Нови находки от римско време край Троян (снимки)

Непокътната римска баня бе открита при започналите разкопки на Националния исторически музей в римската крайпътна станция "Состра" в близост до град Троян.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Г-ца Елица Петрова титулуваща се редактор на тази статия може би ще изпита известен лек срам ако си направи труда да прочете все пак нещо по темата. Обектът е известен от началото на века а реставрацията му започна през 2002 година, така че новина няма. Има само необразованост и нежелание за образование. link

На тази коне- станция,римския управител Боцил е провеждал свойте срещи с кандидатките за министерски постове, а Ивайло,Свинар- майстор на хубува масс, за Цар на Българите е наложил. Историята се повтори в наши дни: Магаре туриха за президент?

Абе тия едно време са били големи безхаберници. Тук злато, там злато.. навсякъде боклук са ръсели.

това е римска крепост със жп възел релсите са се запазили и до днес

А това просто кърти мивки - "плътно застроена площ от 6 кв. км"

МНого голям доста укрепен град е имало на хълма над сегашното село тогава реката е била с високи води .

Това , че Ивайло е бил свинар е лъжа измислена от византийците.В много сражения ги е победил и те не могат да му го простят.За съжаление тая лъжа се харесва и на комунистите и затова в училище ни учеха,че той е селянин ,,вдигнал първото феодално въстание в света,,Ееех как звучи само...И за още по-голямо съжаление все още има българи,които вярват на на тая антибългарска лъжа.Ивайло е бил от благороден род-аристократ-областен управител на Овеч - сега Провадия!

Извинявам се за пропуска...първото антифеодално въстание.

ти май наистина си професор от бам

монета, поставена от неизвестен майстор в бетона на пода ,с цел бла бла бла ! който е писал тази статия веднага да го пратите в четвърти клас ! да си доучи!

Кои са варварите дето разрушиха храма на Тракийския конник ? Оказа се ,че варварите са християните(последователите на яхве) и вече 1500години рушат всичко което стои по пътя им .

Дотук ти пиша 2-ка . Точка А сега кажи, че е лъжа, и за президента ни- магаре на Боцил? Пет милйона със ушите си го чухме, и не вярвахме, а то, ЖИВА ИСТИНА!

Голема дупка, бреЙ ! Що не я затрупат бърже, преди да е паднало некое дете, или пък мойта скъпа, "Фокс- вагената"?

Ивайло е бил управител или боен командир на крепоста Овеч. Повече за съжаление не е известно. Това със свинаря е пълна неграмотност от ваша страна....

А и да не излезе, че парата я е подхвърлил Божидар. Та после пак да ревне за 10 % от бюджета за нови разкопки.

"Професорът" от ДС Божидар Димитров, ако иска да види наистина добре запазена римска баня, да се разходи до Хисаря или Варна, а не да рекламира някакви дупки.

Оставам с убеждението че когато разровим, вадим само римски нещица и тук таме тракийски. Бе неща от първо, второ .. осмо булгаристанско "царство" нещо нема ли да извадиме. Само на писмени извори драскани от хитри визйнтийци ли ще се тупкаме по косматите гърди да го ева ...

А така, плямпайте, плямпайте, тя мафията само това чака. А паосле се чудите защо и гащите ви ще съблекат незабелязано и ще ги изнесат! Навремето написах "Римска баня", но имах предвид нещо друго - вековечната ви простотия.

всичко много добре, само се учудвам как проф. бошлаф димитров не е открил и мощи на някои светец, може би защото троян е далече от родния му созопол.

Нещо друго ще ме питаш ли ?

В миналото се е пишело като се е редувало писането от ляво на дясно и обратно. Този начин на писане е известен под името Бустрофедон. Така СОСТРА е АРТСОС, АРЦОС, ХАРЦОС - воин,войник /ст. български/ ХАРЦОИ - войници. Подходящо, чисто БЪЛГАРСКО име за крепост-пътна станция. БАНяджийските историци са с промити и изгладени мозъци от русняшката пропаганда.

rado_7_6@

Интересно впечатление на археолозите е направила липсата на телефонен и интернет кабел от което може да се съди, че римляните от мотела са ползвали джиесеми и безжичен интернет :)

Обожавам околностите на Троян.

Кога ще ги излагат в музея ? че колекционери и търговци вече са капарирали някои неща.

Не мога да кажа,че имаш нещо в таванското си помещение,освен тьп национализьм и безмерна простотия,която няма почивен ден и вьрлува по хората.

Признавам те за крьстник.Този тарикат понякога така се вживява,че разказва все едно е бил там преди неколкостотин години, или 10-15 века.Няма ли кои да му обясни,че ако не е доказано историческият факт с артефакт или писмен документ е или сценарии за филм или ЛЬЖА.

От време на време излизат монети и артефакти от Филип и Александьр.

Ха,та ти не знаеш ли,че бетона е измислен още от Вавилон.Как мислиш са направени прочутите висящи градини.Питаи Б.Д.тои е бил и там.

Ха,та ти не знаеш ли,че бетона е измислен още от Вавилон.Как мислиш са направени прочутите висящи градини.Питаи Б.Д.тои е бил и там.

нещо ,като надуваем самолетоносач...

ха знам за бетона, но не знаех че майсторите , когато строят, слагат монети за да може историците , по сетне да датират руините на строеното от тях

След изследване и сравняване на ДНК учените твърдят , че българите приличат по-скоро на римляните , европейските турци и гърците , но не и на славяните .

Кво крещите ,ба??! Да додат от Рим да си ги земат??

Сегашните българи сме измислени в прашасалите кабинети на Кремъл в началото на 19 век. В края на 17 век Екатерина Велика прави световен речник на познатите езици - има дори етиопски, има илирийски, но не и български. Паисий е писал на шльокавица която няма нищо общо със сегашния ни език. С две думи фалшиви сме колкото и макетата, ако не и повече ...

Значи труянскиот конь открай време си е тука.

Резаче, не говори глупости, тебе може и да са те измислили група турски тираджий срещнали майка ти край пътя, но ние Българите сме преки потомци от много хилядолетия на древните Българи. ДНК-то го доказва, а това със славянството е измислено от Кремъл на антибългарска основа така, че не ми го размахвай този Кремъл. А Екатерина има едно писание наречено "за Българите и хвалисите" от 1767 г., където се оказва, че много добре знае, кои са Българите и колко славни са били. Така, че изяш си от яд резаната пишка.

Точно. Горното са пълни глупости. Някои хора да вземат да попорочетат малко, преди да пишат. И какво лошо има п-р Б. Димитров да получи още пари за разкопки, а, хора?

В Карлуково има ли нет ва вайна?!

превеждали

невероятно но факт и още нещо ВСИЧКИТЕ БИБЛИОТЕКИ В КРАЯ НА17В СА ИЗГОРЕЛИ !!!ЗА КАКВО СЕ КАРАТЕ ВИЕ СТЕ В НЕТА НАБЕРИТЕ И ЧЕТЕТЕ

АРХИОЛОГИЯТА Е НОВА НАУКА И Е СЪЪЗДАДЕНА ЗА ТОВА :- БОГАТИТЕ ДА СТАНАТ ПО БОГАТИ ПРИМЕР НЯМА СПОСОБ ДА СЕ ОРЕДЕЛИ ПРЕДМЕТАНА КОЛКО ГОДИНИ Е НАУКАТА ОШЕ НЯМА ТАКИВА УРЕДИ!!! ОСТАНОЛОТО Е МИЖИ ДА ТЕ ЛЪЖЕМ

гласи една китайска поговорка: "Тежко на онзи народ, който позволи враговете му да учат децата му на история"

Глупак, има такава технология и тя се основава на полуразпадането на изотоп на водорода.

всичко за римската баня, но за светилището на Тракийския конник - нито снимка, нито дори едно изречение

Катето Велика действително познава българите, но тези от волжска България. Титолува се и като царица на Българите. Но за нашето семенце задунайско не е чувала. Едва Юри Венелин под влиянието на един сърбин Караджич решава че от това храстче може да изкочи птиче и едно селско неопределено племе може един ден да тръгнем да го защитаваме, нищо че няколко пъти руска войска е пресичала Дунава преди това. Генно-историческо инженерство, дами и господа!

"Тя е поставена от неизвестен майстор в бетона на пода на южно от басейна помещение, с цел да се датира построяването на комплекса около 169 г." Ама тогава имало ли е бетон или бетонена е главата, съчинила този текст?!