Празнуваме Свети Трифон Зарезан

На 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан или Деня на лозаря - традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон.

Обратно в новината

Коментари - Празнуваме Свети Трифон Зарезан | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ДИОНИС -богът на виното е богът на траките, а гърците са взаимствали този обичай от нас, както и всичко останало. Днес се слави ДИОНИСИЙ - БОГА НА ВИНОТО!

ПРЕКРАСЕН ПРАЗНИК! БЛАГОДАРЯ ЗА ПОДРОБНАТА СТАТИЯ! ОБИЧАЯТ Е НАИСТИНА НАШЕНСКИ, С ЦЯЛАТА НАРОДОПСИХОЛОГИЯ, СТРАХ И ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ БЕДИТЕ С РИТУАЛИ, ТИПИЧНО ПО БЪЛГАРСКИ! АЗ ПРАЗНУВАМ ТОЗИ ПРАЗНИК, НО НЕ Е ЛОШО МЛАДИТЕ И СТАРИ ВЛЮБЕНИ ДНЕС ДА СИ ПОДАРЯТ ЦВЕТЕ И ДА ПИЯТ ПО ЧАША ВИНО, СИМВОЛИЗИРАЩА КРЪВТА НА ИСУС.

Честитона всички влюбени.... в алкохола!

вчера бях католик, днес съм катогъз! Одеколона не прощава!

Честит празник! Важното е да сме хора и да си пийнем, е.ал съм ти всякаква политика!Наздраве!

Честит празник на виното и лозарите ! Да сме живи , здрави и родолюбци . Плодородие и изобилие за свещенната Българска земя . И да пием елексира с любим човек до себе си . Или с верни другари ;) Днес тачим и свети Кирил Български , да е светла и непреходна Паметта му и да са вечно живи във всяко Българско сърце писмената му . Поклон ! Наздраве , Българи :)))

НАЗДРАВЕ! ЛОЗАРСТВОТО И ВИНОТО СИМВОЛИЗИРАТ ТРАКИТЕ И ИЗКУСТВОТО ИМ! ПЛОДОРОДИЕ И богата реколта на гроздобера! Да е живо делото на Св. Кирил, което гърците умират да си присвоят! Жалко, че Кирил не е оставил източник, че е ползвал знаците на прабългарите.. НО да кажем, че ДНЕШНАТА КИРИЛИЦА, на която пишат от България до Монолия, на която да 1990 г. е публикувана 1/2 отсветовната научна информация, всъщност е КЛИМЕНТИНЕЦА, създадена от КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ, ВЗЕЛ 4 ЗНАКА ОТ ЛАГОЛИЦАТА НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ! НАЗДРАВЕ, НАЗДРАВЕ, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРСКОТО!!!

Не, скъпи имбецили, не празнуваме Св. Трифон днес. Празнувахме го на 1 февруари, днес е 14, ако случайно не сте погледнали календара. Това, че има старостилци и те не признават новоюлианския ни календар, приет от БПЦ още през 1968 г., си е техен личен проблем. Също така не празнуваме и изобретения от педерастите Валентин, който най - често е изобразяван с червена задница, префасонирана като сърце. Днес, скъпи имбецили, празнуваме Успение на Св. Кирил Български, само че е АОНСУ кой да ви научи на това...?

от Балканския ти е само Ганьо...

Бае Ганя

Хахав, би ли пояснил "мисълта" си?

Не празнуваме ли СВЕТИ ТРИФОН ВАЛЕНТИНОВ.Страхотна комбинация-какво ши кажете

нещо такова, Пияни от любов или влюбени в пиенето... Както Вси светии илии хелуин ще е Свти Хелуин...

или нашта патриаршия е сатанал католическа, че и те днес празнуват същото като теб?! Кое е истаната?!

Някой може ли да ми каже по времето на хан Крум как са празнували Трифон Зарезан, че имам един спор.

За прото-българите не е характерно пиенето на алкохол, но за изтръгнатите лози си е чиста приказка Тракийски ритуал си е това, вакханалии - безразборен секс с неомъжени девойки - вакханки, букв. - побърканите, употреба на психоактивни гъби, безпаметно пиянство и тн. Бог Дионис е бил пичага хаха....

Та нали ние, българите, сме наследници именно на траките! Я виж колко обреди и ритуали от времето си като траки сме пренесли в сегашното си християнство и в българския си бит и култура!

Вие какво празнувате днес?! Питам, защото и на 01 февруари пак празнувахте свети Трифона, зарезана, дето открай време народът ни си го тачи на 14-тия ден на февруари , а пък вие за днес ни натвирахте в очите светията Валинтиня, дето е на влюбените, де! И гледайте кога кого народът празнува и оставете поповете, че те самите не могат да се разберат на кой ден какъв празник е и защо е този, а не друг празник! Ами че то без винцето на свети Трифона има ли любов, бре журналя?! Та нали винцето сгрява кръвта, а след това любовта сгрява и кревата и телата! Ха наздраве и след като си пийнето винцето (нали и самия Христос почитат с хляб и вино) се любете до насита! Пък тогава ни кажете кой светия е по-добър за празнуване, ама май без Трифона няма да е истински празник и за Валентина, а?!

Днес е празник в БГ за всички,за мъже и жени.Започваш с ТРИФОН ЗАРЕЗАН, завършваш с СВ.ВАЛЕНТИН. Честит двоен празник и на РАДА ДЪЛБОКАТА .

Днес е празника на виното и лозаря, а не на Св. Трифон, както го празнува Българската ,. Още по комунистическо време , комунистите не се съгласиха да го празнуват заедно с църквата и така остана разделен, нито един Трифон не празнува днес. Също както Св. Кирил и Методи - 11май, а ден на просветата - 24май, това е България, това сме ние, единство никъде - разделяй и владей.

Не си наясно, а коментираш. Днес е Трифонов ден по стар стил, по стария църковен календар, а не заради комунистите. Същото се отнася и за Св.св, Кирил и Методий, и за други празници. Всички те са 13 дни след датите по сегашните църковни календарчета. Иди в някоя църква да ти разяснят подробно и недей да пишеш глупости.

НаЗдраве !

Заряза ли , заряза ли..........

Откъде да знае човека. Навсякъде се тръби за сърчица, а всъщност католическия Св. Валентин няма нищо общо с тези плюшени глупости. Хайде католическите свещеници в България да излязат ид а кажат какво е общото с плюшените играчи и светията.

Няма нищо по-хубаво човек да е пиян от любов! Наздраве!

Поздравявам жена си, която е шведка католичка, а аз съм българин православен християнин. Празнуваме заедно. В България. Тя дойде с еднопосочен билет от Стокхолм в София. И живее при мен вече от 2 години.

Да сте живи и здрави със шведката , но като поживеете поне 10 години тогава се хвали .

Браво бе, Цецо! Как я прелъга!?!

Някак си не мога да го разбера - Ден на лозаря в чест на Свети Трифон!? Ами то може да се празнува и като Ден на лозаря в чест на онзи католик Св. Валентин. Може би Кунева ще го празнува така. Натресоха ни този католически календар и сега се чудят какво да измислят.

Кварталното кръчме е пълно с пияндета от ранни зори, брадясали ои смърдящи на бъчва и вкисната пот? Човек не може едно шоколадче да купи на детето си без да повърне. честит празник, юнаци, карайте все така. До довечера да сте зарязали и да сте се отрязали. Интересно, откъде взимате пари за пиячка като цяла седмица търкате мръсните столове, направо сте икономически феномен - чудо!

и сега са им давали аванс!

Превърнаха ни в идиоти. Отврат.

Наздраве,Българи!За Вечна България !!!

Гугъл ни занимава само с чужди празници и чужди забележителни персони, предпочитаме да се грижи да отбелязва първо българските!

Честит имен ден на всички именници и специално на Трифон Иванов, този велик и достоен българин. Да бъде все така жив и здрав и много голове в противниковата вратя.

Не те ли е срам да пишеш такива глупости за умрял човек!!!

Сериозно....предполагам, че се шегуваш! Не чета новини, но това неможе да е вярно!...Нали?

GO-shko,,,ti si edna slavna i masivna bodala.....izspitvam edno niskrito vazshishteNIE od tep.

Тия попове съм ги намразил толкова ,че няма до къде.И те започнаха да лижат задниците на продажните ни политици.Да ни е Честит Трифон Зарезан .Наздраве.

Абсолютно те подкрепям, малцина останаха достойни за уважение и респект. И още нещо, може и да не му е мястото и времето, нооооо наскоро отивам в църква, да си запаля по една свещичка за здраве на близките и по една за покой на душите на покойните ми такива и ... изненада - най-евтината църковна свещичка 40 ст. Аз където работя и все пак имам някой лев в джоба ми се видя множко, какво остава за пенсионерите, това вече лукс ли се нарича? Продаде ми я човек в расо, явно духовник и така ме изгледа нагло и с презрение като попитах за увеличението, огледа ме от глава до пети и заключи, че като ми било скъпо да не съм си купувала, че църквите се нуждаели от пари и че ако ги нямало тези пари скоро нямало къде да отида да се помоля и нямало да има къде да си запаля и една свещ. Не съм правила проучване за финансите на църквите, но не го вярвам, нали все ги дават нашите супер духовници с какви коли се разкарват, накити, да не говорим за копринените одежди.

Обаче как се натъртва на това, че било по григорианския календар. Малоумни драскачи на сензации. В другата статия ни обеждават, че на днешния ден от векове, даже от римско и гръцко време, почитаме Флюбените...Имам новина за вас, платени ми писарушки - в България се празнува свети Туньо и така ще бъде. Честито на всички Туньовци!

A аз пръзнувам свети трифон нарезан! Тралалала, о тралалала ооооооооо тралалалалаааааааааааааа....

...честит Tрифон зарезан на празнуващите !!!...честит Cвети Bалентин на балгарите римокатолици...знаен ,че не всички сме православни....истината обаче е ,че Cвети Bалентин е преварнат в световен комерсiaлен празник...тои сащо е част от асимилацята от западната култура на която сме подложени....факт е че запада води воина с изтoчното православие от отдавна..дали го признават или не е друг вапрос...ние като балгари трябва да пазим и учим децата си на нашите искони балгарски традиции и обичаи за да се запазим сахраним като народ !!!...до тези дето празнуват всичко...защото идеята на празника им харесвала..разбира се няма лошо...но нека да бадат повече балгари ,защото неусетно ще се преварнат в не балгари...примери колкото искаш...погледнете как ни се променя исторiята..след време децата ни ще ни питата..на вас всащност какав ви е бил точно проблема с турската имперIa???...или пак ...какво е това смешно име "Tрифон", "георги"....Gордж..ще им звучi някак си по- добе...какато между впрочем гери -никол сега...това са все частици от балгарщината...за които не внимаваме и после далбоко ще саJAляваме..защото ще загубим идентичността си....

Без чаша хубаво вино, няма хубав секс. Наздраве мъжкари.

Честит Трифон зарезан! Честит празник, българи! Адмирации за Дир-а, че отбелязва тоя традиционен български празник, докато в момента всички телевизии- /БТВ/ тръбят за чуждия Празник на влюбените. Най- парадоксалното е, че интервюират 50, 60-годишни двойки, които се захласват от възхищение, даже с поезия.....Ако това са млади тийнейджери- разбираемо, но хора на преклонна възраст да забравят за българския Трифон зарезан, а да величаят този натрапен празник, просто е жалко......

добар коментар 100+

Само да вметнем, за протокола... Трифон зарезан всъщност НЕ Е български празник... Отвори и прочети за неговите корени. Далеч е от български :-) Не го пиша в подкрепа на никого, просто казвам, че неграмотността често води до големи недоразумения и често унижения.

Правиш ли разлика м/у български и традиционен за България празник? Естествено, не ние не сме открили топлата вода. България е само на 1300 години, а християнството на 2000 години. Почти всички светии са живяли преди да се появи България и да стане православна държава.

jingiby

Наздраве на всички българи...

Просто още един ден. Другото е от плитка глупост до бездънна туземщина.

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/v/t1.0-9/19206152668610268118261785495933_n.jpg?oh=57ecd649eeb7327aed166474c2aeeeab&oe=56FDEE16 Не е важно да имаш половинка за Св. Валентин , а поне литър за Свети Трифон Зарезан !

Най-после някой да се сети за този празник, че вече ми се повръща от приказките за гнусния комерсиален Свети не знам какъв си! Нека да не забравяме, че сме българи и помним нашите празници и традиции.

Римокатолически е свети валентин, а ние като верни чуждопоклоници го празнуваме, защото сме "католици"

Празнуваме го и като ден на влюбените, не толкова като св. Валентин. Изобщо сладкарите и бижутерите дето са го пробутали на времето и са му прикачили светия, да не се опъва църквата, са го направили с гениален търговски нюх. Кой няма да иска да има ден на влюбените? Виж даже в Иран прониква. Та да си пийнем по случай на Трифон Зарезан и да продължим с гаджето.

Какъв Трифон бе, какви плетки и шевици? Кой сега прави вино вкъщи, коя от жените реже плат, плете и шие? Такъв хубав празник си имаме, на ЛЮБОВТА... По-рано празнувахме на 2-ри февруари, ама и на 14-ти не е лошо. Моят приятел ще ми купи подарък, аз ще му се отблагодаря в натура. А довечера ще идем на парти в ID club. Там ще стане една.... И никакво вино, само маркови питиета.....

Да си жив и здрав и ти, драга ми Кончита! И аз си имам приятел. Ние с него ще пийнем по чашка винце и ще споменем светията с лозарските ножици първом, после светията със сърчицата и после всички хора по света, които се крият в развалини, бягат от домовете си за да оживеят и нямат възможност да си пишат валентинки. Мир, любов и берекет на всички!

Изключително забавно си се избъзикал с Евроценностите:) Жалко, че четящите примати с мислене на костенурка не са успели да го оценят. Наздраве:)