От ЧЕЗ съветват как да пестим ток

Ефективната употреба на електроуредите намалява сметките за електроенергия на домакинствата и риска от по-голяма аварийност заради превишени товари по мрежата, съобщават от пресцентъра на ЧЕЗ.

Обратно в новината

Коментари - От ЧЕЗ съветват как да пестим ток | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Съветвам ги да премахнат зелената си енергия- не ме интересува защо е зелена а не е узряла/ по горите ли я берат/, да махнат двойно начислените пренос/ то на гръб да я носеха енергията щеше да е по- евтина/ и двойният достъп- не живея на Еверест!

Икономията - майка на мизерията!!!

харчете на воля...и не плащайте

Колко очи развалиха тия енергоспестяващи крушки - край нямат!

Вярно е! Аз не ги ползвам.

крадеца ни учи да крадем:)))що не идете барабар със жиците си на...........

Аз пък искам да им припомня, че ел.токът трябва да е редовно подаван, достатъчно качествен,за да не ни изгарят ел.уредите и че екстрите им ги плащаме ние и за да имаме ние такива ел.уреди само желание не е необходимо , защо от плащане на техните суперекстри не ни остават пари за всичко това за което те най-цинично ни напомнят, да им припомня, че преди да дойдат у нас на печелбарство ние си бяхме 100 пъто по-добре...

Наивник, пак ще плащаш и то още повече.

Тия съвсем се оляха. Искат ако може въобще да не консумираме, а да плащаме все по-високи цени. НАГЛИТЕ ряпа да ядат пред тях/Енерго, топло, ВиК/. Че даже искат и атомна центърала да им построим. Само малоумен може да повярва, че нещо ще спечели. А бе някъде да сте видяли някой магазинер да приканва клиентите си да ядат по-малко за да купуват по-малко от магазина му? НА ТОПЛОФИКАЦИЯ ДАЖЕ СИ СВАЛИХМЕ РАДИАТОРИТЕ И ПАК ПЛАЩАМЕ И ТО ОЩЕ ПОВЕЧЕ. А тия искат и атомна централа да им построиме. Малоумни народе, няма ли най-после НАРОДЕН СЪД за тези престъпници. Ако народе мой си толкова калпав то поне се присъедини овреме към Турция /Гърция няма да ни приеме/ със сигурност ще заживееш по-добре отколкото под българско управление и в Европейския съюз. Европа и България са взаимно изключващи се /невъзможни/ неща. Просто няма го МАТРИАЛА.

Поставям си вятърен генератор в двора,слънчеви панели на покрива и ЧЕЗ да си продава тока на циганите.Ето това е пестене.

Консумираната електроенергия ще бъде по-малко и в случаите, когато жилището е добре изолирано, има нова дограма и в домакинството се използуват електроуреди от висок енергиен клас. Това е добро като препоръка, но откъде обикновените хора (особено социалните пенсионери, прживяващи с по 100-150 лв. месечно), ще намерят пари за всичко това?! Отново Ситият за гладния не мисли!. Смяната на обикновените крушки с енергоспестяващи се отразява видимо в сметките. Ел. уредите от клас А също. Трябва по-често да се прави пълен и прозрачен одит на енергийните дружества и компании - според мен това може да окаже доста добър ефект както в сметките ни, така и като превенция от злоупотреби! Вместо да ни съветват как да пестим - нека да ги посъветва някой как да си събират вересиите от крадците на ток!!! Тогава няма да е нужно да вдигат цената на тока през 3-4 месеца и редовните платци да им покриват загубите!!! Девизът на монополиста е: С постоянни или понижаващи се разходи, към трайно увеличавани приходи!". Нямаме нужда да ни разясняват как да караме на тъмно и студено за същите пари. Имаме нужда да видим отеглянето им, подпечатано от обувка 46-ти номер! България да си спести инвестициите" на ЧЕЗ и сие и да ги изрита от територията си! Стига сме се лишавали от елементарни условия на живот! Вън чуждите монополисти, долу колониалната администрация! Има още един начин: 1. Вкарваме в затвора шефа на ДКЕВР. 2. Вкарване в затвора на тези, които приватизираха енергийните дружества - да му правят компания!... Няма да е зле да са без ток - да си светят с газена лампа и да се отопляват с твърдо гориво за собствена сметка!... 3. Национализиране на ЕРП-дружествата. 4. Вън ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ от България, и връщане на всичко награбено и окрадено заедно с лихвите! При отказ се действува по методите на хан Крум, Иван Грозни и Петър Велики!...

КОГАТО БЯХ В ИСПАНИЯ, СЕ ПИШЕШЕ ЗА РАЦИОНАЛИЗАЦИЯ : ЧИП ON/OFF, КОЙТО ИЗКЛЮЧВА НА 100% ДОРИ ОТ РЕЖИМ СТЕНБАЙ ВСЯКАКВИ ЕЛЕКТРОУРЕДИ /ТЕЛЕВИЗОРИ, КОМПЮТРИ, ПЕЧКИ И Т.Н./ ЗА ЕВРОПА ГОДИШНИЯ ЕФЕКТ ГО ИЗЧИСЛИХА НА 4-5 МИЛИАРДА ЕВРО. АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ТЕРМОСТАТНИ СМЕСИТЕЛИ ЗА ДОМАКИНСКИ БОЙЛЕРИ, КАТО ИКОНОМИЯТА ЗА БЪЛГАРИЯ ГОДИШНО БИ БИЛА ОТ 50 ДО 100 МИЛИОНА ЛЕВА, НО ТАСКО ЕРМЕНКОВ ОТ АГЕНЦИЯТА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ БЛОКИРА ПРОЕКТА!

Консумираната електроенергия ще бъде по-малко и в случаите, когато жилището е добре изолирано, има нова дограма и в домакинството се използуват електроуреди от висок енергиен клас. Това е добро като препоръка, но откъде обикновените хора (особено социалните пенсионери, прживяващи с по 100-150 лв. месечно), ще намерят пари за всичко това?! Отново Ситият за гладния не мисли!.

Вместо да ни съветват как да пестим - нека да ги посъветва някой как да си събират версиите от крадците на ток!!! Тогава няма да е нужно да вдигат цената на тока през 3-4 месеца и редовните платци да покриват загубите!!!

А истината е, че повечето електромери не отчитат когато е вкл. зарядно, или тв. е на стенд бай (stand by) и ЧЕЗ които "мислят за нас", няма как да калкулират изразходвания ток.

Подкрепям те напълно!

в бг министрите са национални терористи,дано бог убие семеиствата им за да ги накаже иначе видов ден за народа нема да доиде.а нашите деца умират

Девът на монополиста е: "С постоянни или понижаващи се разходи, към трайно увеличавани приходи." Нямам нужда да ми разясняват как да карам на тъмно и студено за същите пари. Имам нужда да видя отеглянето им подпечатано от 45 номер обувка.

И после като имам 20лв. сметка веднага идват да ми проверяват електромера, че не можело да имам толкоз малко потребление на ток. Има някакъв стандарт и изисквания колко трябва да се харчи средни ли, незнам и аз. Кое последно да правим, да харчим или не?

ЧЕС ДА СИ ВЪРВИ В ЧЕХИЯЯЯЯ

хубаво би било...за съжаление "милеещите" за Родината крадливи политици разпродадоха всичко в държавата. и продължават

как се пести елекроенергия: 1. вземаш жица и правиш мост за да баипасираш електромера. 2. викаш служител на чез, кихаш 300 до 500лв и тои ти манипулира електромера. има и рискове - да те хванат. но целта много често оправдава средствата.

Това е много тъпо! Има няколко други начина и няма да те хванат но трябва ли да се правим на Ц* и да крадем ток? Не е ли по-добре да станем народ? Да изгоним няколко стотин човека от властта. Да осъдим още толкова и да станем нормална държава! а звездички слагам когато посочвам определена група човекоподобни щото модерират в тяхна полза

Това е изходът. И не само по повод ЧЕЗ.

България да си спести "инвестициите" на ЧЕЗ и да я изрита от територията си. Стига сме се лишавали от елементарни условия на живот! Вън чуждите монополисти, долу колониалната администрация!

Интересно защо ние триабва да плащаме техните инвестиции след като печалбата е само за тях а за нас остават високите цени. Инвестициите се правят за да се намалят разходите и да се предовратят аварии което води до повече икономия и печалба.... Така че ние поемаме инвестицията и получашаме същото за повече пари. Единствен печеливш - ЧЕЗ....

Начинът за инвестициите отдавна е измислен и се прилага вдруги страни. Емитират акции, купувам си, ставам им съдружник и делим печалбата. Но държавата има да свърши и друга работа. 1. Да забрани консултантските услуги. Който не е най-добър в професията, няма право на управленски пост. 2. Да въведе ясни критерии, какви разходи може да признае за самоиздръжка. Офиси, коли, разходи за пътуване да не са по-големи от тези на един средностатистически гражданин (защото са монополисти; който се пори с реална конкуренция, може да пътува от Плиска до Орлов мост със собствен самолет с вертикално излитане). 3. Когато не си изпълняват задълженията (не подават енергия) да плащат компенсации на потърпевшите. 4...

СТИГА СТЕ СЕ ВАЙКАЛИ И РОПТАЛИ ПОЛАГА ВИ СЕ ДА ВИ РАБОТЯТ КОЙТО НЕ МУ ОТЪРВА В ГОРАТА ИЛИ НА СЕЛО

Поредната уфсъ

Съветвам ЧЕЗ да си намалят разходите и от там цената на тока. Как: - постоянно прегледждане на разходите - намаляване на всички не основни дейности.

БСП-ДПС-НДСВ свършиха тая МРЪСОТИЯ! Никой от тях, тези, които са правили договорите и са ги подписвали, до сега не е подведен под отговорност за договорите, които са сключени!

Ти цецо Тъпото ли беше?? той дето подслушва?? еее ясно тогава...))))

ДОБЪР ВЕЧЕР ПОЗИТАНО - 20! Не, аз съм Цецо - дето ако хване тоя дето подписа договорите - комуняги гадни, ще им се извие свят.

ЕЙ, КОМУНИСТЧЕТА, ПИШЕТЕ СИ ИМЕНАТА! ВИЕ НИ НАТРЕСОХТЕ ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН!

Може ли някой, завършил основно образование (8-ми клас), да ми обясни как по точно зарядното харчи ток за 12к хладилника, при положение че дори няма закачен консуматор? И нали уж всички минахме на енергоспестяващи крушки, как по-точно едната от тях харчи 100W? Както каза човека от първия коментар и в банята и в коридора, че и в еднат стая светят постоянно. Всичките са с консумация 23W, което прави общо 92W. Ами с тея сметки дето пристигат става ясно, че аз плащам тока и на съседите значи.

Разбира се, че зарядното ти харчи дори когато няма закачен консуматор нарича се работа на празен ход, ама ти сигурно си някой пишман инженер. Харчи и телевизора и пералнята и компютъра и рутера и то без да ги ползваш.

Всичко харчи, важното е колко! И ти консумираш електроенергия, когато ходиш! Зависи колко близо си до жиците и каква ти е диелектрическата константа. А пък колко радио вълни поглъщаш, свят ще ти се завие, но това е тема на друг разговор....

Първо става дума за общ брой зарядни устройства за телефони. Второ новите електромери, засичат много добре не само активна мощност, но и реактивна. За шмекериите с настройките да не говорим. Затова за едно зарядно, една енергоспестяваща крушка, един компютър, един телевизор, сега плащаме много повече - близо два пъти - отколкото преди десет години.

"Затова за едно зарядно, една енергоспестяваща крушка, един компютър, един телевизор, сега плащаме много повече - близо два пъти - отколкото преди десет години." (цитат на 2045) Не че съм против твоите разсъждения за сметките на тока, но главно плащаме двойно повече поради в пъти по-високата цена на ел. ток от преди, а не поради отчитането на т.н. реактивна енергия! В съвременните уреди cos ф е около и над 90%! Може би само ел. моторите на пералните и прахосмукачките да имат по-малък процент, но не съм сигурен.

Ха да започнем с Началото, а ЧЕЗ България ?!(т.е. изрядно, ясно/прозрачно и навременно фактуриране на клиента/потребителя )

Абсолютно правилно. Във всяка фактура на гадните чехи има посочени 34 числови показатели и много дати. Целта е нкой нищо да не разбира. ГРАБЕЖ. Чехите вън от България. Върнаха ни 100 години назад. Така си взеха с лихвите това което уж сме им направили 1968 година.

Благодаря Ви, 2870 ! (Дано ни чуят тези които трябва -- ако не управляващите ЧЕЗ България, то проверяващите-ги ! )

О, не! Писна ми всеки в тая държата да мисли народа за балъци!!! Елате ми измерете зарядното колко харчи като не зарежда. А и какви са тези 100 ватови крушки? Кажете къде продават още да ида да си купя... Подарявате ли ми тока господа глупаци, че ще ме учите как да го пестя? Крушката ми в банята и коридора светят нон стоп, компа ми не се гаси, зарядните не ги вадя от контакта... проблем?

50-70 вата харчи зарядно, в режим на зареждане на телефон. Т.е. колкото обикновена ел.крушка. В режим на незареждане не повече от 10-15 вата, даже и по-малко. Но ако това зарядно не слиза от контакта на месец консумацията му е около 7 киловатчаса, което е около 1.30 лв. Ако имаш няколко такива уреди включени постоянно, например радио, адаптер на суич, рутер или безжичен рутер, ТВ, домашна аудио уредба, двд и някви такива, значи при 5 такива уреда постоянно пуснати едно 5-10 лв на месец отиват само за тях. Но като се замислиш няма как постоянно да ходиш да изключваш всичко и после пак да го включваш, никой не го прави това, та май е неизбежен разход..

10-15 вата ама друг път...

Рутера в режим изчакване - 0.5 Вт, зарядно режим изчакване - 0,1 Вт, ТВ - нов LCD - 1-5 Вт зависи от модела. Общо всички тези и подобни за 1 жилище са около 50 Вт на режим изчакване. Смятайте сами месечния разход.

Сбъркал си сметките около100 пъти,Смятай(ако можеш) преди да пишеш!

Човече, забележките ти са правилни, но много неточни - горе-долу на един порядък (10 пъти) е по-малка консумацията на зарядните и другите елекроуреди в режим на stand by! Това не e като да зареждаш автомобилен акумулатор. W = U . I , т.е. W = 12 V . 3 A = 36 Watt; 36 W . 12 h = 432 Wh = 0.432 kWh . 0.15 лв/kWh = 0.0648 лв. или 6,5 ст. за зареждане! Така, че не електромерите са виновни, а ЦЕНАТА !

вместо да дават акъл ,да спрат да начисляват и да крадат,аз плащам една и съща сума през цялата година,как става това и те немогат да ми обяснят,наи малкото че лятото всетвам лампите с поне 4-5 часа по късно от колкото зимата

Защо не си гледат работата и не спрат да крадат. И да не дават тон на хората как да живеят.

С това постоянно повишаване на цените на тези енергии, и на разните измислени такси за пренос и превоз, сметките ми постоянно се повишават, независимо, че пестя, и уредите ми са нови и висококласни, и отоплението ми е газово /газът също непрекъснато поскъпва!!!/, заплатата - уви, не. Долни, крадливи монополисти!

Казал си всичко дето има да се каже по въпроса. Трябвало ние да им плащаме инвестициите, които правели. Така и аз мога. Нека те да направят инвестиции и да си намалят разходите.