Коментари - Трябва ли да има държавно решение за таван на цените у нас? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Питаш бензинджията защо цената скача с 5 стотинки и той отговаря: ами на борсите цената на петрола снощи скочи. Питаш го, ами миналата седмица когато цената на борсите спадна защо не свалихте и вие цените, той отговаря: аааа, имаме петрол още на скъпите цени, не може! Българския търговец разбира само от дебела дрянова тояга...

Аз пък предлагам да се сложи таван на максималния доход и служебните разходи.

Защо за всичките 10 години от управлението на гадните лоши и крадливи герб, никой не говореше че е необходимо да се налага изкуствена таван на цените и нещо подобно?

Много питаш ти!

Защото тогава още шефовете на герб от сащ не бяха се оакали толкова.

Защото сега Радев ни оправя. Обеща човека.

Някой трябва да обясни на простите скотове гласували с да, че таван на цените значи социализъм, а той води до фалит.

Не съм съгласен, че социализма изобщо си е тръгвал от тази територия. Просто отиваме към поредния фалит. Сами си счупихме евродържавата.

Илиян Илиев

Наричай нещата с истинските им имена ! държавата я счупиха ГЕРБ и Тиквата !

Добре. Да си го кажем. Държавата я счупи човека с плахо вдигнатото юмруче. Обеща да ни "оправи" и от две години ТОЙ управлява страната с вече 5 правителства. По времето на Борисов, към България течаха реки от ЕВРОПАРИ. Откакто се махна Борисов, България живее на реки от ДЪРЖАВНИ ЗАЕМИ. Предполагам ЕК не може да намери кой след Борисов да ги краде и затова СПРЯ европейските пари за България. За тази криза НЕ СА виновни политиците. Виновни са операторите на изборните машини, които настройват резултата във флкашките така, че НИКОЙ ДА НЕ може да се излъчи стабилно правителство и така италианския боклук да си върви, а подаръчните торбички да не спират. За това и с хартиената бюлетина им бръкнаха отзад, защото евентуално вече няма на има подобен политически паритет.

То всъщност оня ден и за куп.... ооопа, ваучърите питаха. Щото ваучър не било комунистическия купон ... а не може ли просто да разрешим свободната инициатива? И да разкараме безкрайните еврорегулации дето пак седнахме на Горбачовия, да го прости Господ.

Ваучерите помпат инфлацията. Понеже Валутния борд забранява на България да печата пари и така и удържа инфлацията, бизнеса се изхитри и започна да печата виртуални пари, във фирмата на ваучери, които не са ценни книжа. Известно време бехме ОК, а сега "олеле"..... Българска му работа.

Чул нещо за купони и решил че са същото като ваучерите. Купоните глупаво детенце бяха раздавани за да можеш да си купиш с тях неща от първа необходимост. И не бяха с някаква левова равностойност а бяха литър олио килограм брашно и така нататък. А бяха раздавани защото стойността на тия стоки се повишаваше всеки божи ден.

Да ти опресня паметта - тези купони бяха за кооператорите в текезесето, другите се даваха към заплатата под формата на талони - право на покупки до еди колко си лева. Което и нашите бизнесмени са копирали

Колко трост за да не правиш разлика между ваучери и купони! Прости сте, защото сте б едни! Бедните сте, защото сте прости!

За цените ???? Но за количеството в опаковките контрола на държавата е задълбителен. За качеството също.

Защо подвеждате хората с глупави въпроси по същия начин може да ги питате искате ли да ви раздадем по 1000 лв всеки ще каже искам айде стига с тия методи за обработка на общественото мнение и насочване в погрешната посока само и само да спечелят изборите определени партии

Ние живяхме 45 години при комунизма в таван на цените и навсякъде беше с дефицит сложиш ли таван на цените стоките изчезват това добре го знаят по-старите така че айде не подвеждайте младите в такива дребни розови хапчета и пополиски идеи тоя филм сме го гледали

Първо,трябва да има държава,която в момента и последните 60 десетилятия липсва.И после да се използват,всички лостове и механизми,да се прекрати,спекулата и картелните схеми.Не приемам вариантите,това не може да стане,защото,няма начин,не е правилно....За ваяко действие си има противодействие,но политиците ни 90%,са бездейни,ялово-импотентни,бездарници.

Добре де толкова ли е трудно да си отговорите - като кого искате да бъдем, като комунистическа Русия със цени по-високи от Ню Йорк и заплати като в Джибути, или като Канада и Германия с високи заплати и ниски цени? Във всички НОРМАЛНИ държави пазара се регулира, както цените така и заплатите! Само комунистическите кочини оставят спекуланти и търгаши да дерат колкото си искат на воля, защото всъщност това са ТЕХНИ ХОРА! Тия приказки за "свободен пазар" са опорки на комунистическата мафия, която държи безнеса и не иска да им се намаляват печалбите!

Хаха, смешко! Там където се регулират цените означава точно две неща: първото е, че е настъпил "комунизъм", второто е, че нещата са адски, адски зле. Само, че при соца никой не можеше да се обогатява, освен един в количество два салама повече и малко банани, а сега олигархията ще трупа, а вие ще сте като Андрешко с каручката, щото няма да може и трихенд бангийките да си карате, щото няма да може да си позволите. За Гърция форгет.

Първо, нека се разберем за нещо. Всичките розови приказки извадени от дебелите книги за поведението на пазара важат при действаща пазарна икономика и свободен тип. Само че в България пазарът не е свободен. В България имаме пазарна икономика от картелен тип. Т.е икономиката е пазарна, което означава минимална намеса на държавата, а типът е картелен защото в почти всеки отрасъл има картели и картелни споразумения. Картелите могат да бъдат на локално ниво, например "тоя бизнес го държи сина на..." и в момента, в който друг пазарен субект предложи същият продукт (стока или услуга) на по-ниска цена, бива моментално санкциониран с непазарни и незаконни методи - пожари, внезапни проверки и т.н. Разбира се, в България има и картели на национално ниво. За разлика от локалните, те не контролират 100% от пазара, но определено "задават тона" като конролират над 80% от него. А по дефиниция за картел се счита пазарен субект или организаця от субекти, които контролират над 50% от пазара. Разбира се, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) очаква да открие групова снимка или нотариално заверено споразумение с подписите на висши мениджъри от всички играчи на пазара, за да обяви картел. И все пак при разследването на евентуален картел при горивата КЗК излезе с "препоръката" служителите на различните вериги да не поддържат толкова близки контакти. Разбира се, причините за формирането на тези картели са много и различни. Но как можем да решим проблема?! Много просто, ако картелите контролират пазара, някой ще трябва да контролира картелите. Преди време имаше един дундест чичко, когото някои хора наричаха на галено Баце. И когато Баце беше на власт, той относително малко се интересуваше от демокрацията, освен ако не е в Брюксел. И когато народа писнеше "Ох, боли" Баце или развързваше кесията и хвърляше грошове от балкона или раздаваше разпореждания. В конкретния случай, разпореждането просто щеше да е "Яйцата да са по 30 ст. максимум". И който не спази разпореждането до 1 седмица следва познатия рефрен: "Новината днес, властите нахлуха в офисите на фирма.... Бяха изети документи, а офисите бяха запечатани. На мястото има служители на ГДБОП, НСБОП, НАП, Пожарната, Жандармерията, Снегопочистване и един нандбален отбор. Прокуратурата води следствие. Разследването продължава. А сега прогнозата за времето." Да, наистина. Също както картелните организации са изцяло анти-пазарни събекти, така и "Баце каза" се напълно анти-държавен подход. Само че... този подход работеше. И работеше по-добре от призив на разни служебни министри за намаляване на цените. Вече е крайно време да се погледнем в огледалото и да признаем, е това в което живеем не е розовата демокрация от дебелите книги, а нещо доста по-различно, което се подчинява на доста по-различни правила и принципи. И едва когато признаем обективните ралности, ще можем да започваме да решаваме реалните проблеми. Ефективно.

ХАХАХА помня как през 90те вие седерастите се смеехте (с право) на по-глупавите ни другари, които гузно се оправдаваха "ама това не беше истински социализъм" . Е, май и вие изпаднахте в същата ситуация - оправдавате се "ама това не е истински капитализъм. Напротив, това Е истински капитализъм, и социализма БЕШЕ истински социализъм. И всички, дори и вие индиректно, признават че социализма БЕШЕ по-хубав. Всеки седераст който познавам поне веднъж съм го чувал да плюе по "последните 30 години" . Защо последните 30? Да, отговора е ясен.

И с какво беше по-хубав комунизма? С това че всички бяхме еднакво бедни и независимо колко си способен или умен продължаваш да си оставаш беден?

но за сметка на това живеехме в концлагер

Откровенно казано, мързи ме да коментирам ония глупаци, които подскачаха по площадите, докато едни доста по-добре запознати хора си поделяха държавата. Но има нещо друго - ние сме на изток от Запада и на запад от Изтока и при нас розовите постулати и на западните дебели книги по демокрация и на източните дебели книги по социализъм просто не важаха. Всичко се изкривяваше до израждане от пословичната ни способнст "да намираме на хляба мекото" и да търсим дупки в системата. Не знам доколко се разпробили комунизма и социализма, но доказахме, че при нас демокрацията вирее само в главите на шепа псевдо-интелектуалци, които се събират по холовете си и бистрят международното положение.

ㅤ

Като си знаем мутрите в парламента, таванът ше е такъв, че да гарантира двойни-тройни печалби до достигането му.

Трябва да има норма на печалбата за всички. Това трябва да важи също и за банките. Не може технте печалби постоянно да растат независимо от икономическата ситуация.

се казава "Пазар".

Готово! Слагаме норма на печалбата 10%. В момента пакетче дъвки идва при мен на цена 1 лев, значи мога да го продавам на максимум 1.10. Ама, ние с аверите сме се рабрали да е 1.50. Затова наемам един поп да им бае на дъвките срещу уроки. И пиша, че му плащам по 30 ст на пакетче. Така пакетчето вече ми идва на 1.40. Аз го пускам по 1.50 и после утре сутрин в "Тази сутрин" обяснявам как "Ама, ние от асоциацията на търговците на дъвки, продаваме с печалба под разрешените от държавата 10% и държавата трябва да ни субсидира, защото предвиждаме криза в сектора и ще трябва да освобождаваме работници и ще се вдигне безработицата и ще свърши света". С попа се разбираме нещо отделно.

С толкоа начетени икономически капацитети във форума, да се чуди човек, защо тази държава е бедна.

България не е бедна, просто при капитализма има перманентно илюзорно усещане за бедност , не само у нас, навсякъде. Почти всички американци "едва свързват двата края" , и в Европа е така, и в Канада. Затова гражданите на капиталистическите държави постепенно стават комунисти и почват да "поправят" цените с регулации, тавани, борба със спекулата и тн, погледни заглавието да се убедиш. Хората свързват думата "капитализъм" със пазарната икономика, но всъщност Капитализма е враг на пазарната икономика. Пазарна икономика почти винаги е имало , но само при капитализма хората започват да я мразят

А тъкмо аз се чудех, българите като заминем по таз пуста чужбина, да се скитаме немили недраги, по чужбинските държавни фабрики ли си продаваме труда, разбираш ли.... Замислям се и ас да легна на една испанска социалка.... По-добре ще съм от тука!

Ха-ха-ха-ха! Ще връщаме социализЪма, що ли? Я по-добре първо угасете глобалното затопляне, пък после ще се разправяте с цените. Впрочем, водещата европейска , па и световна държава, Германия, бодро, бодро се връща към въглищата, след като угаси 17 от 19-тте си атомни електроцентрали. Следващата стъпка е да минат на дърва - от Сибир. А ние кво - ние ще ги следваме. Нали сме еврогейци.

Далаверата с цените си е балканска работа. Само тоягата оправя дивата алчност.

Честит ви КОМУНИЗЪМ ! Честита ви нова крадлива коалиция ГЕРБ+ДПС+БСП+Възраждане!

Предпочитам ги пред Коалицията на Омразата.

ㅤ

Истинко, Какво си ти - ПеПераст, ДеБераст или БеВераст?

Гледам, че повечето идиоти са отговорили с "Да". Това, което трябва, е нормален пазар. У нас пазар нямаше. То и навън вече няма. Вдигането на цените на горивата, което доведе и до "инфлацията", беше в резултат на политически решения. Не на пазарни. Върнат ли се пазарните принципи, цената сама ще се регулира. Или не сте видели статийките за свръхпечалбите на банки, петролни компании.... За печалбите на някои хора от войната в Украйна и на фондовите пазари е излишно дори да се споменава. Там знаеш ли, какво ще му скимне на някой държавен глава или правителство, вече си с две крачки напред.

Нормалния пазар е следствие от добре работеща съдебна система. Поради липсата на такава, в България всичко е картел. Отдавна цял свят ни плюе, че съдебната ни система МИРИШЕ, а ние се правим, че дъжд ръми.

Ама то това не е български патен.

Като чуя такива соросячи опорки посягам към кобура.

Гръмни се. Никой няма да забележи липсата ти.

Всъщност за обикновените стоки у нас си има нормален пазар, поне много повече от Германия. Тук просто вдигнаха цените, което е нормалната пазарна реакция. В джендърска Европа обаче са вече много силно комунизирани и прибягнаха до "шринкфлация", това са различни методи които номинално запазват цените, но реално са пак вдигане и дори по-лошо - на много места стоки изчезнаха от пазара. Седи си табелата с цената същата както преди, но стоката липсва на рафта. И причината е че ние българите тоя филм вече сме го гледали , а те не са и сега не знаят какво да правят.

в Западна Европа цениите почти не са мръднали.

Стабилността на цените е в задълженията на централната банка! Нито БНБ нито ЕЦБ си вършат работата по стабилизиране на инфлацията! Трябваше отдавна да са вдигнали лихвите, само, че решиха да тестват търпението на народите. Скоро ще търсят къде да се крият. И политици и банкери.

Що си мислиш, че лихвите конкретно у нас имат или са имали нещо общо с инфлацията?

Вдигането на лихвите води до фалит на неразумно задлъжнели бизнеси и хора. Това означава разпродажба на ликвидация, което сваля цените и охлаждане на икономиката. В момента, невдигайки лихвите, централната банка всъщност толерира неразумното задлъжняване от бизнес и хора. Това води до пристрастяване към кредит, което се плаща чрез CBDC (купони) робство в "добрия" случай или война в лошия.

Къде? Неразумно задлъжнелите хора тук след пет години са чисти и никой не ги търси. Или термина "кредитен милионер" не ти говори нищо?

Точно проблема с кредитните милионери се замазва от помощните (евро)програми и ниските лихви. Ако ги нямаше, проблема много бързо става видим и трябва да се дават обяснения. Когато дълго време успиваш народа с ниски лихви, той губи представа за реалната цена на нещата. В този смисъл, на запад повечето милионери са "кредитни".

Не се успива народ с ниски лихви. С промяна на лихвата се регулира количеството пари ( въпреки че повечето пари са под формата на дълг ) на пазара. Стимулираш икономиката или я забавяш. Как точно се успиват хора с ниски лихви. Като ти е ниска лихвата, взимаш кредити и си подпомагаш или разширяваш бизнеса. Или си купуваш жилище, ако ти е толкова акъла. Като не ти е ниска, не го правиш и чакаш по-добри времена. Въпросът е, че в сегашната ситуация вече са замесени и редица други фактори, които нямат нищо общо с финансите или икономиката. Намеси ли се политиката по-твърдо на пазара и стават ето такива каши като сегашната. А се опасявам, че това е само началото.

Има икономически закони, които действат и без да се регулират цените. Един от тях е за равновесието между търсене и предлагане.

Няма нито едно неопровержимо доказателство, че през 11.1989 наистина нещо в България се е променило. За сметка на това има хиляди доказателства, че страната си е в див Социализъм. Като вземеш ситуацията с БДЖ, които са направо в комунизма, пенсиите без покритие, за които държавата харчи 55% от държавния бюджет, регулацията на цените, и десетките руски партии в страната и ти става ясно къде сме. За сметка на това, няма нужда от водомери на входа и изхода на Нефтохим.

Здравейте Жаклин, радвам се за вашата позиция и тази на Крали Марко.

Еми хубаво, но като ще е така да връщаме член първи и да признаем официално че сбъркахме, и всички евроатлантици в Белене. Не може хем на думи "свобода и демокрация" а тихомълком в тъмното регулации и социализъм.

Защо през март 1990 година, тогавашния Министър председател на България, комуниста-социалист с руски паспорт Андрей Луканов, обяви тотален фалит на държавата България и едностранно спря обслужването на външния и дълг? Там ли да се върнем?

1990 вече бяхме гнусна капиталистическа пазарна икономика, не искаме да се връщаме там, искаме да се върнем десет години преди това седерасте. Ама тоя път без западна музика и западни филми, грешка направи Партията че допускаше тая отрова да мъти главите на младите. "Какво толкова ако слушат АББА, това е просто музика, а те западните филми са дори полезни, те помагат на нашата кауза, показват грозното лице на капитализма, мафията, корупцията, олигарсите". Ето такива наивни мисли се въртяха в ръководните кръгове. Е, видяхме какво се случи.

Това бе само 3 месеца след т.нар. промени, в които съветското посолство махна българския гражданин Тодор Живков и назначи на негово място съветския гражданин Петър Младенов.

Илиян Илиев

Явно нищо не си разбрал ! Спирането обслужваш дълг не значи фалит ! Бъркаш термините ! И решението на Луканов беше изкл. правилно ! Само , че сега няма такова политици които да се опълчат на ЕС и САЩ ! Затова трябват топки , а нашите имат само путки !

Навит съм на социализъм, ама едновремешния, без либерастия. Като ще търпим гнусната либерастия, поне да имаме стоки в магазините за утеха, ако ще ми пробутвате хем либерастия, хем опашки и дефицити, яжте ми улука

Докато не свършат чуждите пари.

Не знам дали е прекрасно, въпрос на вкус. Обаче ако продължаваме така, ще получим социалистическа либерастия което със сигурност е най-гадното пробвано някога - хем стоковия дефицит на социализма, хем корупцията и безвластието на либерастията. Да точно така, колкото и соросоидите да се "борят с корупцията", тя всъщност идва от тях, през соца корупцията беше супер аматьорска на ниво шоколадови бонбони и бутове с агнешко . От много акъл отиваме към най-лошото от двата свята

Отнася се и за капитализма.

Корупцията е била на ниво бонбони при тебе, но това не е пречело на около 3000 души от партийната върхушка в Столицата да бъдат на безплатна котлова храна от УБО. Безплатна ли казах? Нееее! Плащали са си я, по 7 лева и 50 стотинки на месец! Много бързо ги забравяте тези работи.

До хе-хе: ако това не е някакъв висок левел сарказъм недостъпен за моя прост биготски мозък, значи си много хммм как да го кажа без обиди, да кажем несъобразителен. Та ти потвърди това което казах - давали били безплатна храна на партийците, безплатна храна произнеси го на глас да усетиш колко е смешно. Та нали точно това казах и аз - "корупцията" беше на ниво агнешки бутове и бонбони. Къде можеш да мериш агнешките бутове и безплатната храна с раздаването на обществени поръчки и точенето на еврофондове. А, и като споменахме еврофондовете - дори само заради тях искам да се махнем от ЕС. Еврофондовете са ОТРОВА!

Никой не ти пречи да стегнеш чамодана и да заминаваш в Матушка. Оставете България на мира.

Тя държавата е така яко оплетена с бизнеса, че кой ще посмее да резне свръх печалбите на богаташите?! Цените на много стоки надминаха тези в съседна Гърция, а навярно и Европа. Инфлацията дойде дюшеш на много търговци, за д аоправдаят вдигането на цените. Само заплатите си кретат на старите нива.

До се намесва при цените на стоките от първа необходимост,защото ние нямаме развита пазарта икономика и пазара не може да се справи сам

Значи слагай таван на цените, а търговците ще спрат да търгуват. Тогава ще пищиш от глад. Тъпо руско прокси.

Ти надценка виждали си как се слага на закупена стока, преди да се изложи на рафта? Имали представа, какви проценти се добавят отгорое? Явно не

В Русия цените са напълно свободни, в любимите ти соросоидни кочини не са, евроатлантически тъпак

Това го копират от ЕС ! Това значи ли , че няма развита пазарна икономика в ЕС ?!

Не е нужно да има таван нужно е държавата да гони спекулата като сложи таван просто си мие ръцете.

По кой начин държавата ще задължи един търговец да продава на неспекулативна цена? Нещо ми стана интересно.

Всички доставки и продажби имат документи слага се закон не повече от 5 % оскъпяване примерно. И се почват масови проверки и глоби.

и като имат документи, какво?

С пет процента оскъпяване никой няма да започне търговийка. Това не му покрива даже режийните разходи.

Трябва, защото търгташите се оляха! Не стига че сме затънали в мизерия ами разни "хитреци" ни цоцат допълнително!

Дали има някой, който да е доволен от нашите мобилни оператори? Дали увеличените им с инфлационния индекс цени е намерил същото процентно отражение и във възнагражденията на служителите им? Очевидно има компании, които спекулират и очевидно е със съдействието на така наречената ни държава.

70 процента - ДА. LMAO Искате си комунизма и това си е. Жалко мангалско племе.

Първо,това никога не е работило,а е единствено и само мярка за шир потреба.Второ,защо ни е таван на цените?Те са съвсем малко по високи от тези в Германия,Франция или Бали.

Аз ще ви довърша

АЗ ше ви упраа. Обещах ви го още преди 3 години. Само не забравяйте, че Крим сега е руски! Щот Гундяев пак ше ми дърпа ушите....

Не виждам защо да няма. Няма нито едно неопровержимо доказателство, че през 1989 година нещо в тази страна се е променило. При положение, че сме си още социалистическа държава, нищо не пречи държавата да се намесва отново и в регулацията на цените. И сега теглим държавни заеми, за да има с какво да плащаме увеличените пенсии. Живот! Имаме си руско прокси за президент и поне няколко руски партии в България, които се стремят да изчегъртат единствената българска партия, която не е от тяхното котило. Дори си направиха Коалиция на Омразата.

Имаме си ес, нато, американски бази и посланник, от чиито заповеди зависи всичко. Имаме си нпо, сорос, третополови организации, санкции срещу Русия,мвф, сб, а ти ми говориш старата педерска опорка, че руснаците ни били виновни. Явно си от психясалите членове на дъ бъ.