Коментари - Софийският университет определи таксите за учебната 16/17 г. | dnes.dir.bg
назад

Софийският университет определи таксите за учебната 16/17 г.

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" определи размера на таксите за обучение на студенти за учебната 2016/2017 година.

Обратно в новината

Коментари - Софийският университет определи таксите за учебната 16/17 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Отдавна трябваше да стане това! Но за да бъде наистина ефективна тази мярка трябва да се съчетае с поне още четири: 1. Да се осъвремени учебната програма и да се махнат всички остарели и ненужни предмети и дори цели специалности. Така наречените специалности по държавна поръчка могат да се преобразуват на специализации с определени привилегии, субсидирани от държавата. 2. Да се изчисти преподавателският боклук: има много нискокачествени преподаватели, държани там по приятелска линия или заради стари заслуги и преподаващи безсмислени предмети. 3. Безмилостна цедка на слаби студенти! Влизането трябва да е лесно, но завършването да е трудно - само за тези, които наистина учат (имах един професор, който казвше: тоя университет е станал свръхпроводящ по отношение на слаби студенти - нищо не ги спира). 4. Да се сключи договор с една или няколко банки за облекчено студентско кредитиране,както е на Запад. Оттам нататък, ако младежите наистина припознаят качеството, те няма да имат проблем с таксите. Така е на запад - учиш в университет от Бръшляновата лига,плащаш луди пари и затъваш в дългове до ушите, но после за няколко години си връщаш студентския заем. След това светът е твой.

ииии! къде са сега "ранобудните студенти" да окупират университета, къде са демократично настроените граждани да се разскачат по жълтите павета и да легнат по тях...или пък цялото скачане беше за да се случи точно това, което сега се случва?

someone

има смисъл да учиш там, ако после мислиш да работиш и живееш в българия. ако мислиш да се преселиш в някоя по-богата страна в западна европа по-добре да учиш там. независимо от признаването на дипломи в еврото всяка страна си цени наи-много неините собствени дипломи. мисля, че наи-голяма изгода има за медицината в су - много евтина такса, после след някакви изпити по англииски мнозинството отиват в англия и работят за хиляди паунди на месец.

Уча в Атина, такси няма, учебниците са безплатни, студенстки ресторант е също безплатен за студенти според дохода и за всички (няме местни, няма чужди), общежитията са на много ниски такси, а и наемите на квартирите вече са изравнени със Софийските и Плодвивските. Имаш право да работиш на 4 часа - по закон. И работа има стига да ти се работи!!!

"Вишото" в България отдавна е пълна смешка , в международните класации представянето на Софийския университет е патетично на 700-800 място мисля че беше , а останалите ни университети въобще ги няма. На какво отгоре ми ги искат тези такси?

Мюнхен-медицина такса 111 евро/семестър -две трети от нея е за карта за градския транспорт,останалото някаква административна такса.

Таксите в Германия са по-малки...

Мюнхен-медицина такса 111 евро/семестър -две трети от нея е за карта за градския транспорт,останалото някаква административна такса.

От свободите,които ни дава демокрацията,е свободата на словото.Малко ли е?Друго не мога да се сетя.

днес е 3 март, а не 1 април

"Най-голямо е увеличението на годишната такса за задочно обучение в професионално направление "Педагогика" - от 115 на 485 лева" ОДОБРЯВАМ! На новия световен ред знаещи хора не им трябват! Колкото по-малко педагози - толкова по-добре!

Аз пък казвам стига вече толкова педагози, дето са се записали просто щото трябва да имат някакво "вишо", а педагогиката е най-евтиното, за което им стига безобразно ниският бал. Такива учители са обществено опасни.

Е, драги студенти, май ще плачете за едновремешния комунизъм, който така яростно иначе плюете, защото тогава видите ли, нямало демокрация... Е, вие колко от свободите, които демокрацията уж ви дава използвате всекидневно?

При социализма обучението беше безплатно.И нямаше такса за кандидатстване.

someone

и имаше само първа и втора програма на телевизора. да се чуди човек кое да избере - такъв голям избор.

Ето какво мисля за СУ, като човек, който го е завършил и който продължава да има нещо общо с него: 1. Държат на работа някакви напикаващи се професори, докато са живи. Те не ходят на лекциите си, което може би е добре, защото и без друго възгледите им са от преди 40 години. Или пращат асистентите си или ощастливяват студентите с това, че имат свободен час... Да не говорим, че заемат място на някой който наистина има идея какво да прави там... Но не, те били светлиа на науката и не можело така с лека ръка да се махнат... Еми като не може, цялата работа на обучението ни там ще е такава - напикаваща се и пенсионерска. 2. Пишат се оценки просто ей така, защото видиш ли, ако пишем 2ка на някого, той ще се разсърди и ще се махне. Пък ако се махне, няма да има субсидия и ще ни се карат, че не произвеждаме достатъчно висшисти. Друга е темата, че тия висшисти всъщност, за нищо не стават, нищо не могат, а и няма толкова работни места за тях у нас. Например, за какво са й на България 50 нови теоретични физика на година? Какво ще ги прави? Да не говорим, че 300 нови макроикономиста също не знам за какво са ни. 3. Обучението е крайно неадекватно на реалността!!! Това го заявявам най-официално и който не е съгласен с мене, значи никога не е стъпвал в СУ! Това според мен, важи за всички факултети! Ще се радвам, ако някой успее да ме обори, ама надали. И тук ми се струва, че нещата не опират само до пари, ами по-скоро до желание за осъвременяване на закостенялата учебна програма. Учат се някакви неща, които и родителите на студентите са учили навремето! В повечето специалности това е скандално! Да не говорим, че се набляга изключително на теорията и хората стават дървени философи, без да могат да приложат наученото някъде за нещо полезно. То и как да стане обратното при положение, че преподавателите са също толкова тъпо и упорито философстващи... 4. Краде се! При това ужасно много! Къде отиват наистина всички държавни субсидии? Аз никока не съм знаел това и няма никаква отчетност!

Абсолютно вярно! Завършващите идиотските специалности на СУ (разбира се, не всички са такива) не могат да си намерят работа. Въпреки това ректоратът увеличава броя на специалностите. Забравихме, че някога имаше само три университета и всички останали ВУЗ-ове бяха институти, т.е. специализирани в определена област. Сега можете да завършите медицина в СУ! А стига, бе! В Русенския пък учат право, медицина, филологии и малко инженерни науки :( Всичко, което можеше да съсипем го съсипахме. Така е и в училищата - има ученик, има пари. После се питаме: "Що така, бе, Миме?:

someone

аз мога да кажа за великотърновския университет - много от преподавателите бяха назначени с връзки, цели семеиства бяха на работа в университета, много шуро-баджанашка история, отделно доценти имаха поведение, което не отговаряше на титлата им - просташки сексуални шеги и намеци към студентки, по заобиколен начин искаха секс, сексуални връзки с администрацията, не ходеха официялно облечени, а със спортни панталони, четяха едни и същи лекции от младост до пенсия.

даваи, даваи...те такива като тебе съсипват вишето образование след като съсипаха много други неща...я да си спомним! първо на българия не и трябваше индустрия, защото щяхме да се изхранваме само с туризъм и демокрация, после не и трябваше селско стопанство, защото е нерентабилно, не и трябва ядрена енергетика, защото не можем да я експлатираме (нямаме специалисти както ни обясняваха французите и реакторите са направени от русия), нямаме нужда от газопровод, защото така смятат в германия, сега няма нужда от физици и математици... знаеш ли какво, всъщност на българия не и трябват такива като тебе, няма значение какво ти е образованието!

То хора не останаха,те ми вдигат такси?Срам и позор!

На държавен университет, който при тази безработица продължава да държи на работа пенсионери да му спира изцяло държавната субсидия!

Много скъпо! И по какво се различават тогава държавните висши учебни заведения от частните??!! И защо човек дава толкова пари, а насреща да получи нулево качество, наглост и пълна педагогическа незаинтересованост.

наи-првилните българи разбират, че най-добре е да отидат в световно реномираните университети в русия, да платят, ако трябва по един миллион рубли и да постигнат наи-доброто образование на планетата и във вселената

А защо копелетата на активните главорези ходят в западни университети!

Трябва да си пълен тъпанар да учиш в БГ университет при условие, че топ университети в цяла Европа са отворени за нас и като цена дори са по-евтини от българските.

Аз пък завърших в Швеция без никакви такси за кандидатстване и следване! Да не говорим за разликата в материалната база и преподаването! Но така е- нормалните държави инвестират в човешкия капитал, в Бг се прави всичко възможно да те изгонят!

Някой е платил. Шведите. Ако си останал в Швеция са на сметка, защото с данъците, които плащаш ще платиш на други и ще се изплати. Освен това не са плащали нищо за средното ти обазование. Ако си се върнал в Бг са на загуба. Но от друг ще си го изкарат, не се безокой.

И какво общо има темата за таксите в Софийския с вашата разходка? Знаете ли какво е бетон и какво можете да направите с главата си в него?

Да не ви мъча, от такваз глава става само бистра супа Нишисоаз, ох, не, Швисисоаз... А, бе, бистра е...

Според мен това е необмислена и наистина чалгаджийска постъпка. В този университет отиват деца, които не могат да си позволят скъпите изпити в западен университет. Те няма да могат да си позволят и издръжката в тези университети и живота там. На тях им оставаше добрата възможност да продължат ученето си в Софийския. Гнусно ми е, когато уж умните хора, събрали се в този университет, са стигнали до мутренския модел за финансиране. Та те изнудват най-безпаричните и най-слабо защитените кандидат-студенти. Онези, които могат да си позволят около 1000 лева такса, но са прости, отиват и вземат лесно дипломи в други университети. Гадно ми е, че тези хора, от този университет, са се примирили само с официалните помощи от държавата. Та нали те са будните, казвам го без ирония, та нали те трябва да искат и да получат от държавата достойно заплащане и финансиране. Те самите, а и други, казват, че нивото там е високо. Чалгаджийско е това, че споменават еднаквото субсидиране. Вместо да изискат от държавата да им се плаща така, щото са били първи, те, умниците, дигат тол таксата. Или в Софийския са останали само сенилни старчета, или се е напълнило с лилиту и галиту. По-скоро на преподавателите не им се занимава с политика, защото това отдавна означава молене за нещо за тях.

Колега, Софийският отдавна не е това това, което е било преди време като качество и профвсионализъм! Мангизите и алчността не прощават ;) Вероятно, само Скандинавистиката още имат някакво ниво, но и там вече е спорно... Преди време 2 си беше 2, сега фраскат 3,25-4,00 за да имат студентите и... акредитацията...

Не знам що ми изпрати отговора долу, както и да е: Колега, наистина не знам как са нещата сега, защото моите спомени, а и изпити, бяха, да кажем, не много отдавна ;) Не вярвам обаче, че в университета няма достойни преподаватели. Идеята ми е, че дори и малко, тези хора трябва да поискат заплащане от държавата, а не да вдигат таксите, които за някои хора са големи. Не е ли нормално да позволиш, чрез ниски такси, онези, които учат и ще учат, да се възползват от този университет? Както казах по-горе, онези, които имат пари, ще си позволят изпити и следване за хиляди лири. Хубаво е това, но нека има възможност и за онези, дето не са подпомагани. С това вдигане на таксите сякаш казват елате певици... Нищо против тях, ама тогава средата се губи. Що ти е да четеш Цицерон, кат имаш до себе си само галфон...

От 115 на 485 лева???????!!!!! Тия са се оляли, ос.али и още нещо. Според мен образованието трябва да е безплатно, за да не се налага на студентите да бачкат по цял ден и да отсъстват от лекции. В същото време да се въведе някаква форма на присъствена проверка. Който не покрие минимум хорариум - аут от университета.

Колега, наистина не знам как са нещата сега, защото моите спомени, а и изпити, бяха, да кажем, не много отдавна ;) Не вярвам обаче, че в университета няма достойни преподаватели. Идеята ми е, че дори и малко, тези хора трябва да поискат заплащане от държавата, а не да вдигат таксите, които за някои хора са големи. Не е ли нормално да позволиш, чрез ниски такси, онези, които учат и ще учат, да се възползват от този университет? Както казах по-горе, онези, които имат пари, ще си позволят изпити и следване за хиляди лири. Хубаво е това, но нека има възможност и за онези, дето не са подпомагани. С това вдигане на таксите сякаш казват елате певици... Нищо против тях, ама тогава средата се губи. Що ти е да четеш Цицерон, кат имаш до себе си само галфон...

Въпроса ми е от професионален интерес: работя в университет на запад. Някой знае ли колко са таксите в информатика? Защото след мастера изглежда излизат по-добри от тукашните а тук таксите са около 1500 за семестър за студент и около 6000 за мастер + разходи за живеене и материали, които също не са малко. Което си е доста пари като се има впредвид че повтарят поне една година.

Къде са специалности Охранител , Каратист, Чобанин....

Охранител в школата на МВР, каратист - спортното, чобанин в лесотехническия ....

Ние ТУК оставащите ще се радваме и на молекулярни биолози, които броят катерици!

Как може такива смешни такси! Как е възможно Държавата да не изисква нищо от тези отрочета, когато приключат образованието си???? Тя абсолютно подготвя бъдещи емигранти! Да се помолим бежанците да създадат невероятен хаос на запад, та белким остане нещо читаво и у нас! ДА СЕ ПОМОЛИМ!

При положение,че държавата им дава 500 лв заплатки тя няма право да иска нещо от младите специалисти.Ако им дава стартови заплати 5000 лв тогава може да иска договори!!

Как може такива смешни такси! Как е възможно Държавата да не изисква нищо от тези отрочета, когато приключат образованието си???? Тя абсолютно подготвя бъдещи емигранти! Да се помолим бежанците да създадат невероятен хаос на запад, та белким остане нещо читаво и у нас! ДА СЕ ПОМОЛИМ!

Таксите не са смешни, съобразени са с стандарта на живота. И няма нищо лошо да излизат добри студенти. Друг е въпроса че може би не са достатъчни. В Германия таксите са 0 евро -- т.е. изцяло се субсидират от данъците. Ако се повишат много таксите студентите могат да избягат в други страни. Друг е въпроса дали таксите са същите за чужди студенти. Редно е чужденците извън ЕО да плащат пълна такса, като се прибавят субсидиите. Както е в други страни.

А с това увеличение ,ще се повиши ли качеството на образование?Защото в момента за специалност молекулярна биология с годишна такса 750 лв, нито 1 лв не отива за лабораторни упражнения.Къде и в чий джоб отиват тези пари.Недопустимо е молекурлярни биолози да бъдат карани да броят катерици в Борисовата градина вместо да бъдат обучавани на съвременни молекулярни методи, само защото НЯМА ПАРИ! И остава въпросът- за какво се използват тези 750 лв?

Откъде имаш тази информация за средствата, които се отделят?

Трябва да бъде закрит по най-бързия начин заедно с още няколко уиверситета.

Ректора знае ли, колко преподаватели има в пенсионна възраст?

знае ;) той ги крепи! те са му верни!

500 евро такса на семестър Медицина ;)) Само университета в Зимбабве е с по-ниска такса, ама там искат и 12 прасета. При това обучението си е на доста добро ниво, щом тези хора после с елементарен приравнителен изпит отиват на работа в чужбина.

на запад се напълни със "специалисти"..... нищо, че нивото падна няколко пъти

Ама знаеш ли,че заплатите в Зимбабве на лекарите са 20 пъти по високи от на българските.С прасетата!

"елементарен приравнителен изпит" ??? медиците изкарват стаж- 2 или 3 години и многоооо трудни изпити, казва му се - турнус- преди да сложат титлата "доктор" на табелката, и местните също, къде пак прочетохте за тези "елементарни изпити", ----българинът надмина и гугъл-...;)

Хайде стига глупости. Моя близка отиде от тук и веднага започна работа като лекар, нищо не е приравнявала. Немския си го знаеше от тук. Завършила е езикова гимназия. Целта е да се привлече всичко читаво на запад и България да бъде закрита. Дано да не стане това.