Сградите в София щели да издържат трус до 7,5

Жителите на столицата могат да бъдат спокойни - сградите са изчислени да издържат 9-а степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник или около 7,5 по скалата на Рихтер.

Обратно в новината

Коментари - Сградите в София щели да издържат трус до 7,5 | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Еее щом ни го казват ГЕРБерите ,трЕба да вЕрваме..От Герберо по високо, по-дълбоко и по -ниско нЕма...

не викайте дявола.. дано не се налага да разберем дали министъра е бил прав..

Земетресението в София става в деня, в който т. нар. висши политици и висши магистрати се опитват да ни убедят, че техните колеги, които са крали народни пари в особено големи количества , не трябвало да бъдат съдени в съд ' АНТИМАФИЯ ' ... Дали това е съвпадение или Всевишният просто си каза думата ? Казаното от червения прокурор може да се каже и в друг вариант : ' Който е крал, крал ! Кака вече се ожени ... ' Очевидно е , че много хора в тази държава бягат от / наказателна / отговорност ! Вече станаха 66 г. ' народна ' власт ... Може би още толкова ще трябва да чакаме, докато видим истинската демокрация у нас ?

от земетресението ли полудя,или по принцип?

единствената сграда в калпавата ни столица , която можеше да издържи дори и 10та степен , беше мавзолея . тъпаците и нея едва я срутиха . молете се при трус над 5та степен да сте далече от новите шарени кооперацийки

всичко ще се срути което е строено след 1989...бъдете сигурниии...

Къв архитект бе? Строителен инженер трябва да каже мнение. 100% ще се разминават двете мнения. И съм сигурен, че ще повярвам на човека който е строил, а не на този дето подписва къде да се строи.

На всички ,които се изказват като тотални малоумници, има един филм , казва се 7,9 по скалата на Рихтер, и става дума за Япония - гледайте го (включително и министъра) и тогава говорете!!!!Такъв трус ще ни ЗАЛИЧИ, да не дава Господ!

ха-ха-ха!!! само глупости дрънкат и дърпат дявола за опашката...

много и натежаха новите жители и новите строежи на милата ми родна София май!!!

В София сградите падат и без да има земетресение и според мен при трус от 7.5 по Рихтер ще останат 4-5 сгради максимум всичко друго ще е равно със земята - идея нямам кого заблуждава г-н Диков!

Сградите може наистина да са изчислени за големи земетръсни натоварвания, но всички знаем, че се влага по-тънко арматурно желязо, връзва се по-нарядко и неправилно, от колоните и трегерите се спестяват "излишните" бигли или пък са от по-тънко желязо, в бетоните се влагат неподходящи инертни материали, бетоните често пъти не се вибрират или това се прави некачествено, арматурата в кофража рядко заема правилното си място и изхвръква в периферията на бетона, нерядко се изливат бетони в неподходящо за това време /силни горещини или студове/, използват се неподходящи марки цимент. От всичко казано дотук е ясно, че сградите са много по-силно уязвими на земетресения, отколкото в зададеното в проектите. Едно само спестяване на биглите в колоните или тяхното неправилно разположение обрича цялата сграда. А за това най-малко се следи за съжаление. Ако ви интересува друго, питайте! Утре може да е късно

Говориш за новото строителство, нали? За там съм съгласен. Но ако говориш за старите панелни и бетонни сгради - не съм съгласен с теб! Само течове могат да разядат арматурата в бетона и да направят сградата неустойчива (и промени в носещата конструкция)

Отново се упражнява масова медийна хипноза върху населението! Земетресенията са сложни явления и никой не може да каже къде, как и при какви стойности нещо ще се случи, но може да се предполага. Новини и изявления от този тип са меко казано пагубни хората заблудени, че всичко е наред, просто няма да се събудят някоя сутрин. И всичко в резултат на десетилетия от държавно безхаберие! Търсете в Гугъл Безхаберие!

Да бе, били изчислени, ама по центъра всичките ги разчекнаха да правят магазини отдолу, и сега ако мине 7 по Рихтер направо не ми се мисли какво мазало ще стане.

За Г-н Диков сме наясно един ден трябва да отиде на бесилото.Ние по принцип жишееме на буре с барут.Това се знае ,че живем една от най земетръсните зони,Но просто г-н архитекта който подписва разрешителните го интересуват парите повече от сигурноста,Просто това в Турция където се случи ще се повтори тук.Строи се хаотично.Просто имаш пари строиш колкото си искаш само и само да се печели без оглед на сигурност.Много може да се пише по тази тема.Умните хора живеят в еднофамилни къщи не в многоетажни къщи .

Това са пълни глупости! Ако има земетресение в рамките на 200 километра от София със сила от 5.7 до 7.5 (по Рихтер), вероятността последиците да са катастрофални е над 80%. Колко са сградите построени след 1977 година не много, повечето са построени преди това. Колко са сградите с изменения всяка една! Касата на вратата може да ви предпази от падащи мазилка, полилей и др., но няма да ви предпази от 100 тона бетон и арматура, въобще не си правете илюзии! Как изчислиха силата на земетресения от преди 200 години, при положение, че скалата на Рихтер е използвана за първи път през 1935 година? Търсете в Гугъл - Земетресение в Кобе (1995) и ще видите какво причинява 7.2 по Рихтер на японците. Японците се водят специалисти по земетресенията, защото ги друсат няколко хиляди годишно и около 20% от всички земетресения в света със сила над 5.8 се случват там.

Аз повече се притеснявам от сградите, строени след 90 г.

Скалата на Рихтер дава оценка силата на земния трус в епицентъра. Какво е въздействието върху сградите зависи от разстоянието до този епицентър по хоризонтала и по вертикала, както и от скоростта на разпространение на сеизмичните трептения. Ако се случи лоша комбинация от два от факторите - т.е. ако тресне силно и наблизо, то разрушенията са по-големи. Ако се случи комбинация от три фактора вече има промяна на релефа. Другата скала MSK на Медведев-Шпонхойер-Карник, която масово се използваше у нас преди години дава информация за разрушенията, предизвикани от труса - при най-високата 12-а степен нищо не остава, при 11-а остават само паянтовите сгради (дървена конструкция укрепена с паянти).

По думите на Диков, силни земетресения за този район на България са изключително голяма рядкост. В столицата преди около 200 г. е имало голямо земетресение от 7 степен по Рихтер. Силни са били и земетресенията през 1818 г. и през 1910 г., когато е пострадала църквата "Св. София". Тея луди ли са бе, 7 малко ли е, значи винаги може да ни удари разрушително земетресение....малко вероятно ли бе...ужас.

София ще издържи, но сградите в нея при магнитуд 5 ще рухнат.

Защо въобще питат архитект?! Архитектите, въпреки че са от бранша, не са специалисти по това как се оразмеряват сградите. Какво ме интересува мнението на някакъв архитект? Искам да чуя интервю със строителен инженер с голям опит, а не плямпането на един дизайнер с мания за величие.

Zdraveite

Обяснения да не дава Диков, защото е архитект. Строителните инженери са компетентните.

Моля, моля. Много добре сте се насочили. Аз разбирам от всичко.

Абе тоя мишок да си ходи в дупката най-накрая.Аз на третия етаж, в ценътра, живея и сградата толкова силно се разлюля, все едно е правена от картонени кутийки... Това беше 3.5, представете си около 5.5 - 6 какво ще е, а за 7 да не говорим...

Аз живея в окаяните и презирани панелни комплекси в покрайнините - Дружба, днес епицентърът бил на метри от блока ни (или под него, знам ли) според БАН. Блокът е ЕПК, строен 77ма, в носещите стени бургия не можеш да забиеш... Дали искам да живея в центъра или в ново строителство, където не знаеш предприемачът какво е икономисал? Отделно имам три светофара до Орлов мост - трите на разстояние от сто метра в Дружба и после 7 километра до Орлов мост по Цариградско (7 километра в София без светофари) и няма бизнес парк и безумни задръствания като по Малинов в Младост. След две години ще имаме и метро. Не, не продавам, тук ми е добре

На всички ни стана ясно, че се самонавиваш, че е хубаво да се живее в гето! Не е това темата!!!!

Хе-хе! Ще издържат 7,5 по Рихтер, ако земетресението е на 1000 километра от България.

Вземам си децата и отивам за 1 седмица в провинцията ,докато се размине страшното ,евентуално !

Разбираемо е, че не искаш да всяваш паника, но ти представаяш ли си 7.5 пж Рихтер какво е? София ще се превърне в лунен пейзаж. И не толкова заради калпавото строителство, а поради това, че софийското поле лежи в/у подземна река и пясъци.

Предметите и уредите просто падаха, а после се оказа, че мистериозно са и изчезнали даже. Дали е от земетръса, но излипсва някакси ксероксът, кафеварката, два кожени директорски стола, няколко кристални вази и пет картини на изтъкнати майстори. Егати земетресението!

Жив и здрав- много ми хареса !

Браво Пешо, браво Диков! Не съм очаквал да си такава откачалка и гъзолизка. Разбирам, казали са ти да успокоиш софиянци, ама не са ти казали да ги правиш на кретени. И друго разбирам - как да си подадеш оставката, като има още толкова много рушвети да се прибират. Сега е жътвата. Ей я, земята под някогашния увеселителен парк "София ленд" рони евросълзи да й се даде разрешително за строеж. А и да беше само тя...

Да, ако блока е построен според изискванията ще издържи, но простата истина е, че у нас на документи всичко е ОК, но в действителност стена, която трябва да е минимум 20 см е 15, арматурата е спестена и има такива нарушения, че си оставаме с едната гола молитва да не ни тресне 7-ма по Рихтер. Една панелка отпреди 30 години може и да издържи, но всичко издигнато от 90-те насам е долнокачествено строителство.

Петър Диков е за детската градина да разказва приказки!по добре е да каже в какъв апартамент живее и къде,а не да будалка софиянци!но какво да прави човечеца-така му е наредено!кокъла не се изпуска!!!

те може и да са изчислени, ама как са изпълнени е въпроса

А аз изобщо не разбрах, че имало земетресение! В нашия блок все нещо трещи, та и 7,5 да стане - няма да разберем!

не е ли по добре правителството начело с б б да забрани земетресенията а вътрешният министър да ги арестува и тогава всички ще сме спокоини

вижте, какво! защо се косите за тези земетръси, според Боко най-страшно е земетресението в българския футбол и въобще спорт. Там е нужно да се наливат пари, а вие за сгради, образование, наука и здраве.ХА-ХА-ХА, както би казал правешкия роднина на тиквата.

Аз да попитам тогава като по прост така, след като вече масово се правят бетонни "кулички" без стени и после се пълнят с гипскартонени стени и касите на тия новите врати ако са от талашит ламинат, както тогава са най сигурните и здрави, нещо не се връзва. Пък и тия гръцките тухлички като вафли, нещо не ми звучи добре тая работа. Та ако може някой да ме осветли, че мойта къща е със всички стени носещи + бетонни колони, като са правени стените заедно с колоните... Нещо не разбирам как тия тънки колонки по тия 5-6 етажни блокове дето ги строят сега без стени ще устискат на силно земетресение... Пък съм гледал снимки как са се скършили тия колонки на такива блокове от земетресението в Турция и висят по чудо на "пълнежа". Дано няма такива земетресения у нас че да се тестват тия конструкции.... А е модерно първия етаж от блока сега да е голяма зала и удобна за магазини, без стени...

А защо мълчите за събарянето на стени по време на ремонт на стари сгради?! Всеки прави каквото си иска без да търси компетентно мнение. В нашия блок половината хора си изпосъбориха каквото пожелаят.

Те и за Чернобил ни обясняваха по същия начин

Когато говорим за земетресения и послдиците от тях върху живота на хората скалата на Рихтер е безполезна и незнам защо продължава да бъде предпочитана при говорене по медиите. Рихтер мери енергията, която се отделя приземетресението като физично явление. Връзката, която прави г-н Диков е смехотворна и издава крещяща некомпетентност.

Абе много трябва да си тъп , за да направищ такова изказване. Вие знаете ли какво е 7,5 по Рихтер ? Може и да има по някоя и друга сграда да остане да стърчи... Я прочетете малкоистория и ще видитв какво става при земетресение с такъв магнитут. Не мога да разбера, защо винаги трябва да има успокоителни и некомпетентни изявления от "официални" прдставители. Неможахте ли да рзберете,че земетресенията НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРЕДСКАЗВАТ !!!

Може и да прозвучи налудничаво, но има астролози, които предупредиха, че ще има земетресения. И като казвам астролози нямам предвид набедения Лещански, а Кирил Стойчев, който е написал статия и се е обосновал.

Хич не искам да разбирам какво става със сградите, респективно с хората при 7,5 по скалата на Рихтер или на баба му! Добре си ми е така. Благодаря!

Да ве да....до 5,5 може но нагоре ............

Старите тухлени сгради и оплютите панелки могат и да издържат ама новите експресно строени ефтинии надали

Ти по-добре се моли редовно да не става, че след това определено няма да можем да коментираме пак кой е бил прав...

Вярно е. Нашите сгради може да издържат даже 9.9 по Рихтер, стига епицентърът на труса да е в Индонезия.

xaxaxaxa

Дали пък все още някой вярва на думите на Диков???? София не е град, а търговско дружество!

За съжаление си абсолютно прав(-а).

В София сгради се саморазрушават и без земетресения , но явно при земетресения стават устойчиви

Как може да давате думата на архитект относно земетръс. Ако искате качествен отговор относно поведението на сградите при земетръс се обърнете към специалисти от строителния факултет на УАСГ. Г-н Диков се изказва неподготвен, но няма вина затова-просто не е от неговата компетенция.