Днес е църковният празник Тодоровден

Църковният празник Тодоровден се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Празнува се главно за здравето на конете (Конски Великден).

Обратно в новината

Коментари - Днес е църковният празник Тодоровден | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Еврейски попски басни. Конникът е Божият Син в Староверството ни без евреи. Мадарският конник, Конникът от иконографията в храма в Сборяново, Св.Георги, Крали Марко...все образи на Божият Син препускащ на конят шарколия. Конят е посредник между световете: Този свят-земният и Онзи свят- Отвъдният. Затова са погребенията пред тракийските гробници на коне.

Празнувайте го тодоровци,че скоро може и да няма тодоровци, ахмедовци,мустафи,реджеповци,ердоганци ....и дупене в джамии и удряне чела в пода и то боси,със събути цървули!! Радвайте се сега-докато можете!

светецът се казва свети Теодор. Няма Тодор,това си е бг име,произлязло от името Теодор.Четете и тогава пишете. И етнографите,които смесват църковните и езическите елементи са некадърници недоучили, но имащи дипломи. Има разлики. А това, че на празник не се работи - я си помислете - някога нямало супермаркт или мол, всичко се е изработвало в дома. Хората- жени и мъже са били уморени при подготовката, естествено, че после няма да се работи, а който е ходил и на църква....

даря , ми ние на азбуката си викаме азбука , а вие на вашата и викате алфавита ! за нас си е Свети Тодор , и имаме църкви с това име ! тъй че не ни учи , как се казват светиите ни ! ние борба сме водили да се отървем от византийската църква и на български си водим службата !

Що за глупост са тия църковни празници?

тебе не те касае! те не са за безделници !

Хаха, ти защото си някакъв прекалено голям професионалист, така ли? И как отсъди, че съм безделник? Не може ли просто да не вярвам в бога? Защо си правиш подобни изводи за хора, които дори не познаваш? Нали си много религиозен и страшно морален?

Ti siizrod a ne bylgarin

ти си гледай "гейпарадите" и "хелуините" в българските празници не си завирай гагата!

Имигранти стават християни за статут. Имигрантите мюсюлмани, пристигащи в Германия, масово се покръстват в християнската вяра с единствената надежда, че така ще увеличат шансовете си за получаване на бежански статут, върди "Дейли мейл". Стотици иранци и афганистанци, търсещи убежище, официално са променили вероизповеданието си в евангелската църква "Света Троица", разположена в центъра на Берлин. Мнозина твърдят, че са подтикнати от истинска вяра и прозрение. Но всъщност зад това се крие единствената им цел - оставане в Германия, коментира вестникът. Християнството несъмнено увеличава възможностите им за предоставяне на убежище. Бежанците твърдят, че ако ги върнат в страните им, ще си имат проблеми и ще бъдат преследвани. Бежанците са готови на всякакви компромиси само и само да останат в Германия, дори и да си сменят вярата, пише още "Дейли мейл". Кратко потапяне - за секунда под водата, след което Бенямин вече е друг. След този ритуал 25-годишният иранец вече е християнин - Тодор. Бенямин не крие радостта си: "Днес започвам нов живот. Вече съм с Исус Христос."

Властите предполагат, че приемането на християнската вяра е един вид създаване на легитимация за получаване на заветния бежански статут. Според германската Служба за бежанците и миграцията, покръстването на кандидати за убежище цели "гарантиране на защита, ако в страната, от която идва кандидатът за убежище, той е заплашен от преследване заради промяна на вярата".

Дрън дрън - църковен празник бил, ама хилядолетия преди църквата..... И защо наши и чужди изроди посегнаха на космическия обичай ТРИЧАНЕ или ВИСИ КУЧЕ НА ПЕСИ ПОНЕДЕЛНИК ???

дедо неуки , няма тъквоз нещо песи понеделник !

Има, има песи понеделник.... Пусни гугъла и си виж срамотията на невежеството :)

ама като празнувате такива празници, не обиждате ли мюсюлманите? ПП: Честит имен ден на Тодор Христов Живков, най-честния и велик българин в новата ни история!

но иди и лично го поздрави !

От там се връщам

Честит Имен Ден на Именниците/чките ! ---- Ах, Тодоре, Тодоре ... (- дртомагаре ! :- )

Честит празник на всички!

Честит имен ден на всички именници! Желая здраве, дълъг живот и късмет!

На РБ Народъ, само Него си исска? Раданчета, Тодорчовци, Тодорки - не-медленно да напуснат власста ! Карацвета Цветанчева

не се ли осещаш колко си .....

аз сам четох вав индянски и каобоиски книги от дивят запат че там каобоите са крали и коне по разбоинически начин,но те са ги оловили сас ласо ,което е на балгарски важе *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Направо подивявам когато чета нещо,което съдържа толкова много правописни грешки! Какъв студент си??? Една дума не си написал правилно!

Направо ви таковах таковата, ха-ха-ха-ха! А сега да ви видим, що за соцялизъм ше градите, вашата вера поганска, ха-0ха-ха. Моите наследници и гащите ще ви земат бе, будали с будали, ха-ха-ха! Голем цирк и смех пада, ха-ха. И па аз ли ше съм ви виновен, а? ема-ааа, нема вече, сами ше си сърбате редката супа. И да не ме забраите, догодина па ше прелета да ви дода на гости, ха-ха-ха, ако още сте живи.

Честит Имен ден на всички носещи името на светците. Не пишете глупости: любимото на всички българи конно състезание - кушията.

ти говориш глупости кошиите са били и са лиобимото занимание не само на нас ромите но и на етническите балгари но идвад огрони талпи да наблиодават кушиите които са с састезателен харагтер *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

по скоро третокласник а не студент в берлин !

честит имен ден на всички тодоровци , теодорки и производни ! бъдете живи , здрави и щастливи с всички любими вам хора !

vav BG moieta familia vinagi sa imali kone no dori i pradiado mi e imal vpregatni kone i karuzite tuka vav Berlin hodim sas moi sastodenti da iazdim vav Pferde-Cluba no tova sa elitni kone ezditni i neti pozvuliavad da gi biesh no zhivotnite ne e pravilnoto da gi biesh

И св.Дария,празник и на Дарина