Навигационна грешка довела до потъването на ”Титаник”

Близо един век след катастрофата на кораба "Титаник" внучката на първия помощник- капитан твърди, че гибелта му е заради грешка на рулевия.

Обратно в новината

Коментари - Навигационна грешка довела до потъването на ”Титаник” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Някои хора повтарят като папагали едно и също , че и се сърдят дето другите не са като тях.Написали били нешо и затуй загинали. Ами древните трагедии защо са се случвали , и въобще всичко преди монотеизма.А какво е трябвало да очаква Вергилий дето е рекъл ''Дясната ми ръка е мой бог''?

Най- голямата грешка на всички пътуващи в този Титаник е била,че са се качили на дърво без корен. Както казва мой братовчед, че на дърво без корен не се качва т.е. на самолет и подобни плавателни съдове. Шегата на страна, но хората просто са нямали шанс да осъществят мечтата си да да емигрират в Америка. Ех, Америка, Америка, колко жертви взе и колко ли още ще вземеш... Кой крив, кой прав хората са се издавили за бъдева. Жалко.

В този кораб е съществувал надпис: "Бог няма!". Точно където е бил надписът в трюма му, там е разпрана обшивката. Айретен, след като е направена експертизата за катастофата, се разбира технически колко "непотопяем" е бил "Титаник". Истината лежи там, на дъното на океана, и в секретните все още архиви. Светът ще свърши, но поуките ще пораждат само "ехо", като в тази статия, за изместване фокусът на вниманието за причините довели до трагичния факт - СБЛЪСЪК ТОЧНО В ТАЗИ ЧАСТ НА КОРАБА, където е бил надписът, отричащ съществуването на Бог. Колко още "опровержения" атеистите ще поискат, да се стоварят на главите ни?!

На кой му пука след толкова много време.......

Тия от Дир.бг май откриха топлата вода, приятели. Великата новина, няма що.

Още по-голяма трагедия е,че "Аврора" не е потънал.

Изпитвам съчувствие и респект към паметта на загиналите в тази трагедия, но тази тема вече не е ли приключена?

Всички знаем, че в нощта на 14-15 април 1912 г., Титаник се е движел с несъобразено висока скорост, заради амбициите на компанията да счупи рекорд! Капитан Смит е допуснал това и това е негоеата вина! ЕДИНСТВЕНА! Айсбергът е забелязан късно, корабът е имал твърде малко време за маневра, а грешката на Мърдок НЕ Е командата ляво на борд, а втората команда ПЪЛЕН НАЗАД! Абсолютно безмислено, при пълен преден ход, кораба би имал много повече ход и време да завие, отколкото да се дадат машините на обратен ход- това е отнело ценни секунди. Друга груба грешка е да пуска опасността /айсберга/ откъм борда, това е немислимо! Най-правилната маневра е била или пълен ляв/пълен десен при пълен напред или стоп машини и удар в носа, НО Титаник нямаше да потъне!!! Понеже щяха да се наводнят най-много 2-3 отдееления в носовата част и той щеше да остане на вода!

Много ми беше интересно да чета Вашия професионален коментар!Но аз мисля,че трагедията е съвкупност от груби грешки.Така и така са допуснали с кораба да се случи най-лошото,после защо са спасили само най-богатите/около 700/ пътници а голямата част/около 2300/ са оставили да се издавят?Защо спасителните лодки не са били достатъчни,а първите са били с по двама-трима?Това е трагедията-че след една голяма грешка са допуснали втора още по-голяма...Приятна вечер!

Грешката наистина не е една, а серия от грешки. Като се започне от игнориране на предупреждения за айсберги по маршрута, ненормално високата скорост, липсата на бинокли на наблюдателите, липса на червени сигнални ракети, недостатъчния брой спасителни лодки и чак тогава грешното решение на Мърдок. А най-близкия кораб до Титаник е бил на само 40-50 мин. път от него, а не на 4 часа - американския "Калифорния", заобиколен от айсберги, пуснал котва и чакащ утрото да продължи. Радиото обаче му е изключено, радистът му е спял и затова от Титаник не са успяли да се свържат с него.

много дълга котвена верига ще да е имал калифирнията , към 4 км наи-малко :)

Защо като чуете нечия истина сте склонни да говорите глупости.Титаник е бил специално конструиран за да не може да потъва. Явно е имало голяма грешка и недоразумение за да се случи трагедията.

"Като се преобърне каруцата, пътища триста.."

или внучката не е вав фред или тази статия е сбаркана

Естествено, че така е станало.... А аз си мислих, че индианците нарочно са насочили с канута айсберга към кораба ...