.

След внимателен анализ реших, че отивам на почивка.

Сега ли ? Лоша идея е защото времето вече се изпорти а цените още не са паднали

cefules

Законодателно безсилие! Да мислят всевъзможни рестрикции срещу по-бедните хора: то, такси коли над 5 години, паспорти на апартаментите, лични карти за дворните прасенца, а сега започнаха да ехтят тролски гласове, за старите велосипеди, че да не пречат на скъпите столични тротинетки. Но не може да се накаже виновник-бюрократ. Справедливо щеше да е да се уволни цял ръководен състав на НАП, всеки десети редови служител - също. От най-големият до най-малкият - без заплата два месеца...

вината на НАП. Същата агенция плаща стотици хиляди левове по дела, заведени от бивши служители, тъй като цялата административна структура е една художествена измислица и по никакъв начин не отговаря на Закона за администрацията и Закона за държавния служител. Погазват се основни права на държавните служители от същото това ръководно тяло и тези глоби излези от бюджета на НАП се компенсират от държавния бюджет. По тази причина липсва пълна заинтерисованост от прилагане на законодателството в тази институция. Сбъркана структура, с още по-сбъркани ръководители на териториални дирекции, управляващи офиси на стотици километри от тях. За сведение - за да мине техн. преглед или да се смени масло на един служебен автомобил на офис, той трябва да пропътува стотици километри в двете посоки до сервиза, който се намира на територията на "кораба" майка. Хиляди левове за излишни командировки до същия кораб и обратно, изключително разхищени на човешки и финансов ресурс, и в същото време, не може да бъде открит никой от ръководителите от средния ешалон на работното му място, защото "обучават" в пълно нарушение на закона за НАП, разбирайте изкарват пари от преподаване на частни лица в работно време, за което получават и заплата, и още и още чудатости...

И преди го писах, докато не спрем с този термин "държава" оправия няма да има. Зад всичко стоят хора, министерства, институции. Осъзнайте се.

е от кога казвам че плащаме данък лиляна ,данък москов ,данък горанов , ама те пък се крият зад едно общо нарицателно за да избягат от отговорноста по разпиляването на събраните средства ,и харчат от името на ;държавата;

Како, защо им е на чужда държава или разузнаване да правят поразии? Та ние затова си имаме политици! А те каквито поразии вършат, никоя чужда държава не може да направи! С една прочетена книга, ТОЛКОВА!

защо няма да има персонални глоби - за директора на НАП, за ресорните зам. директори, за УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ, за директора на дирекцията, за началника на отдела и се стигне до редовите специалисти. Зад НАП стоят конкретни длъжностни лица с разписани задължения в Закона за НАП и в ДОПК. Следва да е лична санкцията на отговорните лица така, както всеки един редови инспектор носи НАКАЗДАТЕЛНА , АДМИНИСТРАТИВНА и ДИСЦИПЛИНАРНА ОТГОВОРНОСТ. Изключително опасно е да се твърди, че от един бюджет ще се прелее в друг, това води до БЕЗОТГОВОРНОСТ и увереност в ръководните лица, че каквото и да направят, ще го отнесе данъкоплатеца. Бюджетът на НАП трябва да бъде намален в частта заплати, и също така ръководните лица да бъдат лишени от допълнително възнаграждение за "постигнати резултати", защото резултатите са плачевни. Въпросната наредба за допълнително материално стимулиране трябва да бъде преработена и това е изцяло в правомощията на министъра на финансите и одобрена от Управителния съвет. Не ми го побира умът как може да се вменява , че санкцията на НАП, ще я отнесе обществото.

Като те чета, човек, не си наясно. Ама хич . Персоналните глоби са дребните риби.

За каква санкция се говори? Такава няма - от едно място на друго. Сигурно ще ги наградят с отпуск, когато искат и колкото искат, ако преценят, че им е необходима. Вместо шефката да си подаде оставката, тя ще прецени дали ще ползва наградата - отпуск и бонуси. Безобразие...........Няма такава наглост.

Само персонални глоби могат да им размърдат мозъците на бюрократите в НАП. Всеки който носи дори и минимлна отговорностда бъде сериозно глобен, съобразно тежестта на отговорността си. Шефът на НАП - вън, заедно с всички отговорни за киберсигурността

Обаче всяко тримесечие и накрая на годината ,хоп - бонусчетааа

IT структура се гради със добре мотивирани специалисти. Не може да купиш техника за 10 млн. и да сложиш трима на 1200 лв. заплата да работят с нея. Не се връзва сметките. Разберете най-после- Национална Сигурност - това са децата, тяхното възпитание и образование. Не са самолети, танкове и супер компютри. Система за стотици милиони може да бъде компрометирана от 2-3 идиоти.

Колко ли още години трябва да мината, че да лъсне истината за т.н. "Глобална мрежа". Корпорациите в ИТ бизнеса, военните и разузнавателните служби пуснаха свободната мрежа на Интернет обществото, а светът се подлъга да я използва за всичко и оте всеки. Какво "дигитално правителство", като се създава нова индустрия за "кибер сигурност" и надлъгването с двата отбора хакери, които мязат на нашите мутри и полицаите, не може да ги различиш кой на кой бог се кланя. Нека все пак да попитам, какво стана с милионите за Мрежа на държавната администрация, собствени оптични пръстени, хьбове и локални мрежи във ведомствата? Приложенията там не са подложени външна намеса. Но май никой не я ползва, че как да отнемеш на чиновника свободен достъп до соц. мрежите и обществените клюкарници, как ще си оплътняват времето? А хакерите и корпорациите това и чакат, всичко се записва и то по закон, вярвайте ми.

Цвета Маркова: Глобата ще накара НАП да си го премести от единия крачол в другия

Глобата е преместване от един бюджет в друг. Нещо като преместване от единия крачол в другия.

Че да сте чували чиновник да плати глоба ? Всичко е за сметка на данъкоплатеца.

Вчера едни заблудени граждани във ФБ се радваха, че НАП е глобен, та им написах, да не се радват толкова, че те ще платят глобата, а няма да се бръкне в джоба на виновните, та за жалост излязох прав.

/знаем,знаем и как стигна до София след развода си/ и от киберсигурност ли разбира?Или се появи платено в публичното пространство да не се забрави и а,а някой се сетил за нея да я лансира пак на държавната софра.Изключително надута патка е.

Докато отговорността за всички издънки в администрацията не се търси от конкретните виновни длъжностни лица, които са ги допуснали и към тях не се завеждат регресни искове за имуществена отговрност, винаги ще се получава едно и също. Но понеже тук никога не се търси лична отговорност, а цари колективна безотговорност, чиновниците не им пука и си гледат работата през пръстите, а глобите да ги плащаме всички ние от данъците си

Всичко е прекрасно, ама тая глоба трябва де е от фонд Работна заплата !!!

още ли експериментираш със животни ? е трябва да е ясно че ;глобата; ще бъде включена към данъците ,или ще има нов фонд пълнен с нова такса сигурност , а сега ми кажи КОЙ поръча ;атаката ;

Защо от БЮДЖЕТА бе ей? На мен са ми откраднали данните, а сега ще трябва И да си плащам глобата. ДЪРЖАВАТА НЯМА ВИНА ЗА НЕКАчеСтВЕНия ЖИВОТ на 64% от ГРАЖДАНИТЕ И. Не се съмнявайте, ние сме си виновни

"Няма нищо страшно. В някой държави хората си оставят отключени колите и ниикой нищо не пипа, а вие тук се притеснявате , че някой ще ви пипне личните ви данни !" Така рече другаря Горанов дето седи до другаря Борисов. Тоя тупан - Горанов - да го вкарат в затвора и да не излиза от там , заедно с оня мангал от Сливен .

защо само те?

А всички държавни паразити, отговорни за това, просто ще си го преместите от единия крачол в другия.

Кое в България работи нормално. Убиха ни добитъка,изгониха ни децата. Искат да избият пенсионерите и инвалидите. Скоро ще ни вземат внуците. За 30 години унищожиха всичко .

Ами да, каква е ползата от пенсионерите, че нещо не разбрах?

Да ходят да си гледат внуците! Какво ми се мъдрят на голяма заплата само! Глобата на НАП да се плати от служителите!

Защо от служителите? Не всички се занимават с опазване на личните данни, а и това си е пробив в една остаряла система за която правителството не е дало пари за обновяване. Когато шефа ти го глобят за превишена скорост от заплатите служителите ли му плащат глобата, а тупане?

Нападжиче - по 2 милиона на месец дава правителството за "остарялата" система. Смешник.

Май накой се осмели да каже, че "царят е гол".

Данните никога не са били защитени , те все още са П-У-Б-Л-И-Ч-Н-И ! Какво се правят на охапани булки , съвсем спокойно се влиза във база данни на всяка фирма , и си извличаш каквато си искаш информация !