Махат от ”Хък Фин” и ”Том Сойер” обидни думи на расова основа

Марк Твен е писал, че "разликата между почти точната дума и точната дума е наистина важен въпрос".

Обратно в новината

Коментари - Махат от ”Хък Фин” и ”Том Сойер” обидни думи на расова основа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А мога ли да заявя нетолерантно, че днешното правителство на САЩ (а и на много страни от ЕС) е МЕГА-ТЪПО и ГИГА-ПРОСТО??

Толерастията е много тежко психично заболяване.

Защо да се редактират? Такива произведения трябва направо да се горят, а тези които ги четат да се пращат в концлагери.И въобще всички които четат там! Не мога да разбера защо им е на тези да четат, след като им предлагаме такива стойностни неща като "Дързост и красота" , "гей паради" и лигите по футбол и хокей .

Дали и Шварценегер няма да го прекръстят?

реилтан е прав! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не е много за учудване-белите в Америка отстъпват властта на черните (поправям се-робите) от чистосърдечен мазохизъм! Вече във всички криминални филми полицейските шефове, които дават най-мъдрите съвети са негри (попр.-роби), а белите са гадните, коварните ченгета, за които нелепата смърт се оказва справедливият изход.

Вече сам Марк Твен ще чета. Думата "негър" ми харисва. Харесва ми "циганин", а не "ром". Харесва ми "иго", "робство", а не "присъствие". Нещата си имат имена. Другото си е бля-бля-бля.

Хък Фин???

Ъхъ...ако го беше чел щеше да знаеш:)

Тогава нека да обявят Чарлз Дикенс за антисемит и нацист, защото е написал Оливър Туист и много точно е описал нрава и външния вид на евреите.

Марк Твен - със мед да го нахранят. Нали скоро официално позволиха на педерасти да служат в армията им. Упс ! - исках да кажа "хора с ШИРОКИ възгледи" ха-ха-ха-ха

Марк Твен! Що не вземат направо да го забранят, щото и други истини е казал.

Скоро абсурдите на американската "демокрация" може да засенчат абсурдите на тоталитарните режими.

И какво му е абсурдното? Черните много се засягат ако непознат бял човек се обърне към тях с думата nigger. Ако си бял, но личен приятел на черния, или друг черен, може да го наричаш nigger колкото си искаш. Но, ако си непознат бял, става лошо.

Белите пък не се ли засягат като не могат да използват названията, такива каквито са? Хората се държат по даден начин ти както и да ги наричаш с времето дадената асоциация пак ще остане, но изразина с друга дума: )) В конкретната ситуация държавите Нигерия и Нигер в Африка показват стар етимологичен корен на Негър като определение за даден народ, етнос, раса. И каква връзка се прави после между негрите и робите та да се казва, че негрите били подтискани, и после когато думата негри не би трябвало да е ностел на информация .

Настоявам Под Игото" да бъде заменено с По време на Османското присъствие". Що за глупости?! Така са говорели по времето на автора, така той го е описал, някой ще го попита ли да се направи редакция XD? Не виждам защо афроамериканците се срамуват от "nigger", но не от "black", може би защото като им кажат "nigger" се чувстват по-малко американци? Смешна работа!

Предполагам, че nigger идва от испански /или подобен/ език - negro е черно. Дори в Испания си има викат негро и ония не ги бърка. Ама като наш'те ман..и - да има с какво да се занимават и да мрънкат.

Днес заменят една дума под предтекст, че поражда расизъм; утре ще започнат да заменят цели абзаци и глави под предтекст, че пораждат тероризъм...

Странна логика има този Алън Грибън. Думата негър я смята за обидна за читателите, но думата роб - не.

Ако си негър си оставаш такъв завинаги, робът може да откупи свободата си! :)))

Логиката не е на Алън Грибън, а на черните. Като се спомене думата роб не се засягат, но като се обърне към тях бял човек с "nigger" го смятат за обида. "nigger" е обръщение от черен към черен - те самите си викат така. Също, ако си личен приятел на черния, обикновено е ок да се обръщаш към него с "nigger".

По вашата логика, както и тази на Алън Грибън само негри (трябва да) четат "Приключенията на Хъкълбери Фин".

"Ако искаш да знаеш какво Господ Бог мисли за парите, достатъчно е да погледнеш хората, на които ги дава."

Правилно, нали вече оправиха във филмите европейската класика (Ромео и Жулиета etc.). Всичко по-реда си ....

Почна се. Фантастите като Бредбъри са пророци, но кой ли ги слуша... Като останем с резюмета от по няколко страници с ванилов вкус, ще се сетим, че желанието да са щастливи и доволни всички, не трябва да бъде изпълнявано... Гнусна новина...

А какво ще правим с "Чичотомовата колиба" на Маргарет Мичъл сега?! И тя е пълна с едни приказки, направо да ти се скъса сърцето, ако си модерен американец с промито мозъче и политкоректно "мислене" с модни клишенца ... Също така историята на щатите трябва срочно да се редактира, стилизира и, колкото и да е кратка, да се превърне в един достоен пример за правилното разбиране на демократизацията на тези територии чрез огън и меч, чрез измами на племенните вождове, чрез отвличане на хиляди хора от Африка и превръщането им в роби в новите земи,за да се знае, че белите разбойници и криминални типчета, с много проблеми с правосъдието в Стара Европа, стъпвайки на американския бряг, веднага са ставали едни светци и пуритани, а п.......те от филмите за каубои и индианци са най-чисти създания, възпети по-късно от Холивуд! Ако може само да им напомним, че който не познава историята си, е обречен да я повтаря, а тя се повтаря само като фарс, или по-голяма трагедия ... Жалка работа са тия лицемери, и как не им изсъхнат ръчичките, дето са посегнали на класика!!!

Бъркаш "Чичо Томовата колиба" с "Отнесени от вихъра"! Първата книга е написана от Хариет Бичър Стоу, а втората от Маргарет Мичъл. Писани са в съвсем различни времена, макар че в "Отнесени от вихъра" се споменава за "Чичо Томовата колиба", при това не много ласкаво.

Грибън, я насвяткай f..., shit, white a.. през дума! Чак тогава, Марк Твен ще бъде включен в списъка на литературната ви класика. И ще стане по-лесно смилаем за обществото ви. Може и консумацията на книгите да се увеличи.

Хахах.. а дали, ще редактира и изказванията на Хитлер ...щото и те съдържат някои расистки думи и дето трябва да се махнат, за да може американците изпадат в умиление докато ги четат!

Този Истински "американец"???

Средностатискическия американец е едно наивно и глуповато същество, което вярва че правителството по цял ден и цяла нощ бди над него. Бил съм там и просто не можех да си обясня как възрастен човек може да разсъждава по този начин. Тук дори глупавите тийнове, дето слушат чалга са по-умни от тях. Но в крайна сметка затова икономиката им просперира, защото глупавия човек се управлява лесно. Умните хора мислят, задават въпроси...простия човек иска някой друга да му каже какво да прави, как да го прави и кога. За това американците цял живот живеят щастливо с илюзията, с която чичо Сам им промива мозъците чрез медиите. Добре че се появи тази измислена криза малко да ги събуди :)))

Америка ще се окаже нация от идиоти! Дано нашите високообразовани политици не решат да премахнат всички думи, които не се нравят на турците, от "Под игото"! Че ще са по-големи глупаци и от американците.

И ако някой каже, че това е нация, съставена от нормални...

В настоящите дни най-големите расисти са "Хамериканските" НЕГРИ!!! Забележете само по нашите телевизии колко филми и сериали има без нито един белокож артист!

пише се "американските", а не "хамериканските" - какво значи това Х, нещо на цигански ли е?

Абе момче, ти в първи клас ходил ли си , та да си позволяваш да правиш забележки и да коригираш думи, които и най-малка представа си нямаш как се пишат !!!!!!!!!! "Хамерикански" си е "Хамерикански", какви корекции , какво чудо правиш?!?!? Провери по всички речници, вестници и интернет, за да видиш, че си в сериозна грешка........................

Прав си: "Хамерикански" е на цигански - точно каквито са и хамериканските негри - като наш'те цигани! Макар, че по-коректно би било сравнение с "българските турци" по-големи католици от Папата и по-мюсл'мани от Аллах - ЕДНОВРЕМЕННО :):):) /да не ги объркаш с българските мюсюлмани!!! - респект за правото на всеки да вярва в каквото и в когото иска/

Не ти ли пресветна за момент мисълта, че знае как се пише и нарочно е написал с Х? Или мозъкът ти не може да възприеме такива сложни машинации.

А това ДГД какво е, нещо на чатърски ли е, на цигански ли е?

Тодор Колев - "Как ще ги стигнем хамериканците" - от там идва. А ти ако си загубил всякакво чувство за хумор, значи че бушоните са ти изгърмели.