Защо денят започва така?

Задържаните трима души на границата със Северна Македония, сред които и представител на партия "Възраждане" са си извадили медицински свидетелства, защото спрямо тях е оказано физическо насилие, каза за БТА адвокат Владимир Миланов от Кюстендил. Тримата са осъдени на парични глоби от по 300 евро и са с временна забрана да влизат в страната. Платената в съда в Крива паланка сума е общо 1700 евро, заедно с разноските, каза Миланов, който посочи, че парите са били осигурени от председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Началникът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов ще оглави министерството на отбраната, а сегашният му колега ще бъде преместен на поста министър за стратегическите промишлени отрасли. Това съобщи високопоставен украински депутат, цитиран от украински медии. Олексий Резников бе най-високопоставеният представител на украинското правителство, който вече е преместен от поста при серия от оставки и уволнения след корупционен скандал миналия месец.

Кирил Десподов за втора поредна година бе избран за "Футболист на годината" на България. Отличието е общо трето за него, след като вече бе печелил награда през 2018 и 2021 година. Лично президентът на футболния съюз Борислав Михайлов му връчи индивидуалния приз. Десподов вкара общо шест гола с екипа на националния отбор, а с клубния си тим за пореден сезон стана шампион на страната. Негови подгласници останаха Илия Груев от Вердер (Бремен) и Ивайло Чочев от ЦСКА 1948. Станимир Стоилов, извел "Левски" до Купата на България, бе избран за най-добър треньор. Капитанът на Ботев (Пловдив), Тодор Неделев, който се възстанови и се върна на терена след операция на черепа, пък е тазгодишният лауреат на наградата "Лъвско сърце - Трифон Иванов".

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Астрономи откриха 12 нови луни около Юпитер, с което общият им брой достигна рекордните 92. Това е повече от всяка друга планета в нашата Слънчева система. Сатурн, някогашният лидер, е на второ място с 83 потвърдени луни. Луните на Юпитер бяха добавени наскоро към списъка, воден от Центъра за малки планети на Международния астрономически съюз. Какво се крие зад тези новооткрити луни чуйте в сутрешния новинарски Podcast. 

А какво ще кажете за това? 

В края на миналата година е имало стопиране в ръста на цените, но сега те отново са тръгнали нагоре, отчете министърът на икономиката Никола Стоянов. Според него става дума за спекула. "Уверен съм, че на база на по-сериозни проверки и разговори с пазарните играчи, както и с предвидимостта на цените на газа, електричеството и транспортните услуги, има доста фактори, които би трябвало да допринесат цените да тръгнат надолу", обясни министърът пред Nova TV. Стоянов каза, че до две - три седмици ще започнат масирани проверки за намаляване на цените.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.