Третият мандат на Си Цзинпин: четири основни предизвикателства

Президентът ще се сблъска с проблемите в икономиката, напрежението със САЩ, въпросът за Тайван и правата на човека

Обратно в новината

Коментари - Третият мандат на Си Цзинпин: четири основни предизвикателства | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а той знае ли че това му били приоритетите???

Западът пропуска нещо важно за Китай - манталитета на китайците. Поднепесната империя хилядолетия е имала император начело. Обединяваща фигура, която е означавала стабилност за обикновения китаец. Дали ще е император или министъп председател, няма никакво значение. Вождът е на мястото си и ни пази. Китайците имат едно предимство пред запада. Не са изпаднали в самозаблуда, че от тях зависи нещо. Западната "демокрация" се видя, че не е изобщо демократична. Но хората все още си въобразяват, че нещо зависи от тях, че мнението им ще бъде потърсено, че бъдат питани по важни въпроси. Нищо такова няма. И вече е ясно за повечето заблудени западни овце - от тях не зависи нищо и те са само за да бъдат стригани и да се подчиняват. Китайците имат и друго предимство пред запада. Западните подрастващи мечтаят да станат Youtube или TikTok звезда. Една трета от тях искат да станат такива, като "пораснат". Това са им ценностите. Китайчетата за разлика от тях, мечтаят да летят в космоса. Това ще закопае едните и ще бъде причина, другите да просперират - ценностната система. От "Франс Прес" само са констатирали факти и текущата ситуация там, няма никакъв анализ. Няма предвиждания и не могат да имат такива, защото не знаят, какво ще им хрумне на политиците в родната им държава, както и на техните колеги, съюзници. Защото нищо не подлежи на анализ в момента, тъй като в момента няма икономика. Глобално се решава едни отрасли да се закрият, за сметка на други. В момента икономическите закони не важат. И затова от "Франс Прес" не могат да направят нищо повече от обзор. Но са пропуснали ключови неща. Споменах една част от тях.

Това е владелеца на планетата.... Жалко ния го издигнахме там....

Не до 5, най-много до 3 години Китай става № 1 икономика в света. САЩ губят дори равностойния си полюс.

Доходите на Китай на глава от населението са колкото българските. И защото България не прави ракети и бомби, всъщност българинът живее доста по- добре. Китай е една огромна Северна Корея.

Ако устискат да се развихри добре финансовата криза в САЩ и подкрепят Русия да не паднe, те ще са първата икономика в света след няколко месеца и могат да си вземат Тайван. Американците нямат сили за два фронта.

Те и на един не са в момента. :) Това, че са пратили малко залежало въоръжение, не е като да ги е притеснило. Ако мислиш, че ще оставят световната работилница за чипове в ръцете на Китай... Имам едно НДК за продаване искаш ли? Или ще пишеш на дядо Мраз да ти го подари за нова година?

Икономиката винаги е предизвикателство, но останалите 3 не са средносрочни приоритети за Китай. Франс прес представя свои приоритети, но те не са китайските.