Свети Никола или Шипка: Защо бе преименуван върхът на историческия паметник

Според проф. д-р Петко Петков трябва да се възстанови историческото име на върха

Обратно в новината

Коментари - Свети Никола или Шипка: Защо бе преименуван върхът на историческия паметник | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Правилно е да се пише Светите Кирил и Методий

всичко в нашата история е лъжливо! всичко!!!

Каквито са ни политиците, такава ни е историята - торлю гювеч !

това си е ШИПКА и ще си остане ШИПКА

Шипка е за мУтрофанова, а за българите е Свети Никола !!!

Като толкова искат да кръстят с в Никола да сменят турско арабското име на връх Мус Аллах мамамим долна сиросоидна

Как да викаме на либералната сволоч?!

Като се зададе някакъв празник, някой "професор " , услужливо "подложен " на политици , ще хвърли "лъжицата с катран, в кацата с мед "! Ами избери си друго време, па си го обсъждай там с такива подлоги като теб , а ние ще си празнуваме , както се е правило повече от век!

Като гледам се чете само заглавието, а в крайна сметка човека иска да каже, че истинският Шипка който Вазов споменава е на 1000 м. встрани. А паметникът е построен на връх Св. Никола, защото този връх е по-висок, което не го прави Шипка. По идеологически причини нашите партийци са ми сменили името, за да не е на светец и са го кръстили Столетов. Брежнев обаче при свое посещение е попитал нашите комунисти, защо са кръстили върха на един царски генерал и така са станали два върха с това име.

Нее така опитват да разделят хората за всяко нещо!

Събаряйте я тая купчина камъни

Нека да познаем мазен Турчин си или църен сигани

Преименуването на върх Шипка има за цел да изтрие част от историята. Иван Вазов е написал „Опълченците на Шипка“, а не Опълченците на „Свети Никола“. Така, че този професор може да си завре аргументите там където слънцето не огрява.

слава на войните загинали на Шипка и за Свободата от башибозука анадолски

Знаем, знаем ... Желаещи за възстановяване на истина мнооого. Един ще преименува улици и площади, друг - върхове, трети доказва "убедително" че Баташко клане не е имало, а всички вкупом - че не е било нито Турско робство, нито Османско робство, а Османско присъствие. И руско-турската война 1877-1878 г. за българите не е била освободителна, а колонизатроска от страна на Русия, че 3 март е незначителна дата (нищо, че тогава все още княз Фердинанд е обявил тази дата за Ден на Освобождението). Че сме платили 36 тона злато за това Освобождение - нищо, че в изследването на БНБ (три томно), наречено "История на външния държавен дълг на България (1878-1990) " се казва нещо съвсем по-различно. Знаем много неща. Знаем, че точно за цялата тази компрадорска интелегенция Джавахарвал Неру е казал "Най-големият враг на народа е интелигенцията, отгледана от колонизаторите."

И какво злато сме плащали за Освобождението?Плащали сме по кредита даден заради Независимостта.За да не ни обяви Турция война и тогава са приспаднати репарациите ,които е трябвало да плащ Турция.Този заем даже не сме го и изплатили.

Баташкотоэклане е извършено от българи по кръв. Точно такива, както теб и возбужденците. И "македонците". Все БИВШИ БЪЛГАРИ с ПРЕИНСТАЛИРАН СОФТУЕР.

Тъй се става професор с лизане

В Германия за да омаловажаване на холкоста има затвор. В България за омаловажаване на 500 години геноцид, хем на самите нас - българите, ставаш професор или депутат.

Ти мислиш ли с тая манерка дето я носиш на раменете си или само правиш опити да се представяш възможно най тъпо?

Тоя професор защо има български паспорт все още?! На такива трябва да им се отнема и да бъдат изгонени от държавата!

да си спомни кой беше против нашето освобождение: 1.Австрия, 2. Великобртания. 3Германия. 4. Франция И благодарение на които българите от Тракия и Македония си останаха под турско робство.

И биваха избивани жестоко с десетилетия и на никой в Европ а не му мигаше окото.

Райхщатското споразумение -26 юни (н. ст. 8 юли) 1876 между Русия и Австро-Унгария, част от подготовката на Руско-турската война (1877 – 1878) Цяла година преди обявяване на войната. Условия на споразумението: " Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“." Каква Санстефанка България, какви 5 лева?

Как да си спомните, като никога не сте го знаели?

Да не забравяме че Русия беше против съединението . Не просто против а дори накара Сърбия да ни нападне . Тоест от Карлово до Кърджали от Бургас до Сандански още да са с фесове . Не само да ни нападне а си изтеглих офицерите за който България е плащала !

Всъщност Австро-Унгария подтиква Сърбия към това нападение. Препоръчвам повече четене на по-авторитетни източници. Например Симеон Радев, въпреки че не е професионален историк е базирал историческите си хроники на интервюта с участници в събитията, взети лично от него ...

“Освобождението на българския народ е най-величавият момент, най-крупното събитие в нашата история. То е апотеозът на сбъднатите най-съкровени въжделения хранени с векове в българската душа. На това място преди 57 години българската съдба се беше спряла в колебание. По тия върхове руси и българи водиха трудни страшни боеве от които зависеше изхода на освободителната война. Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври, а българското опълчение, родоначалника на нашата храбра армия, извършиха своя легендарен подвиг. И пред удивените погледи на света тук възвися славата на българското оръжие възкръснала след пет векове. На “Орлово гнездо” блесна първият сияен лъч на българската свобода. Шипка е героичният образ на българското възраждане. Тя събра в един епичен устрем мъжеството и духовните сили на българският народ. Но пътя до Шипка бе далечен път. По него е килията на Паисий, българската църква във “Фенер”, лобното място на Левски, на Ботев и черешовото топче, които символически отбелязват преходите на неудържимия възход на българския народ.

Народните будители и апостоли на революцията, борците за българската църква и борците за българската държава работиха всеки със средствата на своето време, но с еднаква любов и със същата надежда за българско освобождение. Победоносната, освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар, Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие, без друг пример в историята на народите. Господа, но тая светла епоха от борби, на това велико дело за Освобождение и на техните дейци и герои, народната признателност издигна тук, на това място, тоя величествен паметник. Всеки паметник обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка и да го предадем на нашите поколения. С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герои и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред делото на нашето Освобождение и от името на българския народ откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност. Да живее България! Ура!”

да преименуваме и стихотворението на Иван Вазов от Шипка на Свети Никола.

Няма нужда. Стихотворението на Иван Вазов се казва "Опълченците на Шипка. 11 август 1877" и е написано през 1833, когато има само един връх ШИпка - по-ниският, сега забравен, където е бил Командният пункт на ген. Столетов и където именно се прославят нашите опълченци на 11 август 1877. За другия връх "Свети Никола" Вазов има друго произведение от 1902, озаглавено "На върха Свети Никола. Поклонение". Вазов добре е знаел истината за двата върха и кой именно е Шипка.

1883, не 1833

Как е написано стихотворението 1933,след като Иван Вазов е умрял 1920?

През 1920 г. живите ветерани-опълченци се събират на нов конгрес и решават да се построи Паметник на свободата на връх Свети Никола в прохода Шипка. Средствата за изграждане на паметника са събирани като доброволни дарения от целия народ.

Айде да не издребняваме ! Човекът сигурно е прав, но какво от това - народът си го знае като връх “Шипка”, построили са и паметник на него, пък дали ще е на 1 км. вляво или в дясно, не е от съществено значение ! То и “ телешкият” салам в магазина е от пилешко месо и свински кожи, ама кой ще им забрани да не го нарекат “телешки” ?

Несериозно е това. Все едно да имате водопроводен проблем, а да си поканите примерно грънчар да го реши. Или вместо за кръвно да пиете хапчета за алергия. Историята е точна наука. Няма аргумент "свикнали сме", има ли грешка, трябва дасе поправи. Много по-дълго по-високият връх се е казвал "Свети Никола", така е известен по време на Освободителната война, а сега има два върха с име Шипка. Как ще разкажеш на децата историята на битките от 9 до 11 август 1877, като и двата върха са с име Шипка? Трябва да се върне историческото име "Свети Никола".

Дали този връх са го кръстили Шипка или Пишка няма значение, защото всичко е фалшиво.

Е то няма как българска история писана в Москва да е истина. Проблема е, че в учебниците пише само такава, а истинската се отрича.

Кое е фалшиво бе, тъпак? Че 500 години е имало турско робство ? Че кой , ако не Русия го е прекъснала ? И досега щяхме да сме като кюрдите и палестинците - без държава !

Много е объркваща българската история.

С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герои и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред делото на нашето Освобождение и от името на българския народ откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност. Да живее България! Ура!” С тези думи цар Борис 3 е завършил рета си при откриване на паметника. Егати комунягата

Паметникът се казваш Шипка, а върхът Свети Никола!

Върхът наистина е "Свети Никола", но паметникът никога не се е казвал Шипка, а само ПАМЕТНИК НА СВОБОДАТА. Всичко е документирано.

Значи утре всички родолюбци ще отидат да се поклонят в памет на героите.... на грешното място. Защото през 1977 ЦК на БКП решила да преименува върха. Трагикомедия!

Само шест дни след обявяването на обединението между Княжество България и Източна Румелия император Александър Трети пише следното до началника на руския Генерален щаб генерал Обручев: „Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха, действаха тихомълком, съвети не искаха, нека сега сами да си сърбат попарата, която забъркаха.... .... Ние трябва да имаме една-единствена главна цел - завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите и да знаем, че Константинопол винаги ще бъде в наши ръце. Това е в интерес на Русия и към това трябва да се стремим. Всичко останало, случващо се на Балканите, за нас е второстепенно. Стига сме се правили на интересни в ущърб на истинските интереси на Русия! Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!".

Какво нескопосано съчинение! "Стига сме се правили на интересни," Къде точно прочете тази глупост?

Чували ли сте за епопея на забравените.ако сте чели, много добре знаете, че там няма нито един стих, наречен Свети никола.но има една безсмъртна ода, посветена на хилядите безсмъртни, Велики жертви, наречена шипка.и,ако смеете да смените името на върха,то тогава бихте ли сменили името на Вазов

жалък интригант...

въпрос за т. Нар. Професор

Връха шипка е на 1000 метра в страни.

Стихотворението на Иван Вазов се казва "Опълченците на Шипка. 11 август 1877" и е написано през 1883, когато има само един връх ШИпка - по-ниският, сега забравен, където е бил Командният пункт на ген. Столетов и където именно се прославят нашите опълченци на 11 август 1877. За другия връх "Свети Никола" Вазов има друго произведение от 1902, озаглавено "На върха Свети Никола. Поклонение". Вазов добре е знаел истината за двата върха и кой именно е Шипка. Да, за един връх пише в стихотворението си от 1883 Вазов, но той не е "Свети Никола", а по-ниския Шипка.

Преди 10-11 години НЕКСОмир АНАЛниев беше един скъсан скъсаняк и бедняк - прехранваше се като лавкаджия по софийските училища. Държеше 1-2 училищни лафки в 1-2 софийски училища - продаваше на децата вкисната боза, развалени мухлясали сандвичи и банички и изсъхнали вафли с отдавна изтекъл срок на годност. Общо взето бедна работа, парите му стигаха колкото за хляба. Бедността обаче веднага свърши след като АНАЛниев потопи шкембе в голямата политика. Освен лавкаджийството господин НЕКСОмир задоволяваше и своите педофилски потребности, така да се каже. Беше обарвал и блудствал с едно 10-годишно момченце, даже водил детето на гости в дома си и го събличал голичко, горкото. Двамата заедно с момченцето дори гледали гей-порно. Родителите на детето подали поне 5 жалби до столичните управления на МВР, ама преписките били прекратени, и глас в пустиня. Какво да очакваш от продъненото и пробито от корупция и хайдутлук българско колониално МВР?! В наши дни господин АНАЛниев е един мастит и много богат политик от ПП-ДБ с огромно шкембе и още по-голяма, мазна дупара. НЕКСОмир е горд собственик на огромна 2 декара дупара, а шкембето му расте не с дни, а с часове. Господин НЕКСОмир е гордостта на ПП-ДБ и на цялата Сглобка. Педофил за чудо и приказ, правоверен НАТОвец, евролиберал, евроатлантик и радетел за евроатлантическите ценности, една от които е и педофилията.

Да питам днешните евро боклуци,кои ви помогна за освобождение от турско робство.Дръщтесе наведени на запада и без това вие ще си останете гяури а не българи.

хехе, робе, робе...Македония пак си и свободна без Матушката ти. Южна България стана част от България след Съединението.

Не Южна България, а Източна Румелия бе туркофил

Правиш ли разлика между Царска и Съветска Русия?

Долен народ сме ще си сменим историята само и само да сме подлоги нанякакви евро джендъри.

Ама на този ''професор''мозъка му е пилешки бре! Няма ли някой по наблизо да му счупи тъпата кратуна!

Още през 1876 г., в резултат от развитията около Източната криза, руският император Александър ІІ издава указ за мобилизация на войските. В него изрично се посочват трите украински военни окръзи – Киевски, Харкивски и Одески. Ето защо неслучайно в техния състав, с малки изключения, влизат местни хора. От жители на Полтавска и Харкивска губерния са съставени 33-ти Елецки, 34-ти Севски, 35-ти Брянски и 36-ти Орловски пехотен полк. На украинските формирования предстои да вземат важно участие в редица съдбоносни битки по време на войната.След преминаването на Дунава, още при овладяването на Свищов, редица от действащите лица са украинци. Заедно с това има и полкове, които са формирани основно от населението на украинските губернии и се прославят в някои други битки. Така например на 4 юли 1877 г. 20-ти Галицки пехотен полк взима участие в боевете за овладяването на Никопол. На 22 август 1877 г. до Ловеч се сражават храбро и загиват немалко войници родени в украинските губернии, които служат в 9-ти и 10-ти стрелкови батальони на 130-ти Херсонски пехотен полк. И в прочутите сражения за Плевен, както и в последвалата обсада на града воюват украински дивизии. Сред тях са 31-ва пехотна, състояща се от харкивяни, 33-та – съставена от катеринославци, херсонци, таврийци, а също така 1-ва бригада на 9-та пехотна дивизия, състояща се от полтавчани. Немалко войници, родени в украинските губернии на Руската империя, загиват по време на трите щурма на града.

Ти си мангал

И за каква Украйна и украински дивизии става въпрос, след като такава държава и такъв народ не е имало по това време ?!

Какво значение има, че се е казвал Св. Никола като сега е Шипка? Това е името-символ на битката и само безумец би помислил да го променя.

Важното е все да разделяме хората, нали дирници!

Индианци от кои племена на Северна Америка са участвали във войната?

Тия червени боклуци какво ли не са оплескали.

всичко са оплескали,даже и на баща ти и майка ти устите

Абсолютно е прав проф. Петков.

На мен въобще не ми пречи да има два върха Шипка

Абе на тебе и на два ката може да не ти пречи, но нас какво ни интересуват продажници, които слугуват на чужди интереси?

За пеевските евроатлантически ибрикчии ли говориш?

Айде няма нужда навсякъде да тикат светии, мъченици, и прочее суевернически глупости. И в най-гъстата гора да се навреш, ще намериш някой изпраскан посред зеленината параклис или някаква подобна простотия.

Географски е така. Но в случая имаме изграден укрепен район с определена цел с център на отбраната, географския тогава връх Шипка където е бил командния пункт. Връх Св. Никола се явява флангови. Името на целия този укрепен район е Шипка. Следователно решението е правилно иначе излиза, че удобното място за паметник трябва да бъде Св. Никола, което географски е вярно но не съответства на военната реалност поради, която е известен района. Още повече името Шипка е чисто българско. Военните аргументи в случая са по важни.

Само че паметникът е построен на връх свети Никола

Паметникът се нарича Шипка, в памет на военните действия с команден пункт Шипка и няма значение как се нарича някакъв си връх на който е било по-удобно да се построи той, за да олицетворява епопеята Шипка. Географите могат да си го наричат както си искат, но за историците е Шипка - емблема на Шипченската епопея.

Паметникът никога не се е наричал Шипка, а Паметник на свободата на връх „Свети Никола“.

Паметникът на Околчица също е поставен на "най-видимо място " , което място не отговаря на историята на боя ,защото там е била позиция на турския аскер . Но мисля ,че това е правилно решение ,защото и най-големият паметник поставен на място ,което е невидимо и недостъпно е почти безпредметен . Та... " паметник на боевете при шипченският проход ,изграден на вр. Св- Никола " изяснява обстановката и /според мен/ е най-правилното название .

Никой ли не разбра, че който харесва тоя паметник, ЯВНО Е КОМУНИСТ!!!!

Паметникът е построен от достойните българи в Царство България, които са антикомунисти, а комунистите харесвате НРБ паметници.

А който не го харесва - верен привърженик на големия български русофоб Делян Пеевски.

Де е памятника винаги е бил свети Никола! Ай стига глупости!

Абе разрушете и тоя паметник, направете си съответната торта и я изяште и се успокойте най-после.

Защо да го рушим, това не е комунистически паметник. Царска Русия е смъртен враг на комунистите, значи са наши приятели.

Е че разберете се най-накрая какво желае Шиши, щото пак вашите искат да се маха Цар Освободител пред парламента.

Всички леви безбожници мразят светите неща, такива бяха комунистите тогава, такива са и либерал-болшевиките днес.

idio

а ти знаеш ли какво е ляво и какво дясно ? да те осветля. В америка "Демократите" са лавата партия. Левичари. Тръмп, Републиканците са "дясната" партия ко каза за лявото? което всъщност е "Демократичното" ???

знаеш, че в нашата мила родна картинка всичко е наопаки

Светите неща като неплащане на данъци и разпространение на детско порно и взимане на щедри дарения от международно издирвани престъпници ли?

Ей,мисирки стига сте разделяли народа с глупости.

idio

Леле... цял живот съм живял измамен ! Сега като се разбере, че тази война си е руско-турска, същата като руско-украинската ? Като се съпостави ИДЕНТИЧНОТО нахлуване на Русия в съседна държава, след това отцепване на територия и наричането и "независима република" ? Луганска ? България ? Тази дата - 3 Март е Руска дата. Да, те (Руснаците) са си водили война с Османската империя (а не с Турция) ДА, победили са, Това си е ТЕХЕН празник. Но да ми го натрапват на мен ???? НЕ блафоадаря. Ако не беше Дизраели със британската флота в Константинопол, Руския цар нямаше да спре на 3ти март, а щеше да стигне до Константинопол. И нямаше сега да има България, защото никога целта на тази война не е било да се "освобождава" Българиа. Целта ВИНАГИ Е БИЛА Русия да си върне Константинопол. Все пак, Руският император се изживява като наследник на Източната римска империя ! А ние... ние сме промити от пропаганда....

Щял, щеше, щели.... Пеевците много обичате да представяте личните си фантазии като факти!

Комунистите много се кефят на НРБ, защото тогава простолюдието е фактор. Обаче НРБ е болшевишка кочина, а не е България.

Затова завоевателите са измислили мотото "Историята се пише от победителите!" и плащат луди пари на тролове, които да им пригласят. За да могат да заличат паметта на цели народи с измислена история, която единствено на тях е удобна за да властват над победените, а народа да не си познава историята.

Шипка се нарича и върхът (с височина 1232 м), разположен на север от главното било и на запад от Шипченския проход.

орките забраниха религията след окупацията... "православните"... и ни записаха че сме славяни - няма такова чудо освен в руските пиянски завоевателниполюции...

Всички знаят, че името на върха е Свети Никола. Монумента се казва Шипка и това, че всички му викат Шипка не е някаква новина, а по-вероятно поредната провокация целяща объркване и противопоставяне на БЪЛГАРИТЕ. А всички, които плюят на БЪЛГАРСКИ, много моля да почнат да излагат мненията си на английски и да си пуснат молба за Зелена карта. Такива боклуци не искаме в нашата РОДИНА.

Много хора смятаме, че НРБ не е България.

Ако си живял в Н.Р.Б.,на кого каза,че това не е България?

Комунистите не са Българи, щом са унищожили царска България и са направили съветска кочина.

Димитър Благоев (Дядото): Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин. (Смях) И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония, като славянска страна, която да има свое собствено управление.

Паметникът се намира на връха свети Никола. Битката е била на 1000 метра в страни на връх Шипка. Питайте местните от село Шипка, да ви покажат къде е свет Никола и къде е Шипка.