Токът поскъпва до 10% заради вредните емисии

Цената на тока ще поскъпне до 10% догодина заради изикването за покупка на вредни емисии от страна на предприятията-производители, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. За да има по-плавно посъпване на тока, ще искаме дерогация от ЕС.

Обратно в новината

Коментари - Токът поскъпва до 10% заради вредните емисии | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

това се знае в енергетиката от поне 7 години, ама като се намеси политиката се получава това което сега , досега аец БЕЛЕНЕ ДА БЕШЕ ГОТОВ-РЕАЛНО 2013Г. И, А АЕЦ СЕ ВОДЯТ БЕЗЕМИСИОННИ, ЦЕНАТА Е СЪПОСТАВИВА С БАЗОВИТЕ ТЕЦ, така че нямаше да има повешаване, базовата енергия винаги се търси. правете разлика между базова ,подвърхова и върхова енергия - дори различен тип централи го произвеждат. До иво и хах при костов почна, царя довърши пъкления план

... А пък газовете на колите съвсем ще ни оскъпят тока...Но млъкни сърце. Нали трЕбва да се возим всеки ден..Що да спираме вредните емисии? А ....

Купете си китайски електровози. Те возят "евтино".

Обаче логиката, че трябва да се плаща за вредни емисии в атмосферата ми е странна. Да не би някой да чисти атмосферата от тези емисии, че да се налага да му плащаме? Въобще... на кого се плаща и какъв е смисълът да се плаща за тези емисии?

Логиката е, че ако не глобяват няма как да принудят компаниите да инвестират в чисти технологии понеже са доста по-скъпи за момента. Ама народа не може да го осъзнае това. Тецовете са един от най-големия замърсител на въздуха.

Кой глобават бре? :) Лукова главо, не четеш ли че крайния потребител ще му се увеличи цената, пука и на централата :)

Добре де, но ако една централа плаща глоби за вредни емисии, на нея ще й е трудно да отдели средства за очистващи инсталации. Не е ли по-добре просто да им се поставят някакви еко критерии, които те трябва да покрият в определен срок? До колкото знам има такива практики.

Не злорадствам за излъганите да гласуват за ГЕРБ.Жал ми е за всички за това което ги очаква следващите месеци.И тока няма да е единственото нещо,което ще подскочи здраво,лекарствата вече скочиха с 50%,след тока реципрочно ще скочат и храните и разбира се ще намалеят още повече работните места...Ама хората се надяваха на някаква илюзия,каквато е ГЕРБ.За разлика от римляните,които са имали хляв и зрелища,ние ще си останем само със зрелищата!

Минаха изборите и сега се започва ударно с постоянното увеличение на всичко: ток, вода, парно, бензин, газ, данъци, такси, храна и така до безкрай, докато в територията Булгария останат само 10% милионери, скрити зад оградите на затворените си комплекси и тълпата озверели цигани и кучета!

Бахти, тоя брадясалия козел само като го видя и знам какво ще каже.

Много точно определение ! ! ! Моите поздравления ! !

Нека Ви е, искахте ГЕРБ нави ГЕРБ даже и кожите от гърба да ви свалят пак ще ви е малко

и тоя педал лъже като началника му изчакаха да минат изборите

Е не може ли вместо да се чудят,от къде да си избият ГЕРБ повишаването на мин. пенсия и заплата да направят така че всички да разберем,че са дошли на власт като направят някакво облекчение за народа.Едно ще дадат,а 10 неща след това ще вземат.Не ни остана вече вълна,която да скубете от нас. Слагайте данък въздух и да се свършва живота в България.

Не се гневи брато ... мора да улазете у западни стандард за доене (као при кравите) ... Дока то не стане - се че има дигане на току !

Браво на "Куче влачи, диря няма", много точно казано!

много тъпо от ваша страна г-н семерджиев а и от цялата наша власт

Ами спешно да се инвестира в очистващи инсталации, а не да плащаме обикновените хора за всичко, за което е имало пари и са били окрадени...

Да бе . То пари за магитрали няма той за екология иска.

Хайдеее,пак се върна данЪк дим! И на Вас да ви еВа майката !

Хм и кой взима парата от покупката на емисии? Аз искам да продавам емисии за издишвания CO2 от хората. Който ме светне как да стане този пиниз печели дамаджана ракия.

Спасението е в АЕЦ. Нямаме парите но имаме интелектуалния потенциал да експлоатираме такава централа. Сега може да изглежда скъпо но след 10 години ще призвежда най-евтиния ток. Пътищата и ел. енергията са най-важното за една икономика.Не забравяйте твърдите и течните горива са на свършване.

Само след 4 г. ще бъде значително по-евтин.Ама руснаците не искат да дават рушвет на правителството,пък и така то си взима добри парички и от тока и от разпределителните дружества и от парното.По - скъп ток ,по-пълни джобчета.По въпроса в ГЕРБ има пълно разбиране - Пълно единодушие,пълно единогушие!

Да му мислят онези, които са с климатици във всяка стая и ги оставят да работят непрекъснато. Някои магазини дори не затварят вратите, уж заради клиентите. Народа знае 2 и 200 - 2 за своя сметка, и 200 за чужда.

Кога ,най-после ,ще вдигнат цената на тока заради вятъра,който клати дърветата?

Защо аз в (например) София ще плащам за някоя топлоцентрала на майната си, собственост на Ковачки, който вместо да изпълнява законите и да осъвременява производствата си само смуче и си плаща на който трябва за да продължава да го прави!?

Защото Ковачки си е намерил "вуйчо владика"...

Този Семерджиев ми лази по нервите от известно време.

хак да ви е! герберите които си избирате с такова шеметно малоумие срама си нямат. в ЕС безработицата е небивало висока, да не оворим за тук; нито за заплати; нито за пенсии -- започва се ликвидацията на тоя забутан народ, който си прави "сепуко" на всички избори! давайте в същия дух и наистина скоро ще достигнем директивата за "разрешена бройка BG граждани"!

Стига сте тролствали вече - не ви ли писна? :)

де да беше "тролстване", човека чете повече от теб, но ти и не искаш да четеш. вие в BG избирателно не четете същественото... добре че ви зарязах

Топлоцентралите, за които ще плащаме скъп ток, една от причините от които са и разходите за използване на емисии за С02, не са отдавна български, а са на американски собственици, на които държавата България се е задължила да обезпечава невиждани на друго место печалби! Техният ток е поне три пъти по скъп до сега на нас от този на АЕЦ Козлодуй! Представете си какво ще стане в 2018 година, когато сме длъжни да затворим АЕЦ Козлодуй тотално! 98% от хората в България не знаят тези факти! Не са държавна тайна! Но, се пазят повече от държавна тайна! Що ли?

Енергийният микс на държавата се прави от две централи, останалите работят почти само на поддържаща мощност. И при спиране на Козлодуй, хамерикянският компонент не е съществен, но за задълженията на държавата си прав - хамериканският ток може да не съществен, но е скъп и гарантиран. Но това не се отнася само за хамериканския. Има един пишман "зелен", пишман "воден", "соларен" и т.н. които дългосрочно ще ги плащаме за хубави...

Понеже цветелинка, на боко тиквата половинка, се намеси в екологичната енергетика, ще плащаме яко за всякаква "зелена енергия", докато боко и тоя брадат козел ни обясняват колко политически коректен е зеленият хайвер!

Какво общо има ББ с изискванията на ЕС ?

много общо.

Абе отидете пак да си ги преизберете тия. Не изчакаха и два дни да минат и се започна. Всичко се вдига, а заплатите, с тях кво става?! С какво да плащаме високите ви цени на всичко. А ще се върнете и за втори мандат, та да приключите с българския народ съвсем, да го няма изобщо. Нещастници!

Не мога да разбера, защо в мъничка България трябва да плащаме всякакви акцизи и екотакси за природния газ и тока за отопление, а в Индия, която е 3 пъти по-голяма от целия Европейски съюз, или Африка, която е още толкова, не са и чували за акцизи върху горивата, за екотакси за превозните средства или за квоти за въглероден диоксид, все едно глобалното затопляне тях не ги грее.

Такива са разпоредбите, законите и резолюциите в ЕС

НА БУГАРСКИЯ ГРЪБ И ЗАДНИК -И 100,И 1000 ТОЯГИ СА МАЛКО! ЩЕ ИМА ОЩЕ,СПОКО!! НИЙ СЕ КЕФИМ У ДАНИЯ,ХАХАХ!! ГОЛЕМИ БГ НЕЧИСТИВЦИ СТЕ..В ГНИЛА ДАНИЯ,НАКРИВО,ДА СЕДИМ-ВЯРНО ДА ОТСЪДИМ!

Ама откъде ги намират все такива дебили за тоя пост(спомнете си Шушулов)Как пък от ЕС веднъж не дойде една директива за вдигане на доходите като европейските.

Хората да помислят дали да инвестират в телефон на детето си за 1000 лева или в система за енергия- слънчева или каквато и да е друга.инвестицията е към 35 хиляди лева за един вход на блок....

да аз искам малък ядрен реактор в мазето. аман от тъпаци

Питай Костов - все пак той продаде енергетиката .

Всъщност беше царя от НДСВ

Повечето не сме ние, а определена група под строй, да не говорим за манипулациите които бяха извършени. Който вярва на тези "резултати" не е в час.. това не беше гласът на народа.. нещо друго е! Хайде да се въведе прословутия образователен ценз и да видим как ще е тогава... а не разни полуидиоти да ни определят съдбата.

Ами да престанем да лижем европейски задници и да си пуснем 3 и 4 блок на Козлодуй. Това са 880 мегавата от най-евтиния ток който може да се произвежда в българия. А между другото, блоковете са заредени и доста бързичко могат да се върнат в експлоатация.

Ами да... само 2 дни след "изборите" и ни заливат отвсякъде със все по хубави и прекрасни, перспективни новини и изненади. Такава стагнация не имало никога.. всичко е на пауза и движение никакво... е как да стане??? Да минаваме на бартерна система тогава.. като все нямало пари, ама в магазина и за сметките приемат само финикийски знаци.. и така не става.. Всичко се изнесе в чужбина от монополи, далавери, и какво ли не... За този така наречен "преход" се източи цялата кръв на България... е няма вече.. не остана! Единственото спасение е минимален доход поне 1500лв. да се завъртят нещата и да живне бизнеса и икономиката. С нулева покупателна способност.. нулев е резултата! Трябва отново да се създаде средната класа която липсва в момента! Мисля, че не е чак толкова трудно, както ни лъжат и убеждават!

Мдааам... А и охладители трябват - за дунавската вода, която ще заври от АЕЦ Белене и край Свищов ще потече рибена чорба.

И кво са започват се далаверите кат с ония където трябваше да е в панделата Ковачки

Народе, време е да се поучим от хора които държат на човешкото си достойнство. В Гърция затова, че им намалиха средната заплата от 1000 на 900 евро се надигнаха като лавина всички и държавни служители и хората от частния сектор излязоха на всенароден протест. Ние имаме по-голямо основание да излезем и пометем тази глутница от дебили окопали се във властта. Отгоре на всичко искат още един мандат за да са сигурни, че ще имат достатъчно време де уморят собствения си народ.Опомни се народе български.

ТЕЦ-овете да си монитрат съоръженията за пречистване бе, защо народът да им плаща хитрините? Ей, Семерджи, мръсно продажно говедо!

Нека да поскъпне щом е такова изискването на ЕС. Но да се повишат доходите поне двойно или да достигне доходите на държава в такова тежко положение каквато е Гърция. А на нас ни вдигат данъци, цени на стоки и услуги и покупателната ни способност стига този на Етиопия.Но това не го разбира онази маймуна С.Дянков и неговият звероукротител, защото те харчат толкова колкото харчат общо 25-30 семейства със средни доходи. Но народ с робски манталитет като нашия друго не заслужава.

Да бе! "Само" 10 %! Колко му е! Идиот!!!

"Пакът за данъчна стабилност", при "ЗАМРАЗЕНИ И НАМРАЗЕНИ ДОХОДИ" би следвало да се преименува в "Пакт за Дянковата дебилност". Иде ли? (нечие пришествие- на НФСБ или Иисус)

Видя ли портретчето на брадатата Сибила нейде и нещо ме жегва под лъжичката - без да чета какво точно е казал със сигурност знам, че портфейла ми олеква минимум с "едни 10 %".

От АЕЦ вредни емисии не купуват щото няма. Ама ние нали сме умни и ще правим скъп ток с тецове

От новите ТЕЦ също няма вредни емисии...но старите са проблем

Мизантроп

И кой каза, че няма? И в кюмюра, и в мазута, и в газа има въглерод, който трябва да изгори и да стане или СО2, или, не дай си боже, СО. Именно емисиите на СО2 се купуват. Естествено, емисиите от газ са доста по-малки.

Няма изискване на ЕС,което да не ни е направило живота по-скъп !

Нямали глоби -никой няма да мръдне и пръста. Бедни сме защото сме тъпи и все искаме отстъпки, вместо да се размърдаме.

Няма изискване на ЕС в което да е казано, че инвестицята в дадено предприятие я плаща клиента - В българия е следното - купувача плаща правопорционално увеличение за намалените производствени разходи на даден продукт...