WWF пусна ”таен клиент” в супермаркетите ни - те се провалиха

Нито една от 10-те най-големи търговски вериги в България не покриват критериите за "зелени" продукти и екологични практики на международната природозащитна организация WWF.

Обратно в новината

Коментари - WWF пусна ”таен клиент” в супермаркетите ни - те се провалиха | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много тъжно е с какво се храним. Надявам се, че това изследване на храните е обективно. Лъчезар Африканов

Прочетох подробно доклада, оказва се, че допирните точки с качеството на храните са мноого малко! Например става въпрос дали рибата била от доставчик, който си е направил труда да сертифицира, че не избива всичката риба в язовира. Изобщо не става дума за качеството. За плодовете и зеленчуците се гледа дали са родно производство или не - пак нищо общо с качеството!

Става въпрос за устойчиви практики, не за това кой магазин предлага по-качествени продукти..

Migros Ticaret е правилната верига която трябва да стъпи на българска земя за да се стабилизират нещата и да е добре за България

Еко,био и т.н. продукти са много скъпи за повечето хора и може би затова магазините избягват да ги предлагат.

Малък пазар с ниска, под африканската , покупателна възможност, невероятно вулгарно третиране на икономическото състояние на деградиралата ни страна, колониално настъплание на Запада на опростачената ни земя, пълна с лумпени и цигани, компрадорско поведение на пожарникари, мутри и неграмотни малоумници - това е част от катастрофата на някога достойната ни нация. Днес - сбирщина от лъжливи, изметчиви, зле ориентирани доморасли реакционери и десни бивши членове на Партията, дезертирали пожарникари, милиционери и изветрели пенсионери с голяма уста, еснафи е страхливи предатели се мъчат да придават на България вид на държава от ЕС. Няма да стане, защото това е купена ратайска нация за жълти стотинки, обречена вечно на недоимък, мизерия, пладнешки айдуклък и цинични простаци без нито една прочетена в живота си книжка. Така не става - нищо няма да стане добро и за децата ни.

Елемаг гурме е най-добрият магазин за тази цел, компактен и много подбран! В това ви е грешката, къде търсите качество в големи търговски вериги, там са на масов принцип и не ги интересува качеството!

До клиентката на Елемаг! Вие знаете ли с какви доходи трябва да разполага човек,за да пазарува там.Не напразно тези магазини не са в Люлин,Факултета и т.н.Цените са убийствени, а хората се борят да оцелеят.Вашите доходи явно не са от заплата

Остави жената да се похвали с високия си стандарт!

Сертификатите, които са търсили по продуктите струват немалко пари на производителите. Стоката в Б-я със сертификат или без сертификат ще е една и съща. Но има разлика, а ако имате тези сертификати стоката ви ще бъде предпочитана от магазините по света, където се държи на това! По този начин се гарантира произходът и качеството на готовия продукт. Лично аз в България на вярвам на етикетите.

Няма как хлябът да стане 1.80 лв. - 1.90 лева за килограм, казва Найденов. Е що да няма - че то сега масовият хляб е 1.50 лева за кило. Сутринта по bTV рече, че няма как да стане 2 лева. Ей така си ги премята едни 20-30 стотинки, които, умножени по пазара - 1.1 милиарда лева годишно, правят милиони... Както винаги, дава да се разбере докъде може да стигне поскъпването. Значи, ако производители и търговци се напънат, ще изкарат самуни за по 1.65 -1.70 за кило. Но по-нагоре, моля, засега не вдигайте. А премиерът Борисов ще разпореди да му напишат анализ в чий джоб остават надценките по веригата. В няколко - при пазар за милиард и сто милиона, има за много каси.

Al

Ако от една доставка на замразено говеждо от ирландия,за едната верига е сертифицирано и е на по-висока цена ,а в други вериги не е.Кое е по качествено-скъпото или по евтиното?

humfry

Нов световен рекорд България проби дъното!

WWF не беше ли кеч федерация?

Романия пак ни издуха кат километричен камък - така е - утрепаха си първият... наще ги направихме евродепутати :)))))))

Като че ли нас ни интересува повече АЕЦ Белен отколкото заплатите/пенсиите и това, което ни продават всеки ден и час. Вижте коментарите за другата новина - повече от 50, тук нямат и 10-тина. Новините излязоха почти едновременно...

А-ааа. ...Ей-там сложих нещичко .(по-долу в коментарите) Как Ви/ви звучи ?

Чакай да си сложа слушалките....

Моля да ми обясните точно какво означава този неудачно преведен термин "устойчиво".Устойчиво развитие,устойчиво производство и т.н. На какво е устйчиво развитието и на какво производството. При презодите също трябва да има "дуракоустойчивост".Простотия някаква и то безкрайна!

Ако позволите: -- в мой скромен прочит бих казал -- да започнем да имаме заплати/доходи/икономика/управление/стандарт каквито са във водещите страни; И това да продължава във Времето. ... Считам, че Предложеното от Вас изискване за глупакоустойчивост е Неотменимо-Задължително за успеха на това скромно Начинание.

Teo

ами ако бехте почели малко щехте да знаете... "устойчиво" е производство или развитие, което въпреки, че изкарва продукти и осигурява разтеж, го прави по такъв начин, че конюктурата на природните ресурси, климата, жизненият стандарт на следващите поколения да останат същите,а ако може да се подобрят и в никакъв случай да се изтощят, замърсят или изразходят...

Жалко. Мислех си че WWF е относително обективна организация, но тези резултати са абсурдни.

И кое му е абсурдното?! Винаги сме си били на дъното, а че дори и копаме по-надолу!

баси и глупостите абе 50 години през соца като ни даваха продуктите увити в амбалажна хартия какво ? яре сега им дръжте сметка на комунделите що е било така и защо са замърсявали природата, кремиковци и цялата съвецка индустрия на територията на българия да не би да отговаряха на екологичните норми? е къде са осъдените питам аз?

Пише се съветска, а амбалажната хартия беше рециклирана (от време на време се четяха цели букви от предишната "употреба").

И увитото в тази хартия беше вкусно и истинско и екологично. А сега не е! Ако може опаковката да е непрозрачна - най-добре. За да не се вижда какво ти продават вътре ;)

А един мой приятел беше намерил чорап в бурканче с мармалад, някъде към 85-та година. В хляба пък редовно се намираха телчета и камъчета.

Така e. Чернобилските плодове и зеленчуци продавани след 1986-та бяха много екологични и здравословни. Ако не вервате питайте Стилян Петров.

Teo

ама такива мнения само дават идея колко хората в бг са ненаясно с това какво е природосъобразно...за това на пазара мое се пробута всичко... за твое сведение ако можеше да се върнем към опаковането на продуктите в амбалажна хартия би намалило замърсяването с полиетилени значително, защото би означавало, че магазините ше снабдяват със големи разфасофки, което е икономия от индивидуални малки, а освен това хартията ше се рецеклира.. в момента продуктите са опаковани първо в найлон, при което ги слагаме в найлонова неразградима торба и всичко тва за еднократна употреба... пълно безумие

лук от еквадор

не е смешно, ходи да намериш боб родно производство - всичко е от киргизстан и други ..станове. Ориз също няма, всичко е внос. ябълките също

Явно е време доставчиците на веригите да започнат да си плащат и за такива сертификати. След което да вдигнат цените, че да избият разхода. И ние потребителите ще можем да сме спокойни, защото освен скъпи ще ядем и употребяме и екологично-съобразни продукти. Вярно - по-рядко, но поне ще е качествено... А веригите че са зле, зле са. Надценките са невероятни, хигиената и липсата на персонал - под всякаква критика. Но те няма да се бръкнат да плащат за подобни сертификати. А WWF вместо да прави безсмислени проучвания, да вземе да си пренасочи усилията в образованието или някоя кауза за превенция на бедността... примерно...

Видно е от коментара ти че точно ти имаш голяма нужда от образование.Не веригите,а производителите плащат за сертификат,но той е най-малкия им разход,а плодовете и зеленчуците е достатъчно да са български за да са еклогични.

Както коментира мой приятел на моя въпрос към каква кола се е насочил за покупка: Как към каква?!? Нали сме българи - за втора ръка хора, втора ръка кола!

Ейййй, Чули са ме най-накрая. Дано продължат! ... Струва ми се, че точно Сега е моментът да Подпрем изредените ( А защо-не и други?!) -- веригата-за-доставки (Supply Chain) да е от Тук, от България Български Стоки. Или с други Слова: -- Купувай Българско!

веригите и супер-хиперите са зле отвсякъде , но лошото е ,че положението в тях продължава да се влошава.спомнете си някой магазин преди година и сега-има ли разлика. според мен да и то не положителна.