Коментари - Илчев: Ще подпиша всяка диплома на випуск 2009 | dnes.dir.bg
назад

Илчев: Ще подпиша всяка диплома на випуск 2009

Бившият ректор на СУ И. Илчев заяви, че стотици възпитаници на СУ от випуск 2009 са учили в чужбина и не са имали проблем с дипломите си заради нередовен подпис

Обратно в новината

Коментари - Илчев: Ще подпиша всяка диплома на випуск 2009 | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не знам защо професорът споменава нотариусите - вероятно не е наясно с реда на заверка. Първо, една диплома може да бъде заверена с апостил в оригинал по молба на притежателя /макар, че това става по-рядко/. Второ, нормално се заверява нотариално заверено копие на дипломата /и приложението/, но с уточнението, че нотариалната заверка е само проформа - за заверяващите в МОН нотариалната заверка все едно че не съществува, те просто правят нова заверка, преди години с провъгълен печат, а сега вече с апостил /вече има и нова служба към МОН, коят слага тази заверка/. Това, което прави нотариусът е да удостовери, че копието на дипломата отговаря на представения му оригинал. Но нотариусът не може по никакъв начин да установи дали представеният му оригинал е оригинал на истинска диплома. Разбира се може да се заяде за нещо, но ако един нотариус откаже, заверката може да стане от друг. Точно затова в МОН не обръщат внимание на нотариалната заверка. Но преди години доста фалшиви дипломи са минали през МОН, познавам човек, който с фалшива диплома, заверена с истински печат от МОН /там не са могли да разпознаят фалшификата/, след това с истински печат от МВнР и истинска заверка от германското посолство кандидатства в Германия, завърши висше образование там отдавна и има немска диплома.

А проблем ли е " фалшива диплома, заверена с фалшив печат от МОН" , хората долари и евро фалшифицират та печат на МОН ли ще е проблем? Време е да се помисли за електронен регистър на всякакви дипломи и всеки да може да провери истинността на документа.

loyola

тогава пък руските хакери ще излязат на преден план...

И сега този твой приятел вероятно работи в министерство.

Радвам се ,че това е единствения проблем на дипломите - подписа. По-голям проблем щеше да е ако знанията на завършващите не са достатъчни за издаване на документа.

Дипломите са издадени през 2009 година. Оттогава са изтекли ПЪЛНИ 7 ГОДИНИ. Абсурдно е да се смята, че никой не е поискал оттогава досега да му заверят диплома от СУ. Което означава, че дипломите са били заверявани. Първоначално това е ставало с печат от МОН и последваща заверка с апостил от Министерството на външните работи. По-късно заверката с апостил е прехвърлена в МОН. Случаят се разчува едва сега, защото от началото на годината има нов ред на заверки и новите служители си вършат съвестно работата.

мда

Професорът, освен, че е мързелив е и нагъл - около осемнадесет хиляди е общият брой на студентите в СУ. Не всички обаче завършват в посочената година. Годишно завършват около една четвърт от тях, т.е. не повече от пет хиляди. Учудвам се, че го е домързяло да подпише по-малко от пет хилди дипломи. Колко време би му отнело, вече някои от Вас са изчислявали, но той явно ни счита за идиоти...

Брой на дипломите е едно, а брой на подписите на ректора върху дипломата и приложението е съвсем друго. Във всички случаи броят на подписите е по-голям от броя на дипломите.

мда

И все пак, професорът лъже - завършващите за една година, на чийто дипломи трябва да се полагат подписи, далече не са осемнадесет хиляди. Освен това, той не е професор от една година, и непременно е длъжен да знае правилата. Освен това, за да стане Ректор, е участвал доброволно в академични избори, знаейки за предстоящите "несгоди". Не е възможно да е бил изненадан, встъпвайки в длъжността "Ректор". За броя на подписите, които трябва да полага ректора на ВУЗ има много вицове и легенди. Тия неща се научават още първия семестър от всеки студент, преди даже да се е явявал на изпити като студент. Професорът силно подценява аудиторията, на която се опитва да пробута лъжата си..

loyola

Да пресметнем натоварването: да приемем, че подписването му отнема 10 секунди (заедно с тегленето от купчината и поставянето на дипломата пред него и отпиването на глътка кафе). Тогава за минута ще попълни 6 дипломи, а за час - 360. Значи всичките ще ги оправи за 50 часа, т.е. седмица и ден-два, или да ги закръглим на 2 седмици без да си дава зор. В крайна сметка за това му плащат.

Невежество и тъпотия даже в СУ ама няма как да е иначе щом агенти на ДС са му ректори .....

Комунистическа му работа ....Илчев.

Практиката с подпис на печат е обичайна и легална в много страни. Ако печата с подписа е регистриран няма никкъе проблем. При съмнение е необходимо само запитване и уверение от канцеларията. Студентите ще имат проблеми само в някои страни, предимно монархии. Май случая се надува повече отколкото е нужно.

с подписите - да, с дипломите не

Легализация се отказва за несъответствие - не само заради подписа. А кой и дали ще ти признае легализираната диплома изобщо няма връзка с монархизма.

Баси малоумния тип. 18.000 ако разделим на 365 дни, има на ден да слага грубо 50 подписа. Ако всеки подпис отнема около 6 секунди, говорим за 5 минути на ден. При заплатата която е получавал, иска да каже че 5 минути работа е невъзможна?ЧЕ каква дисциплина въспитаваш в децата ни, нещастник?

Този е толкова нагъл, че не му е неудобно да заяви, че умишлено и системно е нарушавал закона! Крайно време е прокуратурата да се самосезира и да му потърси сметка.

Бюрокрация в действие.

Вече в СУ, Право и Медицина се влиза с 3 и тъй се завършва! Подписа ли е проблем, или печата?

... кажи по добре има ли нещо дето да е наред?

А не е ли целесъобразно да се подписват и Боко и пилота?

Къде го чукаш,къде се пука............ама,че смешници имало тек..........

Този комунистически ректум го е мързяло и да се подписва, да оставим българската глупост за подписите и печатите. В Америка никой ме се подписва и не се слагат никакви печати, това е анахронизъм и простотия.

Това да си щамповаш подписа, вместо да се разписваш е идея, която може да дойде на ум на пет годишно дете, а не на ректор на университет. Естествено, че дипломите после ще са невалидни. Изобщо консултирал ли се е с юрист, когато му е дошло това "гениално" умозаключение. За такова нещо би трябвало да понесе и съдебна отговорност, но не и в нашата държава. Тази малоумщина ще коста загубени месеци за преиздаване на нови дипломи и издирването му за подпис, който е трябвало да сложи още преди 8 години, но от мързел, за да не го заболи ръката, го е щамповал. Дипломите стават неизползваеми, а най-престижното (ужким) учебно заведение у нас на практика издава невалдни документи.

калинка до калинка

"Опитахме да се борим със системата по законния начин. Нищо не стана, макар че ставаше въпрос за промяната на две думи, обясни бившият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев" Някой има ли представа как на този все нещо в системата му е виновно? Кръгъл смешник!

Неговото си от системата взе.

К'ви нотариуси?! В предишната статия бе обяснено, че от МОН не са потвърдили истинността на дипломата!

Точно! И не е само подписа ... Мижи да те лажем.

МОН не заверява истинността на дипломите, а истинността на подписа и печата. Дори в апостила поставян от МОН изрично е посочено, че апостилът не удостоверява съдържанието на документа. В никоя страна по света апостилът не удостоверява съдържанието на документа, а само подписа и печата на издаващия документа.

Много вузове, бълват тъпи вишисти. Безкрайна безсмислена бюрокрация.

51 ВУЗ-а!!! Дали Великобритания и Германия имат толкова?

само в Германия - 110млн човека и 20млн измет. Със сигурност имат много БУЗ-ове.

С Великобритания е по-трудно, защото имат много изнесени територии, но за Германия дават около 440 ВУЗ-а, което, при съотношение 11:1 в населението, спрямо България, дава сходно разпределение на брой заведения, спрямо жителите.