Стената, която падна преди 29 г. (снимки и видео)

Началото на рухването на т. нар. "Желязна завеса", разделяла Западна и Източна Европа в продължение на 44 години

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вярно ли е, че Белинската стена е охранявана само от към ГДР? От кого са я охранявали?

КГБ

Падането на стената съсипа живота на милиони източноевропейци.

да , прав си , разтури им се комунистическият рай. Тия дето са бягали сто на сто са били с психически отклонения , не може да са толкова тъпи да ходят в гнилия капитализъм . То ако не е била стената ФРГ щеше да се обезлюди , охраната не е могла да свари да зарежда картечниците докато отблъскват талазите от хиляди западногерманци щурмуващи Стената

КГБ

Малоумници има навсякъде и тогава е имо алчни идиоти прехласващи се по западния ,,рай".

Горките немци, ако знаеха какво им готвят сигурно щяха да вдигнат един метър отгоре на стената!

Парадокса е в това че тези инженери и специалисти дето избягаха на запад бяха управлявани от комсомолката и комунист баба Меркел която напечати хартишките с никаква стойност и сега ще я махат като особено проста, а някои други от тези до Мъртво море се нагушиха и простите и много прости от ЕС ще им плащат кредити и лихви. Даже и тука се говори за увеличаване на лошите кредити. Та така е при светлата демокрация драги ми много прости селяндури.

"Отсъствието на физическа граница между зоните довежда до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във ФРГ." Всъщност довежда до масовото преминаване на западни агенти в Източен Берлин, където до построяването на стената убийствата и диверсиите бяха станали ежедневие.

Една стена падна, на нейно място много други се издигнаха и те няма да паднат толкова лесно ако изобщо. Диалектика.

След около 14- 20 години ще паднат и то със трясък.

Защо от комунистическия край стената е охранявана,а от другата не е????

а защо черните в САЩ са над 10 % от населението, а притежават под 1% от материалните активи на обществото? някакви идеи как да бутнеш тази стена или и нея Путин я пази?

КГБ

За да няма капиталистически диверсии, за това.

Путин направи неумел опит да възстанови ссср ама си остана с един крим и няколко грузински чукари :D

Не количеството, а качеството е по- важно- проблемът е, че той знае кое и къде е качествено.

Сега новоизбраният Вебер ще се опита да играе ролята на Горбачов, но вече няма кой да се хване на тази въдица. Стената падна, криминалноста се увеличи, наркотиците заляха всички соц. държави, безработицато е трайна, здравеопазването е отговорно за намаляване на възрастните които помнят за спокойният и по- сигурен живот и т.н. Ха слагайте минуси или дира да трие.

Ако визираш германия или пък България... Безработицата е рекордно ниска. Всяка стъпка непред и на горе на България е пирон в ковчета на руската пропаганда. Със всеки процент на долу на безработицата умира една опорна точка. Със всеки 10 % на горе на минималната заплата умира друга опорна точка. Трол.

2 млн. българи търсят препитание в чужбина. 2 млн от общо 4 млн работна сила. Това е 50% безработица плюс 10% стандартно отчитана.

Ех, не схващате едно просто нещо - никога в БГ не дойде демокрация. Защо ли - защото няма нито удин убит комунист, нито един арестуван комунист, управлявани сме от същите, които ни управляваха преди "падането на стената", те просто се преименуваха, поразмножиха, за заблуда и .... продължиха по старому. Под руско ръководство, по руски тертип. Тая власт те с кръв са я взели и без кръв няма да я дадат. Не разбрах кое е било по-спокойно тогава - страха, който сега нямате, защото тогава никой нямаше да ви позволи да говорите това, което казвате сега, за тези ви думи, щяхте да сте в Белене, или пък ограниченията да мръднете от там където сте роден, та дори местоживеенето не можеше да си смените, било имало работа - каква , къде и за колко пари, та аз помня как се събираха пари за море от двамата ми родители, с добро образование и добри професии - едвам, едвам ... стига, не е било по-хубаво, ако беше нямаше да пазят стената от вътре, нямаше да има толкова бягства, нали? Помислете, стига с тези опорки.

Сегашното Белене е заменено с интернет контрол, пишеш каквото мислиш и или те трият или си набелязан. Разбира се, че беше по- хубаво, почти нямаше криминалитет. Ако твоите родители едвам са събирали пари за море, то погледни по онова време колко къщи се строяха, нови къщи. Здравеопазването и образованието до завършен университет бяха безплатни, децата получаваха в училище топъл обяд срещу минимално заплащане, а лятото отиваха на безплатни лагери с хубава храна. Така че тези дивотии които пишеш са от новото либерастко време и показват как се обработва съзнанието на хората. Почти 9 милиона бяхме, а сега не са останали хора в България, това от подобреното положение ли е?

А с нея падна завинаги о съветската империя !

КОЙТО Е ОБРАЗОВАН ДА ГО ПРОЧЕТЕ - КАКВО Е ДЕРЕДЖЕТО ТОГАВА И ДНЕС:) .... THE NEW YOUK TIMES One Legacy of Merkel? Angry East German Men Fueling the Far Right

Помня трепета в сърцата и оптимизма в очите на моите родители преди 30 години, когато си казваха "Дано нашите деца живеят по-добре", а днешните родители казваме същото за нашите деца...

голяма част от децата ни вече живеят добре

Защо Берлинската стена се охранява откъм ГДР страна, а не се охранява от страната на Западен Берлин? Само питам.

Защото дори идиотите не да бягат от демокрацията при комунизма.

На 10.11.1989 в България единственото което се случи, е дворцов преврат, който прехвърли цялата власт и държавата в руски ръце.

червените боклуци постоянно се опитват да ни върнат в този черно-бял филм.

След като разбраха, че не могат да се мерят със запада мужиците решиха да го саботират и подкопават. Е, толкова можете, смешни сте!

Като читател на в-к "МИЛИЦИОНЕРСКА МИСЪЛ", приветствам мнението на "ЦЦ". Толкова е дълбоко проникващо в ситуацията с "ПРОГРАМАТА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД", от 1988 г. - Москва.

Сталин прави грешка като се съгласява Берлин да бъде разделен. Идеята е била, че подялбата е между съюзници. Но скоро съюзниците се превръщат във врагове. Всеки си има своята истина, но определено Западът е проявил традиционното си коварство. Следва този фарс със стената.

Коварният запад дал на хората свобода, храна и щастие...много подло от тяхна страна

Дал храна? Направи ограмната част безработни! Имаше лустрация и например познат прокурор няма право да работи на държавна длъжност. Значи ако обвиняваш престъпници, за да си получат наказанието, то трябва да бъдеш наказан! Нямаш си представа каква дискриминация има и как гледат западняците на гдрейците като втора ръка хора. Година след обединението около половината гдрейци съжаляваха за това. То и си беше преход, като тук, нищо че и финансово подкрепен. Хората не бяха готови за капитализъм, пак като тук. Бившата комунистическа партия на Германия се прекръсти, но сега е в европарламента, с май повече представители от ГЕРБ.

Сталин допуска западните съюзници в Берлин, който до тогава е бил изцяло съветска окупационна зона. В замяна Западните съюзници и преди всичко американците му отстъпват една трета от бившата територия на ГДР на югозапад, основно Тюрингия. В допълнение Сталин отстъпва и Виена на американците. Общо взето между съюзниците е царяло взаимно разбиране на нуждите и целите.

Вижте сега, щом трябва да издигаш стена, за да спираш собствените си хора да излязат, а не чуждите да влязат, това е затвор, а не крепост. Ако бъркам някъде, ме извинете. Готов съм да приема разумни аргументи, които ще опровергаят мнеинето ми. Колко точно западногерманци са се опитали да преминат нелегално стената? Защо те не са си рискували живота, за да отидат в ГДР? Това, че много от "другарите" си мислеха, че ще продължат да "бачкат", какато при другаря Тодор Живков, но ще получават заплати, като при Хелмут Кол мисля, че всички ще се съгласим е невъзможно.

Еми явно не е крепост, щом повечето осита искат отново стената да се вдигне.

Хубаво е, че стената е паднала. Само не знам какво се излагат с това, че я пазят. Трябваше да я срутят до последния панел.

Заради блеещите по концлагерите. След 20 г. младите няма и да знаят какво е било. А трябва да се знае, за да не се повтаря.

Повечето от вас най-вероятно не знаят, но перестройката и падането на комунизма беше планирано от кгб! кгб и производните му агенции в Изт. Европа също вътре! Това е плана Андропов, преминал по късно в плана Андропов-Путин! Те дирижираха този псевдопреход, те дадоха цялата власт от съветите в ръцете на наще хора от дс/кгб/доносници и все мн наши дрОгаре! После изкупиха медиите и наеха тролове да ви набиват в главите, че за мизерията, в която живеете е виновен Запада! Как ще е виновен Запада, като там живота в хубав, а в точно в раССия е зле! Как ще е виновен Запада като ви управляват само русАфили, доносници, милиционери и дърти комунисти! Който има мозък в главата сам ще събере ЕДНО плюс ЕДНО!

Има нещо вярно!

Разбира се, че ПРЕХОДЪТ беше подготвен, режисиран и реализиран от органите. Целта беше да се запази социалният мир с цената на всичко. Иначе можеше да стане както по-късно в Либия, тотална разруха на държавата и повсеместен произвол и анархия...Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да потърси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период...

Нека днес цензорът, да позволи да Ви репликирам. Това което се случва преди 29 години в София, като част от "желязната завеса", може и да е дело на KGB - привидно. Обаче логиката и фактите със случващото се показват тенденция която вече е извън контрола на КУКЛОВОДИТЕ. Тази седмица "оранжевият клоун", доказа видимо наличието на тенденцията с изборите в САЩ. Утре "Борисов 3" отново ще продължи да изпълнява "рапсодията НЕДОВЪРШЕНИЯТ", ... още половин година (м. май 2019 г.), докато си смени репертоара с "РЕКВИЕМ" на "световната хилядолетна робовладелска система". Аз дочаках реализацията на идеите декларирани в книгата "Многоизмерен скок в края на времето" на Николай Коларов (Цена: 12.00 лв.), живеещ на "белия свят" с документиран медициски 20 годишен НХЛ - IV кл. стадий. В материалният свят "КВАНТОВИЯТ СКОК" настъпи като 2% намаляване на плътността на протона, в ядрото на водорода. Факт, неоспоримо констатиран от изследователите на материята. А след 29 години видимо действие на "ПРОГРАМАТА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД" от 1988 г., човек се разболява смъртоносно и ТОВА КОЕТО НЕ УСПЕЕ ДА ГО УБИЕ ГО ПРАВИ МНОГО ПО-ПРОНИЦАТЕЛЕН.

Ако направят истинско социологическо проучване в бившето ГДР, болшинството източно германци ще изявят предпочитания стената да се вдигне отново.

Целия бивш Соц лагер.

28 години всеки в Западна Германия плаща данък солидарност за източно германците. Да ги видим как ще се отделят. Само милиционерите искат да се върне едното време.

Милиционерите не искат такова нещо защото сега са на власт, поне в България. Като почнеш от премиера и стигнеш до всеки втори редови депутат - всичките са милиционери.

Свикнали да не работят, а да ползват ресурсите (типично за Русия и други подобни диктатури), няма как да им е леко сега.

И като падна какво.

Пропсперитет, щастие, цъфтяща икономика ...да продължавам ли?

С мечтите или със сънищата!

България все още нищо не се е променило от тогава.... единствено Москвичите изчезнаха....

Глупав трол,всичко се промени,при това коренно. Социалната система,морала,бита, всичко,положението на бг народ е коренно различно.

трол можеш да викаш само на баща ти дърт комунист....

E, и какво като падна тази стена!? Стана ли светът по-добър? Особено за нас българите? Нищо подобно. Днес Европа е пред прага на неразрешими проблеми, пред прага на нова, още по-жестока война. От Близкия изток напират тълпи озверени и петимни за какво ли не араби. В страните от Източна Европа е разположена тежка военна техника и сили на агресивния блок НАТО, насочени знайно срещу кого. Украинските фашизоиди, щедро подпомагани от Запада, така са се разпасали, че братоубийствената кървава сеч с Русия е въпрос на време. Западът разруши Югославия, служеща за пример на страните от третия свят в градежа на едно вероятно по-добро социалистическо общество. Западът сравни със земята процъфтяващи арабски страни като Ирак, Либия, Сирия.... Западът превърна държавата ни във васална страна, където се разпорежда мафията, където моралът е сринат до неузнаваемост, където мангалите правят каквото си искат, където цели региони са превърнати в пустош, където човешкият живот не струва пукната пара..... Вярно, стените не могат да бъдат средство което да допринася за мирното съвместно съществуване на народите. Но, понякога се налага и с подобни прийоми да се възпира произвола, хаоса и диващината .....

Хубава опорна точка! Ей ти 5 копейки да си купиш кифла!

Не ме застрелват ако искам да мина границата, не съм длъжен да работя за когото ми кажат, синът ми няма да го карат да стреля по цивилни. Майната им на парите - ти сега ако си склонен да живееш по стандарта преди 1989г. нямаш проблеми. Събирате се две семейства в един апартамент в София, намирате си работа за по 1000лв. На месец като складови работници и ще имаш даже по- добър стандарт на живот. Разбира се почивките на бунгало.

Вятъра на промяната! Мислехме си, че комунизма си е отишъл, а той просто мутира в най-гнусната форма на рашизъм, микс от най-гнусните неща в човешката история - комунизъм, радикална религиозност и нацизъм! И тук разни платени изроди тролове ни обесняват, колко хубава била тая смес между сталин, инквизицията и хитлер!

Не си добре, майоре !

Истината боли, а!

Руснаците дадоха съгласието си за падането на стената, позволиха обединението на Германия колкото и да не го заслужаваха германците. Сега за награда САЩ и съюзниците им налагат санкции. Какъв е извода - на малко прасе и нов съюзник оградата никога не трябва да се маха.

Стените са два вида - едните пазят от външни опасности, другите пазят животните да не избягат. Берлинската стена показва, че жителите на ГДР са били считани за животни.

Senator1

Учеха ни, според определението на Аристотел, че човек бил обществено животно. Дожстатъчно е някой шеф да посочи някой и каже, че е животно, посоченият веднага попада в графата "самоубил се" или "катастрофирал" или "Масивен инфаркт или инсулт". И сега май че е все още така.

Стените и оградите на комунизма, бяха строени, за да не може хората да избягат. Какво повече има да се говори за комунизма?

А сгашните на тръмп ?

Не харесвам Тръмп, но все пак неговите огради пазят да не се влиза, а не да не се излиза.

От книга, която едва ли сте разбрали ако случайно сте чели. А, да чувал съм за това - апокалиптичен култ, изповядван в Трир.

Свободата да можеш да напуснеш място, което не ти харесва, без да рискуваш да те застрелят е безценно. Да караш 18- 20 годишни да убиват цивилни, които не ги нападат е престъпление. Та престанете да търсите оправдание за престъпния военен съветски режим.

За тях свободата е нещо неосъзнато и ненужно. Стига им кочина и помия, за да грухтят доволно.

Аз се чувствам свободен ... но ми пречи стената на тръмп .

тази стена гарантираше мир и спокойствие !!сега ,зная много ще ревнат,но нека да изброят стените и оградите които се издигнаха и издигат в момента !!света стана ли по-спокоен и гарантиран,а ?!

Като пишеш глупости, поне вярваш ли си?

Рано рано си се назобил , и пак си в свой свят .

Предлагам да намерим някоя пустош, не трябваща никому. Да я заградим със стена как си требе - бетон, бодлива тел, минни заграждения, автоматични картечници и огнехвъргачки. И вътре да натикаме комунисти, социалисти, русофили, рублофили и друга подобна паплач. Хем те ще са щастливи - ще си строят социализъм, комунизъм, интернационализъм, или там каквото им хрумне, хем ние нормалните хора, ще се отървем от тази гмеж!

И ров с крокодили - за всеки случай, ха-ха!

комунизма е естественото развитие на човечеството.

А защо отиде на пуйка си ленинова?

къде в природата има комунизъм?

дето сте всички пребоядисани комуняги, като Боко, Цвъкьо, Плювню, Цецка и сие кво да ви направим? Направо в някой дълбок кладенец с главите надолу ли?

Днес се навършват 80 години от падането на друга "Стена". А именно "Кристалната нощ" в Австрия и анексирането и от Германия.

Съсипха ватенките половин Европа и се гордеят с това.

Против обединението на Германия бе Великобритания. Русия (СССР) даде своето съгласие.

Уважаеми"демократи", когато надавате вой за стената, не е лошо и да напомните по какви причини възникна тази стена! А истината е, че демократичния запад се радваше на лудостта на Хитлер и го насърчи да унищожи омразния СССР! Хайде стига демагогия!

Че СССР си беше омразен е ясно, но демагогията е че сами са извоювали победата. Хитлер много се разгърна из Европа и настъпи мотиката.

САЩ се намесха накрая и то само защото се очертаваше СССР да завладее цяла Европа!

Хитлер е изпреварил Сталин. Сталин е премахнал отбранителните съоръжения, за да може да нахлуе в Германия. Цялата му стратегия е била нападателна и затова Вермахтът достига почти до Москва. Ако Сталин беше изпреварил, Европа щеше да е по-различна. В предградията на Париж щяха да сглобяват "Самара", а в Дрезден последната "модификация" на Нива". Но Хитлер се опитва да се спаси и започва война на два фронта.

Западните свине правят политика от 5000 германеца от един милион народ. Щото искали да избягат. А те ненормалните са били доста повече, ама само 5000 от тях са били пълни кретени.

И година по-късно половината ГДР-ейци си искаха стената обратно. И за тях това бе преход. Много останали безработни. Като западняците ги гледат като втора ръка хора.

Искали били? Отде ви намират бе невежи такива?

Бившата комунистическа партия на Германия се прекръсти, но в момента е в европейският парламент и има май повече представители от ГЕРБ там. Имаше си реални дискриминация на това дали си от ГДР в обединената Германия. Например един познат работил прокурор, важи за него лустрация и няма право да работи на държавна длъжност. Хората не бяха подготвени за капитализма, точно както тук.

Като всяко революционно действие, падането на Берлинската стена е героинизиран и романтичен акт, но резултатите от него са поредно доказателство, че "революцията изяжда децата си". Особено нездравословно падането на стената се отрази на България, където изобщо не бяхме подготвени за това. Възможно е да греша в преценката си, но съм го живял това време, имал съм определени надежди и визия, които не се случиха.

Senator1

От идеологическа гледна точка премахването на тази стена е ПРАВИЛНО.Защо? Заощото КПСС по този начин със стената се излагаше на яростна критика.За Германия да има разделение, а за Виетнам точно обратното -съединение, обединение.Тоест, два стандарта. В нашите протоколи е изказана тази дилема, и тъй като ДС се е снабдил с информацията, веднага това се е занесло и в СССР. Там правилно са прочели становището ни по въпроса и са взели правилното решетие да преустановят порочната практика срещу Германия въобще. От тогава стана модерно политиците често да употребяват това понятие "двоен стандарт" ама не знаят от къде идва "вятърът на промяната"

Премахнаха стената , но ни натресоха милиони мургави неканени паразити. На мен лично стената никога не ми е пречела, но неканените паразити ми идват в повече.

Паразит при паразит не вирее бе отворко.

а колко разстреляни е имало да, които са искали да идат на изток? и що наследниците у нас на комундетата са още живи?

не случайно минусите са с червен цвят

Плюсовете зелени за да се3 пасат ?

И затисна половин Европа и населението още неможе да с еоправи. Направо изчезваме и се топим както и поосманско не сме се топили.

В очакване съм на кретените, които ще оправдават убийството на хора, които искат да избягат от Светлото бъдеще.

Само заради ,,демокрацията" са оправдани ?

Аз, като един от "кретените", те питам: Да, падането на стената е положително явление - не трябва да има такива примитивни прегради в цивилизования свят, но защо с падането на стената страната ни опустя и обедня - нали трябваше да е за хубаво. Е, хубавото дойде, но само за онези с палатите, за което плащаме всички ние- "кретените"!!!!!!! Защо няма хубаво за "кретение"????!!!!!!

Верно ли сега е по-зле? Как точно? От какво имаш по-малко? Режим на тока ли са ти ударили? Висиш по опашки? Трябват ти връзки, за да си купиш нещо? Купони ли ти трябват за хляба и захарта? Нямаш достатъчно пари? Я сметни със 180х2 лева как се живееше 1989, щото на нашите им беше толкова заплата. Трябваше да бачкат часпром. Да оставим, че живеехме 5 човека в 3 стаен. Не ти плащат достатъчно? Ами или не умееш нищо което се търси на пазара или го умееш, но не много добре. Нали не мислиш, че пазара ще трябва да се настройва по тебе, а не обратното? Не ти харесва? Винаги можеш да отидеш някъде другаде. Може и да се бориш да промениш нещата на място. Имаш избори. Преди нямаше избор. Това може да не е важно за тебе, но е важно за много други хора. Иначе, на всички дето им е трудно и не им харесва... Куба, КНДР, Венецуела. Ще те дадът и по телевизията, като този дето успя да избяга от гнета на империалистическия капитализъм. Верно ще трябва да говориш малок глупости за това, как те е преследвала полицията, защото винаги си обичал любимия вожд, но няма да трябва да работиш и ще имаш винаги почти достатъчно ориз, папая или царевица.