Очаква се днес Националната агенция за приходите (НАП) да получи акта си за извършеното нарушение при изтичане на личните данни след хакерската атака. Комисията за защита на личните данни обяви вече, че се готви да наложи санкция. В рамките на три работни дни НАП има възможност да отговори и след това ще стане ясен размерът на глобата.

Цвета Маркова, бивш председател на Държавната агенция за сигурността на информацията, обяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че през всички години се наблюдава неглижиране и подценяване на киберсигурността у нас, за което са необходими спешни мерки:

"Първо политическото ръководство действително да инвестира в киберсигурност и една от тези инвестиции, един от аспектите на тези инвестиции да подготви добри специалисти, които, ако може след това обаче да не напуснат и да не избягат някъде".

Пред БНР тя коментира още какви са очакванията й за санкцията, наложена на НАП:

"Считам, че нарушението е изключително сериозно, но размерът тук няма значение. Даже допускам, че дори да би бил наложен най-високият размер, за да се успокои обществото, че нещо се прави, най-вероятно при евентуално обжалване съдът ще намали този размер. Абсолютно съм съгласна, че тук тази сума буквално ще бъде преместена виртуално от едно място на друго, т.е., от един бюджет в друг и това няма да гарантира по-голяма сигурност в бъдеще".

Ивайло Мирчев от инициативния комитет "Гласуване без граници" коментира в интервю за предаването "Преди всички" дали очаква снизходителност към нарушителя:

"Не мисля, че това е важен въпрос. Първо, самата Комисия за защита на личните данни в самия момент на създаването е било ясно, че се очакват подобни проблеми, които могат да се случат в бъдеще. Второ, в момента тази комисия се използва като средство, за да може да се успокои обществото, да се види че нещо се прави, че някой се глобява, но от това няма да произтече абсолютно нищо... ".

"Тук големият проблем е много, много различен и това е, че държавните институции в България са една пробита каца, от която щом един 20-годишен начинаещ експерт по Ай Ти сигурност може да изнесе цялата база с данни на населението на страната, представете си една чужда държава, едно чуждо разузнаване или пък една престъпна група какви поразии могат да направят", каза Ивайло Мирчев.