Нови находки от римско време край Троян (снимки)

Непокътната римска баня бе открита при започналите разкопки на Националния исторически музей в римската крайпътна станция "Состра" в близост до град Троян.

Обратно в новината

Коментари - Нови находки от римско време край Троян (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Тя е поставена от неизвестен майстор в бетона на пода на южно от басейна помещение, с цел да се датира построяването на комплекса около 169 г." Ама тогава имало ли е бетон или бетонена е главата, съчинила този текст?!

всичко за римската баня, но за светилището на Тракийския конник - нито снимка, нито дори едно изречение

Значи труянскиот конь открай време си е тука.

Кво крещите ,ба??! Да додат от Рим да си ги земат??

След изследване и сравняване на ДНК учените твърдят , че българите приличат по-скоро на римляните , европейските турци и гърците , но не и на славяните .

Сегашните българи сме измислени в прашасалите кабинети на Кремъл в началото на 19 век. В края на 17 век Екатерина Велика прави световен речник на познатите езици - има дори етиопски, има илирийски, но не и български. Паисий е писал на шльокавица която няма нищо общо със сегашния ни език. С две думи фалшиви сме колкото и макетата, ако не и повече ...

Резаче, не говори глупости, тебе може и да са те измислили група турски тираджий срещнали майка ти край пътя, но ние Българите сме преки потомци от много хилядолетия на древните Българи. ДНК-то го доказва, а това със славянството е измислено от Кремъл на антибългарска основа така, че не ми го размахвай този Кремъл. А Екатерина има едно писание наречено "за Българите и хвалисите" от 1767 г., където се оказва, че много добре знае, кои са Българите и колко славни са били. Така, че изяш си от яд резаната пишка.

Ivan Nenov

невероятно но факт и още нещо ВСИЧКИТЕ БИБЛИОТЕКИ В КРАЯ НА17В СА ИЗГОРЕЛИ !!!ЗА КАКВО СЕ КАРАТЕ ВИЕ СТЕ В НЕТА НАБЕРИТЕ И ЧЕТЕТЕ

нещо ,като надуваем самолетоносач...

Кога ще ги излагат в музея ? че колекционери и търговци вече са капарирали някои неща.

Обожавам околностите на Троян.

rado_7_6@

Интересно впечатление на археолозите е направила липсата на телефонен и интернет кабел от което може да се съди, че римляните от мотела са ползвали джиесеми и безжичен интернет :)

В миналото се е пишело като се е редувало писането от ляво на дясно и обратно. Този начин на писане е известен под името Бустрофедон. Така СОСТРА е АРТСОС, АРЦОС, ХАРЦОС - воин,войник /ст. български/ ХАРЦОИ - войници. Подходящо, чисто БЪЛГАРСКО име за крепост-пътна станция. БАНяджийските историци са с промити и изгладени мозъци от русняшката пропаганда.

Не мога да кажа,че имаш нещо в таванското си помещение,освен тьп национализьм и безмерна простотия,която няма почивен ден и вьрлува по хората.

Нещо друго ще ме питаш ли ?

Ха,та ти не знаеш ли,че бетона е измислен още от Вавилон.Как мислиш са направени прочутите висящи градини.Питаи Б.Д.тои е бил и там.

всичко много добре, само се учудвам как проф. бошлаф димитров не е открил и мощи на някои светец, може би защото троян е далече от родния му созопол.

Признавам те за крьстник.Този тарикат понякога така се вживява,че разказва все едно е бил там преди неколкостотин години, или 10-15 века.Няма ли кои да му обясни,че ако не е доказано историческият факт с артефакт или писмен документ е или сценарии за филм или ЛЬЖА.

А така, плямпайте, плямпайте, тя мафията само това чака. А паосле се чудите защо и гащите ви ще съблекат незабелязано и ще ги изнесат! Навремето написах "Римска баня", но имах предвид нещо друго - вековечната ви простотия.

Оставам с убеждението че когато разровим, вадим само римски нещица и тук таме тракийски. Бе неща от първо, второ .. осмо булгаристанско "царство" нещо нема ли да извадиме. Само на писмени извори драскани от хитри визйнтийци ли ще се тупкаме по косматите гърди да го ева ...

От време на време излизат монети и артефакти от Филип и Александьр.

"Професорът" от ДС Божидар Димитров, ако иска да види наистина добре запазена римска баня, да се разходи до Хисаря или Варна, а не да рекламира някакви дупки.

Голема дупка, бреЙ ! Що не я затрупат бърже, преди да е паднало некое дете, или пък мойта скъпа, "Фокс- вагената"?

А и да не излезе, че парата я е подхвърлил Божидар. Та после пак да ревне за 10 % от бюджета за нови разкопки.

Кои са варварите дето разрушиха храма на Тракийския конник ? Оказа се ,че варварите са християните(последователите на яхве) и вече 1500години рушат всичко което стои по пътя им .

монета, поставена от неизвестен майстор в бетона на пода ,с цел бла бла бла ! който е писал тази статия веднага да го пратите в четвърти клас ! да си доучи!

Ха,та ти не знаеш ли,че бетона е измислен още от Вавилон.Как мислиш са направени прочутите висящи градини.Питаи Б.Д.тои е бил и там.

ха знам за бетона, но не знаех че майсторите , когато строят, слагат монети за да може историците , по сетне да датират руините на строеното от тях

МНого голям доста укрепен град е имало на хълма над сегашното село тогава реката е била с високи води .

това е римска крепост със жп възел релсите са се запазили и до днес

Абе тия едно време са били големи безхаберници. Тук злато, там злато.. навсякъде боклук са ръсели.

На тази коне- станция,римския управител Боцил е провеждал свойте срещи с кандидатките за министерски постове, а Ивайло,Свинар- майстор на хубува масс, за Цар на Българите е наложил. Историята се повтори в наши дни: Магаре туриха за президент?

Това , че Ивайло е бил свинар е лъжа измислена от византийците.В много сражения ги е победил и те не могат да му го простят.За съжаление тая лъжа се харесва и на комунистите и затова в училище ни учеха,че той е селянин ,,вдигнал първото феодално въстание в света,,Ееех как звучи само...И за още по-голямо съжаление все още има българи,които вярват на на тая антибългарска лъжа.Ивайло е бил от благороден род-аристократ-областен управител на Овеч - сега Провадия!

Извинявам се за пропуска...първото антифеодално въстание.

гласи една китайска поговорка: "Тежко на онзи народ, който позволи враговете му да учат децата му на история"

ти май наистина си професор от бам

Ивайло е бил управител или боен командир на крепоста Овеч. Повече за съжаление не е известно. Това със свинаря е пълна неграмотност от ваша страна....

ME

Точно. Горното са пълни глупости. Някои хора да вземат да попорочетат малко, преди да пишат. И какво лошо има п-р Б. Димитров да получи още пари за разкопки, а, хора?

Г-ца Елица Петрова титулуваща се редактор на тази статия може би ще изпита известен лек срам ако си направи труда да прочете все пак нещо по темата. Обектът е известен от началото на века а реставрацията му започна през 2002 година, така че новина няма. Има само необразованост и нежелание за образование. link

А това просто кърти мивки - "плътно застроена площ от 6 кв. км"